Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hegesztőtrafó egyenirányítása
Lapozás: OK   41 / 45
(#) nzozz válasza deny-g hozzászólására (») Dec 3, 2014 /

Köszönöm a választ mindkettőtöknek!
Szeretném én is egyenirányítani a hegesztőmet illetve egy könnyebb ívgyújtás is jó lenne, csak nem tudom, hogy AC 56V -os üresjárati feszültség mellett mennyire biztonságos még egy feszültségkétszerező...

Kicsit más téma: egyenirányítás után elég nagyméretű fojtó szükséges. Az "általános kivitel" (közel főtrafó méretű vasmagra a szekunderhez hasonló huzalból x menet) esetleg helyettesíthető valami kevésbé költséges megoldással?

Köszönöm
(#) deny-g hozzászólása Dec 3, 2014 /

Hát nekem 39-43V válto 134-138V egyen fesz. Üresjáraton!
Veszélyes ha jól tudom de hegesztő kesztyűn keresztül nem rázhat meg de én úgy vagyok vele hogy valamit valamiért !
A te esetedben mondjuk már nagyon veszéjes lenne !
(#) erbe válasza deny-g hozzászólására (») Dec 3, 2014 /

Mint már mpisti is írta, a fojtó nem feltétlenül szükséges. Az ellenállásokat nem úszod meg.

nzozz
Amit említesz, a nagyméretű fojtó CO2 hegesztéshez kell. Pálcás hegesztéshez nem.
(#) deny-g válasza erbe hozzászólására (») Dec 3, 2014 /

Elenálásom egy van már találtam egy 15 ohm 20W os-t márcsak még egy kellene mondjuk a cseh kolega 2x10 ohm 25W os-t használt de gondolom ha 2 15 ohm 20W os-t rakok nem lesz gond!
(#) erbe válasza deny-g hozzászólására (») Dec 3, 2014 /

Gond nem lesz. 15 Ohm-on kisebb áram folyik.
A feszültségkétszerező kondijainak változtatásával állítani lehet az emelt feszülségű gyújtókör áramát. Ha nincs nagyobb ellenállásod, tegyél C1-C2 helyére először csak 1000 µF-ot! Ha hegesztés közben túl forró az ellenállás, tovább kell csökkenteni, ha nem melegszik, akkor lehet növelni.
(#) deny-g válasza erbe hozzászólására (») Dec 3, 2014 /

Kösz a választ
(#) nzozz válasza erbe hozzászólására (») Dec 3, 2014 /

Tehát MMA hegesztéshez (1 fázisú trafó esetén is) elég csak a diódás egyenirányítás és fojtó nem szükséges? Vagy más méretezésű fojtó kell?
(#) Hetope válasza nzozz hozzászólására (») Dec 3, 2014 /

Fojtó nélkül nincs igazán értelme egyen irányítani. Ha meg még bázikus pálcát is akarsz használni akkor a fojtó kötelező és nem is akármilyen!
(#) erbe válasza nzozz hozzászólására (») Dec 3, 2014 /

A bázikus pálca nem kifejezetten hobbikategória. Ma már előfordulnak olyan szakik, akik lehegesztik az életüket bázikus pálca nélkül.
Ha teszel is fojtót, nem kell akkora. De fojtó nélkül is vígan elmuzsikál.
(#) mpisti válasza Hetope hozzászólására (») Dec 4, 2014 /

A Trakis SVE200-as gépében egyáltalán nincs fojtó, és a bázikus pálcát mégis ugyanúgy viszi mint a rutilost. A fojtónak létjogosultsága inkább TIG és MIG-MAG hegesztésnél van, MMA hegesztésnél nem létszükséglet, sőt bizonyos esetekben hátrány.
(#) nzozz válasza erbe hozzászólására (») Dec 6, 2014 /

MMA -hoz hogyan kell fojtót méretezni? Ha segíti a hegesztést, inkább készítek egyet, pláne ha találok hozzá anyagot itthon.

Köszönöm
A hozzászólás módosítva: Dec 6, 2014
(#) erbe válasza nzozz hozzászólására (») Dec 6, 2014 /

Mint látod, mpisti véleménye is az, hogy nem kell hozzá.
(#) Hetope válasza erbe hozzászólására (») Dec 6, 2014 /

Na azért ez nem ennyire egyértelmű.Mpisti nem azt jelentette ki hogy nem kell ! Ha maradunk a savas pálcáknál akkor nem fontos ez igaz. De ha könnyebben szeretnénk hegeszteni akkor már szükséges a fojtó. A személyes tapasztalom úgy kezdődött hogy a 310 Amperes trafó után beraktam 350A-ros diódákat és próbáltam vele hegeszteni , ment is az szépen de nem volt valami nagy a különbség. Ekkor fogtam egy másik hegesztőtrafót (180A) és annak a szekunderét (nagyáramú rész) és bekötöttem sorba. Mivel ez egy gurblizós trafó kihajtottam a vasmagot teljesen és csináltam próba hegesztést. Már így is volt változás . Na de fojtattam és behajtottam félig és megint próba . Mivel még jobbnak éreztem hát behajtottam teljesen ( így a legnagyobb az induktivitás) és most már élvezetesebbé vált a hangja is és a hegesztés is. Ezeken felbuzdulva vettem alumínium pálcákat és nagy örömömre lehetett velük hegeszteni. Na de megjegyzem nem olyan könnyű mint a vasat és sokat kell gyakorolni mire bele jön az ember. Na de az egyszerű (mondjuk RUTILEN ) pálcákkal sokkal könnyebb ívet fogni és jobban is tartja azt. Na még egy tapasztalat hogy ha az adott trafó teljesítménye nagyobb határok között szabályozható akkor szükség van a fojtó tekercsnek kivezetéseket rakni ! Ha valaki nem hiszi akkor annak ajánlom hogy végezze el a fent leírt kísérletemet és meg fogja találni a számára ideális induktivitást (fojtótekercs) + a kivezetéseket . Remélem hogy e kis beszámolómmal tudtam segíteni az építkező szellemű embereknek !
Űdv Pista
(#) mpisti válasza Hetope hozzászólására (») Dec 6, 2014 /

A fojtó egy érdekes kérdés. Bizonyos esetekben áldás, máskor átok. Pl. ha lemezt szeretnél hegeszteni, ahol fűző varrattal(szaggatott hegesztés)lehet csak a munkát elvégezni, ott kifejezetten hátrány, mert az ív nem akar megszakadni a fojtó miatt. Természetes hogy az ív hangja-ezzel együtt az íváram is- simább, különösen 1 fázisú táplálás esetén, de 3 fázisú egyenirányítónál csak akkor van értelme használni ha a szekunder egyenirányítás tirisztoros.
Persze ha valaki szereti ha a gépének van súlya bátran használhatja.Ha valaki awizni is akar akkor mindenképpen kell. De azt tudni kell hogy csak akkor van hatása a fojtónak ha közel akkora mint a főtrafó, de minimum a fele. Egyébként semmit sem ér.
(#) Hetope válasza mpisti hozzászólására (») Dec 6, 2014 /

Ez így igaz ahogy leírtad. A problémát én úgy oldottam meg hogy raktam a kábelnak 3 konektort. Az első direkt a grec-re a második a kivezetés a harmadik pedig a fojtótekercs vége.
(#) beiden hozzászólása Jan 2, 2015 /

Sziasztok. Volna egy kérdésem. Vettem egy hegesztő trafot házilag van csinálva.
Inkább viztartáj készitésére kellene. Azt mondják jobb egyenirányusitottal hegeszteni az iesmit.
Tudnék belőle iljet csináltatni, egyenirányusitani? Kb. menyibe kerülne?
Köszönöm előreis.
(#) Hetope válasza beiden hozzászólására (») Jan 2, 2015 /

Először is mérd meg hogy mi jön ki abból a trafóból meg mekkora a keresztmetszete a vasmagnak és akkor a kapott adatokat összehasonlítod itt a fórumon már többször leírt adatokkal és el tudod dönteni saját magad hogy érdemes-e vagy-sem. Szerintem könnyebb hegeszteni ha jól van méretezve és kivitelezve az egyenirányítás .
(#) horak85 hozzászólása Feb 2, 2015 /

Sziasztok!
Először is nagyon jó a topic. A következő dologban szeretném a segítségeteket kérni:
- sikerült 2 db mikrotrafót áttekercselnem amiket sorba kötve 45 V feszt. adnak le, számítással ugyan tudom h külön külön mekkora az áramerősségük de a kettő sorba kapcsolva azt sajnos nem?
- szereztem hozzá 4 db 150A-es egyenirányító diódát amiket be is kötöttem és meg is változott maga a hegesztés de műszerrel szerint még ~25 volt váltóáramot ad le, ezzel kell foglalkoznom szerintetek vagy valamit elrontottam a bekötésnél?
- szeretnék belerakni szűrő "kapcsolást" a fojtótekercset már elkészítettem az előző oldalakon írtak alapján de nem tudom hogy milyen kapacitású kondikra lenne szükségem és hozzá ellenállásra.(egy eladó szerint annyiszor 1000µF ahány amper ?)
- meg esetleg tudna valaki egy egyszerű (olcsó) szabályozási lehetőséget feltölteni nekem?

Segítségeteket előre is köszönöm!!
Máté
(#) granpa válasza horak85 hozzászólására (») Feb 3, 2015 /

Javaslom Kirchoff II. törvényének alapos tanulmányozását. A diódákat kösd Graetz-be. Szabályzási megoldások a téma képei közt (azt csinálod meg, amihez anyagod van, vagy amelyik jobban tetszik). Kondenzátor nem kell.
(#) stiborka válasza pintjano hozzászólására (») Márc 9, 2015 /

Üdv Mindenkinek!

Nekem is akadt 4 ilyen diódám, de sima ohm mérővel nem mutat semmi életjelet, akkor lehet, hogy rosszak, vagy csak nem jó mérési módszert választottam?
Hetra 130-hoz szeretném egyenirányításra, érdemes belefogni?
Mielőtt belemélyednék a munkába, gondoltam utána olvasok a dolognak.
(#) mpisti válasza stiborka hozzászólására (») Márc 9, 2015 / 1

Laposelem és zseblámpa égő sorbakötve kiválóan megfelel diódát tesztelni. Egyik irányban világít, a másikba nem, ha jó a dióda. Minden más variáció rossz diódára utal.
(#) mukika11 hozzászólása Márc 21, 2015 /

sziasztok lenne egy kb 300a .os co hegesztö ami állitolag 110 ampert ad le dioda csere után
kérdésem az lenne mekora teljesitményü dioda sor kell hogy meg legyen a 300amper és mi történik ha kisebb Amperost raktak bele és mi lessz ha sikerul nagyobb amperost belerakni mellékelnék képeket is a válaszokat elöre is köszönöm
A hozzászólás módosítva: Márc 21, 2015
(#) ferci válasza mukika11 hozzászólására (») Márc 21, 2015 / 1

Szia!
Ha csak diódát cseréltek, akkor valszín nincs jó érintkezés azoknál, vagy vmelyik szakadt is még.
Hiányzik 1 vagy 2 fázis ezért. Ekkora ampernél olyan eloxidálódott csatlalkozásoknál nem csoda.
Ha gyenge lenne vmelyik, attól még lejönne a 300 amper, de eldurranna rövid idő alatt.
Ki kell kötni mindegyiknek egyik kivezetését és megmérni, jók-e még.
(#) mukika11 válasza ferci hozzászólására (») Márc 21, 2015 /

szoval ha ezek alacsonyabb amperesek mint a trafo áramerösége akkor is le adják a 300 ampert csak tönkre mennek? igen azt én is néztem elég cefetül néznek ki ezek a diodák talán csak az lessz a gondja!Ha mégsem akkor még mi jöhet szoba mert a trafot ahogy néztem nem tünik egy szét éget valaminek meg gyári is.

Miért lettek kicserélve a diódák? Ha alacsonyabb amperesek, talán a méreten is meglátod, ha van régi is. Gyengébbet nem szabad bent hagyni.
Át kell nézni minden csatlakozást, mert aki kicserélte a diódákat, ezzel tuti nem foglalkozott.
A fázisfeszültségeket se ártana lemérni a szekunder oldalon, de nem multiméterrel, ha lehet..
Csakis vmi megfelelő feszültségű izzóval és azon mérve.
Ha ott nincs rendben, akkor mágneskapcsló, stb.. a primer oldalon.
Nem nehéz dolog ez, csak a súlya..

sajnos nem tudom miért lettek kicserélve most készülök megvásárolni nem tudom mit tegyek de szerintem elég jo árban 50000ft hozzá jutnék komplett csak állitolag 4mm-nél vastagabb anyagot nem igazán jol hegeszt ez pedig kevés egy ekkora géptől

Ennyi pénzért csak megengedik, hogy jobban megnézd és legalább azt letisztázd, mit kell tudnia. A 300 amperhez a 110 azért messze van. Próbáltasd ki úgy, hogy 200-nak ki kelljen jönni belőle, aztán kiderül, bedöglik-e helyben vagy bírja.

igen korektnek tünnek csak én nem vagyok nem vagyok toppon ebben a témában
(#) mukika11 válasza mukika11 hozzászólására (») Márc 21, 2015 /

ezek vannak bent
(#) ferci válasza mukika11 hozzászólására (») Márc 21, 2015 /

Az első számokat próbáld majd lenézni, ha semmi, akkor tolómérő legalább..
Messziről egyformának tűnnek, de az egy dolog.
A lehetséges kontakthibákat nehéz lesz ott megnézned.
Következő: »»   41 / 45
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem