Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Csak a beépített elektronikával rendelkezők képesek folyamatos működésre. Az elektronika nélkül változatoknak egy külön rezgőkör kell.
Erről most hallok először. Mi az előnye a CMOS kapcsolónak a FET-tel szemben?
FET-ből én IRLML 2502 típusút használtam volna.
Mert ezek kifejezetten úgy működnek, mint a relék, polaritásfüggetlen a kapcsolásuk és egyszerűen feszültségváltozással kapcsolhatóak. Konkrét típus.
Értem.
A be-, illetve kimenetére kell kötni lehúzó-ellenállásokat?
Nem kell semmilyen húzóellenállás, mert olyan, mint egy relé. De próbáld ki és azonnal meglátod, hogy hogyan viselkedik.
Jól látom, hogy csak 10mA-t tud kapcsolni? Elég hihetetlen, valószínűleg elnéztem, de még nem foglalkoztam ilyen analóg kapcsolókkal.
Van kétféle (annál azért több) 2500W-os bojler fűtőbetét. A lágy forrasztásos kerül közel 2000Ft-ba, a kemény forrasztásos majd 1300Ft-al többe. Mi a különbség a kettő között?
A hozzászólás módosítva: Jan 2, 2015
Lehet, hogy a keményforrasztásos nem megy tönkre a forrasztásnál egy-két év alatt, mint a lágyforrasztásos...
(Én már két lágyforrasztásost cseréltem a bojlerünkben, mindkettő a lágyforrasztásnál kezdett szivárogni, és tönkretette az alatta lévő hőfokszabályzót is... Ha lehetőségem lett volna választani, akkor a keményforrasztásosat vettem volna.)
Ha tényleg teljesen olyan, akkor oké.
Nincs előttem, de amint veszek belőle, azonnal kipróbálom.
A 10mA valós, tehát nagy teljesítményeket ne kapcsoltass vele
Így: Bővebben: Link
Az nagyon kevés, biztosan van nagyobb teljesítményűben, mert így nem is nagyon látom az értelmét ennek az IC-nek, illetve eléggé szűk a felhasználási területe.
Azt én nem tudhatom, hogy mekkora áramit vesz fel az 555, de az osztókat úgy szokás méretezni, hogy magán az osztón alaphelyzetben 10 × akkora áram legyen, mint a terhelő áram. Így a terhelő áram hatása elhanyagolható lesz és az osztásarány nem nagyon változik. Persze nem fontos ennek betartása, csak akkor a számítás bonyolultabb lesz, terhelt osztóként kell számolni, figyelembe véve a szélsőséges eseteket. Tekintve a zéner áramkör, és az előtte levő osztó áramkör kombinációit, meglehetősen bonyolult számítás lesz, de ha van időd, és kedved, számolgass.
Nem látod az értelmét? Ellenállásokat bekapcsolni egy feszültségosztóba, bemenetválasztó hangfrekvenciás erősítőhöz, multiplexer AD-konverterhez és így tovább. Nem csak egyenfeszültséget lehet vele kapcsoltatni és tényleg olyan, mint egy kis áramú relé, csak elektronikusan megvalósítva.
Ha piezosat veszek ahhoz is kell még kötni valamit?
Olyat szeretnék amire csak tápot kell kötni, és folyamatosan szól.
Az eredeti koncepció az volt, hogy feszültség szinteket akarsz mérni egy DVM-el. Szerintem ebben az alkalmazásban a 10 mA terhelhetőség messze több, mint amire szükség van. Vagy teljesen megfelelő ez az IC a feladatra, vagy eltitkoltál előlünk valami apró kis részletet.
A 4066-os IC felhasználási területe igencsak széleskörű, analóg kapcsolónak is szokták becézni a szakmában.
Na jó, már mikor írtam az előző hsz-t akkor sejtettem, hogy nagy badarságot írok.
Szerk.: de terhelni valóban nem lehet. A hozzászólás módosítva: Jan 2, 2015
Ha ilyet vaszel, akkor csak táp kell neki, ebben benne van a gerjesztő áramkör is:
Bővebben: Link
Ezaz! Ilyenre gondoltam. Köszönöm a segítséget.
Egy újabb videó. Remélem még nem unjátok...?
XL9006-os névre hallgató step-up converter, tápegység modul. Bővebben: Link
Most látom csak, hogy erre az van írva, hogy külső generátorral.
Ez nem azt jelenti, hogy külön kell építeni neki?
Ez kell neked: Bővebben: Link
Sziasztok!
Sajnos nagyon láma vagyok az elektronikához, ezért előre is bocs az amatőr kérdésért. Van egy 12 V 1200mA 14,4 W-os adapter, ahol a trafó gondolom kiégett, mert nem jön ki belőle a 12 V. Néztem a neten egy VOLTCRAFT FPPS 12-18W dugasz adapter 12V 1500mA DC-t. Kérdéseim: 1. megvehetem-e, azaz jó lesz a nagyi masszázsfoteljéhez Olyan 3.800 HUF. 2. Hogy okosodjak: a lényeg az, hogy mind a mA (áramerősség), mind a W (teljesítmény) magasabb legyen? 3. Azaz pl. vehetnék a "laptop" tápegységet is, ha magasabb a W, mint 14,4? 4. Ugyanakkor nem baj, ha az 2,5 A áramfelvételű? 5. Tudtok esetleg olyan helyet, ahonnan érdemes vennem? Köszönöm, és B.U.É.K. Feri A hozzászólás módosítva: Jan 3, 2015
1. Megveheted, jó lesz. Azt érdemes megnézni, hogy ugyanolyan csatlakozója legyen, mint a réginek (pl. azonos átmérők, polaritás egyezzen). Ha nem egyezik a polaritás, vagy a csatlakozó mérete, akkor a régiről át kell forrasztani a kábel végét a csatlakozóval együtt az új adapterre (ezzel persze ugrik a garancia sajnos...)
2. Igen, az a lényeg, hogy azonos legyen a feszültség, és a terhelhetőség (az áram) legyen nagyobb, vagy ugyanakkora. 3. Ezer helyen lehet ilyesmit venni, pl. itt a HE-Store-ban is. Itt egy kicsit olcsóbb is...
Sziasztok.
Még annyi lenne a kérdésem, hogy találtam egy ET-7909CB 12V/1,5A hálózati adapter-t, ahol nem adták meg a teljesítményt. 1. Ha jól értem, akkor 12 V *1,5 A = 18 W ennek a teljesítménye? 2. Ez is jó lenne a nagyinak? Kösz, Feri
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni, bár lehet hogy butaság a kérdésem. Két erősítőm van: sherwood sel400, illetve sonyF220 A sherwoodnak tönkrement a hangerő szabályozója, és kérdésem lenne hogy tudnám-e végfok-ként használni a sony-hoz?Ha igen hogyan kell összekötnöm őket, úgy hogy a hangerőt a sony-val állítanám mindkettőn? A válaszokat előre is köszönöm. |
Bejelentkezés
Hirdetés |