Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2462 / 3994
(#) nedudgi válasza teszti hozzászólására (») Jan 2, 2015 /

Csak a beépített elektronikával rendelkezők képesek folyamatos működésre. Az elektronika nélkül változatoknak egy külön rezgőkör kell.
(#) Wind-Storm válasza kadarist hozzászólására (») Jan 2, 2015 /

Erről most hallok először. Mi az előnye a CMOS kapcsolónak a FET-tel szemben?
FET-ből én IRLML 2502 típusút használtam volna.
(#) kadarist válasza Wind-Storm hozzászólására (») Jan 2, 2015 / 1

Mert ezek kifejezetten úgy működnek, mint a relék, polaritásfüggetlen a kapcsolásuk és egyszerűen feszültségváltozással kapcsolhatóak. Konkrét típus.

Értem.
A be-, illetve kimenetére kell kötni lehúzó-ellenállásokat?
(#) kadarist válasza Wind-Storm hozzászólására (») Jan 2, 2015 / 1

Nem kell semmilyen húzóellenállás, mert olyan, mint egy relé. De próbáld ki és azonnal meglátod, hogy hogyan viselkedik.
(#) zenetom válasza kadarist hozzászólására (») Jan 2, 2015 /

Jól látom, hogy csak 10mA-t tud kapcsolni? Elég hihetetlen, valószínűleg elnéztem, de még nem foglalkoztam ilyen analóg kapcsolókkal.
(#) vicsys hozzászólása Jan 2, 2015 /

Egy újabb kütyü bemutatása: Joystick modul
Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Jan 2, 2015

DSCN0001.JPG

(#) HA3GX hozzászólása Jan 2, 2015 /

Van kétféle (annál azért több) 2500W-os bojler fűtőbetét. A lágy forrasztásos kerül közel 2000Ft-ba, a kemény forrasztásos majd 1300Ft-al többe. Mi a különbség a kettő között?
(#) teszti válasza nedudgi hozzászólására (») Jan 2, 2015 /

Rezgőkört hogyan kell építeni neki?
(#) kendre256 válasza HA3GX hozzászólására (») Jan 2, 2015 /

Lehet, hogy a keményforrasztásos nem megy tönkre a forrasztásnál egy-két év alatt, mint a lágyforrasztásos...
(Én már két lágyforrasztásost cseréltem a bojlerünkben, mindkettő a lágyforrasztásnál kezdett szivárogni, és tönkretette az alatta lévő hőfokszabályzót is... Ha lehetőségem lett volna választani, akkor a keményforrasztásosat vettem volna.)

Ha tényleg teljesen olyan, akkor oké.
Nincs előttem, de amint veszek belőle, azonnal kipróbálom.
(#) kadarist válasza zenetom hozzászólására (») Jan 2, 2015 /

A 10mA valós, tehát nagy teljesítményeket ne kapcsoltass vele
(#) morgo válasza teszti hozzászólására (») Jan 2, 2015 /

(#) zenetom válasza kadarist hozzászólására (») Jan 2, 2015 /

Az nagyon kevés, biztosan van nagyobb teljesítményűben, mert így nem is nagyon látom az értelmét ennek az IC-nek, illetve eléggé szűk a felhasználási területe.
(#) pucuka válasza Peet19 hozzászólására (») Jan 2, 2015 /

Azt én nem tudhatom, hogy mekkora áramit vesz fel az 555, de az osztókat úgy szokás méretezni, hogy magán az osztón alaphelyzetben 10 × akkora áram legyen, mint a terhelő áram. Így a terhelő áram hatása elhanyagolható lesz és az osztásarány nem nagyon változik. Persze nem fontos ennek betartása, csak akkor a számítás bonyolultabb lesz, terhelt osztóként kell számolni, figyelembe véve a szélsőséges eseteket. Tekintve a zéner áramkör, és az előtte levő osztó áramkör kombinációit, meglehetősen bonyolult számítás lesz, de ha van időd, és kedved, számolgass.
(#) kadarist válasza zenetom hozzászólására (») Jan 2, 2015 /

Nem látod az értelmét? Ellenállásokat bekapcsolni egy feszültségosztóba, bemenetválasztó hangfrekvenciás erősítőhöz, multiplexer AD-konverterhez és így tovább. Nem csak egyenfeszültséget lehet vele kapcsoltatni és tényleg olyan, mint egy kis áramú relé, csak elektronikusan megvalósítva.
(#) teszti válasza morgo hozzászólására (») Jan 2, 2015 /

Ha piezosat veszek ahhoz is kell még kötni valamit?
Olyat szeretnék amire csak tápot kell kötni, és folyamatosan szól.
(#) lukacsp válasza zenetom hozzászólására (») Jan 2, 2015 /

Az eredeti koncepció az volt, hogy feszültség szinteket akarsz mérni egy DVM-el. Szerintem ebben az alkalmazásban a 10 mA terhelhetőség messze több, mint amire szükség van. Vagy teljesen megfelelő ez az IC a feladatra, vagy eltitkoltál előlünk valami apró kis részletet.
A 4066-os IC felhasználási területe igencsak széleskörű, analóg kapcsolónak is szokták becézni a szakmában.
(#) zenetom hozzászólása Jan 2, 2015 /

Na jó, már mikor írtam az előző hsz-t akkor sejtettem, hogy nagy badarságot írok.
Szerk.: de terhelni valóban nem lehet.
(#) morgo válasza teszti hozzászólására (») Jan 2, 2015 /

Ha ilyet vaszel, akkor csak táp kell neki, ebben benne van a gerjesztő áramkör is:

Ezaz! Ilyenre gondoltam. Köszönöm a segítséget.
(#) vicsys hozzászólása Jan 2, 2015 / 1

Egy újabb videó. Remélem még nem unjátok...?
XL9006-os névre hallgató step-up converter, tápegység modul.

Most látom csak, hogy erre az van írva, hogy külső generátorral.
Ez nem azt jelenti, hogy külön kell építeni neki?
(#) kadarist válasza teszti hozzászólására (») Jan 2, 2015 /

Ez kell neked: Bővebben: Link
(#) Csupasz válasza vicsys hozzászólására (») Jan 2, 2015 /

A vonalzót se felejtsd ki!
(#) Feri_1 hozzászólása Jan 3, 2015 /

Sziasztok!

Sajnos nagyon láma vagyok az elektronikához, ezért előre is bocs az amatőr kérdésért.
Van egy 12 V 1200mA 14,4 W-os adapter, ahol a trafó gondolom kiégett, mert nem jön ki belőle a 12 V.

Néztem a neten egy VOLTCRAFT FPPS 12-18W dugasz adapter 12V 1500mA DC-t.
Kérdéseim:
1. megvehetem-e, azaz jó lesz a nagyi masszázsfoteljéhez Olyan 3.800 HUF.
2. Hogy okosodjak: a lényeg az, hogy mind a mA (áramerősség), mind a W (teljesítmény) magasabb legyen?
3. Azaz pl. vehetnék a "laptop" tápegységet is, ha magasabb a W, mint 14,4?
4. Ugyanakkor nem baj, ha az 2,5 A áramfelvételű?
5. Tudtok esetleg olyan helyet, ahonnan érdemes vennem?

Köszönöm, és B.U.É.K.

Feri
A hozzászólás módosítva: Jan 3, 2015
(#) kendre256 válasza Feri_1 hozzászólására (») Jan 3, 2015 /

1. Megveheted, jó lesz. Azt érdemes megnézni, hogy ugyanolyan csatlakozója legyen, mint a réginek (pl. azonos átmérők, polaritás egyezzen). Ha nem egyezik a polaritás, vagy a csatlakozó mérete, akkor a régiről át kell forrasztani a kábel végét a csatlakozóval együtt az új adapterre (ezzel persze ugrik a garancia sajnos...)
2. Igen, az a lényeg, hogy azonos legyen a feszültség, és a terhelhetőség (az áram) legyen nagyobb, vagy ugyanakkora.
3. Ezer helyen lehet ilyesmit venni, pl. itt a HE-Store-ban is. Itt egy kicsit olcsóbb is...
(#) Feri_1 hozzászólása Jan 3, 2015 /

Sziasztok.

Még annyi lenne a kérdésem, hogy találtam egy ET-7909CB 12V/1,5A hálózati adapter-t, ahol nem adták meg a teljesítményt.
1. Ha jól értem, akkor 12 V *1,5 A = 18 W ennek a teljesítménye?
2. Ez is jó lenne a nagyinak?

Kösz, Feri
(#) Feri_1 válasza kendre256 hozzászólására (») Jan 3, 2015 /

Köszönöm!
(#) csabesz78 hozzászólása Jan 3, 2015 /

Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni, bár lehet hogy butaság a kérdésem.
Két erősítőm van: sherwood sel400, illetve sonyF220
A sherwoodnak tönkrement a hangerő szabályozója, és kérdésem lenne hogy tudnám-e végfok-ként használni a sony-hoz?Ha igen hogyan kell összekötnöm őket, úgy hogy a hangerőt a sony-val állítanám mindkettőn?
A válaszokat előre is köszönöm.
Következő: »»   2462 / 3994
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem