Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LC mérő

Témaindító: jocoka, idő: Jan 22, 2007
Lapozás: OK   148 / 188
(#) elektroncso válasza qvasz2 hozzászólására (») Nov 30, 2014 /

Rendben bocs, akkor az Attika által belinkeltet használom.
(#) qvasz2 válasza elektroncso hozzászólására (») Nov 30, 2014 /

Valami ilyesmit kéne keresni:
33 nF MKP X2

Rendben akkor ezt tettem a kosárba. Köszönöm a segítséget.
(#) Ideiglenes hozzászólása Nov 30, 2014 /

Milyen egyszerű dolgom is volt, amikor még KIT-ben meg lehetett venni a HESTORE-ban!

Na ettől a Farnell-től nem lesz alkatrész rendelve. Viszont találtam egy ilyet:Bővebben: Link. Ez vajon jó lesz? Elvileg egyforma. Az 1nF meg innen a fórumról lesz.
(#) attika válasza elektroncso hozzászólására (») Nov 30, 2014 /

Mi a gond a farnellel? Szerintem jó ez is,volt már ez is belinkelve és akkor azt mondták,hogy jó,de majd a nálam okosabbak megmondják,de 99% jó lesz.
(#) elektroncso válasza attika hozzászólására (») Nov 30, 2014 /

Nekem kicsit drága. Illetve két szem alkatrész miatt nem szeretnék rendelni, a Didaktiktól pedig hamarosan jön egy rendelésem. Az összes alkatrészt ott szedtem össze, csak ez a két alkatrész miatt nem szeretnék máshonnan rendelni. Járt utat járatlanra el ne hagyj! Elvileg szerintem is jó, mindkettő MKP X2-es 33nF-os nagyfeszültségű kondenzátor. Remélem jó lesz.
(#) attika válasza elektroncso hozzászólására (») Nov 30, 2014 /

Az igaz,hogy nem olcsó,de ugyan ez a típusú kondi ugyan ezekkel a paraméterekkel máshol nem találtam és nem olcsóbb máshol sem.Egy oldalon találtam valahol ahol 600ft/db-ért küldték volna postán.
(#) p_istvan válasza elektroncso hozzászólására (») Nov 30, 2014 /

Biztos jó lesz, ez az eredetileg használt típus...
(#) elektroncso válasza p_istvan hozzászólására (») Nov 30, 2014 /

Rendben, köszönöm. Most már csak meg kell érkezniük az alkatrészeknek és a téli szünetben nekiállhatok megépíteni.
(#) Mircsof válasza p_istvan hozzászólására (») Dec 1, 2014 /

Szia!
Készítettem, egy 100uH tekercset egy PC tápból bontott induktivitásra! Így az User0 felment 130mV ra viszont valami még nem kerek mivel néha csak 70 lesz.. A merővezetékeket már lerövidítettem! Gondolom a kapcsolóknál lesz a gond....
Cikkben ez szerepelt.
Idézet:
„S1, S2 (2) két áramkörös, háromállású "nyelves" billenőkapcsoló”

Ezzel kapcsolatban az lenne a kérdésem, hogy akárhogy nézem csak az egyik kapcsolónak kell két áramkörösnek lenni, és egyiknek se kell 3 állásúnak lennie elég egy jobb minőségű 1 áramkörös 2 állású kapcsóló, és egy 2 áramkörös 2 állású kapcsoló nem?
Köszönöm a választ! Ha sikerül megoldani, hogy ne ugráljon le fel az USer0 hanem maradjon 130mV akkor minden rendben kell legyen.
A hozzászólás módosítva: Dec 1, 2014
(#) p_istvan válasza Mircsof hozzászólására (») Dec 1, 2014 /

Igen, a Kapcsolót jól gondolod!

Az elkó bemenetet rövidrezárva és a kapcsolót vagy a banánhüvelyig menő vezetéket mozgatva lokalizálható kontakthiba! (amikor jelentősen változik a kijelzett ellenállás érték)
(#) p_istvan válasza attika hozzászólására (») Dec 1, 2014 /

Szervusz!
Nem az AC feszültség a fontos hanem a kis veszteség, ilyenek pl. a nagyobb feszültségű polipropilén kondenzátorok.
Ezt a célt az X2-es zavarszűrő kondenzátok kiválóan teljesítik és olcsón beszerezhetőek (100 Ft alatt) Ezek a kondenzátorok viszont váltófeszültségen üzemelnek, ezért az AC feszültségtűrés van megadva. (nagy veszteségű kondenzátor hamar tönkremenne AC hálózati üzemi feszültség alatt)
A hozzászólás módosítva: Dec 1, 2014
(#) attika válasza p_istvan hozzászólására (») Dec 1, 2014 /

Nagyon szépen köszönöm a választ.
(#) q765 hozzászólása Dec 2, 2014 /

Sziasztok!

Pár hónapja kaptam egy üres LCM nyákot egyik ismerősömtől, hogyha majd lesz időm életrekeltem.
Most ott járok vele, hogy már csak a PIC és az LCD hiányzik róla.
Esetleg lenne valamelyikőtöknek felprogramozott PIC16F690 hozzá?
Hogyha még egy 2x16 karakteres LCD is leledzene a fiókban azt is nagyon megköszönném. Persze nem ingyen gondolom.
Az idáig elkészült nyákról is szívesen várom a véleményeket, hátha valahol hibáztam. Még nem élesztettem.
Zoli.
A hozzászólás módosítva: Dec 2, 2014
(#) q765 hozzászólása Dec 2, 2014 /

Kijelzőt és PIC-et is tudtam szerezni Mate_x fórumtárs jóvoltából. Köszönöm itt is neki!
Észrevételeket még most is várok a nyákkal kapcsolatban (1nF, 33nF, 100uH).
Abból raktam össze amit itthon találtam. Remélem jólesz.
Csak a kapcsolók, a foglalat, az induktivitás, és az SMD kondik a bontottak.

Kipróbáltam így üresen egy 9V elemről. A PIC megkapja az 5V-ot is, és a kijelző is.
Eddíg úgylátszik jó lesz.
(#) q765 válasza q765 hozzászólására (») Dec 2, 2014 /

Gondolkozok picit a csatlakozásokon. A mérőcsipesz vezetékei, ha jól olvasom akkor jo, ha minél rövidebbek.
Ennél a képnél viszont elég vékonyak, és a hosszuk is túlméretes.

Ha nálam is ilyen hosszúak, és sokkal vastagabbak lennének (mint a furatgalvános helyük)
akkor nem annyira számítana a hossz?
Hogy fogalmazzam érthetőbben.?.
A hozzászólás módosítva: Dec 2, 2014
(#) pipi válasza q765 hozzászólására (») Dec 2, 2014 /

Hali!
A banánhüvelyeket közvetlen a nyákba is csavarozhatod, igy rövidítheted.
(#) q765 válasza pipi hozzászólására (») Dec 2, 2014 /

Csak elméleti kérdés volt. Van mindenféle csatlakozóm hozzá.
Nemrég szereztem kb 1cm2 réz vezetékeket, ezért ötleteltem.
(#) pipi válasza q765 hozzászólására (») Dec 2, 2014 /

Mivel szerintem itt nagy áram nem folyik, a rövid drótnek megfelelően kicsi az ellenállása, így nem hinném hogy beleszól a mérésbe
(#) attika hozzászólása Dec 3, 2014 /

Elkészült a műszer de sajnos valami nagyon nem stimmel vele.Nem akar kiírni semmit.
Próbáltam több kijelzővel is,régivel,újjal,de ugyan az a hiba.Az érdekessége a dolognak,hogy a kijelzőt rádugva egy órára ugyan úgy csak ezek a karakterek működnek és az óra sem működik.4kijelző nem lehet rossz A kapcsolót kapcsolgatva hallani,hogy kattan a relé,de egyenlőre semmi többet nem tudok róla.Kijelző bekötést végignéztem,tápfeszültséget is,picnél,kijelzőnél.
(#) Mircsof válasza attika hozzászólására (») Dec 3, 2014 /

Valószínű, nem kap vezérlést a kijelző. Ellenőrizd a kijelző bekötését és a vezetékezést nincs e zárlat. Nálam zárlat volt a Pic 2 portán ami a kijelzőhöz ment akkor viselkedett így.
A hozzászólás módosítva: Dec 3, 2014
(#) kivancsi4 válasza attika hozzászólására (») Dec 3, 2014 /

Idézet:
„kontraszt potit állítottad?”

Ez a kérdés már egy párszor le lett írva , hasonló problémánál.
(#) q765 válasza attika hozzászólására (») Dec 3, 2014 /

Kontraszt potinál keress hidegónt. Az előbb engem a vezetősáv megolvadása viccelt meg, pont a forrpontnál.
(#) q765 hozzászólása Dec 3, 2014 /

Sziasztok ismét.

Mint írtam sikerült szereznem PICet, és kijelzőt is.
Felélesztettem a szerkezetet. Szereltem fel indeiglenesen csatlakozókat (kár volt). Mikor használnám a mérőkábeleket nagyon megugrik a pontatlanság.

Csatolok képeket. Lehet sokat. Nézzetek már rá légyszÍves, hogy jó lesz e így vagy valamit változtassak.
Ez az első órája a készüléknek, most csináltam ilyet először.

Rx 43-62 mOhm, -16- 0mOhm, 0- 10mOhm (minden kalibrálásnál mást mutat)
User0 135.3mV
Re 0,207 kOhm
FSR 84.4 kHz

Ellenállást 1R-4R 30% pontossággal mér. Ez normális?
Kerámiakondiknál ugyanígy 30% a pontossága.
Induktivitásnál nagyon pontos, bár nincs sok próbadarabom belőle.
Elkónál sosem hittem volna, hogy még egy 10 éves darab is lehet teljes kapacitású.

Zoli
(#) attika válasza kivancsi4 hozzászólására (») Dec 3, 2014 /

igen állítottam már a kontraszt potit,de semmi változás sajna,majd most állok neki és átnézem az egész nyákot hátha vicceskedik valami.
(#) q765 válasza q765 hozzászólására (») Dec 3, 2014 /

Közben találtam mégegy olyan induktivitást, mint amit beleraktam.
Azért építettem ezt a külyüt, hogy lássam az alkatrészek szórását.
Meglepődve tapasztalom, hogy rosszabbra számítottam.
Most vagy nagyon téved a műszer, vagy nagyon pontos.
Mivel tudnám a határait meglesni?
Mik lennének azok a mérendő alkatrészek amivel a kritikus dolgok kiszűrhetők?

100uH.JPG

(#) Mircsof válasza q765 hozzászólására (») Dec 3, 2014 /

Szia!
Idézet:
„Mivel tudnám a határait meglesni?”

Ez egyszerű, vagy egy másik hitelesnek tekintett műszerrel összehasonlítod a mért eredményeket, vagy nagy pontosságú (0,5% tüséssel jelöltet) alkatrészt mérsz vele.
Nekem az ellenállás mérés eddig elég rossz eredményt adott 33Ohm 1%-os volt 40Ohm is...
Csak ne bolondulna meg néha a fránya induktivitás mérés közben! Megmérek vele 5db. feritre tekert tekercset és jóformán rámerném mondani, hogy 100% ban jól méri! De mikor a vaslemezes tekercset kacsolom rá na akkor aztán vége a dalnak... Utána még a 100nF is 4uf lesz.
A hozzászólás módosítva: Dec 3, 2014
(#) q765 válasza Mircsof hozzászólására (») Dec 3, 2014 /

Nincs másik műszerem.
Egyedül az ismerősöm aki adta a nyákot, tőle kaptam egy AC folytót is. Mondom frankó, de lemérem nála azt is hogy ne legyen később gondom az értékkel.

Nála ez a 5cmx4cmx4cm induktivitás 2,5uH volt.
Most próbáltam mérni 0,15uH mutat a műszerem.

Ugyanez a cuccli volt nála is..
(#) Mircsof válasza q765 hozzászólására (») Dec 3, 2014 /

Mérés előtt gondolom kalibráltad?!
Következő: »»   148 / 188
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem