Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése

Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   1690 / 2208
(#) bta válasza Orbán József hozzászólására (») Dec 11, 2014
Miért lenne amatőr? Közvetlen fűtésűekhez pl. a fűtőtrafó a profibb megoldás.
(#) Orbán József válasza bta hozzászólására (») Dec 11, 2014
Ha erre válaszoltál:
Idézet:
„Van aki az előfokot, fázisfordítót külön tápról járatja, stabilizálja és teljesen külön trafóról fűt.”

Ezt én nem amatőr megoldásnak tartom egyáltalán. Amiért ritkán lehet látni gyári, profi készülékekben az az ár. Ami amatőrnél nem mindig szempont, főleg, ha életműnek szánja a kreálmányát. Nekem még olyan HK erősítőm van, ami dual-mono. Aztán erről is leszoktak valamiért a gyártók... Biztosan nem a minőség romlás miatt.
(#) szili83 hozzászólása Dec 12, 2014
Sziasztok!

6N2P-6P1P panelterve, de csak még az egyik oldal van kész.
Vélemény, javaslat? Sárga a fűtés vezeték.

(#) konyak6 válasza szili83 hozzászólására (») Dec 12, 2014
Szerintem így a fűtéssel gond lesz. Bár jobban megnézve nem. Bocs!
A hozzászólás módosítva: Dec 12, 2014
(#) q765 válasza szili83 hozzászólására (») Dec 12, 2014
Húh. Én még valahogy összébbtolnám.
Ha a ball felső és a job alsó oldali üres teret egymásbaforgatnád..
Csak rápillantottam.
A fűtés forrpontjai túl közel vannak. Miért nem csak a lábra forrasztod?
(#) granpa válasza q765 hozzászólására (») Dec 12, 2014
ball~labda, job~munka!
(#) q765 válasza granpa hozzászólására (») Dec 12, 2014
Már megérte!
Te meg mit keresel itt? Perszehogy nem akkor, mikor a segítség kell!
A hozzászólás módosítva: Dec 12, 2014
(#) szili83 válasza q765 hozzászólására (») Dec 13, 2014
Csak az egyik oldal, a jobb oldalon nincs kirajzolva. Ekkora a hely, mert így kértem a dobozt. Szóval hellyel nem kell spórolnom.
(#) q765 hozzászólása Dec 13, 2014
Sziasztok.

Keresgetek Bay-en csövek után, és találtam jóárasítva El84-et.
KErestem is gyorsan hozzá egy PPP kapcsolást, és valami furának tűnik. Jól látom, hogy a kimenőnél nincs a primeren középmegcsapolás? Ez mindíg így szokott lenni PPP üzemben?
Csak kacérkodtam a gondolattal..

LINK
A hozzászólás módosítva: Dec 13, 2014
(#) ozpecs válasza q765 hozzászólására (») Dec 13, 2014
Ez nem mindig igy szokott lenni, ez egy speciális kapcsolás ha megnézed akkor nem is a végcsövek anódjában, hanem a katódban van a kimenő, cserében speciális tápegysége van! Most nem ugrik be a kapcsolás neve de pont kikerested a nem szokásost
(#) q765 válasza ozpecs hozzászólására (») Dec 13, 2014
Akkor ez a féle variáció akkor akár egy SE kimenővel is elballagna? Tápot könnyebb tekerni (készíteni), mint illesztőtrafót.
Sima PP üzemhez is lehetne akkor használni SE illesztőt? Vagy kapkodok?
Kapkodsz, ppp vagy mi a fene ennek az elrendezésnek, elég speciális kimenője van...
(#) q765 válasza ozpecs hozzászólására (») Dec 13, 2014
Már az első hozzászólásnál írtam, hogy direkt PPP kerestem, mert olcsón találtam ilyen csöveket. (4 eur dobozban)
A rajz alapján nem láttam, mi a speciális - vagy nagyon speciális - ebben az illesztőtrafóban. Erről szólt a kérdésem.
Igen, de Te PP-t kerestél és ahhoz is jók azok a csövek azzal nincs baj. Valahol a rádiótechnika is közölte ezt az elrendezést és ki is vesézték.
(#) ozpecs válasza ozpecs hozzászólására (») Dec 13, 2014
Pl. RT 2003/5
Bővebben: Link

Link javítva.
Használd a link gombot!
-moderátor-
A hozzászólás módosítva: Dec 13, 2014
(#) DaviS válasza q765 hozzászólására (») Dec 13, 2014
Üdv!
Ez egy cirklotron kapcsolás, előnye a kisebb torzítás, az egyszerűbb kimenő és elvileg nem kell bele légrés, ha jól van beállítva. Hátránya hogy sztereóban 4db egymástól független szekunder kell a végcsövek anódjához.
OK megtaláltam
(#) Orbán József válasza ozpecs hozzászólására (») Dec 13, 2014
Nekem van tervben és félig készen PPP kapcsolásom, de az a Piret cikk a két kimenővel visszatart erősen. Amiket én kinéztem, sokkal egyszerűbbek, illetve konkrét adataim vannak róluk minden tekintetben.
(#) FordPrefect válasza DaviS hozzászólására (») Dec 13, 2014
Így van. Sőt, mivel a hálózat trafó is jobban része az erősítőnek, kettő kell belőle, két-két anódfesszel. Plussz fűtések. Az a gond, hogy régen PPP néven a cirklotron volt ismert (a kapcsolási elv nevéből), manapság a kettőzött, párhuzamos ellenütemű csövekkel épített PP-t hívják PPP-nek. A kettőnek nem sok köze van egymáshoz.
(#) q765 válasza FordPrefect hozzászólására (») Dec 14, 2014
Szóval aztmondod, hgy elég lenne mod: két SE illesztőt gyártani egy hangdobozpárhoz és használható lenne sokféle erősítővel. Nem is értem a kimenőtranszformátort miért nem a doboznál helyezik el. Nem kellene annyira ügyelni sem a hangszórókábel méreteire + a hálózati trafó szórásáról nem is beszélve. Nem egyszerű felhasználók esetére gondolok, akik (nem)szívesen játszanának egy 400Voltos csatlakozóval az erősítő hátulján.
A hozzászólás módosítva: Dec 14, 2014
(#) szili83 válasza q765 hozzászólására (») Dec 14, 2014
A csövekhez is illeszteni kell, és a hangdobozba ezért nem lenne jó betenni. Ugyanazon cső SE és PP esetén sem egyforma a kimenő, már illesztési impedanciában sem. Plusz az SE kimenőnek kell légrés.
(#) q765 hozzászólása Dec 14, 2014
Tudtok mesélni nekem erről a cirklotron kapcsolásról? Valaki épített már közűletek ilyet?
Szeretném megtörni a törvényemet, - minthogy először szerezzek kimenőt, s utána jöhet a próbálgatás esetleg vásárlás.
Régebben zenét hallgattak eszközökön ( hangdoboz mellett van az illesztő), mára szeretik az emberek hordozgatni, csereberélni az erősítőket. Melyik hangdobozon hogyan szól.
Valahogy gondolatban nem akarom elhinni, hogy ennyire az erősítőhöz kötött a kimenő impedenciája. Ebből adódik hogy a hangdobozhoz is ugyanannyira.

Mi szeretünk erősítőt építeni, miért nem a dobozhoz illesztjük? Nemtalálok itt sehol a forumban annyi számolást erről.. A hangszórón feltűntetett 4 ohm, illetve egy ECl kimenő 4000ohm rátája ennyiben különbözik?
(#) pucuka válasza q765 hozzászólására (») Dec 14, 2014
Általában nem a gombhoz varrjuk a kabátot.
A kimenő trafó az erősítő fokozat része, alkatrésze, ahogy egy ellenállás, egy kondenzátor is. Ezeket egy erősító eszköz, jelen esetben egy cső, köré tervezzük. Ellenállás, kondenzátor esetében az általános felhasználás miatt a gyártók sorozatotokat készítenek, amiből kiválaszthatod az éppen megfelelőt Transzformátoroknál nincs ilyen. A megfelelő, vagy hasonló transzformátorhoz csak bontásból, vagy tartalék alkatrészként készültek közül választhatsz. A transzformátorok esetében leginkább egyedileg kell készíteni a feladatnak megfelelőt, eltekintve néhány sűrűn használt kiviteltől ami leginkább hálózati transzformátor. Csöves erősítők, műszerek, rádiók transzformátorait egyedileg tervezték az adott feladat ellátásához. Ez így van, ha még némelyikből elég nagy sorozat is készült, ahhoz a készülékhez, amihez tervezték.
Az egy kényszer szülte megoldás, ha egy már más, vagy csak hasonló célra készült trafót használsz. Ha egy csöves erősítőből a lehető legjobbat akarsz kihozni, ahhoz bizony egyedi, az adott feladatra kell a trafót tervezni, elkészíteni.
(#) suhanc92 hozzászólása Dec 14, 2014
Sziasztok!Adott egy ECC85 félcső szintemelő+végfok kapcsolás.Kérdésem a következő,a hangszínszabályzótól kapott jel az a csőnek a 7-es lábára megyen?Mert haverom épített egy csövest egy PL504-el és meg sem mukkan neki.Mi lehet a problémája?

poweramp.gif

(#) suhanc92 hozzászólása Dec 14, 2014
Mellesleg ezzel kapcsolta össze..

preamp_0.png

(#) mofesa válasza suhanc92 hozzászólására (») Dec 14, 2014
Van egy tippem. Rossz.
Kötéseket, munkapontokat, jelutat végig kéne nézni.
(#) meno.mano1967 hozzászólása Dec 14, 2014
Megosztanám szerény csöves tapasztalataimat.

A szegény csövek nem igazán kényesek tipuscserére (megengedett diszipáción belül),
például circlotronban (jupiter hanggenerátor erősítöje) lecseréltem az EL84 et QQE03/12 re(előfeszre vigyázni a QQE nek sokkal több kell Így külön táppal állítom elő,volt 30 voltos tekercs a táptrafón duplázva elkó után kb 100 volt ,ebböl trimmerrel beállítva a munkapont),
teljesítméy lecsökkent de müködik, torzitás kicsi kb 0,5 %, átvitt sáv: 20 Hz 20000 Hz.

Circlotron elönye mivel mindkét csö ugyanazt a primertekercset használja,ráadásul katódban, kevesebb primermenet így tekercselni könnyebb nem is kell osztott tekercselés,jó magashang átvitel.

Van még 1 EAG782/a Ő eredeti maradt. 2 sorbakötött hangfalat hajt valami 25 cm mélyhanszórokkal. panelbe bőségesen elég.
(#) suhanc92 válasza mofesa hozzászólására (») Dec 14, 2014
Biztosan rossz,a jó nem ilyen
Csak ez a szintemelő rész nem tiszta hogy ott melyik láb melyik lehet.Ő speciel a 7-es lábára kötötte a hangszínszabályzótól érkező jelet.
(#) mofesa válasza suhanc92 hozzászólására (») Dec 14, 2014
Az-az egyik vezérlőrács. Át kell nézni az egészet.
Következő: »»   1690 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem