Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése

Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   30 / 2208
(#) Nagy Tamás hozzászólása Jan 24, 2008
Sziasztok !sikerült szert tennem egy apx100 -as végfokra,melynek kimenete át van alakítva 8 ohmosra.
A magasakat szépen hozza,de a mélyhangjaival nem vagyok megelégedve.Nagyobb hangerőnél kissé pulzál a stabilizátorcső.Továbbá hogy ellenőrizhető a végcsövek nyugalmi árama,szimetriája?

apx_rajz.jpg

(#) Müszi hozzászólása Jan 24, 2008
Nézzétek meg ezt a videót, nagyon érdekes: Bővebben: Link
(#) kocos válasza Müszi hozzászólására (») Jan 24, 2008
Hehe, ez nem rég volt a hangmester fórumon Amúgy nagyon profi Öreg koromban szeretném én is így tolni
Tök tutkó a videjó!!!
APX re valaki?
(#) cua válasza EcoPityu hozzászólására (») Jan 24, 2008

összeszedtem emlékeimet és ha már így alakult ki is próbáltam, nehogy rosszat írjak

tehát ez81-el készült az 'időzítő'. most egy CA005Y típusú relét tettem rá, ez 5V-os, kb 30mA az étvágya.
a két diódát ( ez81 az duodióda) sorbakötve kapja a relé a feszt, összesen 10V-ot (kb 5V esik a csövön). ebben a konfigurációban kb 15-18 másodperces időzítést lehet elérni, akkor kapcsol a relé. ha nem akarja valaki elpazarolni mindkét diódát (mire is kell a másik? ;-D ), akkor 13,8V tápfesz kell neki.
nem egy atomstabil cucc, mivel igen rövid áramkimaradás esetén nem hűl le a cső, így gyorsan visszakapcsol (avagy ki sem kapcsol), cserébe igen látványos! ;-D

regards,

(#) abraboro válasza Müszi hozzászólására (») Jan 24, 2008
Ez nagyon durva! Én is akarok sok 300B -hez hasonló csövet csinálni, csak nagyobb teljesítménnyel.
(#) kocos válasza Nagy Tamás hozzászólására (») Jan 24, 2008
Szia! Pulzálásra sajnos nem tudok mit írni, de ha jól tudom az APX 100-on van egy műszer, egy kapcsolóval, amivel a két végcső katódáramát lehet összehasonlítani, direkt a szimmetria miatt. Ezzel tudták ellenőrizni, hogy mennyire járnak együtt a csövek. Ha nagy volt a különbség, akkor csere

K.
Heló.
Namost a műszer nem jelez semmit.Gondolom besz*rt.
Akkor a műszer Helyén multiméterrel mérhetnék??
(#) EcoPityu válasza Müszi hozzászólására (») Jan 24, 2008
Vazze, lementetem a videót, naggyon durván nyomja az öreg, nekem ehez már remegne a kezem, így majdnem 29 évesen, mi lessz még itt 20 év mulva...
Megint rádöbbentem, hogy kevesek vagyunk, mint erősítőben a brummogás, azaz mackósajtban..
Gyerekek a minap a Tesóban láttam újfajta izzókat, pont olyan a búrájuk, mint a 300B-nek, nem ismer valaki üvegfújó mestert, gondoltam levágom a PL 504-ek felépítményét, és rárakatom azt a lámpabúrát, de állat lenne.. Csak getteranyagom, meg nagyfrekvenciás gerjesztőkém nincs, hogy beizzíthassam...Vagy lehet berakom a mikróba..hehe.
(#) EcoPityu válasza Nagy Tamás hozzászólására (») Jan 24, 2008
A két PL 509 katódellenállásán kell azonos feszkót mérni a földhöz képest, ugyanezt méri a műszer is.!
Remélem tudod hol keresd a katódellenállásokat..
De vigyázz az APX-el, mert 500V-RÓL MEGY! NAGYON MEGHALSZ, EGY ROSSZ MOZDULATTÓL!
Oké!!! vigyázok! És kösz mindenkinek!
(ezek nem egy néhai villanyszerelő utolsó mondatai )
(#) abraboro hozzászólása Jan 24, 2008
Ehez mit szóltok? Ezt akarom kipróbálni legközelebb. Aztán jön majd a 6P45SZ SE. Itt hever nálam kettő és szinte könyörög, hogy halgassam már meg öket! Valakinek van valami jó kapcsolása ez utóbbi orosz csőhöz, hogy triódaként lehet-e használni?

bast894.jpg

(#) Mate78 válasza EcoPityu hozzászólására (») Jan 24, 2008
Idézet:
„Hameg valaki azt merné mondani, hogy a Pcl84-85 nem hang-cső, az letérdelhet, mert az EL-PL-500,504,509,519 is soreltérítő cső volt a ruszki 6P45SZ-el karöltve, és azok is a legjobb erősítőkben recsegnek!!!

Köztük az enyémben is,nem is akárhogy!

üdv.
(#) abraboro válasza Mate78 hozzászólására (») Jan 24, 2008
A tiedben melyik van?
(#) Mate78 válasza abraboro hozzászólására (») Jan 24, 2008
A PL504-es.Valaha FF TV-ben teljesítettek szolgálatot.
Aztán egy szép márciusi napon ujjászülettek,amikor megtaláltam őket lomtalanításkor egy konténerben.
(#) abraboro válasza Mate78 hozzászólására (») Jan 24, 2008
Kár, hogy manapság már nem nagyon dobnak ki csöves tévéket. Akinek volt az már valószínűleg rég kidobta. Pedig én is szivesen csemegéznék lomtalanításkor!
(#) EcoPityu válasza abraboro hozzászólására (») Jan 25, 2008
Ez a rajz biztos jó??
Az a 60v-os tápfeszültség elég karcsúnak tűnik így csöves erősítőben, még akkoris, ha a két párhuzamba kötött 504 együtt fél ampert bírnak...
A kimenő 115v-os párhuzamosan kötött primerjei is gyanúsak, bár a szekunderen közel 12v-nak kéne kijönnie, ha a cső tranzisztor lenne, és teljesen ki tudna nyitni. Ha féltápig kinyit, akkor végülis 6v eff-ed még jöhet belőle. 4 ohm-on egy 5w esetleg, ha megmozdul a cső a 60v-ra. Az is igaz, hogy ezek a soreltérítő csövek már igen alacsony segédrácsfeszkóról is üzemeltek, és mivel pentóda, és kapcsüzemben használták a tévében is mint soreltérítő, ezért nem lehetetlen, hogy megszólal!
Mindenesetre próbáld ki, aztán majd ajánljuk mindenkinek, aki fél az 500v-tól..
Érdemes rádióamatőr találkozókra járni, még ha nem is vagy az, én sem vagyok...
Vagy ha leugrasz Gyulára "majd adok én neked" PL500-at, vagy 504-et. Én hamarabb használom fel inkább a 30db 6P45SZ-emet, mint azokat. Ott van a 2x 70w-osom 6P45SZ-el, mégsem azt hallgatom...
(#) szabjan válasza abraboro hozzászólására (») Jan 25, 2008
..hát nem tudom.?
Nekem eddig 90 voltról max előerősítőt sikerült eddig készítenem. EF 86 osokkal..
(#) burgdavid hozzászólása Jan 25, 2008
Nah előhoztam a PCL85öket. Két eset lehetséges: PCL86 os konfigurációba próbáltam, természetesen a lábkiosztást figyelembe véve; vagy mindkét cső rossz Valamiért izzik a pentóda egyik rácsa. Pedig minden átkötés a helyén van. Tud valaki működő rajzok kimondottan PCL85höz?
Váááá lecsúszott a kimeőtrafóról az anód vezetéke . Mostmár szól, a mélyek is szólnak mint állat Bár egy picit kevésbé "audiofil" hangja van mint a 86 os testvérének. Majd még finómítok rajta. Adatlap szerint 8wattot tud
(#) abraboro válasza EcoPityu hozzászólására (») Jan 25, 2008
Köszönöm nagylelkűségedet, de van PL500 és 504 vegyesen 38db. De valahogy a kinézete miatt a 6P45SZ vonzóbbnak tünt nekem. Abból is van 2db. Azt akarom majd megcsinálni sztereo SE-ben. Egyébként szerinted miért jobb a 6P45SZ ? Esetleg van valami jó kapcsolásod? Nekem nemigazán sikerült találni hozzá se audio kapcsolást.
(#) abraboro válasza burgdavid hozzászólására (») Jan 25, 2008
Én is azt hittem, hogy a PCL86-om majd 9W-on muzsikál, de utánaolvastam 1 picit, és sajnos SE-ben ennek csak töredékét lehet levenni róla a kimeneten. Ha jól emlékszem kb 40-45% unlineáris üzemben.
Át kell gyúrnom a kapcsolást, mert halványan izzik az anód. Az anódkörbe 200V anódfeszről 110mA-t lehet így mérni, és kb 30V esik a kimenőn , 100ohmos a katódellenállás, azon 12V esik. De ígéretesnek mutatkozik
(#) EcoPityu válasza burgdavid hozzászólására (») Jan 25, 2008
Idézet:
„Adatlap szerint 8wattot tud”

De csak ELFŰTENI!!!
Sajna Se-ben a teljes disszipációs teljesítménynek jóha az egyharmadát /30%/ képes hasznosítani. Ugyanis SE-ben/ "A" osztályban zene nélkül nyugiban is már 50% a disszipáció, merthogy a dissz. görbe felére/katódáramfele is/ állítjuk be. Namost innen felfele és lefele is még egy 20%-ot mozoghat, a torzítási határokon belül, ez nem sokkal több véghangerőn, mint hasznos 30%!
(#) EcoPityu válasza EcoPityu hozzászólására (») Jan 25, 2008
Ellenütemúben "B" osztályú beállításban mármár elérheti az 50%-os hatásfokot is!
EcoPityu csöves multját olvasd el ott van valahol a közepén..
Én a 6P45SZ-el a RádióTechnika asszem 96-os évkönyvében lévő 40w-osat csináltam meg ellenüteműben, nem kell mondjam, hogy 100w-is kijön belőle, ha elég erős a táp.
(#) burgdavid válasza EcoPityu hozzászólására (») Jan 25, 2008
Értem. Onnét gondoltam a 8 wattot emlegetni, mert a PCL86 ra az adatlapba 4 wattot ír anóddisszipációnak. Egyenlőre még SE-be gyúrok, amint meglesznek a PP kimenőim, olyat is építek. Vagy guberálok még 3 képkimenőt és az általad írt módszerrel összeborogatom. A többi meg jólesz macskát dobálni
Jajj kérdezted, hogy miért jobb a 6P45SZ.:!
A PL 500-504, ha jólemlékszem.: 35v-os fűtés/P-s lévén ekkora feszkó hatására folyik rajta a megfelelő 300mA-es fűtöáram/(A régi FF Tv-k ben a hálózati fesszel fűtötték őket sorbakötve mindet) és 20w-os anóddisszipáció max.
A köv cső az EL-PL509, ez már 35w-os, az 519 40w-os, és hát láss csodát a brutál vas belső felépítésű ruszki az bizony 45w-ot tud eldisszipálni. Igaz, hogy 6v és 2A-kell fűteni, de ez a 12w fűtés a többieknél is elkel.
Két ilyen csővel, látsd APX100/PL509/ simán 100w-os erősítő villan ellenütemben.
(#) EcoPityu válasza burgdavid hozzászólására (») Jan 25, 2008
Látom jó hatással volt rád az írományom.
Következő: »»   30 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem