Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Lapozás: OK   1067 / 1385
(#) kaqkk válasza minimodel hozzászólására (») Nov 25, 2014 /
 
Régebben csináltuk azt a dolgot ,hogy a rézbe kockákat vonalakat kapartunk és erre építettük fel az áramkört (te talán erre gondoltál) de ma már lehet különböző mintázattal (csak forrpontok- csak vonalak) univerzális panelokat kapni
(#) gulasoft válasza BarnaPili hozzászólására (») Nov 25, 2014 /
 
Nem azért hangoztatom, hogy az marha veszélyes, mert érdekelt lennék a nátriumperszulfát forgalmazásában, és is boltban veszem, 1 kiló 2000Forint (ha valaki tud nagytételebn olcsóbbat, azt szétmérhetnénk), hanem mert míg a nátriumperszulfát színtelen szagtalan, nem fejleszt gázt, por alakban évekig, bekeverve, lezárva hónapokig eláll, addig a hidrogénperoxidot nem is nagyon szogták lezárni a gázképződés miatt, bekeerve sósavval meg 1 hét alatt lebomlik. Nekem fél liter hidrogénberoxiodm 2 év alatt 0-ra fogyott a palackból, miközben a palackot úgy felfújta, hogy csoda hogy nem jött szét.
Az aki 2-3 nyákot csinál egy hónapban az ki tudja várni azt a 20 percet amíg a nátriumperszulfát dolgozik.
(#) Doncso válasza gulasoft hozzászólására (») Nov 25, 2014 /
 
Nekem EZ a fajta hidrogén peroxid van. De úgy 4-5 éve biztosan megvan. Azóta nem fogyott el pedig azért már pár nyák lement a vasaló alatt. A sósav olyan 500Ft hozzá. Nálam nem fúj fel semmit, és nem tünik el a flakonból sem. Viszont tudok olyan oldatot késziteni, ami 1 perc alatt letolja a nyákot. De nem szoktam méregetni, kb-ra összeöntöm egy edénybe, 3-4perc és kész is.
A hozzászólás módosítva: Nov 25, 2014
(#) morgo válasza Doncso hozzászólására (») Nov 25, 2014 /
 
Maximálisan egyetértek.
(#) papus51 válasza morgo hozzászólására (») Nov 25, 2014 /
 
Én is egyetértek.
Ennek ellenére a minap vettem fél kiló Nátriumperszulfátot. Csak mert éppen ott mentem el az Azúr bolt előtt. Ki fogom próbálni.
(#) efraim válasza papus51 hozzászólására (») Nov 25, 2014 /
 
Meg leszel elégedve. Amióta azt használom, a nejem nem veszekszik a vasklorid miatt. Két műanyagtálat teszek egybe. A külsőbe forró vizet öntök, a belsőbe a nátriumperszulfát oldatot. A multiméterem hőmérőjével beállítom, hogy kb. 40 fokos legyen az oldat. Egy kis gumipumpát használok, azzal áramoltatom az oldatot a nyák fölött. Nem kell 20 percet várni, 6-7 perc alatt tökéletes és nem mar alá!
A hozzászólás módosítva: Nov 25, 2014
(#) gulasoft válasza Doncso hozzászólására (») Nov 25, 2014 /
 
Nekem 60% ipari volt. Azoktól vettem, akik az onozófürdőt is hozták.
(#) Doncso válasza gulasoft hozzászólására (») Nov 25, 2014 /
 
Arról nincs tapasztalatom. A 35%-os peroxidból én egy gyüszűnyit öntök a sósavba ami épp ellepi a nyákot. Marja rendesen. A használt keveréket én nem zárom le, duncosüvegbe gyüjtöm, egy luk a tetején, majd ha sok van, leadom. Többször nem érdemes használni.
A hozzászólás módosítva: Nov 25, 2014
(#) kaqkk válasza Doncso hozzászólására (») Nov 25, 2014 /
 
Nálam a garázsban (bicikli tároló ) már vagy 40 l használt marató van 10-20 l es kannákban és semmi gond nincs vele (elvileg ha permetezném a nyákra még használható volna maratásra ) réz1 klorid (az ötvösök rézművesek használják ) de még nem volt érkezésem megcsinálni a szivattyúra a szórófejet....
(#) Doncso válasza kaqkk hozzászólására (») Nov 25, 2014 /
 
Addig jó amig van miből használni. Akkor van gond ha nincsen. Ahogy látom, elég sok lehetőség kinálkozik maratószer tekintetében.
(#) gulasoft hozzászólása Nov 26, 2014 /
 
Ez nagyon jó.... Szereznem kell egy ilyen pasztanyomó meg vákum fejet
Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Nov 26, 2014
(#) rockersrac válasza gulasoft hozzászólására (») Nov 26, 2014 /
 
Lehet venni, ott az oldal linkje, ,,csupán" 2000 euro az ára...
(#) neoone hozzászólása Nov 26, 2014 /
 
Sziasztok. Ha már a maratásnál tartunk, akkor egy újabb módszer a nátrium kloritos maratás. Mivel beindult a postai csomagszállítás a www.pgchem.sk/ -től, így rendeltem tőluk 1kg. A tapasztalat: nyáklemez telibe galvánónozva, dry fólia, nyomdai pozitív levilágító filmel levilágítva. Majd szemre egy kis folyékony nátrium klorit és háztartási szalmiákszesz ( több szalmiák ) összekeverve. Mindezt a hideg garázsban, a nyáklemezt beletéve - elég büdös - a folyadék sötétkék színűre szineződött és kb. 1 óra alatt lemarta a kis darab lemezt. Se melegítve sem pedig kevergetve nem volt. A nyákon az a kis zöldes folt még a réz ( türelmetlen voltam ).

1.jpg
    
(#) niedziela válasza neoone hozzászólására (») Nov 26, 2014 /
 
Ennyi erővel megvárhattad volna amíg az idő leeszi a rezet.
Mondhatni a büdös életbe
(#) efraim válasza neoone hozzászólására (») Nov 26, 2014 /
 
Azért ezt olvasd el, hogy mégis tudd, hogy mi is az a natrium-klorit és milyen ártalmai vannak!
(#) eyess válasza neoone hozzászólására (») Nov 26, 2014 /
 
Engem valahogy nem győzött meg az eredmény .
(#) neoone válasza eyess hozzászólására (») Nov 26, 2014 1 /
 
Tudom, hogy te sokkal jobbat tudsz! De nálam minőségben most ez a csúcs, ja és ez csak úgy össze lett dobva. Majd teszek fel jobb képeket, továbbá furatfémezésnél itt nem kell szórakozni a lyukak takarásával.
efraim: miért, te iszod a maratószert?
(#) eyess válasza neoone hozzászólására (») Nov 26, 2014 /
 
Nem arról van szó , hogy ki tud jobbat .De ha már van egy tuti recept , ami alapján sokan csinálják , akkor én nemigen pocsékolnám az időmet ilyen fajta órákba menő nem meghatározható végkimenetelű dolgokba.

A szalmiákszeszt igen előhívónak szokták alkalmazni , de nem ilyen téren.Speciális fényérzékeny fénymásoló papír kell hozzá.A papírra levilágítása /elég hozzá sima neon fényforrás is / , rajz , vagy szöveg levilágítása után , egy zárt dobozba szalmiákszeszt öntve , bele lógatva a már levilágított papírt előhívódik a levilágított terv.Egyébiránt ilyenkor a papír fehér marad , de az előhívandó részek lilás színbe mennek át , így jelenítve meg , ami levilágításra került.

Max ezt a részét használnám egyéb célokra , de amire te használtad úgy tuti , hogy nem,.
A hozzászólás módosítva: Nov 26, 2014
(#) neoone válasza eyess hozzászólására (») Nov 26, 2014 /
 
Ezt a részét nem ismertem. De az óngalván maszkolási módszert az iparban is alkalmazzák, méghozzá a különösen vékony vezetősávok védelme érdekében. Mivel ez a maratószer nem oldja az ónt, csak a rezet távolítja el. Ezért úgy gondolom ha az iparnak megfelel akkor nekem is megfelelő.
(#) neoone válasza neoone hozzászólására (») Nov 26, 2014 /
 
Itt egy jobb kép, ezen jobban látszanak a thermál isolation hajszálvékony összekötő vezetői. Mellé tettem egy normál tűzőgép gapcsot a viszonyítás végett.

07.jpg
    
(#) papus51 válasza neoone hozzászólására (») Nov 26, 2014 /
 
Idézet:
„nyáklemez telibe galvánónozva, dry fólia, nyomdai pozitív levilágító filmel levilágítva. Majd szemre egy kis folyékony nátrium klorit és háztartási szalmiákszesz ( több szalmiák ) összekeverve. Mindezt a hideg garázsban, a nyáklemezt beletéve - elég büdös - a folyadék sötétkék színűre szineződött és kb. 1 óra alatt lemarta a kis darab lemezt.”

Majd:
Idézet:
„De az óngalván maszkolási módszert az iparban is alkalmazzák, méghozzá a különösen vékony vezetősávok védelme érdekében. Mivel ez a maratószer nem oldja az ónt, csak a rezet távolítja el.”

Most akkor mi is a helyzet? Oldja az ónt vagy nem?
(#) papus51 hozzászólása Nov 26, 2014 /
 
Tisztelt Fórumtársak!
Tud-e valaki olyan film levilágító helyet (pl. nyomdát) ahol online meg lehet rendelni a filmet és esetleg ki is postázzák, ha elkészült?
Sajnos akikkel eddig dolgoztattam beszüntették ezt a tevékenységet.
(#) neoone válasza papus51 hozzászólására (») Nov 26, 2014 /
 
Szia. Mint a képen látod - nem oldja az ónt, a rezet az ónnal véded.
(#) neoone válasza papus51 hozzászólására (») Nov 26, 2014 /
 
Én az elmúlt hetekben írtam egy ilyen, általam kipróbált céget ahol postáznak is.
(#) papus51 válasza neoone hozzászólására (») Nov 26, 2014 /
 
Akkor mégegyszer idézlek:
Idézet:
„[quote]nyáklemez telibe galvánónozva, dry fólia, nyomdai pozitív levilágító filmel levilágítva”
[/quote]
Szerinted mi történt az ónnal mielőtt a rezet elkezdte marni. Megkérte, hogy távozzon?
(#) neoone válasza papus51 hozzászólására (») Nov 26, 2014 /
 
Akkor még egyszer leírom: nyáklemez csiszolás stb. majd galvánón. Ezt követően dry fólia laminálva, és POZITÍV filmmel levilágítva. Tehát ott ahol nem éri fény a dry-t ott az az előhívás során lejön - itt fogja be az ón. Majd a maradék fóliát eltávolítva mehet a maratóba.
(#) papus51 válasza neoone hozzászólására (») Nov 26, 2014 /
 
Nos. Akkor vagy én nem fogom fel amit írsz, vagy Te nem írtad le elég világosan.
Azzal kezded, hogy csiszolás, majd galvánón. Az én olvasatomban itt már telibe van ónozva az egész nyák. Mit értesz akkor azon, hogy előhívás után itt fogja be az ón?
(#) neoone válasza neoone hozzászólására (») Nov 26, 2014 /
 
Bocsi, rosszul írtam a lemez nem lett telibe ónozva, csak a film előhívása után ment az ónozóba.
Köszi, hogy figyelmeztettél az elírásra.
A hozzászólás módosítva: Nov 26, 2014
(#) papus51 válasza neoone hozzászólására (») Nov 26, 2014 /
 
O.K.
Cserébe áruld már el, hol van a nyomda?
(#) neoone válasza papus51 hozzászólására (») Nov 26, 2014 /
 
Bővebben: nyomda, telefonon beszéltem velük, emailban ment az anyag. Készítés után postázták.
Következő: »»   1067 / 1385
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem