Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok. Kaptam egy TFT monitor-tv kombót, a tipusa THES ltv 2068. 20"-os. Külső táp nincs hozzá, ezért külső tápról inditottam. 12v-kell neki. A gép be is kapcsolt, de a háttér világitás csak egy pillanatra kapcsol be, majd kialszik. De a monitor müködik, nagyon sötéten látom, ha nyomkodom, a menüt. Szétszedtem, és látom, hogy az inverternél van a probléma. A kapcsoló fetekből három tönkre ment. A panel igy néz ki : KÉP Látható, hogy 6db trafó van rajta, a trafók előtt a kapcsoló fetek. Annyit éi tudtam deriteni hogy az egész invertert vezérlő ic tipusa : BIT3105-ös ic működik, a fetek vezérléséhez a négyszög egy pillanatra megjelenik, majd gondolom a visszacsatolásból érkező jel hiánya miatt abba is marad. A kérdésem az lenne, hogy mi a véleményetek, egyrészt mitől mehettek tönkre a fetek, vagy esetleg a trafók rosszak, hogy lenne érdemes tovább menni? A fet-eken ez a felirat áll : 8958 6335 OMT , egyetlen darab élte túl, ennek a kimenetén megjelenik a vezérlő négyszög 1mp-re bekapcsoláskor. Hogyan tovább?
A hozzászólás módosítva: Nov 22, 2014
Mérd meg a trafók szekunderének ellenállását, ha valamelyik eltér a többitől, akkor cserélni kell és ez okozta fetek halálát.
Ugyse fogod elhinni, én se hittem el, de ha ráteszem az induktivitás mérőmet nem mutat semmit. Egyik sem. Rátettem közvetlen a multimat a ccfl csövek csatlakozóira, nem mérek semmit sehol. Nem értem. De hozzáteszem, szétszedés előtt volt 1mp-re igen gyenge egy oldalról érkező háttér világitás.
Ne a csatlakozókra tedd, hanem a trafó kivezetéseire. Ezekenek a trafóknak az egyik kivezetées a csővek felöli végé van, viszont a másik földre van kötve a primer oldalon. Az egyik szélső lesz az a sokból.
Na. Rafináltkodik itt nekem. A trafón fenn van 2 kivezetés, ebből a jobb oldali megy a csatlakozóra, a másik semmi. Alul van 6 láb, itt a jobb szélsőnél mértem 1k-ohmot mindegyik trafónál, a többi lábnak semmi köze a szekunderhez. Igy azt mondom ez a szekunder kivezetés, ezek jók. De akkor mitől halhattak meg a fetek? Ha jól látom itt két külön vonalon megy a világitás. Mint egy sztereó erősitő, amire 6 hangszóró van kötve. Azt nem értem mitől ment tönkre mindkét oldal? Vagy lehetséges, hogy nem egyidőben haltak meg?
Akkor lehetnek a csövek is hibásak, vagy a kábelük és áthúzhat a nagyfesz. Olyan is van, hogy az egyik fet egyszerűen elfárad és viszi magával a többit is, de a primeren is lehet menetzárlat.
Nincs valami egyszerü megoldás, hogy kideritsem érdemes e vele bajlódni?
Nem értem a kérdést. Mire nem kaptál még választ? A 800x600-at miből gondolod, vagy miből van?
Rossz a topicba jött. De a készülék hátuljára van feltüntetve a 800x600 felbontás. Ebből gondolom.
Akkor az naggyából semmire sem használható. Ja igen, ezt nem ide.
![]() A hozzászólás módosítva: Nov 22, 2014
TV-nek mondjuk még jó attól
![]()
A csövek működését másik inverterrel lehet ellenőrizni. Annó bontottam laptop kijelzős 15"-os gericom csodamonitorokból invertert, amiben nincs áramvédelem és 15"-től a 27"-ig bárminek a csövét meghajtja.
Lehet eke megoldás, de mi van akkor, ha egy 555-el 50kHz-ez négyszöggel meghajtom a trafót közvetlen?
Az 555 nem fogja bírni a trafót és a csöveket is fix áramal szokás hajtani, tehát nem biztos, hogy jó megoldás.
Értem. Akkor más megoldást keresek. Időközbe megtaláltam a rajzát. Bővebben: Link Kiderült a ao4600-tipusu dupla fet-ic halt meg. Megnézem, ha olcsó, kicserélem, hátha.
Komoly 1000Ft ebayról, ennyit lényegébe megér. de előtte tesztelni kellene a trafókat, csövekkel, van rá esély, hogy ok nélkül tönkrementek a fetek, pl melegedés, vagy azért ennek komoly oka van? Mondjuk esélyes az egyik cső?
Nem tudok esélyeket mondani, annyit sem tudok róla, mint te.
Értem. Találtam ebayen panelt, 5 rongy.... nem ér annyit az egész.
Üdv! Van egy presigio 7229 monitorom, tegnap elkezdett villogni a bekapcsoló gomb (kéken mikor be kellett volna kapcsolnia) de nem indult el a monitor. Kihúztam a hálózati csatlakozóját, majd újra csatlakoztattam és elindult. Tegnap este ismét nem indult, de már a bekapcsoló gomb lámpája sem világított, kivettem a helyéről. Ma reggel újra hálózatra téve a bekapcsoló gomb kéken világított (bekapcsolt) majd pirosra váltott és végűl kialudt.
Találkozott már valaki ilyen problémával, mi lehet a gond ( a kondenzátorok nem puposodtak fel benne)?
A nem púpos kondi is lehet rossz. Szinte biztos, hogy az a baja. Nem tétel kicserélgetni őket, mennyi lehet a tápban 4-5db?
A hozzászólás módosítva: Nov 23, 2014
Pont nemrég járt nálam egy ugyanezzela hibával, a diagnózis a scaler IC halála volt.. De attól függetlenül, hogy nem puposak akondik, elenőrizd őket és a scaleren is. Én is megtettem, de a stabilizált tápok tiszták voltak, mint a szűzhó.
Szekunder vagy primer oldali szokott gondot okozni?
Szekundert többször láttam tönkremenni, de meg kellene mérni a tápfeszültségeket. Nálam legutóbb, egy 19-es lcd monitor lett szétboritva, mert nem akart bekapcsolni, aztán bekapcsolt majd leállt, szóval összevissza, kérdés nélkül első körbe kidobáltam az összes táp elkót, és bontott de bemért példányokra cseréltem. Ha szeretnéd lefotózom a kondikat a műszerbe dugva, mert ilyeneket mindig elteszek, a 100µF kondinak kb 5µF a kapacitása, és nem púpos sőt, külsőre teljesen flottul fest. Ja. Csak belül döglött. Ja és a monitor hogy van? Azóta is a lányom kuksolja a szobájába, ennek már fél éve. Persze ez nem garancia, hogy nálad is ez a gond, de egy átkondizás legyen a legelső ilyen esetekbe, mivel nem nagy összeg, és hamar megvan. Későbbi javitásnál már kizárható a táp baj, és a legtöbb problémát mint tudjuk ezek a vackok okozzák.
A hozzászólás módosítva: Nov 23, 2014
Köszi, akkor elkezdem kiszedni és átméregetni őket.
Kezdetnek talán egyszerűbb mérni multiméterrel, hogy az 5V stabilan megvan-e akkor is amikor nem indul!
Találtam valamit, ami szerintem furán néz ki, ennek így kell kinéznie, mi ez?
Az egy letépett Jack aljzat. Nem így kell kinéznie, de gondot sem okoz.
Ez biztos, mert a burkolaton ennek nincs helye, újjanon vettem a monitort és még nem volt szétszedve.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |