Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Témaindító: csonthulye, idő: Dec 10, 2005
Témakörök:
Kicsit bohóckodtam, ekúztam és talán lesz valami a 162Ft-os mikrofonból.
A hozzászólás módosítva: Nov 28, 2014
Az én fajtám az tuti gyári mert még apám anno régen 83-ban szerezte valahonnan rendes eredeti állapotában, csak hát az idő vas foga nem kedvezett neki. Ő egy sima dobozba tette hátlap nélkül és úgy hallgatta valamilyen erősítővel (azt nem tudni milyennel).
Az a doboz már menthetetlen volt, úgy mondta hogy mikor kész lett jó nagy magas volt, de az idő múlásával el lett vágva kisebb lett és úgy is volt. A vett hangszóró is gyári elmondás szerint a tekercs és a kosár, a membrán szerintem cserélve lett rajta, meg a membrán szél is a porvédő is, meg jobb bevezető szálakat is kapott. Az enyémnél az alap hiba volt apám elmondása szerint hogy a bevezető szár rossz volt kis kakaót adott rá és a bevezető szár úgy kilengett hogy a kosárhoz ütődött és mindig rövidrezált 8 ez tönkre is tett neki egy erősítőt) cellukszal a kosarat megragasztotta a bevezető szár alatt és ez a hiba elmúlt, de az enyémen azt is javíttatom. Én inkább a reflexeset építeném meg abból kettő darabot. Egy ilyen doboz méret is jó lenne, refley nyílás adatokkal is, meg hogy a dobozba kell-e valami csillapító anyag vagy ilyesmi, meg hogy valami hang váltó vagy csak simán mehet az erősítő után ?
Nem érted egész pontosan, amit írtam. a javított az már nem hasonlít a régi ha20-ra, erre gondoltam.
Az eredetitől jobb kivezetoszal ma sincs. Sajnos.
Kicsit trainingeltem a 3 utas hangváltó készítést, nálam az így néz ki első körben.
Valami doboz tervező program nincsen amivel kb ki tudnám számolni a doboz nagyságát 30 literesre gondoltam és akkor reflex ?
Ha b-reflex, akkor nem elég 30 liter. Vagyis a több jobb lenne. Inkább 40.
A belső térfogat alapterület*magasság, vagyis téglalap alapú hasábnál V=a*b*c Ha centiméterben helyettesítesz be köbcentimétert kapsz, ha elosztod ezerrel, akkor köbdecimétert, vagyis litert. Ehhez még nem kell program. De.... Bővebben: Link
Jó akkor 40 liter lesz.
Valami csillapító anyag esetleg bele? Kell-e hozzá valami hangváltószerűség vagy mehet simán az erősítő kimenetre ?
A resolutiont próbáljad meg 1/6 -ra ,a dB skálát finomabbra a jelenlegi 10-es ről,és a 300 Hz alattiakat pedig levágni vagy kicserélni egy szimulált görbével. Ha sikerül kb ±3~5 dB -en belül tartanod akár még jó is lehet.
Sony hangszórók?
Ha köbgyök(2) oldal arányt szeretnék:
b = köbgyök(V) a = b / köbgyök(2) c = b × köbgyök(2) Így ha jól számolom, akkor a párhuzamos oldalak miatt kialakuló állóhullámok és felharmonikusaik egyenlőt távolságokra lesznek egymást (logaritmikus skálán nézve).
Már miért kéne levagni, amikor azt is látni akarjuk, hogy mi történik melyben. Lehet simogatni is 1/6 oktavonkenti értékkel, de attól még nem szól jobban. Ezek az osszeollozott mérések sztem már kimentek a divatból. igaz volt egy régi fórumos, aki legalább 4 részből rakott össze egy diagramot, és még büszke is vót rá..
Csillapitoanyag mindenképp kell, azzal hangolod a melytartomanyt is. hangvalto nélkül az eredeti HA 20/1018 elég furán szól, de ha nincs mellette magashangszoro, akkor nem nagyon lehet szűrőzni.
Igen, sony hangszórók, a jelenlegi helyen mérve nem sok értelme lenne, mert tele van reflexiókkal, ágyon mérve, vagy szabadban közel sem ilyen. Gyakran unsmoothe-ben mérem, akkor elégg sokminden kiderül, de az is csak ágyon jó. Azt nem tudom mit nyernék az 1/6-oddal meg aa mélytartomány levágásával, ennyi erővel meg is rajzolhatnám.
Ez a másik doboz nem variált hangváltóval, ami jobb oldalon van, itt a függöny is venn van és több a szekrény ezen az oldalon. http://symmetry.mine.nu/send/jobboldaleredeti.jpg primary raktam fel képet néhány oldallal ezelőtt megtalálod. A hozzászólás módosítva: Nov 29, 2014
Mittudom én, Bemcorp-tól vettem, ő azt mondta samsung Tv-ben vannak ilyenek, szóval és szamszungnak hívom.
Jó lehet-e ez a megoldás? Ez egy PF táp PFC tekercse, a másik felét letekertem, előnye, hogy ez a néhány menet 0.7mH, a DC ellenállása 0.2 ohm. Kérdés, hogy ez a vasmag megoldás okozhat-e torzításokat?
A hozzászólás módosítva: Nov 29, 2014
Aham, akkor 3001-001134 felirat van a hátulján valószínűleg.
Hát nézd meg mekkora a telítéshez tartozó áramerősség mondjuk 50Hz-en. Nem valószínű, hogy hangfrekviel el fogod érni ezt az értéket.
Akkor megnyugodtam, ha az egyik fele teljesen rajta van, 10mH az induktivitása, szóval, akkor a tekercs probléma megoldódottnak tűnik, ezzel bármit meg lehet csinálni.
Látod, ha sunyi 909-eset vettél vóna, könnyebb lenne az élet.
Megtaláltaaaaaaam!
Jó lesz az. Néhány eredmény, elég jól sikerült.
Mélyközepek: 0.7mH 4uF Magas: 3.3uf 0.65mH
Egyenlőre magas nincsen. Csillapítóanyagnak mit ajánlotok ?
Kész a másik box is.
A grafikonokat nézve nem világos miért jobb a 909-s a 134-nél, 2 utas rendszert és kb 2-2,5khz váltási frekvenciát feltételezve.
Kíváncsi vagyok a véleményekre.
Mert a 134-es hangváltó nélkül ilyen 5L-es zárt dobozban.
Szerintem egyértelmű, a 909-esnél minden jobb, mélytartomány, T-S, átvitel egyenletessége, alacsonyabb torzítás, kevesebb rezonancia, időbeni viselkedés. A 134 sztem nem igazán használható értelmesen semmire.
És az enyémek amiket fehérváron árultak, még úgy tűnik valamivel jobbak is, mint a Buvarruha-félék.... A hozzászólás módosítva: Nov 29, 2014
Igen, többféle van közöttük, az 5L ben lévő pont a legrosszabb. Viszont a mélytratománnyal mi a baj? Amit mérek az olyan amilyen, majd, ha lesz szőnyeg megint alul, felül, akkor jó lesz, de egyébként nagyon szpen lemennek mélyre és egyszerű hangolni a dobozt is. Maga a hangja szerintem nagyonjó, kivéve a középtartomány felsőbb részét, de ezért is kell középsugárzó.
Ne haragudj meg, de 67Hz fs, 0,8-0,9-es el. jósággal hogy lehetne jó? A másik, még ha távol-keleti izé is, azért mégiscsak 45-50Hz, 0,45 Qes... Más világ.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |