Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » IMI villanymotor

Témaindító: toxysanyi, idő: Jan 28, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   20 / 62
(#) laacika hozzászólása Szept 21, 2014 /

Sziasztok,vakai be tudná azonositani a képen látható motort,az tuti hogy 1,5kw-os és mivel szivattyú motor igy tuti hogy 2800 körül forog tehát 2 pólusú.
Illetve szivesen venném ha valaki Imi motorok dokumentációjáról küldene dolgokat.Mint pl tipusok,méretek,szükséges kondenzátor adatok stb.

Köszönöm szépen.
(#) Adingo hozzászólása Szept 27, 2014 /

Tiszteletem mindenkinek !
Kaptam egy eléggé leharcolt "imi motort" mely, 380/220V as. Az adat tábla sajnos nemigen olvasható.
Valaki ki tudná hámozni a teljesítményét ennek a gépnek? Én már nézegettem, de lehet a fordulatát csak hasra ütés szerűen írtam be.
Kérem segítsen valaki beazonosítani, mert egy szalagfűrészre szánom a gépet, feltéve, ha elég erős hozzá. Köszönetem előre is.
A hozzászólás módosítva: Szept 27, 2014
(#) laacika válasza Adingo hozzászólására (») Szept 27, 2014 /

Szerintem 1100w-os lesz.
(#) laacika hozzászólása Szept 27, 2014 /

Valakinek nagyon megköszönném ha e-mailon elküldené az IMI motor katalógus scannelt változatát.Köszönöm szépen előre is.
(#) Adingo válasza laacika hozzászólására (») Szept 28, 2014 /

Biza az nekem is jól jönne!

Ám bár lehet, hogy megtaláltam az orvosságot a 230V-380V problémára egy frekvencia váltó képében. Tudna valaki erről bővebbet? 230V 1~ bemenettel 380V 3kw motorra.
valami ár, és fellelhetőség is érdekelne.
Hálás köszönetem.
A hozzászólás módosítva: Szept 28, 2014
(#) Adingo válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Szept 28, 2014 /

Aha, nagy nokedli az egész!
(#) erbe válasza Adingo hozzászólására (») Szept 29, 2014 /

Áramfelvétel alapján 2000-2200 W teljesítményű a motorod (szokásos 2200W). Frekvenciaváltóval egy motor teljesítményét minimális mértékben tudod növelni. Ott nem az a lényeg, hanem a fordulatszám változtatása.
(#) jarotomi hozzászólása Dec 4, 2014 /

Üdv, mindenkinek!
Lenne 1 fázisú motorindító relém. Azt szeretném megtudni, hogyan lehet behangolni pontosan. 1500W, 12,6A ,1450-es fordulatú a villanymotorhoz kértem a relét. Minden hozzászólást megköszönök.
(#) szimszi hozzászólása Dec 4, 2014 /

Sziasztok! Szükségem lenne némi segítségre. Van egy IMI motorom varrógéphez, 3 fázisú. Paraméterek: 380 V, 300W, 2700-as fordulat. Azon kívül, hogy kap kondit, mit kell még tenni, hogy 220-ról üzemeljen? Küldök fotót ha kell a kötésekről. Nagyon nagy szükségem lenne rá, leégett a 220-as motorom. Az egy kobold motor volt, és nagyon szerettem... De így persze véletlenül sem egyeznek a kötések, nehogy le lehessen koppintani. Van ember aki foglalkozik motorokkal, és megcsinálja nekem, szóval lehet szakzsargonban, vagy bárhogy írni az infót, csak nem ér rá netezni, meg érdeklődni. Ha valaki tud benne segíteni S.O.S.-ben, megköszönöm!
(#) kadarist válasza jarotomi hozzászólására (») Dec 4, 2014 /

Szia!
A MIHÁ-relékknél a rugót kell átakasztani másik vájatkába és így meg lehet változtatni az erejét, ezzel együtt a kapcsolási áramerősséget is.
(#) granpa válasza szimszi hozzászólására (») Dec 4, 2014 /

Szia!
Több infó kéne: ipari gép, vagy háztartási, mekkora teljesítményű volt a leégett motor (pontos típusa?), kuplungos fordulatszabályzású, vagy pedálos (a 3~ú nem megy pedállal). Az eredeti motor szénkefés, vagy aszinkron? A 3~ú motor 1~on nagyon gyenge lesz: kb. fele erő. Küldj mindkettőről fotót.
(#) szimszi válasza granpa hozzászólására (») Dec 5, 2014 /

Szia!
Ez két varrógép motor, hasonló paraméterekkel, csak mint kiderült tegnap, mégsem teljesen. Mindkettő régi, 380/220-as, kuplungos, szénkefés. A kobold 240 W, az IMI 300 W. Ami különbség és fontos infó volt, a kobold motorom indító relés volt, vagyis indító kondi kellett volna rá, ehelyett kiszámoltak neki egy üzemi kondit, azt is alul értékelték, az indító relé meg nem oldott, folyamatosan bekapcsolva használtam (lévén azt sem tudtam, van rajta). Most már mindegy... Leéghetett ettől? Az IMI motorhoz szerencsére sima üzemi kondi kell, ha jók az információk, nincs is rajta sehol relé, de még a nyoma sem. Találtam részletes leírást, hogy eddig deltába volt kötve, most meg csillagba kell a három tekercset, azaz sorba. Azt is leírták hova kell a kondit bekötni. Elvileg 21 mikro F kondi kéne, ami nincs. Most vettünk 25-öst. Nem tudom, érvényes-e itt is a józan logika, hogy inkább kicsit nagyobb, mint kisebb. A másik gép is kisebb teljesítményen üzemelt (már a 220 miatt). Amit nem értek: hogy ez az IMI külső méreteket tekintve fele akkora, mint a kobold. De úgy látványosan. Gondolom, akkor a tekercselés is kisebb, hiszen nem fér el a házban. Hogy a fenébe lehet nagyobb a teljesítménye? Szóljatok ha nagy hülyeséget írtam az átalakításról, még nem kezdtek neki a fiúk! Köszi
(#) kadarist válasza szimszi hozzászólására (») Dec 5, 2014 /

Szia!
A szénkefés kivitel üti a kondenzátoros indítást. Szerintem nincs benne kefe.
(#) hegesoft válasza szimszi hozzászólására (») Dec 5, 2014 /

Szia!
Csinálj mindkét motorról képet,mert amiket legutóbb írtál az semmiféleképpen nem lesz jó neked az biztos.
A 3~ú kicsi lesz 220V-on az is biztos. Kb. 100-150W ha lesz.
(#) granpa válasza kadarist hozzászólására (») Dec 5, 2014 /

3~ú, csúszógyűrűs (szénkefés), indító ellenállásos motor. 1~on kondenzátorral indítva létezett, de nem ilyen kis teljesítményen. Nem valószínű ez esetben. Ha a 240W-os 1~on elég volt a hajtáshoz, akkor a 300W-os is elég lesz. Kissé zavaros az ügy.
(#) szimszi válasza granpa hozzászólására (») Dec 5, 2014 /

Később lemegyek, és fotózom mind a kettőt. A szénkefe mondjuk nem tuti (nem látok bele), a paraméterek rajta vannak, a kondi is rajta lógott, és használtam is vele egy fázison, működött is darabig, erővel sem volt gond. Kifejezetten bika motor a varrógépek között, bőr varrásra lett beállítva, ahhoz meg kell erő. A relé szintén nem ezer százalék, hogy relé, de az is fotózható. Amint megvannak a képek, töltöm fel. Köszönüm a hozzászólásokat.
(#) szimszi válasza granpa hozzászólására (») Dec 8, 2014 /

Szia! Végre idáig is eljutottam... Az első 3 kép az átalakításra váró IMI motor, a másik 3 a leégett kobold. Ismerősöm közben azt mondta, hogy a kapcsoló hivatása lett volna túlmelegedéskor oldani, hát ez nem történt meg... Vagyis nem indító kondis az sem. Paraméterek nem igazán látszódnak a képen, de stimmelnek az értékek, amiket írtam. Varrógép motorhoz szerintem nem kell olyan erős motor, mint mondjuk egy szalagfürészhez. a zsír új Juki is csak 400W. A tűnek szövetet kell átütnie, nem betont. Remélem látszik valami a képekből, és tanácsot is tudtok adni. Köszi!
(#) pucuka válasza szimszi hozzászólására (») Dec 8, 2014 /

A képek alapján mindkettő egy háromfázisú asszinkron motor. A kobold adattáblájából kiderül, hagy négypólusú, a fordulatszáma (ha jól veszem ki, de pontosítsd) 1420. Remélem az IMI motor is ilyen.
A koboldon van (volt) egy 12 V /15 W os tekercs is, a lámpa számára, az IMI -n ilyen nincs.
A kobold a képen láthatóan deltába van kötve, azt az IMI -nél is el kell végezni a kapocs dobozban a lamellák átrakásával.
Az indítórelé az indító kondenzátorok lekapcsolását végezte, (hogy ne kelljen kézzel macerálni, az erre képzetlen személyeknek) ha a motor árama már elegendően lecsökkent. Megjegyzem, ha az indító kondenzátor értéke túl nagy akkor a motor árama nem tud a kellő mértékre lecsökkenni, és a relé nem enged el, és akkor bizony leéghet a tartósan nagy áramtól. Úgyhogy csak óvatosan az indító kondenzátor értékének megválasztásával.
Az IMI motort is használni tudod, ugyanabban a delta kapcsolásban 230 V -ról.
(#) granpa válasza szimszi hozzászólására (») Dec 8, 2014 /

Ahogy 'Pucuka' kolléga írta, megfelelne az 'új' motor, beköthető, stb., csak egy kis hiba: ez a motor az adattábla szerint 2700-as fordulatú! (Ha jól láttam, nehezen olvasható a képen.) Ezt vagy bírja a többi része a gépnek, vagy nem (inkább nem!). A kuplunggal lehet 'játszani' kicsit. Annyira elállítani, hogy teljes fordulatnál csak kb. félfordulatot vigyen át. Ez a kuplung fokozott kopását, melegedését okozhatja; próba, szerencse. Nem valószínű, hogy a motor tekercselése (belül) átköthető 4 pólusúra. De ez akkor is nagyon macerás lenne. Ha térd-karos a kuplung, akkor némi gyakorlatot igényel az optimális fordulattal működtetés. Illetve ütköző felszerelése, "túl-nyomás" ellen.
Ha jól emlékszem, ezek a gépek (a hajtómotor) folyamatos üzemben mennek, csak varráskor odanyomják a kuplungot. Üresjáratban (mikor nem varrsz) semmi hibát nem okoz a magasabb fordulat.
És a világítást külön kell megoldani, mert ezen nincs világítási tekercs, de ez tán nem gond.
A hozzászólás módosítva: Dec 8, 2014
(#) szimszi válasza granpa hozzászólására (») Dec 8, 2014 /

Köszönöm az infókat. A magasabb fordulatszám nekem csak jó, a motorhoz valló varrógép ugyanaz a típus mindkét esetben. Direkt olyat választottam, hogy legyen alkatrésznek. Vagyis biztos elbírja. Arra rájöttem, hogy a koboldon volt külön lámpa is, már a lehetősége. Sajnos nem is tudtam, és a többi része is hiányzott. Az indító relét ezek szerint jól sejtettem... ami jelentheti azt, hogy emiatt égett le a motor? Kapott kondit, 16 mikor F-ot (az értéknek 1 KW-ként 70 mikroval számolva jónak kell lenni), de üzemit. Annak a motornak az értéket és a kondit sem én számoltam. A relé folyamatosan be volt kapcsolva, nem oldott. Csak azért kérdem, mert tervezem újra tekercseltetni a koboldot, és nem szeretném ha még egyszer leégne emiatt. Azt honnan látom, hogy 4 pólusú a motor?
(#) pucuka válasza szimszi hozzászólására (») Dec 8, 2014 /

A fordulatszámából láthatod. A kétpólusúnak 2800, a négypólusúnak a felénél picit több, 1420 körül.
A képlet n=(60*f/p)-s,
ahol az "n" ford /perc, az "f" a hálózati frekvencia Hz -ben, a "p" a pólusárok száma (kétpólusúnál =1, négypólusúnál =2), az "s" a slip, 4 - 5 %.
Ha túl nagy az indító kondenzátor, akkor a felvett áram nem csökken le eléggé, nem szakítja meg az indítókondi áramkörét, az pedig leégeti a segédfázisnak használt tekercset. Az indító relét a motor főfázisába kellett volna kötni, nem az egész motor áramkörbe.
(#) erbe válasza szimszi hozzászólására (») Dec 8, 2014 /

A kicsi 2700 fordulatú "Csepel" varrógép motor. A fordulatokkal nem lesz gondod, mert a Koboldon nagy ékszíjtárcsa volt, a Csepelen kicsi. Állandó kondenzátort szoktunk rakni a varrógép motorokra. 20-25 µF megfelel hozzá. 20-szal kicsit lassabban pörög fel, 25-tel zajosabb. Mint már írták, előtte deltába kell kötni, úgy mint a Kobold volt.
Rondán néz ki a középső áthidalása. Az utolsó képen az a kis keret esett rá, az durrantotta el?
(#) kadarist válasza erbe hozzászólására (») Dec 8, 2014 /

Az áthidaláson csak egy filctollas írás van meg egy kis kosz.
(#) erbe válasza kadarist hozzászólására (») Dec 8, 2014 /

Igazad van. Nem meresztettem eléggé a szemem.
(#) szimszi válasza erbe hozzászólására (») Dec 9, 2014 /

Köszönöm a hozzászólásokat, tanácsokat. Tegnap kénytelen voltam felismerni, hogy aki állítólag ért a villany motorokhoz, és átkötötte volna nekem, még annyit se tudott róla, mint én. Pedig én fizikából kettes voltam. Utánam az özönvíz, én biza átraktam deltába, szépen a nagykönyv szerint mindent bekötöttem. Valóban csepel varrógép motorja, kapott egy 25 -ös üzemi kondit. Remélem nem lesz sok neki. ELőször a forgásirányom nem lett jó, de gyors csere, és most már szépen teszi a dolgát. És csak bízom benne, hogy nem egy hétig.A koboldot még mindig tervezem újra tekercseltetni, de azért nem, hogy megint leégjen. Az a kis keret elvileg egy indító relé rajta. Nem esett rá, én bontottam ki, mert felfedeztem hogy van ott valami, amiről nem tudtunk, és valszeg kéne legyen vmi funkciója amit nagyon nem lát el. Mi van akkor, ha simán lecserélem egy külső "gyújtás kapcsolóra"? Akkor tuti nem kell azon aggódnom, hogy oldott-e időben. Mert most elvileg ez okozta a problémát, hogy nem oldott a relé, mivel nem is indító kondi volt rajta, hanem egy 16 mikros üzemi. A interlockomon is külső gomb van, nyomom amíg szépen felpörög a motor, és elengedem. A fordulatom remélem tényleg 2700, az eddigi 1420-al szemben, mert az azt jelenti, hogy fele annyi idő alatt letolom az anyagot. Jó tudom, kisebb az áttét. Azért még bizakodom, hogy nem annyival. Várok ötleteket a koboldom megmentésére, mit kezdjek az indító relével. Mondjuk ha marad relés, az ami rajta van mindenképp kuka, szerintem be se húz amikor kell, kézzel oldottam, így marad. Bekapcsolom, úgy marad. Mint egy rossz bútordarab, amit toligálsz jobbról-balra. Szeretem azt a motort, jó lenne életet tekercselni bele! Szép napot!
(#) erbe válasza szimszi hozzászólására (») Dec 9, 2014 /

Nem kell hozzá se nyomógomb, se relé. Terhelés nélkül indul, a 16 µF üzemi kondival simán mennie kell. Azt a kondit nézd meg, hátha zárlatos!
(#) szimszi válasza erbe hozzászólására (») Dec 9, 2014 /

O.K., de vettem hozzá új kondit, mégis leégett a motor (Igaz ismét üzemit, mert tudta a fene, hogy ezen van indítórelé. Olyan szépen beolvadt a házba,mintha nem is létezne). A relé tuti nem volt már működőképes. Nem lehet azt vhogy kiiktatni belőle? Mi van akkor, ha simán lekötjük a tekercsekről, és nem teszünk rá semmi mást, hanem lazán üzemi kondi és kész... mit szól hozzá a motor? Feljebb jelezte vki, hogy rosszul kötötték rá a relét, nem megfelelő helyre, mert főáramkörbe lett kötve, a fázis helyett. A relét konkrétan bekötötték a tekercsekhez direktbe. Ezt szeretném orvosolni, mielőtt beleölöm a pénzt az újraélesztésbe.
(#) erbe válasza szimszi hozzászólására (») Dec 9, 2014 /

Nem tudom, milyen relé az, nem valószinű, hogy eredeti. Egyáltalán relé? Csak 2 vezetéket látni. Indítórelén minimum 3 szál van. 3fázisú motorban nincs szerepe. Nem ismerem ezt a motortípust, de szerintem úgy buherálta bele valaki. A képen nem látni, hova van bekötve. Ki kellene mérni, pontosan hova kötötték. Biztos kiiktatható.
Gyanítom, a motort nem a relé égette le, nem is az új kondi. Akkor már késő volt.
(#) granpa válasza szimszi hozzászólására (») Dec 9, 2014 /

Ahogy 'erbe' írta az imént: 11.52-kor! A relét kösd ki, és hanyagold.Valamint: "lazán üzemi kondi, és kész".
(#) Alkotó válasza szimszi hozzászólására (») Dec 10, 2014 /

Kapsz egy csomó tippet, és mind ígér valamilyen "megoldást". Nem tudom írtad-e mire akarod használni, de ez egy ingoványos terület. A 3 fázisú motor korrekt módon nem működtethető 1 fázisról. Erre majd jönnek elítélő hozzászólások, mégis így van. Forgatni üresen persze lehet, de a teljesítmény töredéke lesz, és ami ettől sokkal fontosabb az indító nyomaték általában be sem tudja pörgetni a terhelt gépet.
Ha forgatni akarsz valami -nagy erővel-, akkor oda 3 fázis kell. Ennek hiányában jön a képbe az 1 fázisú motorok korlátozott világa, ami egy különleges téma, egyedi műszaki megközelítéssel, és speciális méretezési megoldásokkal.
Következő: »»   20 / 62
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem