Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Lapozás: OK   516 / 730
(#) Ge Lee válasza Buvarruha hozzászólására (») Nov 17, 2014 /

A dobozra is ugyanúgy igaz a dolog mint egy erősítőre, hogy nem biztos hogy az fog a legszebben szólni ami mérve a legjobb. Az első próbálkozásaimat 22 éve kezdtem, már akkor feltűnt hogy egy jobb minőségű hangszóró kartondobozba téve is jó volt, a másik meg a negyedik, ötödik, egyre nagyobb gonddal megtervezett dobozban sem.
(#) Buvarruha válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 17, 2014 /

Ez atttól függ mi a cél. Ha az, hogy hűen adja vissza a hangot, akkor érdemes a mérésre alapozni, de persze mindíg meg kell hallgatni. Érdekes, hogy a legdallamosabban szóló erősítőn szoktam a legmagasabb harmónikus torzítást mérni.. A fülünk becsaphat, a mérés nem.
Idézet:

jobb minőségű hangszóró kartondobozba téve is jó volt”

El eléggé szubjektív. Valaki szerint az a jó, ha a mély jól kimel és "huppog, mint a barom" én meg már megőrülök a kiemelt mélytől.
(#) Alkotó válasza Alkotó hozzászólására (») Nov 17, 2014 /

Áthelyeztem a magas hangszórót. A régi lyukat sikerült normálisan eltüntetni, látványra és merevségre egyaránt.
(#) Nagy Tamás hozzászólása Nov 17, 2014 / 2

Üdv! Ezeket a hangszórókat miért nem egy 20 literes marmonkannába raktad? Kár ezért a szép dobozért.
A hozzászólás módosítva: Nov 17, 2014
(#) Alkotó válasza Nagy Tamás hozzászólására (») Nov 17, 2014 1 /

Ha tőlem kérdezed -mert nincs erre semmi utalás-, akkor a válasz egyszerű.
Mikor megkérdeztem mit és hogyan, akkor senki nem mondott semmit, amit használhattam volna. Aztán mikor csináltam valamit, akkor mindenki hirtelen nagyon bölcs lett, és termett a kritika bőséggel.
És hogy a konkrét kérdésedre is válaszoljak -mert van marmonkannám is-,
nem fér be azon a kis lyukon, ahol ki-be közlekedik a folyadék.
(#) Buvarruha válasza Alkotó hozzászólására (») Nov 17, 2014 1 /

Mert filozófiát írsz, nem konkrét kérdést teszel fel egy dologgkal kapcsolatban, hanem mindíg elémleteket gyártasz és őszintén szólva, a nagy részét el sem olvasom például. Ha megkérdezted volna, hogy milyen messze legyenek a hangszórók és miért, válaszoltam volna szívesen. Ennyi Ne filozofálj, ne gyárts elméleteket elméletek alapján és fogj egy mikrofont. Nézd meg, a hozzászólásid nagy része OFF-ból ál.
(#) Hangszoro2000 válasza szamóca hozzászólására (») Nov 17, 2014 /

Nyilván tudja. Épp ezért van, hogy ezek az elrendezések csak igen speciális esetekben működnek jól, több tényező együttállása szükséges hozzá, hogy műszaki szempontból ne legyen kifogásolható. Az egyik ilyen tényező az állandó fülmagasság. Horizontálisan szabadabban mozoghat a hallgató, de vertikálisan nagyon kötött. Mint egy moziban.

Kivéve, ha.... És itt kezdődne a kivételek felsorolása, aztán még holnap is erről irkálnék.
(#) palp hozzászólása Nov 22, 2014 /

Sziasztok!
Építenék egy mélyládát (TDA 7294 híd + szűrő), esetleg olyan kialakítással, hogy a membrán a padló felé nézzen.. Van egy LB 1231 hangszóróm (anyagi megfontolásból másra nincs keret, eredeti tervben egy HA31_8_Ohm_130W-s szerepelt volna, de .....).
Érdemes ezzel foglalkozni vagy napoljam el. Méretezésben is elfogadnék segítséget.
Valami hasonlóra gondoltam volna (nem baj ha egyszerűbb):
Köszönöm
A hozzászólás módosítva: Nov 22, 2014
(#) palp válasza palp hozzászólására (») Nov 24, 2014 /

Megnéztem a JBL tervező programjában az alábbi adatlappal (ezek az értékek mennyire helytállóak, nem tudom). Kicsit nagy doboz méreteket kaptam érzésem szerint. Megköszönném, ha ránéznétek.
(#) Hangszoro2000 válasza palp hozzászólására (») Nov 24, 2014 /

Az LB1231 rosszabb elektromosan.
(#) martin66789 válasza palp hozzászólására (») Nov 25, 2014 /

Szia
Azt meg lehet kérdezni hogy milyen mérő programot használtál ?
(#) palp válasza Hangszoro2000 hozzászólására (») Nov 25, 2014 /

Köszi, de hát "hozott" anyagból kéne dolgozni.
A hozzászólás módosítva: Nov 25, 2014
(#) palp válasza martin66789 hozzászólására (») Nov 25, 2014 /

Szia!
Ezt:
Link
(#) Hangszoro2000 válasza palp hozzászólására (») Nov 25, 2014 /

Úgy értettem, hogy rosszabb, mint az LA. Ezért nem pontos a számítás.
(#) palp válasza Hangszoro2000 hozzászólására (») Nov 25, 2014 /

Véleményed szerint az adatlapja jó? Vagy vannak pontosabb paramétereid? Lehet kísérletileg belefűrészelem valami hasonló méretű bútorba a kíváncsiság kedvéért. Még mondjuk lenne 2db HS 280-s mély hangszóróm is. 100-120 W zenei teljesítményre kéne méreteznem (TDA 7294-s híd hajtaná).
(#) martin66789 válasza palp hozzászólására (») Nov 25, 2014 /

Köszi a programot.
Bocsánat de a HS280 nem hiszem hogy jó lehet mélynyomónak, vagyis 1982-ben nem ilyen célokra tervezték.

Ha jól olvastam van HS280-as-ból mélyközép hangszóród is , a közép meg a magas nincs meg hozzá véletlenül, esetleg azt nem adod el ?
(#) elektrorudi válasza palp hozzászólására (») Nov 25, 2014 /

Ezt a hangszórót nem javaslom vízszintesen beépíteni, mert pár hét alatt "megereszkedik" a membránja. Csak függőlegesen érdemes elhelyezni.
(#) Hangszoro2000 válasza palp hozzászólására (») Nov 25, 2014 /

Majd utánanézek.

Inkább a nagy, mint a kicsi. de egyik sem a terhelhetőségrol híres.
(#) martin66789 hozzászólása Nov 26, 2014 /

Sziasztok
Videoton HA20 /1018 8Ohm-os hangszórónak milyen dobozt ajánlotok ?
Ez a hangszóró csak simán egy maga lenne egy dobozban ( zárt vagy reflex ez a kérdés ?) régen apám is így használta .
(#) Dr Endugu válasza martin66789 hozzászólására (») Nov 26, 2014 /

Engem is érdekelne egy jó dobozterv! Zárt is és reflex is!
(#) tiggersoft válasza martin66789 hozzászólására (») Nov 26, 2014 /

Talán érdemes az eredeti dobozból kiindulni. Ha jól emlékszem akkor olyan 34-35l-es zárt dobozban voltak.
(#) Hangszoro2000 válasza tiggersoft hozzászólására (») Nov 26, 2014 /

20 liter volt, de jó a 35 neki, csak kevesebb lesz a terhelhetőség, és a hangnyomás mélyben.
(#) tiggersoft válasza Hangszoro2000 hozzászólására (») Nov 26, 2014 /

Igazad van. Kevertem a 2 dobozt...
(#) palp válasza Hangszoro2000 hozzászólására (») Nov 27, 2014 /

Köszönöm a fáradságodat.
(#) ptesza válasza Hangszoro2000 hozzászólására (») Nov 27, 2014 /

Idézet:
„20 liter volt, de jó a 35 neki, csak kevesebb lesz a terhelhetőség, és a hangnyomás mélyben.”

A tehelhetőség kevesebb , és a mélyátvitel jobb.
(#) Hangszoro2000 válasza ptesza hozzászólására (») Nov 27, 2014 /

Kinek mi a jó. Van akinek az, ha hangosabb, van akinek meg az, ha alacsonyabb az alsó határ. Amit írtam az pontos megfogalmazás. A "jó/jobb" meg relatív.
A hozzászólás módosítva: Nov 27, 2014
(#) Robi85 válasza Hangszoro2000 hozzászólására (») Nov 27, 2014 /

Ha már Videoton dobozról van szó, akkor a DC 2550 A-nak mekkora volt a doboza? Térfogat stb? Van kettő 25cm-es HA25-1038-as hangszóróm és gondolkodtam az eredeti dobozt újra megépíteni 2 vagy 3 utas-ban.
(#) Hangszoro2000 válasza Robi85 hozzászólására (») Nov 27, 2014 /

Talán 40-45? Lusta vagyok megnézni, de...
40liter 65*33*26
(#) ptesza válasza Hangszoro2000 hozzászólására (») Nov 27, 2014 /

Félreérthetően fogalmazol.
(#) ptesza válasza Hangszoro2000 hozzászólására (») Nov 27, 2014 / 2

Én megnéztem. Pontosan 60 liter kell neki.

Megefelelő doboz.
Következő: »»   516 / 730
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem