Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése

Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   1694 / 2208
(#) konyak6 hozzászólása Dec 20, 2014
Sziasztok!
Van egy STK4152 végfokom(régi hi-fi-ből bontott). Szeretnék egy csöves előfokot neki. A hangszín szabályozás nem létkérdés. Mit ajánlotok? Idáig csak gitárhoz építettem(az meg nem hi-fi). Csövekből van:
-Ecc85
-6N2P
-6N1P
+ beleraknék EM84-et, vagy EM87-et. Azt megtudom hajtani előfokról?
(#) Tomi94 válasza konyak6 hozzászólására (») Dec 20, 2014
Szia!
A 6n2p jó lehet erre, az ECC83 orosz megfelelője elvileg, tehát egyértelműen audió célokra fejlesztett cső. Szerintem a varázsszem is meghajtható róla, bár lehet, hogy ha beiktatsz csak az EM elé egy tranzisztoros erősítőfokozatot, akkor jobb eredményt érsz el (egy ECL86-os erősítő rajzán láttam ilyen megoldást). Tehát a végfok, és kivezérlésjelző a meghajtó fokozatával párhuzamosan megy az előfokról.
Egyébként én az EL84SE-be anno bepróbáltam az előfokcső helyére rádióból bontott 85-ös csöveket. Állítólag hangfrekvenciás sávban sokkal zajosabbnak és kiegyenlítetlennek kéne lennie, de én nem vettem észre különbséget a 83-ashoz képest, vagy legalábbis két gyártó 83-asai között több eltérés volt szerintem. Szóval az Ecc85 is megér egy próbát. A harmadikat sajnos nem ismerem.
(#) mofesa válasza konyak6 hozzászólására (») Dec 20, 2014
Ezek "erős" csövek. STK IC -hez nem igen kell hatalmas erősítés. Inkább E88CC, 6N23P -vel kéne próbálkozni. Ezt a kapcsolást megpróbálhatod 6N3P -vel, de ahhoz a munkapontokat módosítani kell.
(#) aramis hozzászólása Dec 20, 2014
Sziasztok! segítséget kérek egy az oldalon található az alanti rajzhoz. egy erősítő úgy látom ez egy R646 rádióból el lehet készíteni.Azt szeretném kérdezni, hogy akkor a trafó után nem kell már az EZ80 cső és így lekészíthető az erősítő?
(#) konyak6 válasza mofesa hozzászólására (») Dec 20, 2014
Ha jól tudom, Az E88CC orosz megfelelője a 6N1P.
(#) CIROKL válasza konyak6 hozzászólására (») Dec 20, 2014
Nem sajnos nem !
Az E88CC megelelője az E88CC
ekvivalensei esetleg vannak de az sem a 6N1P
(#) MrBrown válasza konyak6 hozzászólására (») Dec 20, 2014
E88CC = 6N23P
(#) konyak6 hozzászólása Dec 20, 2014
Köszönöm!
Megtanultam. Viszont nincs ilyen csövem.
(#) CIROKL válasza konyak6 hozzászólására (») Dec 20, 2014
(#) Gránátalma válasza Tomi94 hozzászólására (») Dec 20, 2014
Vannak kapcsolások, amikbe nem ültethető egyazegyben ecc83 helyére 6n2p.
Szívtam egy előfokkal egy egész délutánt, mire erre rájöttem, ha beugrik melyik volt belinkelem a rajzát, hátha tanulságos.
(12ax7-tel egyből indult...)
(#) Longa György válasza Gránátalma hozzászólására (») Dec 20, 2014
Szia.A fűtés miatt egyikbe sem.
(#) Longa György válasza aramis hozzászólására (») Dec 20, 2014
Szia.A hálótrafó után egyenirányítás kell az anódfeszültséghez.Az lehet csöves vagy lehet szilíciumos.
(#) Gránátalma válasza Longa György hozzászólására (») Dec 20, 2014
Szia!
Természetesen a fűtés nem szempont, azt én is átalakítottam. AZon kívül...
(#) belaradio válasza aramis hozzászólására (») Dec 20, 2014
Szia! Én inkább egy EF22 - EBL21 párost készítenék. Szerintem azzal jobban járnál.
(#) tyraw hozzászólása Dec 20, 2014
Heyho,

Cirokl féle GU50PP meghajtásnál, ha a 6n23p-t és a 6n6p-t nem 430, hanem mondjuk ~300V-ról akarom táplálni, akkor illene változtatni a munkaellenállásokon? (A 6n23p katódra adott negatív feszültségét tudom csökkenteni ~-150V-ig)
A kapcsolás
Köszi
(#) bta válasza MrBrown hozzászólására (») Dec 20, 2014
Nem egészen. 6N23P == ECC88
(#) bta válasza Tomi94 hozzászólására (») Dec 20, 2014
Idézet:
„A 6n2p jó lehet erre, az ECC83 orosz megfelelője elvileg, tehát egyértelműen audió célokra fejlesztett cső”
Jelentős különbségek:
- a 6n2p fűtőszála nem 12.6V-os (2x6.3V), hanem 6.3V-os
- a 6n2p nem kifejezetten hangfrekis, hanem általános célú kettőstrióda

A varázsszem elé miért pazaroljátok a csövet és a foglalatot? Filléres opamp meghajtó, oszt jónapot))
(#) bta válasza konyak6 hozzászólására (») Dec 20, 2014
Egyik csövet sem ajálom, de ha muszáj...
6n1p SRPP >> 1...2µF kicsatoló >> 47k hangerőpoti >> STK
Puffer: 470uF

(Csak ha komplett erősítő lesz belőle, és nem szeparált elő/végfok.)
(#) CIROKL válasza tyraw hozzászólására (») Dec 21, 2014
Lehetséges a 300 Volt -rol is de nem tudni mit szeretnél meghajtani vele ?
(#) konyak6 válasza bta hozzászólására (») Dec 21, 2014
Köszönöm!
(#) tyraw válasza CIROKL hozzászólására (») Dec 21, 2014
GU50PP-t, 600V anódfesszel, 300V segédráccsal.
Akkor nem lesz jo , ebben az esetben az ajánlott értékeket kell betartani , sőtt a G2 -nek nem lehet csak MAX250 Volt és stabilizált feszültséget adni !
Több rajz van melyiket is ?
Pardon, a legalsót. - Szerintem ezt lehet annyira szabadon kezelni, mint a legtöbb orosz cső max adatait: nálam egy erősítőben a 6p3sz-e-k 500V anódfeszről járnak. annak 250 lenne az adatlapi max.
A hozzászólás módosítva: Dec 21, 2014
Igen így már más , ez elégé jó ... A G2 300 Volt stabilt kap de még 2,2 k keresztül ...
Az is igaz nálam a zeneres megoldás nem tetszett ezért egy átereszős stabilizátort tettem bele amit FIX250 dc-re állítottam , azzal totáisan megvoltam elégedve és totálisan zajmentes is lett tőle az erősítő !
Aki köszöni szépen azóta is szépen müködik és a végeredmény magáért beszél .
Az általam elküldött kapcsolási konfigurációban levő 4 végcsövet szeretném meghajtani, és szívesen mellőzném az ő által belerakott 4 csöves meghajtást... 280V AC van a trafómon, tudsz esetleg ajánlani valami kapcsolsát rá, vagy hogy kéne a tied módosítani hozzá?
A 280 Volt az mi ? Ezen kivül milyen feszültségek vannak még ?
280V AC - előfoknak és meghajtásnak szánva, 150V előfesznek, 2x225V anódfesznek, 12,6 és 6,3V
Akkor semmi gond az anódfeszültségből egyszerüen le kell osztani , vagy beraksz egy áteresztős stabot és kész a 430 Volt a meghajtás részére !
Nálam is az anódfeszültségből lett leosztva , 500 Volt -ból ellenállással és ennyi !
Bővebben: Link

A tápegység résznél a panel két oldalán láthatóak az ellenállások .

Az előfeszültség részére nem feltétlen kell 150Volt , ez attól függ milyen üzemmódot választasz , pentódás , triódás ?
Következő: »»   1694 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem