Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Lapozás: OK   519 / 730
(#) Buvarruha válasza Hangszoro2000 hozzászólására (») Nov 29, 2014 /

Mit érdekel az engem, ha egyszer dobozba rakva lemegy majdnem 30Hz-ig és szép a mély. Volt nálam gyári focal mélyláda is, elbújhat mellette, nem beszélve a kis doboz, jó tényező és jó nagy szélzajról..
A hozzászólás módosítva: Nov 29, 2014
(#) ptesza válasza Buvarruha hozzászólására (») Nov 29, 2014 /

Azt kétlem. 15 dB eltérés az eléggé jól sikerült? Inkább vicc.

Ha megfogadnád a tanácsom akkor úgy állítanád be mint ahogyan az alábbi képen is van.

Smothing 1/6.

Bővebben: Link
(#) ptesza válasza Hangszoro2000 hozzászólására (») Nov 29, 2014 /

Még neked sincs süketszobád , és azt sem tudom elképzelni ,hogy szabadtérben mérsz ilyenkor.

Az összes eddig publikált mérésed 1/6 smothing, épp úgy mint amit most tettél be.
Csak neked szabad másnak nem...
(#) Buvarruha válasza Buvarruha hozzászólására (») Nov 29, 2014 /

Tessék 40cm-rre a reflexnyílástól. A második pedig ugyanabból a távolságból, mint eddig, de csak 40cm magasan, a korábban közölt mérések, majdnem a magassal szemben történtek, kb.1m-es magasságból, mert ülve itt van a fülem, ehhez álítom be.

Plusz egy 1.5 magasságból.

Ugyanúgy látszik ,hogy nincs középtartomány, de hagyjuk inkább mert már nincs kedvem elmagyarázni.

Magnat doboz felújítás, és egy kis váltó-tuning.

Jól látszik ,hogy 300 Hz alatt értékelhetetlen az átvitel a szoba reflexiói miatt.
(#) Buvarruha válasza ptesza hozzászólására (») Nov 29, 2014 /

Edddig nem is a középtartományról volt szó, te a mélyet firtattad. Tudom, hogy nincs középtartomány, látod is, hogy milyen a hangszóró, ezért is készülnek a középhangszórók, de ahhoz képest, hogy milyen a hangszóró nagyon is jó.

Az ilyen mértékű simítás eleve értékelhetetlen, lássu kugyanezt 1/24-ed-ben... Mellesleg régen én is íg y csináltam, de ez így nem jó, mert nem látszik a néhol igen tekintélyes kiemelés, ami igencsak fülbeveri az embert, szóval tényeg hagyjuk...
(#) Hangszoro2000 válasza ptesza hozzászólására (») Nov 29, 2014 1 /

Az akusztikus mérésekhez nem süketszoba kell, vagy szabadtér. Ez nyilvánvaló. 1/24 oktávonkénti értékkel átlagolok. Nem is értem honnan gondoltál mást.
(#) Hangszoro2000 válasza Buvarruha hozzászólására (») Nov 29, 2014 /

Rendben, én nem tudom, hogy milyen hangot szeretsz. Csak műszaki szempontból kifogásolható. Ettől még tetszhet neked. Csak pl. én másfelől közelítek, de ez csak annyit jelent, hogy én nem bírom az agresszívebb mélyeket, vagy az időbeni hibákat.

Az időbeni hibákat én sem, épp ez tetszik benne a legjobban, hogy nagyonszépen együttműködik a mély a többbivel. Én is attól tartottam, hogy nagy lesz a késés, de szó nincs róla, winISD-ben sem mutatott semmivel sem nagyobb csoport késést, mint a többi jobb hangszóró. Nem olyan agresszív ám a mély, emelni sem emel, talán 1dB-t 40Hz-en, de jó mélyre lemegy, az ilyen hifis, erőltetett szubos megoldásoktól engem is a frász kerülget, ez pont jó így, csak közép kéne.

Egyenletes a GD ekkora jóságnál? Erre kíváncsi vagyok. Dobozméret, hangolás, T-S megvan? 65-70Hz-es rezonancia ponttal nem igazán lehet büntetlenül jó mélyhangokat csinálni. Esetleg TL-szerű megoldásokkal, de ott sem 30Hz lesz belőle.

Azt meg, hogy a helyiség mit tesz hozzá, ilyenkor ne számold bele. Ennyi erővel ptesza előbbi hangsugárzója 20Hz-től szól (bizonyos körülmények között).

A doboz kb 120l, nem számoltam bele a helység hozzáadását, azzal 30Hz alá is menne, kb. 35Hz-en van a -3dB látszik azon is, ahol a reflexet mértem. Winisd szerint 40Hz-en sem lenne, de ezért kezelem fenntartásokkal a TS adatokat és a modellezést, elég egy picit nagyobb nyílás és máris lejjebb megy, ami ezekben a programokban nem látszik, sokat szöszöltem vele annó, mire ilyen lett A hangolás valahol 45 és 50Hz között van, nem tudom pontosan. Egyenletesnek nem egyenletes az biztos, de mikor az?
(#) dB_Thunder válasza Buvarruha hozzászólására (») Nov 29, 2014 /

Idézet:
„Winisd szerint”
...
Nem hiszem el hogy te még azt használod! Az egy vacak! Akkor is hazudik mikor kérdez.
(#) Buvarruha válasza dB_Thunder hozzászólására (») Nov 29, 2014 /

Arra használom, hogy megtudjam mégis mire számítsak a hangszóróval kapcsolatban, a többit megoldom magam. Nem fogok ülni a program elét fl napig, hogy mégis mikor mit csinál, mert úgis téved. Fogom a mike-ot és mérem, hangolom, vagdosok, az nem téved.

Ha jól modellezel, tizeddB-re pontos.... Na mindegy. A hangnyomás-frekvancia diagram nem elég ám önmagában a sikerhez.
(#) Buvarruha válasza Hangszoro2000 hozzászólására (») Nov 29, 2014 / 1

Elhiszem, de ennyit tudok, meg a nevemet, meg a tajszámomat. Meg akármilyen is, ez van erre volt pénz, még mindíg sokkal jobb, mint a SÁL, na azokkal kínlódtam rendesen, a nagy bandpass ládák annyit késtek, hogy egy cigit is elszívhattam volna mire megszólalt, de kocsmabulizni nagyonjó volt.

Áh én nem beszólni akartam ám. Csak arra gondoltam, hogy kiegészítem, amit írtál. Meg nem örök életedben ezt fogod hallgatni. Lehet, hogy csinálsz még másikat, és akkor talán erre is jobban fogsz figyelni. Ha épp olyanod lesz.

Nem szarkazmus volt, tényleg ennyit tudok. De a hangszórókat is azután mérem, hogy megvettem, utána már nem nagyon van mit tenni. Csinálok neki dobozt, ha nem jó, csinálok másikat, ha az sem jó, mégegyet, ha az sem, akkor megy a fenébe az egész.

Nincs ezzel semmi gond, de azért érdemes figyelni a T-S és mechanikai paraméterekre is. Dinamikus viselkedésre, THD-re, stb. Azt ne mondd, hogy nincs időd rá. Ha háromféle doboz készítésére van. Lehet, hogy ha pontosabban modellezel, és tudod, hogy milyen paraméter tartozik ahhoz a hanghoz, amit szeretsz, akkor kevesebb famunkával megúszod.

3 évnyi történést mondtam el a 3 dobozzal. Tudom mi fontos számomra, kezdetnek az, hogy lemenjen elég mélyre, ez nagyából kiderül a WinISD után, ekkor megéptek valami kezdetleges szerkezetet és, ha tetszik, akkor készülhet egy értelmesebb doboz. Most van ez a projekt az értelmesebb doboz fázisban, majd lesz egy szebb, jobb doboz egyszer, de előbb legyen komplett hangszórószett, amihez érdemes olyan dobozt csinálni, ami picit többe kerül Ha ez elkészült és megunom, nem tetszik, vagy van másik lehetőség, akkor eladom (mindg van jelentkező ) és kezdődik elölről. Ez a harmadik ilyen folyamat, amivel 10 évet mondtam el.
(#) martin66789 válasza Hangszoro2000 hozzászólására (») Nov 30, 2014 /

Én kocka alakú dobozra gondoltam.
A link alatt lévő kalkulátornak nem nagyon értem a működését.
(#) Hangszoro2000 válasza martin66789 hozzászólására (») Nov 30, 2014 /

A kocka az szerintem még ennek a hangszórónak is sok lenne. Legalább egy kis eltérés legyen az élek hossza között.
pl. 26*45*35=40950 vagyis 40,950 liter (kerekítve 41). Ezek mindig belső méretek. És ha később szerzel magashangszórót hozzá, legalább lesz hely az előlapon.
(#) Hangszoro2000 válasza Buvarruha hozzászólására (») Nov 30, 2014 /

Csak a jószándék vezet. Eleve nem tartok jó ötletnek egy mechanikailag ennyire gyenge képességű hangszórónál ekkora dobozméretet. De lehet, hogy engem egészen más zavar, mint téged.
(#) Buvarruha válasza Hangszoro2000 hozzászólására (») Nov 30, 2014 /

Szerintem csak arról van szó, hogy nem tudom mi az igazán jó. Majd eljön az idő, amikor lesz jobb, erre meg úgy gondolok, ahogy az lenni szokott, hogy "jesszusom eddig mit hallgattam".
A hozzászólás módosítva: Nov 30, 2014

Én ezt nem tudom, simán el tudom képzelni, hogy valakinek a műszakilag problémásabb cucc jobban tetszik. Sok példát láttam erre.
A fórumos hozzászólásaimmal vagyok így, mint te, mindig rájövök pár év alatt, hogy régebben mekkora hülyeségeket gondoltam.

Majd kiderül, ha a most következő lépésen túl leszek, akkor majd mélyeket kell nézzek, az lesz a következő befektetés, a magas egyenlőre marad, imádom a hangját, a dóm magasakat sosem szerettem, túl "szzziszegősek".

Naigen. Egy valódi ribbon azért sokkal emberközelibb tud lenni, csak a méreteiből/terhelhetőségből adódóan nagyon korlátozott a felhasználásuk. Ezzel szenvedek én is, egy SEAS ER18 és egy Fountek neocd3 pl. nem összepárosítható már...

És a doboz már adott, újabb hangszóró meg hülyén nézne ki az előlapon.
A hozzászólás módosítva: Nov 30, 2014

Az a neoCD3 nem is sokkal drágább, mint a monacor. Jó mondjuk ezeket is haszáltam vettem 10-ért a kettőt, de az egyik kontakthibás volt.. Amúgy konkrétabban, miért nem párosítható?

Mondjuk a Monacortól sokkal jobb a Neo. Csak sokan nem veszik figyelembe, hogy ezek a szalagos magasak eredetileg milyen felhasználásra készültek, ez az 50mm-es hossz, kb. azt teszi lehetővé, hogy 4-5kHz fölött biztonságosan üzemeljen a hangszóró, egy 3000Hz-es keresztezést már nem lehet rábízni az emelkedő THD miatt.

Az ER 18 meg borzasztóan berezonál 4k fölött, általában durvább, mint az adatlapi, és ha korrekt akarok lenni, akkor ezt a berezgést ki kéne hagynom amennyire lehet, viszont a magas kétútban nem engedi. Ezért bizony mindkét hangszóró membránja kidobásra került. A SEAS helyett én merítek valami elfogadhatóbbat. Itt járok jelenleg a projekttel.

Ami még sokaknak zavaró lehet, hogy ezek a magasak függőlegesen eléggé irányítottak. Persze van amikor ez épp jópont.

Tudod, mire hasonlít nekem a te hangsugárzód? Egy régebbi nagy hangsugárzóépítő fórumos egyik ötletére.
Bővebben: Link

Nem láttam még ezeket. Én is az érzékenységre gyúrok, sokkal egyszerűbb, mint a nagyteljesítményt kezelni, pláne váltani. 3útban nem gondolkodsz?
Következő: »»   519 / 730
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem