Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2460 / 3994
(#) mikrokapcsolo válasza riddler17 hozzászólására (») Dec 30, 2014 /

Fémtengelyesnél láttam olyanokat, hogy a két középső láb össze volt kapcsolva a tengelyen keresztül.
(#) Bakman válasza Kary13 hozzászólására (») Dec 30, 2014 /

Szinte bármilyen tranziszort, ami kibírja a LED-ek áramát.
(#) q765 hozzászólása Dec 30, 2014 /

Sziasztok. Szerintem jó helyre írok, mivel ez a téma nekem túl nehéznek bizonyult.
Nemtudom kigobozni. Van egy GRUNDIG Satelit 2000 rádió, aminek a hangerő tolópotmétere kontaktos lett.
Van hozzá egy kapcsolási rajzom, de sehogysem tudom kigobozni melyik lenne az. Szeretnék bele rendelni, de nemtudom az értékét.

RAJZ
(#) levi965 hozzászólása Dec 30, 2014 /

Miert van az hogy bal oldalt nem mukodik a
tompított fényszóróm....Nem az egovel van gond!
Audi A4 B5 erdetei Xenon , utolag beszerelt
Az gondot jelent ha azelott nem volt Xenon fenyszoro?
[i][/i]
(#) kadarist válasza q765 hozzászólására (») Dec 30, 2014 /

Az R609, 100kohm. De biztosan nem fogsz ilyet találni, úgyhogy inkább próbáld meg a tisztítását.
(#) kadarist válasza levi965 hozzászólására (») Dec 30, 2014 /

Ha nem kap áramot, akkor nézd meg a biztosítékokat!
(#) levi965 válasza kadarist hozzászólására (») Dec 30, 2014 /

Az is átvolt nezve!
De semmi...
Egyszeruen magatol beadta
(#) q765 válasza kadarist hozzászólására (») Dec 30, 2014 /

Papáé a cucc, csak mutatta nekem tegnap mikor együtt voltunk. CSak dobálta, hogy hátha meg lehet javítani. Ma hivott, mert kértem, hogy mondja meg a típusát. Néztem Ebayen, és olyan ára van, hogy seggre ültem.. Hétvégén jön hozzám, és elhozza. Jobb lenne az alkatrészt is hozná, ezért gondoltam utánakeresni - és bediktálni neki, hogy megvegye.

Befújni kétséges. Hallottam. negyed hangerőig csak recsegés, talán háromnegyed után szól normálisan. MIt tanácsolsz?
(#) q765 válasza levi965 hozzászólására (») Dec 30, 2014 /

Akkor a kettő között lehet a hiba!
Ha jól emlékszek kérdezted már ezt pár hónapja.. Azóta nincs világításod?
A hozzászólás módosítva: Dec 30, 2014
(#) makait1 hozzászólása Dec 30, 2014 /

Sziasztok
Egy autó ablakfelhúzó motorjának áramfigyelését szeretném megoldani a mellékelt rajz, vagy valami hasonló alapján, csak annyi változtatással, hogy a pozitív ágban kellene a mérést végezni.
Kérném a hozzáértők segítségét, hogy lehetne ezt megoldani.

comp.jpg

(#) proli007 válasza makait1 hozzászólására (») Dec 30, 2014 /

Hello! Pld. így..
(#) pucuka válasza q765 hozzászólására (») Dec 30, 2014 /

Pont az apróban hirdetnek. Ha a hossza jó, kicserélheted. A leágazás nem olyan fontos.
(#) makait1 válasza proli007 hozzászólására (») Dec 30, 2014 /

Tulajdonképen egy FLOWCODE-ban programozott PIC-el szertném működtetni a 4 ablak felhúzását egymás után. A szimuláció szerint minden működne, csak az ármfigyelést kell megoldani. Tehát a PIC felé egy jelet kell küldenem, hogy az éppen aktuálisan működtetett ablak felért, vagy nincs is lehúzva. Erre a feladatra használható a fenti áramkör?
(#) mikrokapcsolo válasza makait1 hozzászólására (») Dec 30, 2014 /

HAsználható, de mi van, ha megakad az ablak? Azt modod, hogy fel van húzva, mert a kontroller azt látja, de valójában ha valami miatt megállt (ne adj' isten, valaki épp félig behajolva kutat valamid iránt) akkor az az ablak nem fog becsukódni. Inkább használj végálláskapcsolót.
(#) Bakman válasza mikrokapcsolo hozzászólására (») Dec 30, 2014 /

Egy gyermek kezét véve alapul még jó is, hogy megáll az ablak, mielőtt eltöri az ujjait. A gyári ablakemelők is leállítják a motort szorulás esetén.
(#) makait1 válasza mikrokapcsolo hozzászólására (») Dec 30, 2014 /

Arra gondoltam, ha bezárom az autót, Kb 10-20 sec alatt felmennek az ablakok. Ha valaki addig bemászik, azt már megérdemlem ha nem veszem észre,
(#) makait1 válasza makait1 hozzászólására (») Dec 30, 2014 /

Egyébként, tudom. Pár ezer Ft- ba kerül kész, gyári ablakfelhúzó modul ami tudja mindezt. De azt nem én csináltam.
(#) proli007 válasza makait1 hozzászólására (») Dec 30, 2014 /

Itt leginkább az a kérdés, Te mit szeretnél. Analóg komparátort és a diszkrét (L/H) jelet vezetni a PIC-re, vagy a motoráram jelét visszavezetni és a PIC A/D-vel, vagy komparátorával feldolgozni az analóg jelet. De mind két esetben tudni kell, mekkora a motoráram értéke, és milyen értéken/hiszterézissel komparálnád..
(#) krisztian98 hozzászólása Dec 31, 2014 /

Sziasztok,

Abban kérném a segítségeket, hogy egy Nyákra szeretnék 4db 7 szegmenses kijelzőt rakni, de úgy, hogy a nyákkal 90 fokos szöget zárjon be. Vagyis a kijelző ne felülről legyen olvasható, hanem oldalról. Ezt hogyan tudnám megvalósítani? Van esetleg ilyen foglalat? A kijelző 0,56 coll-os.

Köszönöm:
Krisztián
(#) sirály12 válasza krisztian98 hozzászólására (») Dec 31, 2014 /

Vagy egyszerűen csak egy második nyákot készítesz, amire a kijelzőket felrakod, és ezt forrasztással rögzíted a paneled szélére.

Példa a képen.

url.jpg

(#) normalize hozzászólása Dec 31, 2014 /

Sziasztok

Nekem egy olyan kérdésem lenne hozzátok hogy:

Szilveszter estén (vagyis új év hajnalán) némi felszerelést hagynék az autóban du-ig. Szintetizátor, keverők, LCD kijelzős efektek stb. Namost én tartok tőle hogy a használat után, és meleg helyről miután bepakolok a kocsiba, majd azt miután hazaérek csak leparkolok és ott hagyom, mondván hogy majd du kipakolok.
Azért olyan hajnal 4-5 től még elég hideg van, és a kocsi is simán áthülne, gondolom párakicsapódás...tekintettel a minuszokra.
Nem ártana ez a cuccnak? teát a kérdés az, ha kint hagynám az autóban és csak du pakolnék ki. (miután felkeltem)
A hozzászólás módosítva: Dec 31, 2014
(#) aramis hozzászólása Dec 31, 2014 /

Sziasztok.szerintetek a képen látható kapcsolásban jól van -e a bc 212 tranzisztor pozíciója?

bc 212.JPG

(#) tursaba válasza aramis hozzászólására (») Dec 31, 2014 /

Szia !Szerintem jól, ámbár a kép kicsi. A tranya PNP és a kollektora ellenálláson keresztül megy a test (-) felé.
(#) orcika70 válasza aramis hozzászólására (») Dec 31, 2014 /

A beszerzési forrástól is függ a tranzisztor kivezetéseinek a pozíciója.
(#) eroth válasza normalize hozzászólására (») Dec 31, 2014 /

Szia normalize!
Semmi baja sem lesz a felszerelésnek! A pára nem az autóban fog kicsapódni felszereléseden, hanem amikor beviszed a lakásba lehűlt állapotban! Abban az esetben okozhat galibát, ha ebben az állapotában bekapcsolnád! Ennek kivédése egyszerű, mint a faék, semmit sem kell tenned, csak várni egy két órát a feszültség alá helyezés előtt, hogy a cucc átvegye a helyiség hőmérsékletét és leszáradjon a felületekről az esetleges pára kicsapódás!

Üdv.: Endre
(#) mindenes válasza Kary13 hozzászólására (») Dec 31, 2014 /

Szia! Bármilyen npn típus jó helyette ami legalább 100mA bír, és a CE feszültsége legalább 50V. Akár BC171, 174 is tehetsz a helyére.
(#) zenetom válasza aramis hozzászólására (») Dec 31, 2014 /

Szia!
Hát, ahogy orcika70 is írta, a kivezetések sajnos nem mindig ugyanolyanok. Általában a PNP tranyóknál pont fordítva van, mint az NPN-nél, tehát E-B-C a lábkiosztás. A rajzon pedig C-B-E szerepel. Erősítőkben nem vagyok otthon, de a rajzon a BC212 lábkiosztása jól van feltüntetve, csak az alkatrész ábrázolása lehet rossz. Szóval ha ilyen kiosztásút raksz be: BC212, akkor a lapos résznek nem jobbra, hanem balra kell néznie, mivel az 1. láb az emitter.
A hozzászólás módosítva: Dec 31, 2014
(#) kadarist válasza aramis hozzászólására (») Dec 31, 2014 /

Az amerikai gyártók mániája ez a fordított bekötés, úgy, mint az MPSA típusoknál is. Az eredeti európai gyártmányoknál hagyományos a bekötés: Bővebben: Link.
(#) (Felhasználó 51715) hozzászólása Dec 31, 2014 /

Sziasztok!

Ha 3 db 20mA-es, 3,4V nyitófeszültségű SMD ledet kötök sorba 100R ellenállással 12V táp mellett, akkor hány wattos legyen az ellenállás? Jó hozzá a 0603 méretű SMD(a méret elég fontos)?

A válaszokat előre is köszönöm.
(#) eSDi válasza (Felhasználó 51715) hozzászólására (») Dec 31, 2014 /

Üdv!

Ha kiszámolod, hogy mekkora feszültség esik a 100 Ohm-os ellenálláson, akkor abból már tudsz teljesítményt és számolni. Vagy Bővebben: Link
Következő: »»   2460 / 3994
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem