Fórum témák
» Több friss téma |
Rendben, merüljünk bele, legalább tanulok.
Ennyit nagyjából én is megfejtettem. Az első csőcsere után végigforrasztottam a végfok panelt, és a bemenő árnyékolt kábel végeit, befújkáltam a csúszkákat, de semmi eredménye nem volt. Aztán kérdeztem itt. Lehet a csőnek olyan hibája, hogy a diódái és a triódája ennyire hatnak egymásra?
Nem hinném. Én legalábbis nem találkoztam ilyen csőhibával sok év alatt...
Az viszont nagyon is elképzelhető, hogy a fentebb említett két kapcsoló rész hosszú ideig FM és belső jel állásban punnyadt, majd mikor átváltottál, egyik sem érintkezett a másik állásban. Befújtad, nem történt semmi AZONNAL, de a vegyszer dolgozott tovább, Te pedig közben más hibát kerestél. Aztán az oxidréteg végül megadta magát - és közben persze többször is váltottál a kapcsolókkal, ami csiszolta is - majd csövet cseréltél, stb, a sorrendet talán nem is követted, végül megszólalt.
Hmmm. Így lehetett.
Sziasztok!
Valaki tudna segíteni a rajzon látható rádió bekapcsoláskor csak halk zúgás hallatszik Hogyan lehetne megkeresni a hibát a hang útján.
Természetesen a mostani ellenállásokon.
A rajzon látható 47 ohm ráadásul cső formátum most néztem hossz irányban üres mintha egy kis cső lenne, ilyet még nem láttam
Első körbe az összes elektrolit kondit kicserélném, szinte kizárt, hogy valamelyik még jó...
Ez bizony igaz mert még a régi papírba tekert szurkos valamik vannak benne. Csak az a baj,hogy azokon már nem látszanak a feszültség jelzések a rajzon pedig nem jelölik.
igen. minden cső működik feltéve ha csak a fűtésre gondolok
Ez a rajzból kiderithető, ha szakszerüen akarod javitani, akkor a régi kondi házába épitsd bele az újat, méretbe belefér, a szurkot kiveszed, kitakaritod, bele az uj kondi, majd szurok vissza. Igy eredeti kinézete megmarad.
Attól, hogy fűt, még lehet katód halott. Ellenőrizd a tápfeszeket és a kondikat.
Most lesem a rajzot, két 32µF van csak benne, ezeket ki kellene cserélni 47µF 350v-ra.
VIGYÁZZ! A fázis mindenhol jelen van. Nincs leválasztva.
A tápfeszültség 260-270V tehát 300V-os kondik kellenek.
Uhh, most nézem jobban, tényleg fázis van. Szép volt érintésvédelem, jó kis autotrafó. A diódán ilyenkor nem 40v-körüli feszültség esik? lehet rosszul tudom
A hozzászólás módosítva: Nov 20, 2014
Igazad lehet. Nekem fogalmam sincs. Sohasem csináltam még csöves egyenirányítást.
Nem tudom, de régebben mikor csináltam, mintha úgy rémlene ennyivel kellett számolni. Igy talán még 250v-os kondi is jó lehet.
Egy tapasztalati értéket találtam az EZ80-ra vonatkozóan. Ahány Volt a váltó fesz, +10-15Volttal több az egyenfesz. Igen jó lehet a 250V-os kondi. DE! A csöveknél meg van adva a maximális puffer kondi mérete.
Akkor jól számolgattam, én úgy számoltam, hogy 180Vac egyenrángatás után 250v ebből a csövön eső fesz kb 40v, igy marad 210Vdc. Ez közelit ahhoz amit irtál ,akkor csak jól emlékeztem. A kondira vonatkozóan, az egyenirányitó csőnél az adatlap, max : 60µF puffert jelöl meg az első lépcsőben, szerintem ide jó lehet 47uF, a következő lépcső már nem lényeges, mert túl van a fojtón. Aramis kolléga ezt már nem tudom látja e. Ezzel kellene kezdenie.
A hozzászólás módosítva: Nov 20, 2014
Tiszteletem minden fórumozónak. Egy különös kérésem lenne. A mellékelt képen látható RÁDIÓJAVÍTÁS c. könyvemből a 100-109 közötti lapok hiányoznak. Nagyon hálás lennék, ha valaki eltudná küldeni beszkennelve, vagy fotózva ezeket az oldalakat.
Köszönöm linkeket. Már le is töltöttem a hiányzó oldalakat.
Üdv: Tibor
Üdv! Van egy yamaha rx-397 rádiós erősítő és a rádió nem talál állomást csak zúg. Antennát is kötöttem rá, de semmi, se am se fm csatorna. Van valakinek ötlete?
Nagy valószínűséggel cserélned kell a tunert: egy akkora fémdobozka, mint a video-modulátor, tehát sufniban nem javítható.
Sziasztok!
Cserével hozzám került egy régebbi rádió, de sajnos nem szól, csak világít (így elég rossz deal volt). A tipusa JVC jt-v77. Neten nem sok infó van róla, de komolyabb darabnak tűnik. Szerintetek érdemes lehet javítani? És off: BP-en ki csinálná meg, hova vihetem? egy kép a belsejéről:
A 'hobbysta' addig keres, míg meg nem javítja. Mérj, és számolj be róla.
Tápegység panelján ellenőrizd a feszültségeket, valószínű ott lesz hiba.
Megpróbálom, de a felíratok nem segítenek, ezért kellene egy rajz.
Rajzot sajnos csak fizetős oldalon találsz. Azért ez nem olyan komplikált, hogy ne lehetne némi időráfordítással megküzdeni vele.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |