Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC kezdőknek

Témaindító: Placi84, idő: Okt 3, 2005
Témakörök:
- A PIC ÖSSZES Vdd és Vss (AVdd és AVss) (tápfeszültség) lábát be kell kötni!
- A táplábak mellé a lehető legközelebb 100nF-os KERÁMIA kondenzátorokat kell elhelyezni.
- Az MCLR lábat, 10kohm-mal fel kell húzni a Vdd tápfeszültségre.
- Külső kvarc használatakor 4MHz-ig XT, a fölött pedig HS konfigurációt kell beállítani.
- Stabilizált tápegységet kell használni, a kapcsoló üzemű "telefon töltő" adapterek okozhatnak hibákat.
- Programozáshoz, használj lehetőleg PICKIT2 vagy 3 programozót. Kerülendő a JDM (soros porti) programozó.
- A PIC adatlapja (PDF), tartalmazza a lábak kiosztását és a PIC minden paraméterét. Az adatlap ingyen letölthető!
- Egyes PIC típusoknál az RA4 nyitott nyelőelektródás (Csak lefelé húz L szintre, H szintet nem ad ki!)
- Ha a PGM lábat digitális ki-/bemenetnek használod, az alacsony feszültségű programozási lehetőséget le kell tiltani.
Lapozás: OK   592 / 1210
(#) nedudgi válasza Fricu hozzászólására (») Nov 16, 2014 /

Miért vagy biztos benne, hogy PIC? Amíg nem látunk semmit, a találgatás csak üres szócséplés.
(#) Fricu válasza nedudgi hozzászólására (») Nov 16, 2014 /

Hát nem vagyok nagy guru, de a kvarc + 2x22pF kondis oszcillátorrész árulkodó szerintem.
Mi más le(het)nne?
(#) Fricu válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Nov 16, 2014 /

Ezeket is néztem, de akkor a 20-as láb miért nincs bekötve?
Az a AD konverter tápja, és a leírás szerint akkor is bekötendő, ha nem használja az ember.
Már pedig a panelek jó része ilyen Conrad-os mintapanel kitnek tűnik, ott gondolom bekötötték volna.
Talán régebbi modellhez valók, amiben még nem volt használva, vagy más család.
(#) Bakman válasza Fricu hozzászólására (») Nov 16, 2014 /

Mennyiben árulkodó? Max. annyiban, hogy nem belső órajelet használtak, hanem külső kvarcot. A fotókat továbbra is várjuk.
(#) Fricu válasza Bakman hozzászólására (») Nov 16, 2014 /

Ahogy a forroldalon látszik, elég "gyári" kinézete van (a felének kb.), de a többi is azt sugalja, hogy egy lelkes és ügyes amatőr foglalkozott sokat vele.
A gyárikon ilyen feliratok vannak:
BM2i 1209
BM4i 0710
BM4i 0910
KS modul
SX Spulen Dec01

1.jpg

2.jpg

(#) Bakman válasza Fricu hozzászólására (») Nov 16, 2014 /

Akkor jársz a legjobban velük, ha kiszeded a használható alaktrészeket, ezekkel így nem sokat lehet kezdeni. Viszont, gondold végig mi történik, ha valahogy kitalálod, melyik mire jó. Pl. kiderül az egyikről, hogy elektromos redőny vezérlő...
(#) nedudgi válasza Fricu hozzászólására (») Nov 16, 2014 /

(#) Fricu válasza Bakman hozzászólására (») Nov 16, 2014 /

Lehet, de addig még kicsit eljátszom velük.
(#) Fricu válasza nedudgi hozzászólására (») Nov 16, 2014 /

köszi
tehát mégiscsak ATMEGA8 lesz (bár a panel kicsit más - vagy újabb vagy régebbi változat)
(#) razor1995 válasza eSDi hozzászólására (») Nov 16, 2014 /

Üdv!
A csatolt kapcsolást építettem meg. Az a baj, hogy üresen (nincs benne pic) működik, felismeri minden progi. Beleteszem a 16F887-et és kész, se kép se hang. Azt írták hozzá, hogy minden alaplappal jó ez, mivel külön tápos. Van ötleted/ötletetek?

jdm.gif

(#) vicsys válasza razor1995 hozzászólására (») Nov 16, 2014 /

Ugye a P-1...P-5 pontokat nem az 1...5 -ös lábakra, hanem a megfelelő helyre kötötted a PIC-en?
(#) eSDi válasza razor1995 hozzászólására (») Nov 16, 2014 / 1

Ezen a kapcsoláson nincs mit felismernie a programnak, mivel analóg az egész. Felejtsd el a JDM-et végleg, nem véletlenül mondjuk. Én is csak azért írtam róla, mert nagyon ragaszkodsz valamiért hozzá. Ami tényleg egszerű és működik is, az ez: Link Viszont ez már nem JDM.
(#) razor1995 válasza vicsys hozzászólására (») Nov 16, 2014 /

Nem-nem. Jól vannak nézve, de a tápfesz a pic-nek csak szakaszosan jelenik meg. Ha rányomok az interface tesztelésére akkor ráadja, de utána le is veszi.
eSDi: Azért ragaszkodtam mert ahhoz megvolt minden itthon. LPT portoshoz hiányzott a 74LS07-es IC amit szombaton nem tudtam beszerezni. Az LPT-snek nincsenek akkor ilyen "buktatói" mint ennek a soros verziónak, igaz? Mondjuk úgy is megépítem
Köszi a linket!
(#) don_peter hozzászólása Nov 16, 2014 /

Uraim, USART RX, TX lábakra érdemes ellenállást csatolni, ha azt használjuk kommunikációra?
Láttam pár kacsolást ahol használtak fel ellenállást és láttam olyat is ahol nem.
Én is anélkül tesztelgettem, de gondoltam megkérdezem mik a tapasztalatok.
(#) razor1995 hozzászólása Nov 16, 2014 /

Ebbe a kapcsolásba, hova kellene ledet rakni, hogy jelezze a működést? Már ha lehet valahova. (Nem arra gondoltam, hogy áram alatt van-e). Szóval valami villogjon rajta mikor meg a programozás.
(#) don_peter válasza razor1995 hozzászólására (») Nov 16, 2014 /

Szerintem a 7805 5v-os ágába tehetsz egyet egy 220-470Ohm-os ellenállással.
(#) Pali79 válasza don_peter hozzászólására (») Nov 16, 2014 /

Az pont csak az fogja jelezni, hogy kap szuflát.
(#) don_peter válasza Pali79 hozzászólására (») Nov 17, 2014 /

Ja igen-igen.. Figyelmetlen voltam..
(#) Hp41C válasza razor1995 hozzászólására (») Nov 17, 2014 /

Az eredeti Oshonsoft kapcsoláson a PIC Vdd vezetékén 470 ohm előtét ellenállással, a Vpp lábán pedig 2k2 előtét ellenállással szerepel LED. Oshonsoft párhuzamos portos PIC programozó
(#) proli007 válasza razor1995 hozzászólására (») Nov 17, 2014 / 1

Hello! Van benne egy kazal felesleges inverter. Egy-egy bemenetét ráteszed a D0-D1 jelekre, a kimenetével meg meghajtod a Led-eket. De azt inkább a C3-ról tápláld,mint sem rángassa a tápot programozás közben.
(#) don_peter hozzászólása Nov 18, 2014 /

Ez a kérdésem még mindig aktuális: Bővebben: Link
Illetve született egy újabb is.
Találkozott már valaki olyan problémával, hogy a PIC (18F4550) addig nem volt hajlandó futtatni a programját ameddig valamelyik ez esetben a D0-ás lábát meg nem érintjük?
Mitől lehet ez a jobb szó híján gerjedés?
(#) vicsys válasza don_peter hozzászólására (») Nov 18, 2014 /

Ilyen jelenség akkor szokott lenni ha az MCLR láb nincs felhúzva.
(#) cross51 hozzászólása Nov 18, 2014 /

Sziasztok!

Nem biztos, hogy jó helyen kérdezem, de mivel PIC-el kapcsolatos itt kérdezem.
Az UART (TTL) és az I2C(3.3V) 2-2 m vezetékkel szeretném kötni a PIC-hez ez a vezeték távolság nem nagy egyik dig. porthoz sem ?
(#) don_peter válasza vicsys hozzászólására (») Nov 18, 2014 /

Az sajnos jó...
Gyorsan rá is mértem, hogy nem e kontakt hiba, de tökéletes a kapcsolat.
Egyébként a program fut, csak ha nem érek hozzá a D0-ás lábához akkor mint ha megállna, várakozna, de nem indul újra vagy ilyesmi...
A hozzászólás módosítva: Nov 18, 2014

Akkor a rezgőkört nézd át. Milyen kavicsot használsz és mekkora a kondik?

20MHz és 22pF kondikkal.
Érdekes ez a zavar..
Az áramkört átnéztem elvileg nincs gond vele..

a.JPG

(#) kissi válasza cross51 hozzászólására (») Nov 18, 2014 /

Az I2C biztos nem jó ( I2C <--> Inter IC, azaz IC-k közötti kapcsolatra találták ki, ott pedig ritkán van 2m ! ) !
A TTL szintnél is gond lehet a környezeti zajok és az átviteli sebesség függvényében, de ez még lehetséges kategória !

A képen úgy tűnik a 22p-k közöse nem nagyon érintkezik a negatívval. Ott nézted/mérted?

Igen, a rajz egy kicsivel korábbi változat mint amit megépítettem, de a felépítésében ugyan az.
Csak persze ahol lehetett az áthidalásokat kivettem.
Érintkezik a kondi, de most rámérek megint a biztonság kedvéért..

Kondik érintkeznek rendesen, mind a kristály felől mint pedig a GND felől..
Ennél a videónál jól látszik, hogy hozzá kell érjek a D0-hoz különbem nem pörög a program..
Bővebben: Link

A PIC foglalatban van? Nem KH-zik?
Következő: »»   592 / 1210
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem