Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kazettás magnó (deck) javítása

Témaindító: damien, idő: Júl 16, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   73 / 184
(#) PeachMan válasza PeachMan hozzászólására (») Dec 6, 2014 /

Ma vasaroltam egy hibas technics rs-bx501-et a mukodo ugyanilyen gepem melle. Elmeletileg szukseg eseten donornak szantam. Viszont belekukkantva a belsejebe arra gondoltam megprobalnam ezt is helyrepofozni. Valami tap koruli problema lehet vele, mert nem lehet bekapcsolni. Sem a led, sem a kijelzo nem vilagit es nem reagal semmire. Odaig jutottam vele, h megmertem a transzformatort. Szekunderek rendben. A szervizkonyv szerint probaltam vegigjarni az ellenorzesi folyamatot, de nem jutottam vele sokra. Aki ismeri a szervizkonyvet adna esetleg tampontot, h milyen pontokon erdemes mernem, h a hiba okat meghatarozhassam?
(#) CHZ válasza PeachMan hozzászólására (») Dec 7, 2014 /

Tápfeszültségeket ellenőrizd, kis értékű soros ellásokat mérd ki, sokszor megszakadnak, bizti ként funkcionálnak.
(#) PeachMan válasza CHZ hozzászólására (») Dec 7, 2014 /

Köszönöm a tippet. Meg is találtam a problémát, egy 10ohm/0.25w ellenállás személyében. szerencsére volt itthon, azt cseréltem és már be lehet kapcsolni, kijelző is működik.
Összeszerelésnél viszont az egyik szalagkábel szétesett. Az érintkezőkről levált a műanyag lapka, amivel a csatlakozóba lehetett nyomni az ereket.

Lehet ilyesmit venni valahol? HQ-nál nincsen 14eres sajnos.
(#) CHZ válasza PeachMan hozzászólására (») Dec 7, 2014 /

Ragaszd vissza rá, megoldható..
A hozzászólás módosítva: Dec 7, 2014
(#) PeachMan válasza CHZ hozzászólására (») Dec 7, 2014 /

Nem sikerült sajnos. Pillanatragasztóval próbáltam, de valamiért nem érintkezik. Egy helyen lehet meg is tört sajnos. Gondolom mikor elromlott és szétszedték akkor törhetett meg. Próbálok szerezni ilyen kábelt. Ha nem megy akkor valami másik kábel egyik végét fixen beforrasztom a másikat pedig megpróbálom csatlakozóval megoldani.
(#) CHZ válasza PeachMan hozzászólására (») Dec 8, 2014 /

Kevés ragasztóval, majd erős nyomás mellett már ragasztottam vissza.
Másik lehetőség, levágod és a műanyag bevonatot óvatosan leszeded a megfelelő oldaláról és a kék merevítő fóliát mellédugva helyezed be a csatiba.
(#) PeachMan válasza CHZ hozzászólására (») Dec 9, 2014 /

Sikerült megoldanom, köszönöm a tippeket

Csak amolyan bütykölgetős gépnek akartam az RS501-et, de egész használható lett. Egyetlen problémám, hogy valami elképesztően karcos, kopott. A lerakódott szennyeződéseket már eltávolítottam a burkolatáról és rengeteg munka volt a mechanikával is. Sárga ragadós-zsíros massza volt a belsejében. Ha tippelnem kellene, akkor valami lángossütő büfében használhatta a tulaj
Mindegy, most már rendben van. Bár az egymáson csúszó részeket nem ártana újra kenni azzal a fehér kencével, ami a mechanikában szokott lenni.

Több magnómon is vannak a műanyag részeken karcok. Főleg a kijelzőkön zavarnak. Van valami megoldás, hogy azokat feljavítsam? Valami polírozásra vagy ilyesmire gondolok.

Illetve a fém házak burkolatán is vannak kopások, karcolások. Valaki probálkozott már festeni ilyesmit?

Vettem vaterán egy sony tc-wr520 kétkazettás magnót. Tegnap kapott új szíjakat (kivéve számláló). Letesztelve elég problémás szegényke. Az 'A' oldala, ami lejátszó csak, minden fejemelésnél a baloldali orsót pár fordulattal visszafelé tekeri, emiatt a szalag a kazettában fellazul. Annyira laza lesz, hogy irányváltásnál egy darabig meg sem indul az orsó és úgy érzékeli a magnó, hogy lejárt a szalag. Hallani egy elég dúrva fogaskerék kaparást is ilyenkor. Megpróbálom kideríteni mi okozhatja, de első blikkre elég reménytelennek tűnik. A 'B' oldala jónak tűnik ilyen tekintetben, de ott valami égtelen csikorgás indul meg másodpercekkel a bekapcsolást követően. Leállítva a lejátszást/tekerést pár másodperccel később abbamarad. Mivel ilyenkor a capstan motor dolgozik a motorra vagy a capstan tengelyekre gyanakodnék.
A hozzászólás módosítva: Dec 9, 2014
(#) CHZ válasza PeachMan hozzászólására (») Dec 9, 2014 /

Idézet:
„Több magnómon is vannak a műanyag részeken karcok. Főleg a kijelzőkön zavarnak”

Fogrémmel, kis kitartással szépen felpolírozható.
(#) Tomi94 válasza PeachMan hozzászólására (») Dec 9, 2014 /

Kétmotoros a Sony? Mert azoknak ez a leállításkor a leeresztő oldalba belepörgetés sajnos típushibájuk, legalábbis úgy vettem észre. És a legfurcsább, hogy semmilyen látható oka nincsen, de amúgy a felcsévélő motoron levő rugós fogaskeréktag az oka valamiért, mert azt cserélgetve lehet egyik mechanikáról a másikra átvinni a hibát.. (Volt nálam több is, egy- és kétkazettások is, némelyik produkálta ezt, némelyik nem, viszont törésnek nyoma sem volt egyikben se.) A csikorgás meg szinte garantált motorhiba, állítólag Sony-ra az is jellemző. Szintén csere, mert ha meg is tudod szűntetni a hangját (olajozással), akkor is nyávogni fog a motor miatt.
A hozzászólás módosítva: Dec 9, 2014
(#) PeachMan válasza Tomi94 hozzászólására (») Dec 9, 2014 /

Igen kétmotoros. Én is cserélgettem a deck mindkét motorját és úgy van ahogy mondod. A fogaskerék résszel lesz a gond a motorra szerelve. Üresben járatva nem tűnt fel semmi hiba.

A felvevő részt most rendbetettem. A jó motorokat beszereltem, a két problémás pedig egyelőre nincs beszerelve a másik oldalba. Holnap, ha lesz időm kalibrálom a magnót és egyelőre hagyom, amíg nem kerül valami jó motor a kezembe.
(#) PeachMan válasza CHZ hozzászólására (») Dec 9, 2014 /

Idézet:
„Fogrémmel, kis kitartással szépen felpolírozható.”

Bármilyen fogkrém jó? Valami puha rongy kell hozzá vagy szivacs?
(#) Csupasz válasza PeachMan hozzászólására (») Dec 10, 2014 /

Én ugyan amodent fogkrémmel csináltam utoljára vagy 20 éve, de az jó volt.
Puha ronggyal csináld, és sok türelemmel....
(#) Tomi94 válasza PeachMan hozzászólására (») Dec 10, 2014 /

Nem rossz hangú gépek ezek, de amúgy ezért a mechanikáért nem vagyok odáig. Újonnan semmi baj nem volt velük, viszont idővel elég sok javíthatatlanná válik közülük, ilyen és hasonló hibák miatt (fogaskerék-törések, elöregedő műanyag részek, picit tévedő vezérlés). Ha mondjuk hasonló korú, kétmotoros Marantz deckekre gondolok, azokban az elektromágneses kapcsolás sokkal üzembiztosabban megy a mai napig, és a 2. motor tényleg csak a csévéléssel ,,foglalkozik", így nincsen 4-5 fogaskerék közbeiktatva a meghajtásig.. De akár mondhatnám az egyszerűbb típusok közül az Akai HX2-t is. Ezekhez képest a Sony fél-mechanikus üzemmódkapcsoló logikája rengeteg hibalehetőséget tartalmaz, mert már abból megvan a baj, ha egy kicsivel kevesebbet fordul az egyik fogaskerék, mondjuk egy enyhén megnyúlt szíj miatt.
(#) PeachMan válasza Tomi94 hozzászólására (») Dec 10, 2014 /

Pont azon bosszankodtam ma a sony beallitasanal, hogy mennyire vacak mechanikat pakoltak bele. Csinaltam vele egy probafelvetelt es a padlorol szedtem ossze az allam, annyira meglepett az eredmeny. Keves szalagzaj, elenk hang, tiszta felvetel. Pedig szinte semmi nincs a gepben, az is ferden van belepakolva. Vicces. Sajnos a mechanika viszont kiabranditott. A felvevo reszt sikerult rendbetenni a motorcserevel, de sajnos nyavog. Azimuth-ot korrektre beallitani nem tudom, mivel a szalagvezetes is instabil. Volt mar also-kozepkategorias gepem a gyartotol es ugy emlekszem ott is hasonlo gond volt. A nyomogorgo muanyaghaza egy nyegle muanyagtengelyen lotyog. Gondolom emiatt olyan a szalagvezetes, amilyen. Nem is bannam, ha nem lenne melle jo hangja...

Valahogy rendbe kene tenni a lejatszo felet is. Neked sikerult valahogy megoldanod a fogaskerek gondot? En tanacstalan vagyok. Mondjuk nem is akartam napi hasznalatba venni, de jo erzes volna, ha tokeletes lenne.
(#) Tomi94 válasza PeachMan hozzászólására (») Dec 11, 2014 /

Épp ez az, hogy nem sikerült megcsinálni sajnos. Ami még egy dolog, de ráadásul a hiba okát sem találtam meg. Pedig nekem is itt áll - jobb híján donorra várva - egy háromfejes Sony ezzel a mechanikával, ugyanígy a leálláskor belepörgetős hibával, amivel jelenleg kb. csak bemutató darabnak lenne jó, hogy 'ilyen jól tud szólni'. Mert azzal nincs is semmi baj. A nyávogást mondjuk nem tapasztaltam, valószínűleg kemény a nyomógörgője, ami a rossz minőségű gumiellátottságuk miatt amúgy szintén nem meglepő.
(#) PeachMan válasza Tomi94 hozzászólására (») Dec 11, 2014 /

Hasonló cipőben járunk akkor. Ha lenne egy elektronika hibás kétkazettás donor, akkor az egyik motornál gondolj rám Illetve akár próbából cserélhetnénk motort, hátha más gépben jól működik, ha már a probléma eredete úgyis rejtély.
Motor

A görgőkket ellenőrzöm, köszönöm. A lejátszó oldalban, ami most ugyebár nem működik, elég durván tojás alakú lett. Még ilyet nem láttam. Bár a "beletekerés" probléma miatt komolyabban nem teszteltem, de ott nyávogás nem tűnt fel.

Pár hozzászólással ezelőtt említettem, hogy problémát okoz, hogy a ct-900s-el felvett dolby c felvétel nem ugyanúgy szól a bx501-ben. Most a tesztbe bevontam már a wr520-at is. Hasonlóan működik a dolby része, mint a bx501-nek.

------------dolby c ---------------
felvétel - lejátszás - eredmény
------------------------------------
ct900s - ct900s - kiváló
ct900s - bx501 - rossz
ct900s - wr520 - rossz
bx501 - bx501 - egész jó
bx501 - wr520 - jó
bx501 - ct900s - jó
wr520 - wr520 - egész jó
wr520 - bx501 - jó
wr520 - ct900s - jó

Nagyon úgy fest, hogy ugyanaz az eljárás más-más IC-vel történő megvalósítása más-más eredményt ad. Erősen kérdéses számomra a használhatósága.

Motorral most a lendkereket hajtó Capstan motorra gondoltál? Mert az szokott csikorogni inkább. Nos, olyanom van kettő is, bontott, de elvileg hibátlanok (hogy nincsenek megszorulva, az biztos). Ha érdekel, elcserélhetjük a korábban említett CT-506 alkatrészekre.

Az meg sajnos jellemző, hogy a Dolby-s felvételek nem mindenhol ugyanúgy szólnak. Két oka szokott lenni, feltételezve, hogy a fejek és a sebesség ugyanúgy voltak beállítva: egyrészt maga a 0 dB-es kivezérlés sem mindig pontos (lásd a kétféle szabványt rögtön, még csak pontatlan beállítás sem biztos, hogy kell neki); másrészt a magnók korrekciója sem mindig pontosan 120/70 us, főleg normálon szoktak eltérni valamelyik irányban, ha jobban rá akarnak hajtani az alacsony zajra vagy torzításra. Tényleg, ezeket a próbákat Fe vagy CrO2 szalaggal csináltad? Mert a krómon azért már jobban szabványosított a dolog, lehet ott nincs ilyen probléma.
A hozzászólás módosítva: Dec 11, 2014

Idézet:
„Tényleg, ezeket a próbákat Fe vagy CrO2 szalaggal csináltad?”

Normál szalaggal csináltam. Fuji DR 60.
Mondjuk a ct900s 0dB 160 nW/m flux-ra állítva, míg a bx501 200nW/m-re.

Idézet:
„Motorral most a lendkereket hajtó Capstan motorra gondoltál?”

A fogaskerekeket tartalmazó motorra gondoltam, ami a felcsévélőket hajtja. Hátha ami a te gépedben rossz jó az enyémben és forditva. Mondjuk a capstan motor is jöhet
Privátban beszéljük meg a részleteket.

Nem hinném, hogy a felcsévélő motor az oka a félrekapcsolásnak. Viszont a csikorgás szinte mindig a főtengelyt hajtó motor szokott lenni, ezért tippeltem arra.

A csikorgast eltalaltad, mert uresjaratban kezzel megforgatva a motort is hallani.

Azért mondtam, akkor a főmotort van mire cserélni.
(#) PeachMan hozzászólása Dec 13, 2014 /

Egy Pio CT-900s-be való görgő párost lehet a szerelvényből kioperálva cserélni vagy érdemes egyben megrendelni inkább, persze jóval drágábban, és úgy cserélni?
(#) PeachMan hozzászólása Dec 14, 2014 /

A Technics RS-BX501 mechanikájában a jobboldali orsót mi fékezi visszafele játszáskor? Mert már többször említettem, hogy a szalag vége felé elmászik az azimuth. Véletlenül jöttem rá, hogy picit hozzáérve visszafelé játszáskor a jobb oldali (leengedő) orsóhoz visszajön a magashang. Gyanítom, hogy nincs fékezés és emiatt lazul fel a szalag.
(#) CHZ válasza PeachMan hozzászólására (») Dec 14, 2014 /

Legtöbb mechanikában csak egy rugó van a baloldali orsó alatt.
Jobb estben filc és rugóerő...
(#) PeachMan válasza CHZ hozzászólására (») Dec 14, 2014 /

A mellékelt képen az orsók tengelyére, a fotoszenzor tárcsa alatt van 1-1 rugó 111-112 számmal jelölve. Esetleg lehet ennek a fékezéshez köze?

bx501_1.jpg

(#) PeachMan válasza PeachMan hozzászólására (») Dec 14, 2014 /

Nem sikerül szétszedni az orsót. Valaki szedett már szét ilyet? Nem merem a "felcsévélő fejet" feszíteni.
A hozzászólás módosítva: Dec 14, 2014
(#) Tomi94 válasza PeachMan hozzászólására (») Dec 14, 2014 /

Nincs a tengelyen egy kis műanyag gyűrű? Azzal szokták általában rögzíteni, vagy ha nem, akkor lepattintható róla.
(#) PeachMan válasza Tomi94 hozzászólására (») Dec 14, 2014 /

Semmi ilyesmi nincs rajta. A fejet ha harányomom a rugóra, akkor az a 4db karom-szerű rész marad csak a végén, ami tartja, hogy a rugó ne nyomja le a tengelyről a fejet.
(#) Tomi94 válasza PeachMan hozzászólására (») Dec 14, 2014 /

Most akkor mi is a kérdés? Hogy tudtad hátulról lefotózni, ha még nem sikerült kiszedni? Vagy ez a tengely átmegy az alaplemezen? Mert akkor márpedig nem igen van más megoldás, mint lepattintani..
(#) eyess válasza PeachMan hozzászólására (») Dec 14, 2014 /

Igen le kell nyomni , de közben el kell fordítani , vagy a tengelyt , vagy az orsót , hogy a karmok ki tudjanak az orsóból csúszni.Tehát lenyomni , és talán egy negyed fordulattal elfordítani a kettőt egymáshoz képest .Tehát a tengelyt , és az orsót egymáshoz képest minden bizonnyal szét fog utána csúszni .Közben vigyázz majd a rugóra nehogy elrepüljön az orsóval együtt.
Következő: »»   73 / 184
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem