Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Műhelyünk felszerelése, szerszámai
Téma, a műhelyünkben előforduló készülékek, anyagok, szerszámok, eszközök bemutatására, kitárgyalására.
Lapozás: OK   15 / 203
(#) csakanzy válasza Ricsi89 hozzászólására (») Dec 12, 2014 /

Én meg azért utáltam meg az akkus fúrómat (kék Bosch, 10 évig húzta) „mert bárhol kell valamit csinálni egyből kézbe kapom és viszem” és hopp, le van merülve. Vagy gyenge
Sose gondoltam rá előző nap este, hogy fel kell tölteni, mert majd kelleni fog.
De lehet, hogy a mai lítiumionosak jobbak.

Én csak azt nem értem, hogy a barkácsáruházak tömve vannak akkus gépekkel, vezetékes csavarozót elvétve látni, anno egy szerszámboltban rendeltem meg, meg is csodálták, mert még nem láttak olyat barkácskategóriában.
Ennyi embernek van otthon annyi csavaroznivalója, hogy készenlétben kell álljon egy akkus gép?

A hosszabbító sem egy dráma. A garázsajtó mellett áll egy dob, felkapom, odahúzom ahol kell, aztán meg 1 perc alatt felcsavarom.
És egyszeri beruházással megoldottam 20 évre a dolgot, mindig készenlétben van.
(#) kameleon2 válasza csakanzy hozzászólására (») Dec 12, 2014 /

Azon gondolkodtam éppen, hogy lassan érdemes lenne egy akkus vs vezetékes témát nyitni .
Én sokat dolgozom terepen, mivel szigetüzemű napelemes rendszereket telepítünk. Ott az akksis gépek nélkül nagy bajban lennénk, mert nem mindig van kéznél éppen a generátor, vagy nem bír el annyi gépet egyszerre. Padlásokon, tetőkön is nagy előny, ha az ember egyensúlyoz - nem lép rá lent valaki a kezedben lévő gép kábelére... Szóval van létjogosultsága az akksis gépeknek. szerintem a baj éppen az amit itt már sokan pedzegettek, hogy az olcsó gépekben nem olyan akkumulátorok vannak, amik erre a feladatra maradéktalanul alkalmasak. Én is kínlódok itthon az olcsó gépemmel - bár én egyszerű megoldást alkalmaztam - de ezzel is foglalkozni kell. A 12V-os csavarbehajtómban éppen annyi hely van, hogy a legolcsóbb 1,2Ah riasztóakkumulátor is belefér fektetve. Kicsit féltem, hogy milyen lesz használni - de egész tűrhető. Olcsó és két évig le van a gond vele. Picit nehezebb a burkolat miatt, de egy férfinak ez nem lehet gond . A LiFePo4 cellás megoldás nem tudom milyen árat és élettartamot képvisel úgy, hogy még töltőt is kell készíteni hozzá, de érdekes megoldás lehet. A kábeles megoldásokhoz egy rövid kis történet: Barátom benzines fűnyíróval nyírta otthon a füvet rendszeresen. kb. 8m-10m2-ről van szó mindössze. Mindig mesélte, mennyit kínlódott, beköpte a gyertyát, nehezen indult, nyakig maszatos volt. Édesapám épített (akkoriban még nem volt ekkora kínálat) egy háromfázisú motorral szerelt fűnyírót - kazánlemezzel borítva. Tulajdonképpen kicsit nagyobb energiával ellátva repülő tank is lehetett volna. Nálunk is hasonló méretű fű volt. Átjött barátom egy 10 percre és látta amikor az öreg kitolja a fúnyírót. Majd 2 perc múlva vissza. Kajánul megjegyezte: "Na mi van Lajos bácsi, nem megy a kütyü?" Erre apám: Nem. Csak végeztem a fűnyírással. Ekkor a barátomnak akkorát esett az álla, hogy Nyíregyházán is hallották szerintem. A történet lényege: Néha a hosszabbítózás kevesebb idő, mint egy éppen kínlódós megoldás használata.
(#) Ricsi89 válasza csakanzy hozzászólására (») Dec 12, 2014 /

Nálam ilyen gond nincs, mert 2-3 havonta elég feltöltenem az akkut. Ebbe már én tettem laptopból bontott lítium cellákat. Persze nem használom minden nap, de van, mikor elég sokat megy, sőt sokszor még fúrok is vele lemezt, fát.
(#) csakanzy válasza Ricsi89 hozzászólására (») Dec 12, 2014 /

Kicsit elbeszélünk egymás mellett - én nem vagyok az akku ellen, hiszen szuper találmány.

Én csak azt nem értem, hogy aki otthon havonta egyszer használja, az minek vesz gagyi akkus csavarozót, aztán öt év múlva megint. És csak termeli a veszélyes hulladékot.

"az olcsó gépekben nem olyan akkumulátorok vannak, amik erre a feladatra maradéktalanul alkalmasak."
Ha jó akksi lenne benne, akkor nem lenne olcsó, és akkor eldőlne a vezetékes/akksis vita.
Tényleg csak az venne akkust, akinek megéri.

Én sem veszek 25eFt-ért akkus metszőollót...
(#) csakanzy válasza csakanzy hozzászólására (») Dec 12, 2014 /

Ezt kerestem: " a várható feladathoz kell a szerszámot választani" (kitartás)
(#) Massawa válasza zolika60 hozzászólására (») Dec 12, 2014 /

Ez igy abszolut nem igaz ( ma már).
A LiIon akkuk élettartalma szinte kizárolag a töltések számától függ ( közepes érték az 500, ha jo minöségü az akku). Azt meg mindenki ki tudja akár az ujjain is számolni, hogy hány év alatt éri el ezt a számot. Nekem két Hitachi gépem van 4 akkuval és már közel 8 éve müködnek minden gond nélkül. ( közben egy házat is épitettem hozzájuk ). Az ilyen akkukhoz mindig intelligens töltöt adnak, ami vigyáz az akkukra, és a gép is azonnal lekapcsol, ha a kritikus töltés alá merül az akku vagy tulterhelödik.
(#) nagym6 hozzászólása Dec 12, 2014 /

Olcsó akkus fúróba normális akkukat érdemes venni, általában a motor és a szabályzó jó.
Ismeretségi körben már 7 db.-on csináltam ilyet, bevált. Csak a töltőjük sem automata, egyszerű mechanikus programozható időkapcsolóval beállítható a töltési idő, utána az lekapcsol. Ez még olcsó megoldás.
A hozzászólás módosítva: Dec 12, 2014
(#) Massawa válasza nagym6 hozzászólására (») Dec 12, 2014 /

Ezt gyorsan felejtsétek el.

Amiket manapság ránk akarnak sozni ( olcson) abszolut szemét. A NiCd akkuk ipari gyártása ilyen célokra már régen leállt, igy ezek a fene tudja hány éves hentergö raktárkészletek. ( ha maga a gép nem is olyan öreg a cellák meg akkuk biztosan). Ráadásul még garancia sincs rájuk, igy könnyen lehet, hogy az elsö töltésbe belehalnak ( föleg azoknál a primitiv töltöknél, amiket ehhez általában adnak - teljesen mindegy, hogy márkás vagy no-name vacak).
Szoval, ha valaki manapság akkus gépet vesz a LiIon kötelezö, az intelligens (gyors-) töltö ( amiben az akkut korlátlan ideig tartani lehet) ajánlott. Minden más sajnos már csak szemét.
(#) szamóca hozzászólása Dec 12, 2014 /

Akinek van Li-akus gépe, és dogozott előtte NiMH, NiCd akkussal, az pontosan tudja mi a különbség.
Neméri, megéri vita azért is felesleges, mert ezt mindenki eltudja dönteni maga, hogy van-e rá pénze, igényli-e az ergonómiát, komfortérzetet, megbízhatóságot, alacsony tömeget, szervizelhetőséget, töltési szabadságot stb.
És igen, teljesen más dolgozni egy Metaboval, mint egy Black&Decker-el. Az egyiknél mosolyogsz, a másiknál káromkodsz.
(#) botesz válasza szamóca hozzászólására (») Dec 12, 2014 /

Ebben egyet értek.Apámnak valami gagyija van ellenben erős de NiCd akkus.Szóval ha kell a gép akkor előtte 2 óra töltés....
Én meg bármikor előkapom a Bosch gépemet amiben LI akku van(persze csak ha előtte nem merítettem le).Nagyon jó mert ha feltöltött akkor kikapcsol de nyugodtan rajtahagyhatod a töltő állványon nem lesz neki baja.De ennek egy éjszakás töltés kell cserébe napokig,vagy ha úgy van hetekig tudom használni 1 töltéssel.
(#) berobbantam válasza szamóca hozzászólására (») Dec 12, 2014 /

Sziasztok
Én ipari környezetben használtam hilti,metabo,black&dacker ,makita és hitachi kokit.Ez utóbbi japán,2 db 14,4 voltos akku volt hozzá.A hitachi mindent ver és az ára sem vészes.Az akkuja pontosan 3 évet birt,de napi 8-10 óra használattal.Ekkor a fent már leírt okbol vettünk egy ugyanijen gépet tokkal vonóval,de csak az akkujait használtuk.A gép életében elkezdődött a barbár időszak.Nem kelett vigyázni rá,mert ott volt az új tarcsiba.A tiplit evvel vertük a falba és volt hogy 180-as tokrögzítő csavart tekertünk vele.Még 2 évet bírt így.Most ez a koki egy 1,6 és egy 3 Ah-ás akkuval inteligens töltővel és zseblámpával 40 alatt szokott lenni akciósan.Ha én akkus gépet vennék csak ilyenre áldoznék pénzt.És a Li akkuknak tényleg töltési ciklusban adják meg az élettartamát.Esetleg még elgondolkoznék a mactech-en.Ez a makita gagyi változata.De nemrég van a piacon nincs rolla tartós tapasztalat és nem ólcsóbb annyival hogy egyértelmű legyen a döntés.Pár ezer forintal olcsóbb nálunk üzletben Ni akkuval mint a hitachi a neten
(#) velegiistvan hozzászólása Dec 13, 2014 /

Azta, mekkora beszélgetés lett egy egyszerűnek tűnő kérdésből.
Létezik olyan kis méretű vezetékes csavarozó, mint amit linkeltem?
Mert most nekem elsősorban a méret a lényeg. A mostani 14.4 V-ost túl nagynak találom azokra a feladatokra, amiket csinálok mind súlyra, mind térfogatra. Főleg fába fúrnék, ritkábban műanyagba, ha panelnek csinálok dobozt. Tudom, arra jobb volna egy dremel, de azt az 1-2 lyukat szerintem ki lehet ilyen géppel is fúrni.
Fa alatt meg vékony szekrényajtót, max 1 cm vastag fenyőfát értek.

Szerintem ez a makita, amiről beszélek már ipari kategória, akció nélkül máshol majdnem 60K-ért árulják, így nem gondolom, hogy rossz választás lenne.

Ha a makita gyárt aksis asztali lámpát, a kérdés el lenne döntve, mert egyetemen van rá példa, hogy síkírásos ábrákkal kell dolgoznom, ahol a szemem miatt muszáj a plusz fény.
Persze lehet, hogy még egy ilyen lámpa is túlzás lenne erre a célra, csak "hangosan" gondolkodom.
(#) Ge Lee válasza velegiistvan hozzászólására (») Dec 13, 2014 /

Ennyit én biztos hogy nem áldoznék rá, olcsóban is ki lehet fogni jót, bár manapság lehet hogy már nehezebb. Nekem obis kék színű (nevét nem tudom) meg szürke kinzo van évek óta, mindkettő 5000Ft körül volt, az Nicd akkuk kb. 2 évet bírtak bennük.
Kaptak Sanyo 18650-es Lion-t, és azóta is mennek. Nincsenek napi használatban, de amikor igen akkor kapnak rendesen, nincsenek kímélve.
(#) KBal76 válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 13, 2014 /

OBI-s kék: CMI. Az tényleg kényelmes és jó darab volt. Nekem is az akkuja fáradt el benne csak. Emlékként örzöm csak, vagyis talán egyszer kap egy LiPo akkut.
(#) Massawa válasza velegiistvan hozzászólására (») Dec 13, 2014 /

Szerintem neked valamelyik kis B&D gép is teljesen megfelel. Ha csak csavarásra kell akkor van néhány a választékban joval olcsobban mint amit kinéztél, és igen jo akkuk vannak benne. A nejem vett egyet magának ( ami még a retikülbe is belefér), és már vagy 3 éve mindig müködik. Mindig bevetésre kész, és pillanatok alatt fel lehet tölteni. Van nekik egy vicces csavarojuk, ami abba irányba csavar amelyik irányba forditod ( mint egy csavarhuzot).
Ha furni akarsz, kapni megfelelö tokmányt is. Ráadásul lágy inditásu, ami aranyat ér csavarozáskor meg furáskor. ( sokkal jobb, mint a hasonlo méretü másik márka - a cégnél már kettö tönkre ment - egy zöld meg egy kék, az elöbbiben felrobbant az akku pedig azok sem voltak sokat használva, talán havonta egyszer).
A hozzászólás módosítva: Dec 13, 2014
(#) Ricsi89 hozzászólása Dec 13, 2014 /

Én múltkor az akkus fúróval 12mm-es fúróval fúrtam lyukat legalább 10mm-es acélba. Udvaron kellett fúrni, a hosszabbító végén egy dugalj volt, ami kellett a porszívónak elszívás miatt. Elosztó nem volt kéznél. Nem mondom, hogy egy menetben kifúrtam, de sikerült. A végére az akkun is érződött, hogy kezd fáradni, de utána megkapta a megérdemelt töltést. Ráadásul ez egy ezer éves noname gép.
(#) Schnitt válasza berobbantam hozzászólására (») Dec 13, 2014 /

Nekem is Hitachi koki van, de ez még NiCd akkus. 3 éve nyúzom, sokat használom fúrásra is, emiatt a tokmányt le kellett cserélnem, mert a gyorszorítósban megforogtak a fúrók, mikor vasat fúrtam vele. Most fogaskoszorús van rajta, azóta tökéletes.
Az akkun nem érezni jelentős gyengülést ennyi használat után sem (2 Ah).
Ehhez is adtak lámpát, de sima izzós, így nem nagyon használom. Gondolkodom a ledesítésen, most, hogy lejárt a 3 év gyári gari, azzal nagyobb fényerő lenne kisebb fogyasztással.
(#) Massawa válasza Schnitt hozzászólására (») Dec 13, 2014 /

Egy kicsit gyanus, hogy NiCd és csak 3 éves. Ettöl a cégtöl lassan egy évtizede nem látni NiCd akkus szerszámot.
(#) berobbantam válasza Massawa hozzászólására (») Dec 13, 2014 /

Pedig van.A mienk is az volt mind.Egy barátomnál látttam először litiumost,ő tavaly ilyentájt vette.
(#) Massawa válasza berobbantam hozzászólására (») Dec 13, 2014 /

Akkor hozzátok vitte valamilyen kereskedö a kifuto sorozatot. Jelenleg a Hitachi már a BLDC motoroknál tart és a sima DC motoros gépek vannak kifutoban. (Természetesen mind LiIon-s).

Utánna néztem, gyártanak különleges környezetekhez NiCd-s gépeket is ( több helyen be vannak tiltva a LiIon-s akkuk).
Bocs a rossz infoért, de én valoban már vagy 8 éve csak LiIon-s gépeket láttam tölük.
(#) Tomi111 hozzászólása Dec 13, 2014 /

Üdv!
A Makitánál ma is kapható NiCd akkus gép: fúró-csavarbahajtók. A cégnél ilyeneket használunk kb 15db-ot. van 1,3 és 2,0Ah 12V-os akkus is. Napi szinten töltve, használva vannak, mégis évekig bírják az akkuk. Van több pótakku állandóan a töltőn, ha valakié lemerül, csak kiveszi a töltöttet és ráteszi a töltőre a kimerültet. Csak jót tudok mondani róluk.
(#) Massawa válasza Tomi111 hozzászólására (») Dec 13, 2014 /

Pontosan itt a különbség, a NiCd jol müködik, ha mindennap használják és rendszeresen töltik. Igy nincs ideje a memoria effektus megjelenésének, és az akkuk is kb. egyforma ciklusban vannak töltve meg lemeritve.
Otthon azonban ilyen feltételek ritkán vannak, igy a NiCd élettartama is jelentösen rövidebb ( és mindig ott a méreg, higy amikor kell le van merülve).
(#) berobbantam válasza Massawa hozzászólására (») Dec 13, 2014 /

Ez is elképzelhető.Én vidéken lakok és itt azért még rácsodálkoznak dolgokra.Van pár év lemaradás a nagyvárosokhoz képest.Ettöl függetlenül is azonban azt mondom akkus csavarbehajtóban nálam a hitachi az első.De vésőgépet pl nem vennék hitachit.Nekem abban a makita a nyerő.Persze ár érték arányban.
(#) nagym6 hozzászólása Dec 13, 2014 /

Legolcsóbb Bosch NiCd vagy NiMh (nem tudom) akkus fúróm több hónapos állás után is szinte változatlan erőben van.
A "Parkside" lítiumos csavarozóm kb. ugyanannyi energiát tud, mint a Bosch csavarozóm a hüvelykujjnyi NiCd akkujával. Képeken alább, ezekről van szó.
Nem vitatom a lítium akku előnyét, de annyira nem rosszak a Ni akkuk sem. Persze csak a jó fajtáról beszélek.
(#) DuMatyi hozzászólása Dec 13, 2014 /

Én is hadd szóljak hozzá egy ritkasággal: Hozzáértő barátom szerint ezt még szerszámkészítő készítette, kézzel. Egy öreg bácsi hagyatékából vettem, az örökösök mindent ebek harmincadjára adtak, kellett a lakás.

Mindenesetre nálam nagy becsben van.
(#) kameleon2 válasza KBal76 hozzászólására (») Dec 13, 2014 /

Szia! Pont ilyenben van nekem a 12V-os 1,2Ah-s riasztó akksi az aljában - fektetve. Ma is végigcsavaroztam vele egy polcsort a garázsban.
(#) 06smici hozzászólása Dec 13, 2014 /

Ha már ennyire elő jött az akkus gépek téma. Milwaukee-ket használt már valaki? Elég komoly gépeik is vannak aksival, mint a fúrókalapács, nagy flex vagy akár szalagfűrész is. Mindig is kíváncsi voltam, hogy azok az akkuk hogy bírják az ilyen teljesítményű gépeket..

Amúgy amit eddig használtam aksis csavarozókat azok közül nekem festool-os jött be leginkább. Mondjuk ez sem a barkács kategória már. A kis gépüket nyúztuk rendesen, meglepődtem mennyit bír egy töltéssel és hogy még erő is van benne.
(#) BarnaPili válasza DuMatyi hozzászólására (») Dec 13, 2014 /

Ez egy karos lemezvágó olló?
(#) Schnitt válasza 06smici hozzászólására (») Dec 14, 2014 /

Milwaukee-t még nem, de akkus körfűrészt már használtam (Makita).
Nekem nagyon nem nyerte el a tetszésemet.
Kicsi a tárcsája, és 20-as fenyőlapban kb 2 hosszt tudtam vágni vele (5m), utána érezhetően fogyott a kraft. A 4. hossz után már megállt az anyagban, mikor nem csigatempóban toltam neki.
Szerencsére 2 akkuval, gyorstöltővel kaptam köcsön, így valamennyire használható volt, de így is néha szünetet kellett tartani.
Szerintem nem folyamatos munkára valók, csak szükséghelyzetre, vagy pl tetőlécezésre, mikor csak piciket kell vágni vele, és nagy előny, hogy nem kell fűzögetni a zsinórt a lécek közt.
Földi használatra csak vezetékest.
(#) kitartás válasza 06smici hozzászólására (») Dec 14, 2014 /

A festool tényleg nagyon jó. A faipari gépeikből próbáltam néhányat. Szuper. Viszont iszonyú drága. De ha már márkákat emlegetünk a kress is egy jó. Náluk láttam egyedül, szerintem a festool által kitalált 'egy hálózati kábel minden géphez' trükköt. Bár lehet, hogy ők is a régi vasalózsinórt fejlesztették tovább.
Következő: »»   15 / 203
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem