Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikus előtét fénycsőhöz
A téma hozzászólásai áthelyezésre kerültek ide » Elektronikus előtét fénycsőhöz
Lapozás: OK   8 / 13
(#) gomy válasza kisedison hozzászólására (») Ápr 23, 2014 /

Most elindultam a CCLF vonalon. Igazad van! Ez a kV-os tartományban működik. Hmm... Ez nem lesz a barátom az biztos. Azért már csak "az ember legyőzi a fizikát" elv miatt belenyúlok a témába, hátha néhányszor sikerül JÓÓÓL megüttetnem magam .
(#) didyman hozzászólása Ápr 23, 2014 /

Ez nem igaz, hogy kell neki néhány kV és kész. Áramgenerátoros meghajtás kell ezeknek is, mint a melegkatódos csöveknek, mert szélsőséges üzemi paramétereik vannak, és nem szerencsés az sem, ha egyenirányítani kezdenek. Szerintetek miért van annyi alkatrész, vagy bonyodalmas vezérlő egy monitor CCFL inverterében? Unatkoztak a mérnökök? Mikor elég volna egy 555, meg egy trafó is.. A fénycső sosem volt egyszerű áramkörileg, nyilván modellezni, próbálni mindenféle egyszerűbb dolog is alkalmas, de ha élettartam is kell, akkor az nem olyan egyszerű történet.
Egyébként van gyújtás is: A cső hidegen szakadás, azt előbb át kell ütni, a kV nagyságrend ehhez szükséges. Az üzemi fesz ennél sokkal alacsonyabb, az áram pár mA.
A hozzászólás módosítva: Ápr 23, 2014
(#) mizsei.robi hozzászólása Ápr 24, 2014 /

Sziasztok!
Van 2 darab ilyenem
A hibajelenség pontosan egyezik mindkettőnél, egyik sem csinál semmit. 2x36w előtét lenne. Sérült, hibás alkatrészt nem látok sehol, minden mérhető alkatrészt végigmértem, mind jónak tűnik.
Mit lehetne ezekkel csinálni, hogy működjenek?
(#) didyman válasza mizsei.robi hozzászólására (») Ápr 24, 2014 /

Végigforrasztani minden lábon álló alkatrészt benne, mert többnyire ez a baja. Ha mégsem, akkor még mérni kell. Bemeneten biztosító, meg az NTC, kimeneten a kV-os kondik szivárgása lehet gond, és persze minden ezek között. De ezek többnyire forraszhibásak, vagy két tucatnyit javítottam ezzel a bajjal.
(#) mizsei.robi válasza didyman hozzászólására (») Ápr 25, 2014 /

Átforrasztottam mindent, bemeneti biztosítók jók, kimeneten cseréltem a kondit, végigmértem az összes ellenállást, mind jónak tűnik, NTC nincs ebben. Ez után sem akar indulni. A primer oldalon a kondiig megvan a feszültség.
(#) ifjzambogyuri hozzászólása Aug 22, 2014 /

Sziasztok!

Szetetnék segítséget kérni,hogy az alábbi képen lávő Lider 18/58/T1-et hogyan tudnám beiötni.

Előre is nagyon szépen köszönöm
(#) kadarist válasza ifjzambogyuri hozzászólására (») Aug 22, 2014 /

Szia!
Ez egy vészvilágítási elektronikus átkapcsoló-inverter. Kell még egy előtét (fojtó) is a működéséhez.
(#) ocy hozzászólása Dec 23, 2014 /

Sziasztok!
Hogyan tudnám ki próbálni ezt a szabályozható előtétet. Mit takar a PCA.
(#) kasas hozzászólása Jan 1, 2015 /

Sziasztok ,az elektronikus kompakt fénycső előtétből milyen áram jön ki milyen frekvencia . Ledeket rá lehetne kötni sorba? Nem fog vibrálni?
(#) Lucifer válasza kasas hozzászólására (») Jan 1, 2015 /

Szia, Itt olvashatsz arról, hogy a fénycsőelőtétek milyen kimeneti feszültséggel, jelalakkal dolgoznak. LED-eket nem lehet rákötni, nem arra van.
(#) kasas válasza Lucifer hozzászólására (») Jan 1, 2015 /

Jó szóval ledet nem . És ha van egy 45W os áramköröm (kiégett fénycső) akkor arra bármilyen kissebb wattos fénycsövet rá lehet kötni?
(#) granpa válasza kasas hozzászólására (») Jan 2, 2015 / 1

Persze: mondjuk 2 db. 20W-ost sorba. Szólóban a kisebbet kinyírja.
(#) kasas válasza granpa hozzászólására (») Jan 2, 2015 /

Akkor felfelé lehet menni? Tehát nagyobbat ráköthetek csak nem lesz olyan fényes?
(#) granpa válasza kasas hozzászólására (») Jan 2, 2015 /

Azt meg nem hajtja meg.Ezek sajnos olyanok, hogy méretezve vannak; azt tudják, amire készült, se többet, se kevesebbet.
(#) 1984white válasza granpa hozzászólására (») Jan 22, 2015 /

Szia!
Hasonló kérdésem volna. Kaptam egy 4 fénycsöves G23/9W UV lámpát. Nincs meg az eredeti elektronikája, így nehéz lesz megjavítani. Kitermeltem egy kiégett 11w kompakt fénycső elektronikáját és rákötöttem négyből az egyik fénycsőre. Világított rendesen az uv cső.

Ha még kiszedek három másik 11w kompakt fénycső elektronikáját, így használható lesz ez a lámpa négy külön 11w kompakt fénycsőnek az elektronikájával?
A csövek 9w-osak egyenként.
A hozzászólás módosítva: Jan 22, 2015
(#) _BiG_ válasza 1984white hozzászólására (») Jan 22, 2015 / 1

9W-os elektronikákat használj, különben a cső korán kinyiffanhat.
(#) 1984white válasza _BiG_ hozzászólására (») Jan 22, 2015 /

Ok, ma vettem a tesc...ba 4db 9w fénycsövet. Kibeleztem és egyenként rákötöttem az uv csövekre. Egyelőre működik rendesen. Az élettartam meg időközben kiderül .
Köszönöm!
(#) _BiG_ válasza 1984white hozzászólására (») Jan 23, 2015 / 1

Szívesen.
Azért mondom, mert magam is kipróbáltam ezt az uv-fénycső és kompaktfénycső elektronika házasítását és bizony a nagyobb teljesítményű elektronika majdnem másfélszer annyi áramot tolt át a csövön, amitől az erősebben melegedett.
Megfelelő elektronikával viszon szépen muzsikál.
(#) dollerakos hozzászólása Feb 10, 2015 /

Üdvözletem!
Van néhány szoláriumcső, amelyek mind 160 W-osak, de a gyártó által megadott UV-egyenértékük más. Az egyik sorozaté 150 mW/m2, a másiké 32. Az az érdekesség, hogy a nagyobbakat mindig jól mérjük, a kisebbeknél meg folyton csak 25 jön ki. A csövek bekötése a hagyományos fénycsövekéhez hasonló, szokásos (fojtó + gyújtó, sőt, még kondi sincs). A fojtón minden UV-csőnél, minden esetben kb. 170 V esik. Kérdés: egy elektronikus előtéten is ennyi fesz esik? Egyáltalán egy szoláriumban milyen előtét van, elektronikus vagy hagyományos? Azt tudom, hogy a fénycső az elektronikussal egyáltalán nem vibrál, mert egyenáramot kap. - Ezzel kapcsolatban: nem lehet, hogy elektronikus előtéttel mérnénk helyesen a kisebb UV-egyenértékűeknél is?

A segítségeket előre is köszönöm.
A hozzászólás módosítva: Feb 10, 2015
(#) hobbyboby hozzászólása Ápr 26, 2015 /

Üdv mindenkinek!

Van 2 darab olyan fénycsőelektronikám, amelyek valami 3 csöves, már gyárilag egybeszerelt világítótestben voltak. Sajnos semmiféle felirat nincs rajtuk. Se márka, se gyártó, se semmi.
Így aztán a bekötése teljesen ismeretlen számomra. Annyit sejtek csupán, hogy 36 W-os fénycsöveket vittek.
A primer (220 V-os) oldalra hamar rájöttem (mivel ott csak 3 tüskés a kapocsléc - fázis, nulla és védőföld), de a kimeneti oldal? Na az már kissé "gázosabb". Van ott vagy 8 tüske (2x4) a 3 csőnek
Ki se tudom próbálni, hogy vajon menne 1 fénycsővel, vagy tényleg kell bele mind a 3? Ha már be tudnám pöccenteni (hogy egyáltalán jók-e?), a továbbiakban csak 2 fénycsővel szeretném használni.
Javításaim során találkoztam olyanokkal, hogy azok szintén több csövesek voltak, ám 1 csővel is simán mennek.
Ha nincs rajta semmiféle utalás a huzalozásához, lehetne mégis úgy kezelni ezeket, mint a más gyártók hasonló, ám a dobozuk tetején jelzett bekötési rajzait?

Valójában lenne ebben valami világszabványosság, avagy minden gyártó máshogyan gondolja? Ahogy éppen sikerül a NYÁK-ja?

A kép róla - bedobozolva, és kicsomagolva.
A hozzászólás módosítva: Ápr 26, 2015
(#) Tomi111 válasza hobbyboby hozzászólására (») Ápr 26, 2015 /

Üdv!
Fényképezd le a panel hátulját a csatlakozóknál( a képen bekereteztem), hátha a vezetősávokból látszik valami! Szerintem ahány gyártó, annyi féle bekötés.
A hátulja üres, nem felületszerelt, mint az Osram-ok?

P4260324.JPG

(#) hobbyboby válasza Tomi111 hozzászólására (») Ápr 26, 2015 /

Hát azt nem igazán mondanám, hogy felületszerelt, bár eléggé sok SMD alkatrész (többnyire mind ellenállások) van a hátsó oldalán.
Közben - ahogy a készleteimet itt rendezgettem, kiderült - nem is 2, de 3 darab ilyenem van.
És érdekességük, hogy gyártóilag hibás a NYÁK.
Mindegyiken az alkatrész-oldalon az egyik dióda át van "patkolva" egy másikkal, mert minden bizonnyal az egész sorozatot elszúrták - már a kivitelezésnél ... s gondolom - úgy éppenséggel nem működött.
Mindegyiknél ugyanaz a "patkolás" van, tehát egy tipikusan NYÁK tervezési hiba lehet.

Itt vannak a képek a hátoldalról. Van egy teljes, és van egy olyan "kiemelt" részes - amit kértél.
Én arra merek gyanakodni, ezek valami kínai készítésűek lehetnek mind. Se név, se gyártó ... lehet az, hogy csupán a komplett fénycsőarmaturán volt valami adattábla és ráutalás.
A három kisméretű, de gyforma trafóból én arra merek gyanakodni, hogy 3 csöves a cucc.
Meg amiből kiberheltem (csak én hülye, akkor nem néztem meg tüzetesebben), az armaturákban 3 pár csőfoglalat volt.
(#) Tomi111 válasza hobbyboby hozzászólására (») Ápr 26, 2015 /

Üdv!
Csatoltam egy rajzot. Szerintem így jó lenne. Próbáld ki! Szerintem működnie kell egy és két csővel is.
Figyelj, mert hátulról rajzoltam!
A hozzászólás módosítva: Ápr 27, 2015
(#) hobbyboby válasza Tomi111 hozzászólására (») Ápr 27, 2015 /

Köszi kipróbálom!
A hozzászólás módosítva: Ápr 27, 2015
(#) painkillerperoxi hozzászólása Jún 4, 2015 /

Sziasztok!

Az alábbi nagynyomású Hg 100-as csőhöz szeretnék olyan előtétet építeni,
ami limitálja és stabilizálja az áramerősséget 1 A-re. Ez azért lenne fontos, mert spektroszkópiai
célra szeretném használni. A cső 350 V-on gyújt be és 45 V DC az üzemi feszültsége.
Több kapcsolást is találtam, de nem tudtam kideríteni, hogy mennyire stabilak, melyiket válasszam!? Ebben kérném a segítségeteket, előre is köszönöm!

Bővebben: Osram Hg 100
(#) hobbyboby válasza Tomi111 hozzászólására (») Jún 5, 2015 /

Hááát - ma végre eljutottam odáig, hogy egy "deszkamodelben" kipróbáltam!
Ám egy csővel egyikük sem indul el.
Lenne ezekben valami szekunder-oldali terhelés-figyelő elektronika?
Mert egy csővel simán és nagyon csöndben van ... de egyáltalán nem gyújt be.

Az elektronikák nem kukázottan kidobottak, hanem csupán nem használták tovább, azaz - elméletileg mind jók.
(#) jakoblaci hozzászólása Okt 24, 2015 /

Sziasztok! Készítenék egy akvárium világítást 2x25w-os T8-as csővel, 2x36 vattos előtétet gondolok elé... Volt már itt kérdés bőven... Az én gondolatom,mivel 25wos előtét nincs,a 36-os garantálja a teljesítményt,de a cső csak 25w-ot igényel, így az előtét csak annyit ad le, ami a csőnek szükséges...lesarkítva fogalmaztam. Szerintetek?
(#) didyman válasza jakoblaci hozzászólására (») Okt 25, 2015 /

Nem, teljesen összevissza. A fénycső nem teljesítményre szabályozott, hanem áramra. A soros előtét is áramgenerátoros meghajtást jelent. És nem a cső fogja meghatározni optimális esetben, hogy mekkora áramot ad az előtét. A 25 W-os csőnél jó lenne tudni egy áramértéket, mert eszerint lehet meghatározni a szükséges előtétet. Létezik amúgy 30 W-os előtét, illetve a 36 W-os csőből van 90 cm-es is, ezekhez például nem is jó a hagyományos, 120 centishez való 36 W-os előtét. Szóval, nem a teljesítmény a lényeges pont. De a szükséges áramot valószínűleg nem fogjuk tudni. Ezért a cső hossza érdekel, jó esetben, ha szabányoshoz közeli, akkor a 30 W-os előtét jó lehet, de még a 20 (18) W-os is akár. A 36 W első körben túl sok szabványos csőhosszhoz (80 cm körül).
(#) _BiG_ válasza jakoblaci hozzászólására (») Okt 25, 2015 /

Sose tegyél "erősebb" előtétet a fénycsőhöz, mint amit a teljesítményfelvétele megkíván! A nagyobb teljesítményű előtét nem fogja kellően lekorlátozni az áramot (hiszen nagyobb áramhoz méretezték) és a fénycső feleslegesen melegszik és előbb tönkremegy - a katódok fognak elpárologni, elporlani.

Én egy kis 7 W-os kompaktfénycső elektronikával akartam meghajtani egy rövid fénycsövecskét, ami 5 W-os, de jobban melegedett. Pedig "csak" 2 W plusz volt... Szereztem 5 W-os elektronikát (kiberheltem egy másik kompaktból), azzal szépen működik, azt az áramot veszi fel, amit kell.
A hozzászólás módosítva: Okt 25, 2015
(#) jakoblaci válasza didyman hozzászólására (») Okt 25, 2015 /

Sera 25w 75cm, mert ez fér el benne,ebből 2db,de semmi adat hozzá,illetve elég kacifántos hozzá t8 előtétet találbi
Következő: »»   8 / 13
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem