Fórum témák
» Több friss téma |
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd!
I. A helyes tápfeszültségek megléte.
II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Élesztés.
Hello!
Kicsit tovább jutottam a végfok modullal kapcsolatban. A lényeg hogy semmi nincs elszállva a műgyanta alatt, csupán a gyanta öregedése miatt felszakított valamilyen alkatrészt a panelen. Viszont 100 fok a sütőben és cseppnyi feszegetés után beindult. Viszont amint lehűl nem megy. Kérdésem az lenne, hogy az alkatrészek mekkora hőmérsékletet bírnak ki a "sütőben"? Hátha megolvadna annyira a gyanta hogy a kontakt tartós lenne.
5 perc 230-on, de nem fog segíteni hosszútávon.
Az ón mennyinél kezd el folyékonnyá válni?
![]() Hátha összeforradna az a szakadás
Hát most egy olyat kérdezek amilyet még nem kérdezett senki.Létezik-e megoldás arra hogy hogyan kell egy PA fokozatot megfogni bizonyos teljesítményen hogy attól ne adjon le nagyobb teljesítményt ? Mivel a ZOFFMUSIC eredetileg 150 Wattos volt de a most berakott IRFP-kel sokkal többre lenne képes de szerintem már azt a teljesítményt a kapcsolás többi része nem viselné el ezért kellene valamilyen egyszerű megoldás amit rá tudnák kombinálni az eredeti panelra.
Hadd szóljon, sokat nem árthatsz már neki.
![]()
Ilyet még nem kérdezett senki? - dehogynem, itt a témája.
Kedves Reloop köszönöm az ajánlott oldalt de szerintem a limiter csak megszabja egy hangfrekvencia maximális feszültségét egy adott vonalon. Én pedig valami másra gondoltam mondjuk a meghajtásba rakni valamit aminek az lenne a feladat hogy semmilyen körülmények között se legyenek a végtranzisztorok képesek nagyobb teljesítmény (150W) leadására!
Attól hogy egy végerősítőbe kicseréled nagyobbra a végtranyókat, nem lesz nagyobb teljesítményű. Csak nem lesznek annyira kihasználva a végtranyók. Ugyanúgy 150Wattos marad, mint volt. Professzionális keretek között is limitert használnak, amit te állítasz be, és az pont a meghajtást fogja vissza.
A hozzászólás módosítva: Nov 23, 2014
Miből következtetsz arra, hogy változott a kivehető teljesítmény? Hány ohm-mal terheled?
Értem ! Köszönöm hogy rávezettetek az alapokra (mármint feszültség/ellenállás teljesítmény) annyira belekavarodtam a sok rajzba hogy elfelejtettem gondolkodni ! Mindenesetre köszönöm a felvilágosítást és most már nyugodtabban kezdek az élesztéshez (izzókon keresztül) úgy ahogy már sokszor le lett írva. Elnézést kérek amiért megzavartam a fórumot pedig nem is kellet volna ha észnél vagyok. Mondjuk azért kicsi szorongás még van mert szerintem bele kell még nyúlni a nyugalmi áram beállításába mivel valószínűleg nem lesz elegendő feszültség ezekhez a vég tranzisztorokhoz.
A hozzászólás módosítva: Nov 23, 2014
Minden mindegy alapon nem rossz ötlet. Volt már aki sütővel javitott alaplapot vagy videokártyát. Ha sikerül nagy szerencséd van, ha nem akkor meg úgyis mindegy. Várjuk az eredményt. Én drukkolok.
Üdv! Van egy Pioneer sa-606 tipusú erősitőm ami negyed hangerőt se éri el és torzit. Adatlapjában találtam mérési pontokat de hiába forgatom a trimmert az érték nem változik. Mi lehet a probléma mit ellenőrizzek?
Első körben rajzot tölts le hozzá, és az alapján határozd meg mit mértél. Kicsit bővebben leirni a hibajelenséget. Mely csatorna torzit, jobb, bal, esetleg mindkettő, tápfesz hogy áll, mit mértél még. Látszólag van e égésnyom. Mik az előzmények?
Tápfesz ok 38volt. Mindkét csatorna torzit minden tartományban, égésnyom nincs, illetve megmértem a két-két ponton a feszültséget és kicsivel több mint 1 voltot mértem. Napi használatban volt, otthon pihent 1hónapot mert volt egy kis balesetem. Mikor hazajöttem bekapcsoltam és ez fogadott. Manualt töltöttem le hozzá.
A rajzát én is letöltöttem. Elég egyszerü kapcsolás, de ha jól látom nincs védelem a kiemeneten. De úgy semmi. Én a bemeneti fokozatra gyanakszom, de menjünk sorba. Mege kellene mérni a kimeneten van e egyenfeszültség. Tehát a hangszóró csatlakozókon, jobb, bal, A, B.
Ezek normális értékek. Akkor meg kellene mérni és beállitani a nyugalmi áramot. Tedd az emiter ellenállásra a műszert, és mérd meg bekapcsolt állapotban mekkora feszültség esik rajta. 0,5ohmos 5W-os ellenállást keress a végtranzisztor mellett. R71,72,73,74 a pozició rajzolatuk, 4db van belőlük. Mit mérsz rajtuk?
A panelen 4.7es van 5Wos és mind a 4dbon 0.6V ot mérek.
Az nem az lesz. Túl nagy emiter ellenállásnak. Nem 0,47 Vagy 0R47 az értéke ?
A hozzászólás módosítva: Nov 24, 2014
A 0,6v szerintem kicsit magas, ez 280mA nyugalmi áramnak felel meg. De ettől még működik az erősitő gond nélkül. Nem melegszik egy kicsit a borda?
Nem melegszik annyira a borda fél óra után éppen langyos.
Kb erre gondoltam. De a végfokozat ezen része szerintem rendben van. Meg kellene vizsgálni a tápot egy kicsit. Meg kellene mérni hogy teljes csendben mennyi a tápfesz, mind a két táp elkón, a két legnagyobb fekete kondenzátor a panelen, szóval meg kellene mérni mindkettő feszültségét nyugalomban is és úgy is ha feltekered a hangerőt és torzit. Elképzelhető, hogy kiszáradtak, és leesik a táp, ezért torzithat. Az a gyanus nekem, hogy mindkét oldaon egyszerre jelentkezett a hibajelenség. Itt egy közös pont van az a táp.
Üresen 38.6 ha már torzit akkor 2-3 tized voltot esik.
Ez normális. Elméletbe ez is rendbe van, bár teljesen nyugodt szkópos méréssel lennék, de ez gondolom nincs, tekintve, hogy az adatlap 2x40v-t ir. De mondjuk, hogy ez jó. Még egy tippem lenne. Van benne 2db ic, TA7136 a nevük. Mérd meg pontosan a 4-es és a 7-es lábakon milyen feszültséget mérsz a földhöz képest.
Negativ oldal 18,7V pozitiv oldal 19,8V. Szópom sajnos még nincs.
A rajz 18,5 és 19v-ot ir elő. Lényegébe ezek megvannak. Sajnos nekem több tippem szkóp hijján nincsen, innentől szerintem szkóppal kellene továbbmenni, és lekövetni, hogy a bemenet után mely fokozatnál torzul el a jel. Tápok rendbe vannak, nyugalmi oké, innen szerintem szkóp kellene. Esetleg a kis elektrolit kondikat kicserélheted, de ez olyan vagy bejön vagy nem dolog viszont mindenképpen hasznos. Árba nem nagy összeg, és ha meg akarod tartani az erősitőt akkor a későbbi életére nézve nagyon hasznos lesz, de hogy konkrétan ezt a problémát orvosolja e majd, azt nem tudom garantálni.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |