Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Forrasztási 1×1 forrasztástechnikai miértek
Lapozás: OK   51 / 82
(#) Chipmunk1960 válasza Massawa hozzászólására (») Dec 16, 2014 /

Szia, Nem hiszem, hogy ventillátoros kütyővel, lehet elég vkuumot előállítani. [off]Egyébként lehet az, az asztal alatt is csővel bárhova el lehet vezetni, sőt egy puffertartályban "tárolni" is. Autókban használatos, ahol pneumatikus a hűtés-fűtés vezérlés, főleg USA gépekben.
A hozzászólás módosítva: Dec 16, 2014
(#) Massawa válasza Chipmunk1960 hozzászólására (») Dec 16, 2014 /

A gyáriban ( az én 40 éves készülekemben ) valoban pumpás a legritkito, de csendes. Néha lehet ilyen szivattyukat olcson venni (kávéfözök, italkeverök stb. tartozékai.) lehet hogy egy AC pumpa is jo lenne, igaz ahhoz még motor kell.
(#) kaqkk válasza Massawa hozzászólására (») Dec 16, 2014 /

Én inkább egy hűtőgép kompresszort használnék erre a célra egy tartállyal és mágnesszeleppel , legfeljebb nem kerülne bele az állomás dobozába (hanem mondjuk az asztal alá ) ..
(#) Massawa válasza kaqkk hozzászólására (») Dec 16, 2014 /

Az természetesen jobb, de joval nagyobb. Az én pumpáim alig nagyobbak mint egy családi gyufásdoboz,
(#) Edimax hozzászólása Dec 16, 2014 /

Üdv: Ezt nézni meg , Itt van lehet ami kell , Vakumpumpa 12volt ra.
Itt :Bővebben: Link
Gondolom csak jó. Én innen választottam ki,1 ső kép,és jó lett.
(#) kaqkk válasza Edimax hozzászólására (») Dec 16, 2014 /

Nekem van egy olyan ami a felső sorban balról a 3. képen (rózsaszin háttér) látható és nem vagyok elszállva a teljesítményétől , a vákuum leszorítómhoz próbáltam illeszteni de az a 150-160 cm3 es tér levákuumolása is eltartott vag 5-6 percig. A hűtőkomp meg kb5-10s alatt kirántja
(#) Chipmunk1960 válasza kaqkk hozzászólására (») Dec 17, 2014 /

16.000 Ft??? kemény!
(#) kaqkk válasza Chipmunk1960 hozzászólására (») Dec 17, 2014 /

Mi 16000 ? Én a hűtőkompot egy kidobott hűtőből mentettem ingyen....
A hozzászólás módosítva: Dec 17, 2014
(#) Chipmunk1960 válasza kaqkk hozzászólására (») Dec 18, 2014 /

A"rózsaszín hátteres" miniszivattyú. Annyit nyílván megért!
(#) koval1111 hozzászólása Dec 31, 2014 /

Sziasztok! Életem első nyáklapját csináltam meg egy 30Wos erősítőhöz de amint beleraktam a 2db tda2030ast és elkezdtem volna forrasztani az ón egyszerűen siklik a rézutakon. Nem tapad egyáltalán. Miért van ez?
(#) kadarist válasza koval1111 hozzászólására (») Dec 31, 2014 /

Szia!
Használj gyantás ónt és ne melegítsd túl a pákát. Ezen kívül még jó, ha forrasztás előtt finom dörzspapírral megtisztítod a forrasztandó felületet a szennyeződésektől meg oxidoktól.
A hozzászólás módosítva: Dec 31, 2014
(#) Zsolt50 válasza koval1111 hozzászólására (») Dec 31, 2014 /

Látatlanban bármi lehet.
Az alábbiak között lehet az ok:
- koszos és/vagy oxidos panel
(rajtamaradt a lakk a panelon, oxidálódott, zsíros a rézfelület, stb).
- túl meleg páka
- túl kevés flux(gyanta)
- rossz minőségű gyanta
- nagyon alámart, pókhálós vezetősáv
A hozzászólás módosítva: Dec 31, 2014
(#) Massawa válasza koval1111 hozzászólására (») Dec 31, 2014 /

Elöször is mielött a frissen mart NYAK lapnak nekiesel, azt szépen meg kell tisztitani ( acetonnal, nagyon finom smirglivel vagy ARAL tisztitoporral - ez a legjobb). Utánna öblitsd le, de már kézzel ne érj hozzá. Hagyd megszáradni és közben oldj fel egy kevés gyantát acetonban vagy spirituszban. Ezzel mázold be az egész lapot és hagyd ujra megszáradni. Ezután ugy fog rajta futni az on, mint a mezei nyul a sörét elöl....
(#) koval1111 hozzászólása Dec 31, 2014 /

Köszönöm a válaszokat! Szerintem rengeteget segítettek, valószínűleg az utána levő tisztításnál buktam az egészet. Csinálok ezek alapján egy újat sokkal óvatosabban és jelentkezem.
(#) koval1111 hozzászólása Jan 1, 2015 /

Csak az acetonon múlt minden! Vagyis nem aceton hanem valami hígítóval töröltem át, megszáradt és most tökéletesen fog. Köszönöm a válaszokat!
(#) forrasztgatok hozzászólása Jan 15, 2015 /

Hali. Vajon most jó helyre írtam ezt?
Próbáltam régi fajta 8 tűs nem mini DIN apás csatlakozóba Link vezetékeket beforrasztani, de sehogyan sem sikerül. Ilyen sima cső a forrasztási felület: Bővebben: Link , ez a jó kép Bővebben: Link Egyszerűen nem ragad oda az ón, ha nagyon megmelegítem a csatlakozótűt, akkor kiolvad körülötte a fekete műanyag, és dobhatom ki az egészet, de még mindig nem ragadt oda se az ón, se a vezeték. A vezetékhez sem akar hozzáragadni az ón, gyorsan kihűl, a réz gyorsan elvezeti hosszában. Próbáltam bedugni a csatlakozót a helyére, és úgy csinálni, de így még gyorsabban kihűl, amarra is elmegy a hő.
Mi a trükkje? A forr. állomásom a piros határán van kb. 330 fokon.
Kell használni valamilyen segédanyagot? Folyasztószeres ónom van. A legvastagabb hegyet használom.
A hozzászólás módosítva: Jan 15, 2015
(#) kadarist válasza forrasztgatok hozzászólására (») Jan 15, 2015 /

Pedig nem kellene gondot okozni: Bővebben: Link. Mást meg tudsz forrasztani, csak ezeket nem?
(#) Massawa válasza forrasztgatok hozzászólására (») Jan 15, 2015 /

Ezek a forrasztási felületek gyakran nagyon oxidálodnak, minap vettem vagy 100 apro kapcsolot a fele közülük fekete volt a korroziotól. Ezeket csakis valamilyen agresszivebb folyasztozsirral vagy folyadékkal tudod forrasztani. Jo a te dugoidat foglalatba dugni, hogy ne olvadjanak ki a kontaktusok ( ha ilyen ocska a müanyag). Ha minöségi forrasztozsirt használsz az elpárolog, ha nem, forrasztás után folyo vizzel mosd le a maradékot. ( föleg ha folyadékot használtál).

kadarist, Massawa köszi a segítséget, de ez még nem elég. A videón teljesen másmilyen csatlakozót forrasztott, nem használt forrasztózsírt. A DIN8-as csatlakozó 1-2 mm mély, 0,8 mm belső átmérőjű csatlakozóját nehezebb forrasztani, mert a max. használható 0,5-ös sodrott rezet akarom beforrasztani, nem valami vékony 0,14-est, 0,22-est, 0,35-öst. Plusz a beforrasztott vezetékek nem érhetnek egymáshoz, és egy zárt térben vannak, a videón nyitott és sokkal több helye volt, és min. 4 mm2-est forrasztott be.
Az segítene valamit, ha 10-20 %-os sósavat cseppentek a csatlakozótűre?
(#) KBal76 válasza forrasztgatok hozzászólására (») Jan 15, 2015 /

Sósavat ne. Ha nagyon háztartási dolgokat akarsz ráfolyatni, akkor rozsda passziváló (RO 55) még segíthet. De ez a pákádnak és a tüdôdnek se tesz jót majd.
(#) Ge Lee válasza forrasztgatok hozzászólására (») Jan 15, 2015 /

Ahogy előttem is írták, sósavat semmiképpen. Az RO55-el simán meg lehet csinálni, pillanatok alatt. Beletolod a kábelvéget a lyukba, az ón végével cseppentesz oda egy két pici csepp rozsdaoldót, teszel a páka hegyére ónt és megforrasztod. Nagyon stabil lesz, az ón be fog futni mindent, a lyuk belsejét is teljes egészében, és ráadásul gyorsan.
Kipróbáltam már rengeteg folyasztószert de ennek nincs párja, pláne ha még oxidos is a forrasztandó felület.

A RO-55-ben is van sósav.
(#) KBal76 válasza forrasztgatok hozzászólására (») Jan 15, 2015 /

Ezt meg honnan lôtted?
Itt van a kezemben: foszforsav 18%, kationos felületaktív anyagok, inhibitor.
De, befotózom neked:

RO55.jpg

Én azért kötöm az ebet a karóhoz, mert ha mást meg tudsz forrasztani, akkor ezt is meg tudod. Nincs ott semmilyen különleges anyag vagy felület.
(#) forrasztgatok válasza kadarist hozzászólására (») Jan 15, 2015 /

Akkor foszforsav, ezt se mernéd meginni.
Igyekszem elkerülni, hogy ilyen csőlyukú csatlakozót kelljen forrasztanom. Normális Lumberg, Binder félcsöves, forrszemes beépíthető anyás csatlakozót forrasztottam már, ez egyszerűbb. Mikrokapcsolót cserélek a PC egeremben, chipeket cserélek a különböző eszközökben, ez más.
Miért van folyasztószer az ónban, ha külön forrasztózsír kell egy egyszerű csatlakozó forrasztásához?

Azt írtad, hogy a vezetéket sem tudod megforrasztani, úgyhogy valami titokzatos dolog van a háttérben.

Nincs semmi titokzatos, csak nem forrasztottam még forrasztózsírral, nincs is itthon.
Erre valamit? Miért van folyasztószer az ónban, ha külön forrasztózsír kell egy egyszerű csatlakozó forrasztásához?

Nem kell semmilyen zsír vagy egyéb. Az a csatlakozó ezüstözött vagy nikkelezett, mindkettőre jól fut az ón. Arra ügyelj, hogy ne legyen túl meleg a pákád, mert akkor a gyanta nagyon gyorsan elpárolog és nem lesz semmilyen oxidellenes hatása.

Próbáltam úgy is, hogy gyorsan csináltam, még nem éghetett el az összes folyasztószer, de egyszerűen semennyi ón sem ragad a csatlakozóra, az egész csepp egyben leesik, mindegy mennyire nikkelezett. Nem oxidos. A 330 fokos páka túl meleg? Mennyire állítsam? A vezeték szigetelése is megolvadt, akkor se lett jó. Mit rontok el?
(#) Ge Lee válasza forrasztgatok hozzászólására (») Jan 15, 2015 /

Maradjunk annyiban hogy teljesen mindegy hogy hova állítod a pákát, ezek ilyenek, gagyik. Hogy maga az anyag ilyen vagy pedig van rajta egy nagyon vékony szemmel nem látható oxidréteg arra még nem jöttem rá, de mindegy is, az RO55 a megoldás, a gyanta akár ott van az ónban vagy nincs.
De többször nem írom le, szenvedjél vele...
Következő: »»   51 / 82
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem