Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » JLH erősítő
Lapozás: OK   141 / 221
(#) ngyzoli hozzászólása Dec 30, 2014 / 2
 
Sziasztok!
Látom,azért még döcög a topik... Engedjétek meg,hogy egy kis kiegészítést fűzzek ehhez a megunhatatlan/elnyűhetetlen kis végfokhoz,ha úgy tetszik,egy 'esszé'-t,amely oly mértékű változást hozott,hogy érdemesnek tartom leírni,s amelyből talán jónéhányan profitálhatnak,főleg olyanok,akik már komplett kész,"beállt"készülékkel rendelkeznek.
Anno én is megépítettem a saját JLH-mat,még évekkel ezelőtt.Semmi extra benne,szándékosan a legprimitívebb félvezető-készlettel raktam össze.Aztán hallgattam ezzel is,azzal is,többféle dobozzal.és számtalan műsorforrással.Szólt,ahogy szólt,nem volt rossz,de vmi mégis hiányzott hosszútávon...
Tudvalevő,hogy ez a végfok elég kismértékű fesz-erősítéssel rendelkezik-mégiscsak 4db tranzisztor,ugye... Nálam a CD jele épphogy kivezérli.Tkp.max-ra tekert potinál eléri a határolást,de én ezt az állapotot nem szeretem,-soha nem árt egy kis erősítés-tartalék.Valamelyik cikk említi,a fesz-erősítése kb.22dB.(már nem emlékszem,melyik,mivel nagyon sok leírás kering róla) Ez viszont reális-de kicsit kevés.Ehhez tudni kell,én sokat hallgatok rádiót,és a CD 2V-os kimenő jelével ellentétben a tunerek csak 0,6-0,7V-os jelet adnak,-némelyik még annyit se,- s ez bizony sok esetben már határérték.
Adódott a gondolat:ki kellene egészíteni egy szimpla kis előfokkal,ami épp csak azt a hiányzó 8-10decibelt pótolná...
De ha már lúd,legyen kövér.Úgy döntöttem,egy csöves SRPP-fokozatot illesztek a végfok elé,hátha megtáltosodik egy kissé...
Az ECC 88 mellett döntöttem,de bármelyik hasonló ikertrióda jó lehet ide,pl ECC 85,82,...bármi.A tápellátást úgy oldottam meg,h kerestem egy 15-20 W-os kis trafót,mely hasonló szekunder feszültséggel bír,és ez a végfok tápjáról (értsd:a szekunderről) "visszafelé"transzformál,így ad kb.150V-ot,ebből egyenirányítás-szűrés után meg is van az anódfesz.Kissé nyakatekert megoldás,tudom,de arra a pár mA-re tökéletes.Mondjuk ECC 88-nál meg lehetne oldani a közvetlen táplálást is,mivel ez a cső már 20V körüli anóddal is működik,s nálam a vég"-ek 36,ill.42V-ról mennek,de félő,h a torzítási értékek nem a legkedvezőbben alakulnak ilyen alacsony anódfesznél.
Mikor eddig a pontig jutottam(mármint,hogy működött az SRPP is),jött a következő kérdés.Hol legyen a hangerő-poti?? Ugye két megoldás is lehetséges:vagy legelöl marad,az SRPP bemenetén,vagy az elő-és a végfok között.mindkét megoldásnak van előnye,és hátránya is.Ezeket most nem részletezném,sok helyütt elérhetőek az ide vonatkozó infó-k,lényeg,hogy kis tanakodás után egy "öszvér" megoldást választottam.
Jobbféle gyári erősítőkből néha ki lehet menteni ún."négyes forgókat",vagyis kettős hangerőszabályzó potikat.(nem más,mint négy mono poti egy tengelyen).Egy ilyet alkalmaztam,mivel régóta kallódott a fiókban,s ez ideig nem találtam értelmes felhasználási lehetőségét.Itt úgy van bekötve,h egyik fele a bemeneten,másik a végfok előtt,értelemszerűen szintúgy kettős szabályzást valósít meg.Értéke 50kOhm.
S végül,hogy milyen lett a hangja? Röviden szólva:döbbenetes... Mármint a változás.Röviddel a JLH elkészülte után már a hiraga zenélt nálam.Azután emez a szekrény tetejére került,a fentebb leírt módosítást csak jóval utána követtem el rajta,de most jelenlegi állapotában bizony "lesöpri az asztalról"a hiragá-t,mindenestől.Persze az "direktben"szól,nincs benne meghajtó fokozat,csak egy szál potméter,ahogy anno megépítettem.
Summa-summárum:A JLH egy kimondottan selymes,lágy,meleg,autentikus,és TESTES karaktert kapott ettől a modifikációtól,és így,ebben a kiépítésben teljesen egyenértékű egy jól megépített csöves erősítő hangképével... Napi 12-15órát szól most,és abszolút nem fáraszt.Fából vaskarika?? Nem tudom... Régebben én sem osztottam ezt a nézetet.Viszont nem tudok szabadulni attól a gondolattól sem,hogy ismét egy,a csövektől már jól ismert,és az emberi fülnek "kelleme harmonikusok"csapják be a hallásunkat...
Ui:elnézést a hosszú hsz-ért,azért remélem,van benne némi tanulság.
A hozzászólás módosítva: Dec 30, 2014
(#) Orbán József válasza ngyzoli hozzászólására (») Dec 30, 2014 / 1
 
Szervusz!
Igencsak megerősített a szándékomban a leveled - köszönet érte - mert egy újabb JLH-t raktam össze, kissé jobb alkatrészbázissal, amely elé egy sokak által megépített és döntően jó minőséggel bíró ún. csöves jelkondicionáló kerül.
A JLH kimondott szándékkal épült anno annak a bizonyítására, hogy félvezetőkkel is hasonlóan jónak ítélt hangzás adható vissza, mint a jól megépített csöves kapcsolásokkal.
Többen és Te is írod, mondod, hogy nagyságrendnyi jó irányú elmozdulás tapasztalható a minőségben.
Én etalonnak is szánom, amihez majdan a csöves megvalósításaimat tudom, szándékozom hasonlítani .
(#) CIROKL válasza Orbán József hozzászólására (») Dec 30, 2014 / 1
 
Idézet:
„Többen és Te is írod, mondod, hogy nagyságrendnyi jó irányú elmozdulás tapasztalható a minőségben.”

Igen megerősítem .
(#) ngyzoli válasza Orbán József hozzászólására (») Dec 30, 2014 /
 
Üdv!
Valóban azért indítottam ezt a hozzászólást,mert vagy másfél-két éve már nemigen kísértem figyelemmel a témát,de jónéhány hsz-al visszább is volt célzás hasonló próbálkozásokra.Itt már nem akarom újra ismételni magamat,lényeg,hogy eddig igazán soha nem győzött meg a JLH.Mindig hiányoltam a hangjából az..."életet",a pezsgést-nem tudom máshogy körülírni,ez igencsak szubjektív.Azt gondoltam,hogy javulni fog,és azt is reméltem,hogy pozitív irányba,csak a mértéke meglepő.
Legjobban az tetszik,hogy a hangkép legalja javult igazán,egészen meglepő,olyan mély hangok szólnak a dobozokból,hogy döbbenet.Még tunerről is...! Előfok nélkül ezeknek nyoma se volt,s mindig is hiányoltam ebből a kapcsolásból az igazi "alapot".
Gyakorlatilag úgy könyvelem el a JLH-t,hogy csakis így együtt,meghajtás+végfok,így képez igazi,teljes értékű elektronikát,-és remélem,nem köveznek meg ezért.
Ebben a kiépítésben már valóban kijelenthető,hogy belépőt képez az audiofil kategóriába.Neked sok sikert az építéshez,és számolj be majd róla,érdekelne a nálad fellépő változás is.
(#) ngyzoli válasza CIROKL hozzászólására (») Dec 30, 2014 /
 
Köszönöm,szaktárs,és gratulálok a munkáidhoz! Precíz,etalon minőség.Ez a jelkondicionáló egyébként,-ahogy nevezitek,erősít is,vagy csak impedanciát illeszt?
(#) scooby_ válasza CIROKL hozzászólására (») Dec 30, 2014 /
 
Énnekem a DoZ már önmagában is tetszett, rendkívüli hasonlósága ellenére is ehhez a végfokhoz képest. Vajon mi történne, ha az az erősítő kapná meg ezt az SRPP fokozatot? -nem ide tartozik, de ha már itt merült fel a kérdés, ide írom...
A hozzászólás módosítva: Dec 30, 2014
(#) Gery78 válasza ngyzoli hozzászólására (») Dec 30, 2014 / 1
 
Szia!
Érdekes kísérletet hajtottál végre, esetleg megosztod velünk a csöves meghajtó kapcsolását, hogy pontosan milyen beállításban használod? Még meg tudnád azzal spékelni, hogy a csöves rész tápjába teszel egy nagy fojtót, min. 10H-st. Mivel ez is egy energiatároló elem, még jobb dinamikára számíthatsz. Még egy kérdés: Esetleg egy frekimenetet tudnál mérni? Nem lett mély kiemelése?
A hozzászólás módosítva: Dec 30, 2014
(#) ngyzoli válasza Gery78 hozzászólására (») Jan 2, 2015 /
 
Üdv!
Nem annyira kísérlet,inkább modifikációnak nevezném.Azért pakoltam bele a meghajtót,mert pozitív változást reméltem ettől.A fojtós kísérlet kivitelezhető,de sztem aligha lesz érdemi változás.Eddigi tapasztalatok alapján kisjelű,-és meghajtó fokozatoknák a tápkörbe kötött fojtótekercs hatása elhanyagolható a hangra nézve.Mélykiemelés egész biztosan nem lett(azóta egyébként ellenőriztem),-és hát mitől is lenne? Az SRPP mindig lineáris,a JLH meg annyit tud,amennyit... Közte már csak egy-két csatolókondi,no meg a potméter leledzik.A rajzot küldöm privátba,ne off-oljuk szét a témát.
(#) hislah válasza ngyzoli hozzászólására (») Jan 2, 2015 /
 
Kedves Zoli!
Ha nem vagyok pofátlan, kérnék én is bővebb infót, akár panel rajzot, kapcsolást, hogy mézesebbé tegyem a kedvenc DIY erősítőm hangját.

Mellesleg lehet holnap megyek meghallgatni egy eladó csövit, de most megmenthetnéd a pénztárcám tartalmát és újra DIY-zhetnék egy kicsit.

Kb mennyibe került ez a modifikáció?

Köszönöm!
(#) Orbán József válasza hislah hozzászólására (») Jan 2, 2015 /
 
Üdv! A csöves erősítőkhöz felrakok egy ilyen, híressé vált jelkondicionálót.
(#) hislah válasza Orbán József hozzászólására (») Jan 2, 2015 /
 
Ez a Musical Fidelity X10 lesz?
Azt hiszem CIROKL is ezt használja.
Ha rendelek az ebayról egy DIY KIT-et csövekkel 7000 Ft környékén, akkor talán azzal járok a legjobban. Ahhoz 12V-os trafó elég lesz.
A hozzászólás módosítva: Jan 2, 2015
(#) CIROKL válasza hislah hozzászólására (») Jan 3, 2015 / 1
 
Így igaz !
Mi abban a dy ha rendelsz egy kész cuccot ? Igaz az ár az jó , főleg hogy van benne cső is, de az is igaz ha saját magad gyártod az a saját kezed munkája és az többet ér .
(#) ngyzoli válasza Gery78 hozzászólására (») Jan 4, 2015 /
 
Kérésedre kipróbáltam a fojtót a tápba.A frekimenet szintúgy egyenletes,és a hangminőség is változatlan.
Kb.erre lehetett számítani,dehát a puding próbája.....(az evés)
(#) ngyzoli hozzászólása Jan 4, 2015 /
 
Üdv!
...hogy a végén kezdjem.Mennyibe került? Pár órányi munkámba.Viccet félretéve;ha tudsz csövet szerezni(vagy már van),9db ellenállás,és két kondi a kicsatoláshoz,plusz a táp,az attól függ,hogy tudod összehozni.Nyák-ot sem kötelező maratni.Én ugyan arra építettem,de más okból kifolyólag.Ha a csőfoglalatot mechanikusan rögzítetted,-pl.kis alu lemezre,a cső körül pár szigetelt forrcsúcson már összerakható,annyira egyszerű.Ha mégis nyák-ra tennéd,egy 5x10cm-es darabra bőven elfér.Felrakom mégis a rajzot-bár nem ide vágó-nekem konkrétan így van megépítve.A tápban a szűrőellenállás értéke csökkenthető,egytizedéig.Semmi beállítást nem igényel,max.a "középfeszültségre"rá lehet mérni,de az sem szükséges,ha garantáltan jó, (vagy új) a cső.
A hozzászólás módosítva: Jan 4, 2015

Feié 010.jpg
    
(#) hislah válasza ngyzoli hozzászólására (») Jan 4, 2015 /
 
Köszönöm!
Viszont ma már megrendeltem a csupasz musical fidelity x10d panelt és az alkatrészeket hozzá. 11e Ft lesz. Ha nem tetszik a hangja, akkor megépítem amit javasoltál!
Sokat agyaltam rajta, de sztem hangban nem lehet rossz a MF kapcsolás. Jól gondolom, hogy a csöves jelleg és az általatok közölt pozitív változásokat megkapom így is?
Mekkora a tápfesz?
A hozzászólás módosítva: Jan 4, 2015
(#) david9999999 hozzászólása Jan 5, 2015 /
 
Jó estét mindenkinek!
Sok hónapnyi JLH élvezet után azon gondolkozom, hogy egy szinttel feljebb lépek de nem a hangminőség terén, mert az már nagyon nehéz lenne, hanem a kialakítás terén. Azt szeretném kérdezni, hogy a linkelt nyákterv hibátlan, illetve kompatibilis a 2000-s kapcsolással? előre is köszönöm a választ!
(#) Orbán József válasza david9999999 hozzászólására (») Jan 5, 2015 /
 
Szia! Én ezt a nyákot használtam két erősítőmben is, egyik még nincs kész, de válogattam magam is az alkatrészekben. Ráadásul 70 mikronos fóliázattal van, valamint BDY73-as végtranyókkal. A jelkondicionáló lesz még előtte, tovább nem tartom szükségét a tupírozásnak...Az ős JLH-hoz képest a bemenetén van egy RC szűrés és még valahol 1nF azt hiszem.
(#) ngyzoli válasza hislah hozzászólására (») Jan 5, 2015 /
 
Tudom,kicsit elkéstem...sorry.A musical fidelity nagy név,biztosan nem lesz csalódás,ha jól rakod össze.Valószínű,jobb is lesz,mint az én verzióm,erre ninimum számítani lehet.Egy viszonylag optimális megoldásra törekedtem,abban az értelemben,hogy ne legyen drágább a lé,mint a hús...
A csöves rész tápja nálam155 Vkörül áll be.Az SRPP 50-60volttól 4-500ig bármennyivel járatható,de a kivehető jelamplitúdó nyilván ennek függvénye.
(#) hislah válasza ngyzoli hozzászólására (») Jan 5, 2015 /
 
Nehogy lelkiismeret-furdalásod legyen. Semmi se múlik ezen most. Talán én kapkodtam el a dolgot.
Viszont nagyon várom majd, mert nagyon kíváncsi vagyok a hangbéli pozitív változásra.
(#) david9999999 válasza Orbán József hozzászólására (») Jan 5, 2015 /
 
Én is a jelkondicionálón felbuzdulva gondoltam, hogy csinosítom az erősítőt is. Elég rossz lett a formája így nehéz lenne dobozolni és még az se nézne ki túl jól, így gondoltam ha már szétszedem akkor kicserélem a nyáklemezt is, mert a sajátom ugyan teszi a dolgát, de nem egy minőségi darab. És ha már szétszedem megspékelem egy kivezérlésjelzővel is.
(#) Orbán József válasza hislah hozzászólására (») Jan 5, 2015 /
 
Szia!
Ha megjön a motyó, légyszi segíts áttekinteni - ha megegyezik az általam kutyulttal, akkor érdekelne az eredeti hogyan viselkedik. Gyere át a csövesbe, ott írtam a bajomról.
(#) Anden hozzászólása Jan 6, 2015 /
 
Sziasztok!
Tudnátok e nekem linkelni, vagy mutatni egy olyan JLH kapcsolást, ami tutira működő képes, esetleg a lay file-t is tartalmazza??
Engem a Class A 10W-os verzió érdekelne..
Már itt is böngészgettem, mielőtt valaki felvetné, de elég sokféle megoldást találtam..
Köszönöm előre is!
(#) Orbán József válasza Anden hozzászólására (») Jan 6, 2015 /
 
Szia! Az én monitoromon 18 cm-rel feljebb ott a tuti kapcsolás. Ezen kívül azt hiszem az összes az, ami itt megjelent. Nincs lay file, de megoldható, nekem is sikerült.
(#) david9999999 válasza ngyzoli hozzászólására (») Jan 6, 2015 /
 
Üdv!

6N1P-EV cső megfelel a célnak? Nem vagyok otthon a csövek lelki világában, inkább megkérdezem.
(#) ngyzoli válasza david9999999 hozzászólására (») Jan 6, 2015 /
 
A csövek lelkivilágában én sem vagyok otthon, de az SRPP gyakorlatilag bármilyen kettőstriódával kivitelezhető,így természetesen a 6N1P-vel is.Jelen példára vonatkoztatva-vagyis a JLH meghajtójaként-inkább a kisebb erősítésű csövek a célszerűbbek.A nagyobb meredekségűek,mint pl;ECC 81-83 itt már "túl jók".Feleslegesen nagy lesz a jelszint,ill,ami méginkább probléma,kedvezőtlenebbek a nagyobb kimeneti/meghajtó impedanciáik miatt.
(#) Mayan hozzászólása Jan 8, 2015 /
 
Sziasztok, az 1969-es alapkapcsolást építettem meg ma kisebb módosításokkal, nagyon szépen szól, 12V-ról megy 47000µF pufferrel és 10000µF kimenőkkel. Mekkora áramot adjak neki, már 250mA-rel is jól szól, de 800mA-t állítottam be fülre. Mekkora lenne az elméletileg szükséges áram 4 és 8 ohmra ? Köszi!
A hozzászólás módosítva: Jan 8, 2015

jlh mayan.png
    
(#) Anden válasza Orbán József hozzászólására (») Jan 8, 2015 /
 
Akkor másként fogalmazok..
Mivel még csak most ismerkedem a kapcsolással, és találtam több félét is, nem tudom melyiket érdemes megépíteni, esetleg mi a külömbség..
Ahogy láttam van 2000-res, 1969, gondolom ez az eredeti..
Találtam egy számomra szimpatikus elrendezésű tervet..Gondolom ez a 2000-res..Bővebben: Link
(#) reloop válasza Mayan hozzászólására (») Jan 8, 2015 /
 
Szia! Ez a képletem helytállónak bizonyult.
(#) hislah válasza Mayan hozzászólására (») Jan 8, 2015 /
 
Csak eljutottál pár év alatt hozzánk. Nem árt pár alkatrész az igazán jó hanghoz. Sokat olvastam a kevés alkatrészes erősítőidről. Tetszettek nagyon. Szépen dolgozol te is.

Viszont jlht nem nagyon hallottam meg csak 12 voltrol. 30-40 volt környéken igazán meglódul.
(#) Mayan hozzászólása Jan 8, 2015 /
 
Íme képeken az alkotásom... most felvettem 1A-re a nyugalmit de amúgy valami furcsaság van. Nem könnyen tudom megfogalmazni, de olyan mintha nyomás lenne a fejemben mikor ez szól, és mintha kicsit sok lenne a magas és fojtott a középtartomány. Bár mostanában már szinte minden más erősítőt ilyesminek hallok az heed obelisk PM monoblokkjaim után. Nem tudom miért, de idegesít.
Következő: »»   141 / 221
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem