Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » JLH erősítő
Lapozás: OK   13 / 221
(#) hapro válasza tomi9 hozzászólására (») Dec 17, 2007 /
 
Szia!

Érdekes a végtranyókon lévő égésnyom, vagy forrasztásnyom felülről, nem is tudom mi az, de annak nem kéne ott lenni. Látom szépen befuttattad ónnal az egész nyákot, és jutott a gyantából a felső felületre is, gondolom jó magas lehetett a hőfok. Ha ez így volt, első lépésként kicserélném a két kis tranyót ami a nyákon van, mert van rá esély, hogy tönkre mentek. De mindenképpen leellenőrizném őket, hogy jók-e. A végtranyókkal ugyanígy járnék el, kiforrasztás után ellenőrizd, mert beforrasztva nem tudsz helyesen mérni. Rendkívül fontos hogy megfelelően el legyenek szigetelve a hűtőfelületen a végtranyók, és legelső lépésként talán azt ellenőrizném le multiméterrel, pl ellenállás méréssel. Egyik érintkezőt a tranyóra, másikat a hűtőfelületre, ha tudsz mérni bármi ellenállást közte, akkor nagy gáz van. Mert nincs rendesen leszigetelve a tranyó a hűtőfelülettől.
A sok ón miatt ami a fóliafelületen van, talán rövidzár is lehet azt nézd át tüzetesebben. A kis tranyók lábkiosztását is figyelmesen nézd meg nem-e kötötted be fordítva, vagy valahogy nem helyesen. A nyák olyan, hogy a fóliaoldalon jelölve van melyik furat a Kollektor, melyik a bázis, melyik az emitter. Az szerint ellenőrizd át mégegyszer. Egyéb szerint problémája nem lehet... pöcc-röff mennie kell ennek a nyáknak így ahogy van. Csak alkatrész hiba lehet, vagy alkatrészt helytelenül építettél be, esetleg némi összeszerelési hiba. Egyéb gond nem lehet.

üdv.:

Zoli

(#) hapro válasza tomi9 hozzászólására (») Dec 21, 2007 /
 
Szia!

Gondolkodtam egy kicsiti a problémádon, és gondoltam felteszek egy két képet, hogy kb milyennek kéne lenni a nyákodnak.

üdv.:

Zoli

A fólia oldal egy régebbi konstrukció, de az ujabbnak amiről látsz alkatrlész oldali képet, nem tudtam feltenni a (fólia oldali) képét mert be van építve úgy, hogy nem tudtam lefényképezni.

Ja és mégvalami eszebe jutott, hogy a TO-3-as tranyók lábai ugye nem érnek a hűtőfelülethez a furatokon keresztül...??
(#) cornel hozzászólása Dec 24, 2007 /
 
Kellemes Karácsonyt és Boldog Új Évet kívánok mindenkinek!!
(#) tomi9 hozzászólása Dec 27, 2007 /
 
Halihó!
A két ünnep között újra hozzáláttam a JLH-nak.
Ahogyan megnézem,én pont a fordított nyákot marattam
ki és ültettem bele az alkatrészeket.
A TO-3 tok. tranzisztorok nem érnek a hűtőbordához.

Üdv. tomi9

Boldog Új Évet Mindenkinek!
(#) yello hozzászólása Jan 31, 2008 /
 
Hello mindenki!

Olvasgattam a fórumot(végigolvastam) és lenne pár kérdésem.
teccik a kapcsolás és meg is építeném csak ahogy gondolom sokakat elieszt az a 60W fűtés , de nekem sikerült beszerezni egy méretes bordát, és ehez fűződne első kérdésem, hogy ez képes lesz egy szetereó JLH-t elhütögetni
Másik kérdésem ,hogy elég sok nyáktervet láttam és nem tudok dönteni hogy melyiket építsem meg, meg tudnátok mondani hogy melyiket érdemes
(#) lamalas válasza yello hozzászólására (») Jan 31, 2008 /
 
Udv,

Akar eleg is lehet az a borda ami a fenykepeken van. Jo lenne a pontos mereteit ismerni

En leginkabb azt a JLH-t ajanlom amiben a bemenet kicsit modositott. Ezt a 2000-es valtozatnak szoktak hivni. Ez az. Figyelj, mert ez egy pdf doksi! Nehany alaktresz erteket megvaltoztatnek rajta, esetleg 1-2 tranyoet is, de nem muszaj. NYAKot sokfelol osszeszedhetsz, innen a HE-rol is, csak kicsit alakitani kell rajta, hogy a kapcsolas bemenete olyan legyen mint a rajzon.
(#) hapro válasza lamalas hozzászólására (») Jan 31, 2008 /
 
Szia!

rábeszélni nem akarlak semmire, de ez biztosan jó.
Már többet építettem belőle, és ha így ahogy van megépíted akkor bekapcsolod és már megy is. Ez a lamalas által említett változat nyákrajza.
Sőt az Ágoston Lajos által bele tervezett kompenzáló tagok számára is van hely ebben a nyákban, amik izlés szerint kihagyhatóak vagy beépíthetőek.

üdv.:

Zoli

(#) yello hozzászólása Jan 31, 2008 /
 
Helló.
Köszi a gyors választ a borda 315mm hosszú 120mm magas 30mm bordák vannak rajta.
Én ezt építeném meg szivesen nem tom hogy ez a hibás, vagy már ki van javítva?

isa jlh.lay
    
(#) cornel hozzászólása Jan 31, 2008 /
 
Sajnos az a borda csak az egyik oldalhoz lesz elég!
(#) lamalas válasza cornel hozzászólására (») Jan 31, 2008 /
 
A pontossag kedveert en azt mondanam, hogy ez attol fugg mekkora teljesitmenyt szeretne yello kiszedni a JLH-bol, milyen vegtranyokat hasznal az erositohoz, hogy fogja elhelyezni a hutobordat es hasznalni fog-e aktiv hutest vagy sem
(#) vendelkiraly válasza yello hozzászólására (») Feb 1, 2008 /
 
Én most akarom az aktív hűtést lecserélni passzívra a DoZ-m en, ami majdnem ugyan az, mint a JLH. Eddig PC hűtőventiket használtam 10V-al pörgetem őket. hátrány, hogy így van alapzaj, viszont a tranyókat teljesen jól hűti és semmi baj a melegedéssel. Szereztem nagy bordákat (2,5kg), amit a képen is láthattok. Egy borda egy csatorna. Nekem ez pont ideális, mert 3 tranzisztorhely van és a harmadik hely a feszstabilizátor tanyóé lesz.
A melegedést erősen befolyásolja, hogy mekkora árammal hajtod majd az erősítőt. Ha nagy teljesítményt szeretnél, akkor vsz. az egyik csatornára lesz csak elég a hűtőbordád. A tapasztalat tényleg azt mutatja, hogy hatalmas hőelvezetésre van szükség.
Sajnos az én hűtőbordáim le vannak festve, és most abba bízok, hogy a festékoldó levigye, mert az csak rontja a hőleadást.
(#) yello hozzászólása Feb 1, 2008 /
 
Hello!

Hát a dobozom az egy egyedi gyártás ezért nem tom konkrétan a teljesítményét.
Ami van benne az egy 16-os kevlár somogyi meg egy dtf magas.
A végtranyók azok 2n3055 ösök amit a képen elhelyezett módon szerelnék be és a doboz tetejére menne, aktív hütés nem tudom de ha kell akkor 2 darab hővezérelt pc tápventi.
(#) lamalas válasza yello hozzászólására (») Feb 1, 2008 /
 
A hangdoboznak a nevleges impedanciajat lenne jo tudni, mert attol fuggoen erdemes a tapfeszultseget es nyugalmi aramot beallitani az erositoben, na es persze attol is fuggenek ezek az ertekek, hogy mekkora max. teljesitmenyt akarsz kiszedni az erositobol. Ha a doboz tetejere szereled a hutobordat akkor mindenkepp aktiv hutessel keszitsd el!!! Legyen 1 db jo nagy venti rajta (v. 2 kisebb) ami nagy tomegu levegot tud egyszerre megmozgatni es akkor ezzel az egy bordaval is elmegy az erosito.
(#) cua válasza cornel hozzászólására (») Feb 1, 2008 /
 

az ágoston-féle kapcsolás és az ott leírt beállítások mellett elegendő lehet a borda. természetesen a gyártót (és így a pontos anyagot) nem ismerjük, de ez simán eléri a könyvben javasolt 0.4 K/W értéket.
nekem most 250x160x40mm-es borda van, ez is bírja, bár igen meleg (1.25A-nél). a végleges változatban (khmm, jó régóta tervezem rendesen bedobozolni) 250x415x40mm-es lesz az már teljesen elviselhető hőmérsékletű.

regards,

(#) yello hozzászólása Feb 1, 2008 /
 
igen bocsi az inperrenci az lemerett az 8 ohm a táp az elvileg megvan ami egy 32V 300W körüli.
Nem tom mekkora teljesítményt lehet belőle kivenni, nem bulizni akarok vele szóval nem igen lesz hajtva, inkább csak lágyan halgatni pl tanulás vagy egyéb közben, de azért ne omoljon ösze egy nagyobb mélynél, a puffer kondi kb olyan 30e uf gondoltam.
(#) vendelkiraly válasza yello hozzászólására (») Feb 2, 2008 /
 
A tápegységeddel, szerintem nem lesz gond, a 300W bőven elég lesz két csatornára. Viszont a hűtőbordád az jó tüzes lesz. Igaz hogy ha csak 1,25A áramot fogsz beállítani, akkor talán elég lesz, de saját tapasztalatból mondom, hogy iszonyatossan melegedni fog és pár óra alatt hozzá se fogsz tudni majd nyúlni, olyan forró lesz. Ventillátorból keress valami csendeset, esetleg érdemes egy nagyobbat, nagyobb lapátokkal kisebb fordulaton, a lényeg hogy mozgassa a levegőt. Persze azért próbáld ki aktív hűtés nélkül is, hátha bírni fogja. Szép hangja lesz garantálom, én már hallottam JLH-t szólni
Jó építést és sok sikert! Majd várjuk a képeket!
(#) isamisa válasza vendelkiraly hozzászólására (») Feb 5, 2008 /
 
Tetszik a nyákod. Érdekes.
A Müszi Féle Nyákra hasonlít
De szerintem az a borda kevés lesz passzívba. Még festék nélkül is.

Yello: Az én oldalamon van egy kész nyákról kép. Jlh kész doboz menüpontban. Ha az érdekel elküldöm .lay-ben vagy pdf-ben. Igaz az 69-es verzió. (A felirat csalóka. Mert végülis nem 2000-res lett ,de ez nem lényeg) . De a brummal így sincs probléma.

32V is jólesz hozzá nekem is ottkörül van. Gondolom ez AC

Cua: Ágoston az eggyik legrosszabb kialakítást vállasztotta a bordaelhelyezésre. Azt senki ne kövesse.
Amúgy kb nekem is akkora bordámim vannak oldalanként mint amit te tervezel. Azzal már szépen el fogja bírni.


Majd rakok fel friss képeket. mostanában nem foglalkoztam vele.
Üdv Isa
(#) cua válasza isamisa hozzászólására (») Feb 5, 2008 /
 

nézd a jóoldalát, rosszabbul is elhelyezhette volna

nekem most ugyanolyan helyzetben (a könyv szerinti) van a kicsi borda és használható, csak épp nem megfogható. ez persze nem zavar, soha nem tapizom, jó ideje így megy
viszont szépen szól. persze csak addig marad, amíg a gu50-es elkészül felfrissített konstrukcióban, új dobozban,

regards,
(#) tothi89 hozzászólása Feb 11, 2008 /
 
Kedves fórumtársak, szeretnék építeni egy JLH-t,és ehez keresek valami audiofil hangerő szabályzást. Számomra a legigényesebbnek a következő bizonyult: Ez az , annyi lenne vele a problémám,hogy nincs meg hozzá a beégetendő program. Aki foglalkozott már ilyesmivel, szívesen venném a tapasztalatait, előrre is köszönöm mindenkinek.
(#) cua válasza tothi89 hozzászólására (») Feb 11, 2008 /
 

ha em sürgős vársz egy-két hónapot és kapsz tőlem egyet, igaz 18Fxxxx-re de az is pic

regards,

(#) tothi89 válasza cua hozzászólására (») Feb 11, 2008 /
 
Köszönöm a felajánlásod, valamit tudsz mondani rólla, kapcsrajz, vagy elképzelés,természetesen tudok várni Még egyenlőre nincs rá időm,de a nyáron szeretném megcsinálni, mert nincs egy normális hangeszközöm,és megőrülök.
(#) cua válasza tothi89 hozzászólására (») Feb 12, 2008 /
 

kapcsolási rajz csak a fejemben, de olyan egyszerű, hogy könnyen elképzelhető annyival bővebb, mint az általad idézett, hogy van benne infra is, mivel szeretném ha a CA cd-m távszabályzójával használhatnám
plussz szolgáltatás, hogy i2c buszon kommunikál az erősítővel (aminek végleges változata nem jlh, hanem gu50) és lekapcsolja azt is ha nincs bemenő jel (éjszaka, sleep funkció).

regards,

(#) yello hozzászólása Feb 16, 2008 /
 
Hello!

Látom naggyon pang a fórum ezért gondltam hogy egy kicsit felpezsdítem a kedélyeket azzal hogy, sikerült megcsinálnom a JLH-mat .
Kb 3 nap alatt sikerült a 2 csatornát megycsinálni, kisebb nagyobb akadájokkal. Első nap minden tuti, a nyákot pontozva filcel rajzoltam, aztán bele vaskloridba szépen leszette fél ora alatt, aztán furás stb... .
Beültetés, még itt is minden redben.
Élesztés! Na itt kezdöttek a gondok de nem nagy, nem tuttam 1A nál feljebb vinni az áramot, nem gond hama kicseréltem a vele sorba lévő ellenállást, hama mindent beállitottam(1,3A) féltáp, jeletaddam rá és már zörgött is láda. Örültem neki mint majom a farkának, de azt a felismerés mikor meghallotam a hagját mikor már arra figyeltem hát mit mongyak, addig a TDA-mat halgattam mig ösze nem raktam és utánna a JLH mit az álom , monóba lesöpörte a tda-t :eek2: .
2. nap
Itt kezdöttek a gondok, kezgyük ott hogy nem mart a FeCl miután első ithoni marásom vot nem tuttam mi volt a baj fogtam kiöntöttem, kimarta kész kifutram minden rendben.Itt is beültetés minden rendben megy, it már PöccRöff indul a cucc, féltáp 1,3A áram.
Rátettema ládát itt már szereó a dolog, beültam a két hagfal elé halgattam egy jó darabig nem tuttam kikászálódni elöle, vége a lemeznek, megyek hogy ellenőrizzem minden rendben, hát mint mongyak a borda rendesen melegedett kb olyan 3mp tuttam rajta tartani a kezem, nem gond majd kap 2 pc ventit hőérzékelővel és ugy talán már elmegy észerü hőmérséklete. A dobozolás még nem a végleges arra még lusta voltam de majd az is meglesz, a táp pedig 4 db nagyáramú diódábol és 22000uf szűrésból áll, tudom ez nem valami sok de majd lesz nagyobb is ami abbol fog állni hogy 4db 22000uf. Egyenlőre enyi lett volna amit akartam mondani, majd még fogok irni a fejleményekkel kapcsolatban.
És itt egy pár kép.
(#) yello válasza yello hozzászólására (») Feb 16, 2008 /
 
Táp!!
(#) yello válasza yello hozzászólására (») Feb 16, 2008 /
 
Dobozolva!

doboz.jpg
    
(#) vendelkiraly válasza yello hozzászólására (») Feb 16, 2008 /
 
Gratula Neked is!

Úgy látszik most beindult az A osztályok készítése. Egy új DoZ is elkészült, te is megcsináltad a JLH-t. A hangját valóban élvezet hallgatni.
A további tapasztalatokat és "élményeket" várjuk
(#) yello hozzászólása Feb 16, 2008 /
 
Na més még egy kérdés, a végén a kimenetnél az mpk 10uf kondi az mit folyásol be hangját csagy sak valami védelem?
(#) Dióda válasza yello hozzászólására (») Feb 16, 2008 /
 
Magashangtartományban kisöntöli a kimenőkondi induktivitásából történő magashangveszteséget.
(#) vendelkiraly válasza Dióda hozzászólására (») Feb 16, 2008 /
 
Ha már ezt a kérdést felvetettük én arra lennék kíváncsi, hogy MKP és MKT között nagy külömbség van? Mert árban elég jelentős. A 10µF az egy viszonyítási érték, vagy lehet annál kevesebb, vagy nagyobb? Kicsit vesézzük ki ezt a témát.
(#) hapro válasza vendelkiraly hozzászólására (») Feb 16, 2008 /
 
Szia!

nálam a 10µF 2,2uF. Annak is hallható eredménye van, meg egyébként is iilyen volt itthon. Szerintem a lényeg, hogy jó minőségű fólia kondi legyen ott azt kész.
Szerintem kicsit rövidítsd le a végtranyókhoz menő vezetékeket.

Zoli
Következő: »»   13 / 221
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem