Fórum témák
» Több friss téma |
Ezt azért nem tenném meg... - a max kivehető áram a primer teljesítménytől IS függ és a te javaslatod szerint az bőven túl lenne lépve és köze nincs a normál működéshez.
Vannak mérések a szekunder rövidrezárásával, de az más tészta. A biztosíték elfröccsenéséhez pedig nem kell pár sec sem... A hozzászólás módosítva: Jan 2, 2015
Vörös izzásig lehet terhelni
Szűk keresztmetszet: -primer: vékony huzallal túlmelegedik -vasmag: túlgerjesztve melegedik -szekunder: vékony huzallal túlmelegedik. Ha a primer és a vasmag nem melegszik szigetelésromboló hőmérsékletre, valóban izzásig terhelheted a szekundert.
Ez elvben így is van, gyakorlatban meg nem. A szűk keresztmetszet a hiányzó szigetelés a primer sorok között, meg a hőbizti ha van benne.
A kérdés a max, áram nagysága volt. Ezt kizárólag rövidrezárva lehet elérni.
Az teljesen más kérdés, van-e ennek bármi értelme. Nyilvánvalóan a kérdés sem volt jó, de ha ezt kérdezte a fórumozó, akkor erre kellett válaszolnom.
Sziasztok!
Elég amatőr vagyok az elektronikában, ezért a segítségeteket szeretném kérni! Vettem egy toroid trafót a paraméterei a tanúsítványon megtalálhatóak. A problémám pedig az, hogy a szekunder oldalon nem kapom meg 2 x 18v-ot helyette, 0,5v jön ki. Én kötöttem be valamit rosszul a primer oldalon, vagy lehet a trafóval van gond?
Szia! Az egyik szekunderkivezetést cseréld fel, úgy kösd sorba őket. Külön-külön gondolom mérhető a névleges feszültség.
Sajnos így sem működik .Biztos jól van bekötve a primer oldalon? A zöld-sárga árnyékmenet a konnektor védőföldjéhez csatlakozik?
Mérd meg külön-külön a két szekundert. Ha így megvannak a feszültségek, csak jól kell sorbakötni és rendben lesz.
A zöld-sárga a védőföldre kötve jól van. Mérd meg a sorkapcson a bejövő 230-at is a két kék vezetéken. Ha nem lenne meg, akkor a kábel rossz. A hozzászólás módosítva: Jan 3, 2015
Megmértem! az kék vezetékekben megvan a 230. Teljesen tanácstalan vagyok, hogy mi lehet a gond, a szekunderekben még mindig nincs meg feszültség. Próbáltam felcserélve a színeket és párban is mérni.
Akkor már csupán egy dolgod van a vizsgálattal. Ohm mérővel mérd meg a primert. Valószínűleg az van megszakadva. De azért a többit is érdemes megnézni. Az azonos színek között mérj, mert azok egy-egy tekercs kivezetései. Remélem legalábbis, mert ez van papírra vetve. Kíváncsi lennék, hogy a zöld-sárga nincs véletlenül elkötve a trafóban?
A mérésedben nem lehet hiba? Az Elektrisz egy jó hírnevű cég, minden trafót egyenként bemérnek átadás előtt (rendszeres vásárlójuk vagyok).
Próbáld műszer helyett (hátha ebben van a hiba), izzóval ellenőrizni a feszültség meglétét. Arra ügyelj, hogy ne terheld túl, mert ez egy kicsi teljesítményű trafó. A felfogató csavart tilos túlhúzni.
Nagyon köszönöm az eddigi segítségeket mindenkinek!
A két primer vezetéken nem reagál a multi, viszont a két két szekunderen már mér ellenállást! Feltételezem, hogy a primer oldalon lehet szakadás a tekercsben. Hát akkor gondolom vihetem vissza a trafót hogy cseréljék ki.
Akkor sajnos nincs más hátra, cseréltesd ki. De én is úgy tudom, hogy ez egy komoly cég, nem szokott náluk hiba lenni.
Én is megvagyok lepve, egyrészt mert nem volt olcsó mulatság másrészt mert gondosan figyeltem a felfogatásnál, éppen csak annyira húztam meg a csavart hogy ne lötyögjön a trafó a foglalatban. Nyilván a papírján az van írva hogy megfelelt, de kérdem én ennyire kényes lenne egy toroid trafó? Jobban járnék ha házba műgyantával beöntve kérném a következőt?
Rosszul feltett kérdésre is jó választ kell és lehet adni..- ezen az alapon kérdezhetné azt is valaki, hogy a 230-as konnektorból mekkora áramot vehet ki ( rövidzárral ), biztosíték nélkül.....
Nyilván üzemi állapotra vonatkozott a kérdés, de legalábbis nem 0,2 másodpercre.
Üdv! Ez a trafó új volt, vagy használtan vetted valakitől? Nem lehet, hogy valamiért (túlterhelés?) megszakadt a hőbiztosíték, és azért nem működik?Ha van számla és nem te tetted tönkre, akkor szerintem köteles kicserélni.
A hozzászólás módosítva: Jan 3, 2015
Sajnos nem jutottam el odáig, hogy terheljem, először multival szerettem volna kimérni szekunder oldalt akkor észleltem a problémát. Első tulajdonosa vagyok a trafónak, kábé egy hónapja vettem. Moduláris szintetizátor tápjának szántam eredetileg, de mostmár erősen elgondolkodtam egy avisor trafón.
Ha nem akarod egymáshoz kötni a szekundereket, akkor mindegy az irány.
Sziasztok!
Egy toroid trafót szeretnék működésre bírni, azonban nem tudom, hogy "mit hova kell kötni"... Viszonylag nagy teljesítményű (1500W). Készítettem néhány fényképet, ezek alapján szeretném a segítségeteket kérni a bekötéssel kapcsolatban. Az egyik pár kivezetésen lóg egy NYÁK, (javítsatok ki ha nem igaz, de) úgy gondolom, hogy az a lágyindító, viszont nem teljesen értem annak a bekötését sem. Előre köszönöm a segítségeteket!
Sziasztok!
Egy toroid tömegét szeretném megtudni. (A neten nem találok adatot róla.) A trafó típusa: Beag TH173-M (Külső házzal és sorkapoccsal, de ezek nélkül is érdekel a tömege.) Remélem tudja valaki vagy kallódik valakinél egy, amit meg tudna mérni. A segítséget előre is köszönöm.
Konyhai mérleg gramm pontossággal megmérni neked.
A hozzászólás módosítva: Jan 29, 2015
Ez igaz, csak még nincs itt a toroid. És más megoldásokban is gondolkodom amíg megérkezik. Mivel a célom, a minél kisebb össztömeg.
Toroidnál jóval kisebb méretet és össztömeget érhetsz el kapcsolóüzemű táppal. Ha járulékos elemek is lesznek, egyenirányítás, stabilizálás, akkor még a hatásfoka is jobb lehet.
Ebben tökéletesen igazad van. Csak eddig azok a PFC-s tápok, amik megfeleltek a kritériumnak nagyon drágák voltak még használtan is. (25-75e Ft) Van egy fejlesztői eszközöm, amibe egy 500W-os PFC-s tápot tettem, és most ott járok hogy abból kiveszem, az belekerül az új motyóba és a toroid pedig megy a fejlesztőrendszerembe. Az úgyis összeintegrálás alatt van egy PC-vel. Úgyhogy nem baj, ha "nem lehet a hónom alá csapni és vinni".
A hozzászólás módosítva: Jan 29, 2015
Kérdezz rá a hirdetőjénél! TH173-M
Sziasztok! Miért van az, hogy a toroid trafóm néha morog. Van úgy, hogy egész csendben van, majd elkezd morogni, utána abba hagyja. Például megfigyeltem, hogy amikor megy a hajszárító 2-es fokozaton, akkor nincs morgás, viszont ha 1-es fokozaton megy, akkor elkezdi zavarni a trafót és búg tőle, amíg le nem kapcsoljuk a hajszárítót. Akkor valami zavar lehet a primer oldalon a hálózatban. Hogyan lehetne kiszűrni?
Nálam meg ha a koleszba bekapcsol a hűtő, úgy érzi a laptopom, hogy csatlakoztattam egy új eszközt!
Megismételném a törölt hozzászólást, mert volt benne egy kérdés is:
"Egy meghibásodott toroid transzformátort kellett megjavítanom (a műtétről majd teszek fel képeket). Mechanikai jellegű sérülése olyan mértékű volt, hogy a teljes szekunder eltávolítása után még a primerhez is hozzá kellett nyúlni, ezt aztán a köztes szigetelés is bánta. A kijavított primer újraszigetelésénél akadtam el, mert szerettem volna az eredeti minőségű mylar (vagy hostaphan) fóliával betekerni. Az egyéb lehetőségek mint cellux, festőszalag, villanyszerelő szigszalag, stb. eleve szóba sem jöttek. Nem tudom, okozott-e már másnak is ez gondot, de én egyszerűen nem tudtam ilyen fóliát beszerezni. Végül hosszas guglizás, mélezés után egy nagykereskedő cégnél találtam." - - - Innentől a többit akkor kitöröltem, de a fenti kérdésem továbbra is fennáll, mert hátha tud valaki beszerzési forrást, az pedig másoknak is hasznára lehet. A hozzászólás módosítva: Feb 17, 2015
Sziasztok. Itt hogy kell feltekercselni a toroidokat? Milyen irányban?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |