Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Transzformátor készítés, méretezés
Ha kérdésed van, az alábbiak segítenek a hatékony választ megadni:
Mag típusa: M, EI, UU/LL esetleg I-kből összerakott, tekercselt, toroid. Lehetőség szerint képpel.
Méretek: magkeresztmetszet a*b (amit a tekercs körbeölel) ablakméret, lánc és toroidnál, belső-külső méretek.
Primer-szekunder feszültség(ek), teljesítmény igény.
csévén 7,3x2,4cm fér el maximum az 17,52cm2
Akkor 1,5-ös átmérőjű dróttal meg tudod tekerni a primert. A szekundert 2,5 mm átmérőjű drótból tekerd, úgy, hogy két szálat összefogva végigtekersz egy sort (14 menet), kivezeted, aztán ugyanezt még 3-szor megcsinálod, és az összeset párhuzamosan kötöd.
Azért először egy próbatekercsen teszteld le, hogy bírja-e az 1 V/menetet!
próbatekercset hogy szoktak csinálni? megtekerem a primert vasmagot beleteszem és megnézem mennyire zúg melegszik?
és még1x köszi a segítséget
mégvalami... irtad h 16V AC egyenirányítva csúcsban kb 20 volt....
mire számítsak akkor egyenirányítva több lesz a feszültség? terhelésnél számít ez? 20volt az nagyon sok annyit nem szeretnék...
Igen, csak próbatekercshez nem kell feltétlenül teljes menetszám, meg vastag drót. Viszont ugyanolyan erősen össze kell szorítani a lemezeket!
Idézet: „mire számítsak akkor egyenirányítva több lesz a feszültség?” Erre a kérdésre nem tudok egyszerű választ adni. Én nem javaslok 16 V-ot. Idézet: „mire számítsak akkor egyenirányítva több lesz a feszültség?” Persze h. több lesz! Ucsucs = √2 Ueff = 1.141 * Uef 1.141 * 16V = 22.6V - (2 * Diódahid nyítófesze (graetz híd esetén)) terhelésnél számít ez? Igen! Minnél jobban terheled a trafót, annál kisseb lesz trafó szekunderén a kapocsfeszültség. S egy bizonyos határon túl ((( ez a primer tekecs megengedett legynagyobb árama - hőmérséklete! ))) már károsodik a huzal szigetelése. Persze inpulzusszerűeny jóval nagyobb áramot is elviselhet. De csak addig amíg a huzal hőmérséklete a nem lépí át a megengedett legnagyobb hőmérsékletet. Ezt elég jól ki lehet tolni transzformátor olaj alkalmazásával. Mint a nagy trafók. De elég helyet kell biztositani a tekercsek és menetek között, az olaj megfelelő cirkulálásához. Kis méretekben gazdaságtalan ...
A 7W / cm2^ jó megközelítés ad egy DÚRVA méretezéshez. S természetesene nem helyettesítherti pontos számítást! Vagy adatlapból - TÁBLÁZAT-ból kell meghatározni a szükséges adatokat!
![]()
köszi
![]() megy ez mint az ágyba szorzás sokat segítettetek köszi szépen
Csöves erősítőhöz kimenőtrafót szeretnék tervezni. Ebben kérnék segítséget.
Üdv-sziasztok!
Itt a hol kapható topikban kaptam ezt a boltot: Bővebben: Link Fel is kerestem őket. De az a helyzet,hogy vagy a Fm (folyómétert) nem tudom táváltani vagy tényleg 6000ft-ba kerül 10 méter 1mm-es réz drót. Tavaly 100 métereket tekertem fel barátommal,amikor trafókat csináltunk. Persze más trafók voltak az alapanyagok. De jelenleg nincs donor. És kéne egy nagy trafó. Kitudjátok egészíteni hiányos ismereteimet ezügyben? ![]() Köszönöm üdv.:Gábor
a rézdrótot kilóra adják 1-es rézdrót? remélem nem mondok hülyeséget kb 2500Ft/kg
Szia!
én is ennek örülnék! Msn ismerősöm is kb ezt mondta. Csak azért tartottam irreálisnak,mert 10 méter drót az akkor 10 kiló,ha ráakasztom a kimosott ruhákat...
Jaj nem 10 kilót akartam írni
![]() De a lényeget értitek ![]() ![]() ![]()
Szerencsére nem lemezekből van a trafó, legalább is biztos abból van csak össze van préselve úgy h egyben marad és igy 4db u alakú vasat kell egymás felé összetenni úgy h kijöjjön az E alak.
Csak 1,8-as drótom volt itthol ezért ebből tekertem 228 és 266 menetnél vezettem ki. 228 menetszámmal teszteltem összerakva és nagyon szép zúgása volt 1 óráig üzemeltettem és nem is langyosodott. Terhelést nem kötöttem rá csak vagy 20percig két párhuzamosan kötött égőt ami 45+40Wattal terhelte a 16 voltos részt. Szekundernek elég véknyat raktam ![]() ![]() Kérdésem az lenne: Nagyobb áramot tudok kiszedni a szekunderből ha vastagabbra tekertem volna a szekundert? Vagy igy is ugyanannyit? Csak maximum nagy terhelésnél leég a szekunder? Még1: A trafó kimeneti teljesítménynek a primer huzal vastagsága és hossza szabja meg a felső határt? Ezt azért kérdezem mert ha van egy adott primerem akkor tekerhetem bármilyen optimálisra a szekundert, egy adott teljesítménytől többet úgysem tudok kiszedni belőlle? huh remélem értitek mit is akarok kérdezni ![]()
Elsősorban a vasmag vaskeresztmetszete és ablak keresztmetszete valamint a gerjesztés mértéke határozza meg az átvihető teljesítményt.
S h. ne csak hasszámokkal dolgozz >>> ITT <<< egy adatlap ami neked kell! Mer az csak véletlen lehet, ha eltalálod saccra a szükséges menetszámot. ![]() S szekunderen az áram és feszültségértékek, fordítottan arányosak egymáshoz! Minnél kisebb a kimeneti fesz annál nagyobb áramra lehet méretezni a szekundert. ( Pszek = Uszek * Iszek ) Remélem segít igy kicsit ![]() ![]()
Igen nekem ilyen gömbölyített vasmagom van akkor ez a hipersil?
Jól látom h a leírásban amit belinkeltél 1,7teslára is gerjesztenek? Ez a vasmag ilyen jól bírja? ![]() ![]()
én sajnos alig látom
![]()
Holnap ha lesz egy kis időm keresek neked valami olvashatóbb infót...
Helló mindenki!
![]() Nemtaláltam semmit az U vasmagról, eddig. Az lenne a kérdésem, h egy U vasmagos trafónak hogyan tudhatom meg a teljesítményét? Ez egy lemezes régi trafó amit át szeretnék tekercselni és asszem a vaskeresztmetszete 25cm x 25cm. Én úgy gondolkodtam, h ezt még meg kell szorozni kettővel és úgy kapom meg a teljesítményt, az EI vagy EE magokra vonatkozó keresztmetszet teljesítmény összefüggése alapján... Szerintetek? ![]()
Találtam némi infót a hipersziles trafókról, a Rádiótechnika 1997/12. számában. Szinte minden bennevan, amit a vágott _ vasmagos transzformátorról tudni érdemes...
![]()
[off] Olvass egy kicsit vissza! Találsz infót... :yes:
Helló
Egy kis segítség. Megtaláltam a Fastron, vas leírásaimat.
Remélem mások nevében is modhazom...
Köszönjük! ![]() ![]()
Az én nevemben mondhatod is ...
Én is köszönöm ![]() Amúgy ez U magnak mondható? A méretei: 25 x 27 x 125(mm)
Bocsi, lemaradtak a képek
![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |