Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok!
Látom,azért még döcög a topik... Engedjétek meg,hogy egy kis kiegészítést fűzzek ehhez a megunhatatlan/elnyűhetetlen kis végfokhoz,ha úgy tetszik,egy 'esszé'-t,amely oly mértékű változást hozott,hogy érdemesnek tartom leírni,s amelyből talán jónéhányan profitálhatnak,főleg olyanok,akik már komplett kész,"beállt"készülékkel rendelkeznek. Anno én is megépítettem a saját JLH-mat,még évekkel ezelőtt.Semmi extra benne,szándékosan a legprimitívebb félvezető-készlettel raktam össze.Aztán hallgattam ezzel is,azzal is,többféle dobozzal.és számtalan műsorforrással.Szólt,ahogy szólt,nem volt rossz,de vmi mégis hiányzott hosszútávon... Tudvalevő,hogy ez a végfok elég kismértékű fesz-erősítéssel rendelkezik-mégiscsak 4db tranzisztor,ugye... Nálam a CD jele épphogy kivezérli.Tkp.max-ra tekert potinál eléri a határolást,de én ezt az állapotot nem szeretem,-soha nem árt egy kis erősítés-tartalék.Valamelyik cikk említi,a fesz-erősítése kb.22dB.(már nem emlékszem,melyik,mivel nagyon sok leírás kering róla) Ez viszont reális-de kicsit kevés.Ehhez tudni kell,én sokat hallgatok rádiót,és a CD 2V-os kimenő jelével ellentétben a tunerek csak 0,6-0,7V-os jelet adnak,-némelyik még annyit se,- s ez bizony sok esetben már határérték. Adódott a gondolat:ki kellene egészíteni egy szimpla kis előfokkal,ami épp csak azt a hiányzó 8-10decibelt pótolná... De ha már lúd,legyen kövér.Úgy döntöttem,egy csöves SRPP-fokozatot illesztek a végfok elé,hátha megtáltosodik egy kissé... Az ECC 88 mellett döntöttem,de bármelyik hasonló ikertrióda jó lehet ide,pl ECC 85,82,...bármi.A tápellátást úgy oldottam meg,h kerestem egy 15-20 W-os kis trafót,mely hasonló szekunder feszültséggel bír,és ez a végfok tápjáról (értsd:a szekunderről) "visszafelé"transzformál,így ad kb.150V-ot,ebből egyenirányítás-szűrés után meg is van az anódfesz.Kissé nyakatekert megoldás,tudom,de arra a pár mA-re tökéletes.Mondjuk ECC 88-nál meg lehetne oldani a közvetlen táplálást is,mivel ez a cső már 20V körüli anóddal is működik,s nálam a vég"-ek 36,ill.42V-ról mennek,de félő,h a torzítási értékek nem a legkedvezőbben alakulnak ilyen alacsony anódfesznél. Mikor eddig a pontig jutottam(mármint,hogy működött az SRPP is),jött a következő kérdés.Hol legyen a hangerő-poti?? Ugye két megoldás is lehetséges:vagy legelöl marad,az SRPP bemenetén,vagy az elő-és a végfok között.mindkét megoldásnak van előnye,és hátránya is.Ezeket most nem részletezném,sok helyütt elérhetőek az ide vonatkozó infó-k,lényeg,hogy kis tanakodás után egy "öszvér" megoldást választottam. Jobbféle gyári erősítőkből néha ki lehet menteni ún."négyes forgókat",vagyis kettős hangerőszabályzó potikat.(nem más,mint négy mono poti egy tengelyen).Egy ilyet alkalmaztam,mivel régóta kallódott a fiókban,s ez ideig nem találtam értelmes felhasználási lehetőségét.Itt úgy van bekötve,h egyik fele a bemeneten,másik a végfok előtt,értelemszerűen szintúgy kettős szabályzást valósít meg.Értéke 50kOhm. S végül,hogy milyen lett a hangja? Röviden szólva:döbbenetes... Mármint a változás.Röviddel a JLH elkészülte után már a hiraga zenélt nálam.Azután emez a szekrény tetejére került,a fentebb leírt módosítást csak jóval utána követtem el rajta,de most jelenlegi állapotában bizony "lesöpri az asztalról"a hiragá-t,mindenestől.Persze az "direktben"szól,nincs benne meghajtó fokozat,csak egy szál potméter,ahogy anno megépítettem. Summa-summárum:A JLH egy kimondottan selymes,lágy,meleg,autentikus,és TESTES karaktert kapott ettől a modifikációtól,és így,ebben a kiépítésben teljesen egyenértékű egy jól megépített csöves erősítő hangképével... Napi 12-15órát szól most,és abszolút nem fáraszt.Fából vaskarika?? Nem tudom... Régebben én sem osztottam ezt a nézetet.Viszont nem tudok szabadulni attól a gondolattól sem,hogy ismét egy,a csövektől már jól ismert,és az emberi fülnek "kelleme harmonikusok"csapják be a hallásunkat... Ui:elnézést a hosszú hsz-ért,azért remélem,van benne némi tanulság. A hozzászólás módosítva: Dec 30, 2014
Szervusz!
Igencsak megerősített a szándékomban a leveled - köszönet érte - mert egy újabb JLH-t raktam össze, kissé jobb alkatrészbázissal, amely elé egy sokak által megépített és döntően jó minőséggel bíró ún. csöves jelkondicionáló kerül. A JLH kimondott szándékkal épült anno annak a bizonyítására, hogy félvezetőkkel is hasonlóan jónak ítélt hangzás adható vissza, mint a jól megépített csöves kapcsolásokkal. Többen és Te is írod, mondod, hogy nagyságrendnyi jó irányú elmozdulás tapasztalható a minőségben. Én etalonnak is szánom, amihez majdan a csöves megvalósításaimat tudom, szándékozom hasonlítani .
Idézet: „Többen és Te is írod, mondod, hogy nagyságrendnyi jó irányú elmozdulás tapasztalható a minőségben.” Igen megerősítem .
Üdv!
Valóban azért indítottam ezt a hozzászólást,mert vagy másfél-két éve már nemigen kísértem figyelemmel a témát,de jónéhány hsz-al visszább is volt célzás hasonló próbálkozásokra.Itt már nem akarom újra ismételni magamat,lényeg,hogy eddig igazán soha nem győzött meg a JLH.Mindig hiányoltam a hangjából az..."életet",a pezsgést-nem tudom máshogy körülírni,ez igencsak szubjektív.Azt gondoltam,hogy javulni fog,és azt is reméltem,hogy pozitív irányba,csak a mértéke meglepő. Legjobban az tetszik,hogy a hangkép legalja javult igazán,egészen meglepő,olyan mély hangok szólnak a dobozokból,hogy döbbenet.Még tunerről is...! Előfok nélkül ezeknek nyoma se volt,s mindig is hiányoltam ebből a kapcsolásból az igazi "alapot". Gyakorlatilag úgy könyvelem el a JLH-t,hogy csakis így együtt,meghajtás+végfok,így képez igazi,teljes értékű elektronikát,-és remélem,nem köveznek meg ezért. Ebben a kiépítésben már valóban kijelenthető,hogy belépőt képez az audiofil kategóriába.Neked sok sikert az építéshez,és számolj be majd róla,érdekelne a nálad fellépő változás is.
Köszönöm,szaktárs,és gratulálok a munkáidhoz! Precíz,etalon minőség.Ez a jelkondicionáló egyébként,-ahogy nevezitek,erősít is,vagy csak impedanciát illeszt?
Énnekem a DoZ már önmagában is tetszett, rendkívüli hasonlósága ellenére is ehhez a végfokhoz képest. Vajon mi történne, ha az az erősítő kapná meg ezt az SRPP fokozatot? -nem ide tartozik, de ha már itt merült fel a kérdés, ide írom...
A hozzászólás módosítva: Dec 30, 2014
Szia!
Érdekes kísérletet hajtottál végre, esetleg megosztod velünk a csöves meghajtó kapcsolását, hogy pontosan milyen beállításban használod? Még meg tudnád azzal spékelni, hogy a csöves rész tápjába teszel egy nagy fojtót, min. 10H-st. Mivel ez is egy energiatároló elem, még jobb dinamikára számíthatsz. Még egy kérdés: Esetleg egy frekimenetet tudnál mérni? Nem lett mély kiemelése? A hozzászólás módosítva: Dec 30, 2014
Üdv!
Nem annyira kísérlet,inkább modifikációnak nevezném.Azért pakoltam bele a meghajtót,mert pozitív változást reméltem ettől.A fojtós kísérlet kivitelezhető,de sztem aligha lesz érdemi változás.Eddigi tapasztalatok alapján kisjelű,-és meghajtó fokozatoknák a tápkörbe kötött fojtótekercs hatása elhanyagolható a hangra nézve.Mélykiemelés egész biztosan nem lett(azóta egyébként ellenőriztem),-és hát mitől is lenne? Az SRPP mindig lineáris,a JLH meg annyit tud,amennyit... Közte már csak egy-két csatolókondi,no meg a potméter leledzik.A rajzot küldöm privátba,ne off-oljuk szét a témát.
Kedves Zoli!
Ha nem vagyok pofátlan, kérnék én is bővebb infót, akár panel rajzot, kapcsolást, hogy mézesebbé tegyem a kedvenc DIY erősítőm hangját. Mellesleg lehet holnap megyek meghallgatni egy eladó csövit, de most megmenthetnéd a pénztárcám tartalmát és újra DIY-zhetnék egy kicsit. Kb mennyibe került ez a modifikáció? Köszönöm!
Üdv! A csöves erősítőkhöz felrakok egy ilyen, híressé vált jelkondicionálót.
Ez a Musical Fidelity X10 lesz?
Azt hiszem CIROKL is ezt használja. Ha rendelek az ebayról egy DIY KIT-et csövekkel 7000 Ft környékén, akkor talán azzal járok a legjobban. Ahhoz 12V-os trafó elég lesz. A hozzászólás módosítva: Jan 2, 2015
Így igaz !
Mi abban a dy ha rendelsz egy kész cuccot ? Igaz az ár az jó , főleg hogy van benne cső is, de az is igaz ha saját magad gyártod az a saját kezed munkája és az többet ér .
Kérésedre kipróbáltam a fojtót a tápba.A frekimenet szintúgy egyenletes,és a hangminőség is változatlan.
Kb.erre lehetett számítani,dehát a puding próbája.....(az evés)
Üdv!
...hogy a végén kezdjem.Mennyibe került? Pár órányi munkámba.Viccet félretéve;ha tudsz csövet szerezni(vagy már van),9db ellenállás,és két kondi a kicsatoláshoz,plusz a táp,az attól függ,hogy tudod összehozni.Nyák-ot sem kötelező maratni.Én ugyan arra építettem,de más okból kifolyólag.Ha a csőfoglalatot mechanikusan rögzítetted,-pl.kis alu lemezre,a cső körül pár szigetelt forrcsúcson már összerakható,annyira egyszerű.Ha mégis nyák-ra tennéd,egy 5x10cm-es darabra bőven elfér.Felrakom mégis a rajzot-bár nem ide vágó-nekem konkrétan így van megépítve.A tápban a szűrőellenállás értéke csökkenthető,egytizedéig.Semmi beállítást nem igényel,max.a "középfeszültségre"rá lehet mérni,de az sem szükséges,ha garantáltan jó, (vagy új) a cső. A hozzászólás módosítva: Jan 4, 2015
Köszönöm!
Viszont ma már megrendeltem a csupasz musical fidelity x10d panelt és az alkatrészeket hozzá. 11e Ft lesz. Ha nem tetszik a hangja, akkor megépítem amit javasoltál! Sokat agyaltam rajta, de sztem hangban nem lehet rossz a MF kapcsolás. Jól gondolom, hogy a csöves jelleg és az általatok közölt pozitív változásokat megkapom így is? Mekkora a tápfesz? A hozzászólás módosítva: Jan 4, 2015
Jó estét mindenkinek!
Sok hónapnyi JLH élvezet után azon gondolkozom, hogy egy szinttel feljebb lépek de nem a hangminőség terén, mert az már nagyon nehéz lenne, hanem a kialakítás terén. Azt szeretném kérdezni, hogy a linkelt nyákterv hibátlan, illetve kompatibilis a 2000-s kapcsolással? előre is köszönöm a választ!
Szia! Én ezt a nyákot használtam két erősítőmben is, egyik még nincs kész, de válogattam magam is az alkatrészekben. Ráadásul 70 mikronos fóliázattal van, valamint BDY73-as végtranyókkal. A jelkondicionáló lesz még előtte, tovább nem tartom szükségét a tupírozásnak...Az ős JLH-hoz képest a bemenetén van egy RC szűrés és még valahol 1nF azt hiszem.
Tudom,kicsit elkéstem...sorry.A musical fidelity nagy név,biztosan nem lesz csalódás,ha jól rakod össze.Valószínű,jobb is lesz,mint az én verzióm,erre ninimum számítani lehet.Egy viszonylag optimális megoldásra törekedtem,abban az értelemben,hogy ne legyen drágább a lé,mint a hús...
A csöves rész tápja nálam155 Vkörül áll be.Az SRPP 50-60volttól 4-500ig bármennyivel járatható,de a kivehető jelamplitúdó nyilván ennek függvénye.
Nehogy lelkiismeret-furdalásod legyen. Semmi se múlik ezen most. Talán én kapkodtam el a dolgot.
Viszont nagyon várom majd, mert nagyon kíváncsi vagyok a hangbéli pozitív változásra.
Én is a jelkondicionálón felbuzdulva gondoltam, hogy csinosítom az erősítőt is. Elég rossz lett a formája így nehéz lenne dobozolni és még az se nézne ki túl jól, így gondoltam ha már szétszedem akkor kicserélem a nyáklemezt is, mert a sajátom ugyan teszi a dolgát, de nem egy minőségi darab. És ha már szétszedem megspékelem egy kivezérlésjelzővel is.
Szia!
Ha megjön a motyó, légyszi segíts áttekinteni - ha megegyezik az általam kutyulttal, akkor érdekelne az eredeti hogyan viselkedik. Gyere át a csövesbe, ott írtam a bajomról.
Sziasztok!
Tudnátok e nekem linkelni, vagy mutatni egy olyan JLH kapcsolást, ami tutira működő képes, esetleg a lay file-t is tartalmazza?? Engem a Class A 10W-os verzió érdekelne.. Már itt is böngészgettem, mielőtt valaki felvetné, de elég sokféle megoldást találtam.. Köszönöm előre is!
Szia! Az én monitoromon 18 cm-rel feljebb ott a tuti kapcsolás. Ezen kívül azt hiszem az összes az, ami itt megjelent. Nincs lay file, de megoldható, nekem is sikerült.
Üdv!
6N1P-EV cső megfelel a célnak? Nem vagyok otthon a csövek lelki világában, inkább megkérdezem.
A csövek lelkivilágában én sem vagyok otthon, de az SRPP gyakorlatilag bármilyen kettőstriódával kivitelezhető,így természetesen a 6N1P-vel is.Jelen példára vonatkoztatva-vagyis a JLH meghajtójaként-inkább a kisebb erősítésű csövek a célszerűbbek.A nagyobb meredekségűek,mint pl;ECC 81-83 itt már "túl jók".Feleslegesen nagy lesz a jelszint,ill,ami méginkább probléma,kedvezőtlenebbek a nagyobb kimeneti/meghajtó impedanciáik miatt.
Sziasztok, az 1969-es alapkapcsolást építettem meg ma kisebb módosításokkal, nagyon szépen szól, 12V-ról megy 47000µF pufferrel és 10000µF kimenőkkel. Mekkora áramot adjak neki, már 250mA-rel is jól szól, de 800mA-t állítottam be fülre. Mekkora lenne az elméletileg szükséges áram 4 és 8 ohmra ? Köszi!
A hozzászólás módosítva: Jan 8, 2015
Akkor másként fogalmazok..
Mivel még csak most ismerkedem a kapcsolással, és találtam több félét is, nem tudom melyiket érdemes megépíteni, esetleg mi a külömbség.. Ahogy láttam van 2000-res, 1969, gondolom ez az eredeti.. Találtam egy számomra szimpatikus elrendezésű tervet..Gondolom ez a 2000-res..Bővebben: Link
Szia! Ez a képletem helytállónak bizonyult.
Csak eljutottál pár év alatt hozzánk. Nem árt pár alkatrész az igazán jó hanghoz. Sokat olvastam a kevés alkatrészes erősítőidről. Tetszettek nagyon. Szépen dolgozol te is.
Viszont jlht nem nagyon hallottam meg csak 12 voltrol. 30-40 volt környéken igazán meglódul.
Íme képeken az alkotásom... most felvettem 1A-re a nyugalmit de amúgy valami furcsaság van. Nem könnyen tudom megfogalmazni, de olyan mintha nyomás lenne a fejemben mikor ez szól, és mintha kicsit sok lenne a magas és fojtott a középtartomány. Bár mostanában már szinte minden más erősítőt ilyesminek hallok az heed obelisk PM monoblokkjaim után. Nem tudom miért, de idegesít.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |