Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Kapcsolóüzemű (PWM) végfok építése
Gratulálok... egyszer csináltam én is ilyen összezsúfolt valamit a fiam autójába, de az analóg volt, 2 x 140 és 1 x 280W. Kb. ugyanígy nézett ki. Akkor elhatároztam hogy soha többet nem csinálok ilyet... autóba meg pláne nem... Minden elismerésem a tied a kitartásodat illetően...!
![]() Van egy HP tápom, ami 0...40 V-ig szabályozható és 110 A-nél van az áramkorlátja. 3f betáp és van vagy 100 kiló. Azzal mértem... ilyen probléma nem volt. Esetleg nem próbáltad több, párhuzamos akksival? Lesütöd őket, aztán párhuzamosan kötöd és feltöltöd őket. Akkor már elég bika lehetne. Ezt a meghajtót ismerem, egyszer próbáltam ilyen elven csinálni gate-meghajtót. Hát, 54 ns késleltetést nem tudott, de 100-on belül volt. A problémát némi jitterelés okozta, ami abból ered, hogy a tranyók nem mindig a vivőfrekvencia végén kapcsolnak ki, tehát, a trafóra kerülő fesz-idő terület is változik, emiatt a mágnesezőáram is, és a késleltetés emiatt jitteres lesz. Ezen úgy lehet segíteni, ha sokkal magasabb frekin megy. De így is 3 MHz-en ment, ezt még hova emeljem? Egyszerűbb megvenni készen. 5...8 %-ot növesztettél a hatásfokon? Mi volt az? Kíváncsivá teszel... hm... ![]()
Engem inkább a komplett rajza érdekelne, hogy van megoldva a háromszög, illetve a fetek meghajtása.
Mondjuk van abban valami hogy nem feltétlenül kell nagyon jó minőséget előállítani a teljes sávban nagy teljesítményen, mert hát puffogni úgyis csak a mélynek kell. A többinek (közép, magas) meg elég egy 100W-os is, azt könnyebb jóra megcsinálni mint a kilowattost.
Egyszerű alapáramkörök vannak egymás után kapcsolva, a háromszög formálást egy gyári kapcsolásból figyeltem el. Felteszem a komplett nyáktervet, kapcsolási rajz a füzetben van és az olyan nem túl szép....a nyáktervből szépen vissza lehet rajzolni mindent, közben módosítani az igényeknek megfelelően ( persze ha mindent pontosan úgy csinálsz ami a képeken van akkor tuti van egy működő nagyon nem kis teljesítményű végfokod
![]() A nyákterven felmerülő problémákban segítek, bár csak elsőre lesz bonyolult a sok alkatrész miatt.
A segédtáp képén van 2 dióda, ellenállás, poti. Negatív tápot állítok elő a TL494 4-es lábára, ezáltal a kitöltési tényezőt tudom szabályozni a maxiumra. Mivel a tokon belül el van tolva 3 tized volttal.
A hozzászólás módosítva: Jan 24, 2015
Igen, emlékszem... meg arra is, hogy azért egy-két ic-t tönkretettem, mert túl nagy volt ez a fesz... szóval, csak óvatosan, de ezt a módszert mások is leírták.
-220mV-ra állítva -25 fokon is stabil, a beélesztéshez meg mindenképp kell a szkóp...
Sose mentem el addig a pontig hogy elpukkanjon a táp ic.
Bölcs... de nem is fogod megtudni, hogy mit bír ki egy alkatrész, amíg nem teszel néhányat tönkre belőlük...
![]()
Nem megépíteni akarom csak a rajzra lettem volna kíváncsi, na mindegy.
Próbáltam valami értékelhetőt fotózni, vakuval rosszabb....
Köszi, megnézegetem majd. Mondjuk a tápban nem nagyon értek egy két dolgot, nem sok választja el attól hogy ne menjen füstbe a terv.
![]() A 494 hibaerősítőinek nem szabad az összes bemenetét így összekötni, rendes potenciálkülönbséget kell kialakítani, azaz invertálók a Vref-en, a nem invertálók pedig a földön. A deadtime sem dísznek van, hanem azért hogy ne nyisson egymásra a két oldal. Az a kb. 1-1%-al kevesebb kitöltés nem hiszem hogy akkora hiányt okozna a kimeneti feszben. A fetek az árammaximumon kapcsolnak ki, nézd meg szkópon az áram jelalakot. De lehet hogy ezért tettél bele egy marék fetet? ![]() Ezt a 3223-at nem ismerem, de az adatlapja alapján nem tűnik rossznak. Azzal már én is szembesültem hogy ha nagy feszt és áramot akar az ember kivenni akár tápból akár pwm végfokból, akkor az IR termékeit messze el kell kerülni. Amikor az 1kW-os híddal szenvedtem 3db 2110-et tettem tönkre, még olyat is megcsinált ami fizikai képtelenség, mikor bekapcsolt a védelem akkor kiültetett 12V DC-t a kimenetre. Azt hittem először hogy rosszul látok, de a szkóp és az analóg műszer is ugyanazt mutatta, mondom ezek meg mégse multiméterek hogy hülyeséget mutassanak. Félhídban szépen ment a két végfok, hídban csinálhattam akármit, nem akart. Ekkor tettem félre az egészet. Gondolkodtam régebben én is valami hasonló megoldáson, ahol nem lényeg annyira a minőség, és van egy 100-120kHz körüli kézzel fogható freki amit lát az ember, meg tudja fogni, bele tud nyúlni, nem kell mindennel sötétben tapogatózni mint az önrezgőnél. A háromszögjelet meg talán csinálhatná valamelyik kisebb torzítású mezei függvénygenerátor IC is. Azt bekapcsolja az ember oszt megy. A hidammal az a baj, hogy még ha el is indulna szegény a bekapcsolás tranzienseire, akkor is ott van az 555-ös áramkorlát ami szintén egy átbillenéssel indul, tehát azzal a lendülettel le is tiltja. És akkor jön az hogy kell egy apró bemenőjel vagy akármi ami fenékbe billenti a komparátort, és ez nem mindenkinek elegáns.
Ez a PMPO kategória... Csájnország tele van ilyenekkel. Azért kíváncsi lennék, hogy a 2 x 58 V táppal hogyan jön ki ebből 700 W? Mert az legfeljebb 400W, de akkor már 100% a modulációs mélység. De legalább olcsó...
Grat az erősitődhöz,szép munka.
Amint írtad egy pár be év belekerült. Várjuk meg lory laci reagálását ő aztán ezeknek a guruja. A 3223 honnan szerezted be? A nyákot melyik tervezővel rajzoltad? Nyomtatható verziót közreadsz? Ha már feldobtad a témát.jó jó után lehet rajzolni,de az már nem ugyan ez lesz,és mint írtad ha a te rajzod szerin építi meg valaki garantált a működés. Köszi. A hozzászólás módosítva: Jan 25, 2015
Köszi !
FDH. Eagle. Nem igazán, egyedi cucc, minden ott van a nyákterven ( ráadásul még kapcsolási rajzot sem kell csinálnotok ). Ráadásul a tápegység rajzon látom, hogy hiányoznak a fetek kikapcsolását elősegítő diódák 1N4148-as tipusok. A panelterven sincs rajta a 47 ohm-okra van felapplikálva. Az már régen készült, el is felejtettem....ezért nem szeretem a füzetes rajzokat,mert azok mindig a kezdetet mutatják. Pl a tekercsadatok sem fedik a valóságot, ezek mindig fejlesztés élesztés közben variálódnak a körülményeknek megfelelően. Idézet: „Várjuk meg lory laci reagálását ő aztán ezeknek a guruja.” Megtiszteltetésnek veszem ezt, de nem tartom magam gurunak. Nagy munka, kétséget kizárólag. Sok idő és fáradtság kell egy ilyen megvalósíátásához. Nekem elsősorban kérdéseim lennének: - Slave (kicsit fur az elnevezés, hiszen ez adja a nagyobb teljesítményt, nem?) ha jól látom itt egy push-pull van, ami fix kitöltési tényezővel megy. 30kHz-en használhatnál nyugodrtan vastagabb huzalt is. A toroid ide jó választás, hiszen alacsonyabb szórt induktivitást tudsz elérni, ami fontos a push-pullnál. A fő problémát én a következőkben látom: mivel nincs visszacsatolás, így a +/-90V nem szabályzott, és véleményem szerint eléggé az IRFP260N FETek határán van. Persze jó nagy mennyiségű a puffered, emg ugye az alacsony kapcsolórekvencia nagoyn sokat segít (125kHz még a TO247 toknak sem vészes), és persze a teljeshíd miatt nincs bus-pumping. Van -e valami áramkör, ami esetleg figyeli a szekunder feszültségek megemelkedését? Slave tápban: minek a BD pár, ha utána 47 ohm gate ellenállás van? Én itt még játszanék, pláne egy kicsit gyorsabb FET kikapcsolással (bekapcsolás sebessége kb jónak tűnik). Végfok: az adum 3223 driver eszméletlen drága. A 4A pedig elég könnyű elérni nemcsak az IR2110-zel hanem sok mással is. Pláne érdemes úgy csinálni, hogy bipoláris tranyókkal segíted a meghajtást. Én például igye egy IR2010-et ajánlottam volna (gyorsabb az IR2110-nél), úgy hgoy a bekapcoslási áramot az IC adja diódákon keresztül, de a FETek kikapcsolásást kis PNP tranyók segítik. Egy ideje ere a megoldásra szoktam rá mégpedig azért, emrt a lassú bekapcsolás nembaj ha nagyobb nyákpályán megy, de a kikapcsoló tranyót oda lehet tenni a FET lábához, ami nagyon sokat segít.
Slave : csak és kizárólag a végfokozat tápfeszültségét adja 14,4V-on van a kimenetén 95V, 15V-nál lekapcsol a "master" táp. Azért ilyen alap védelmek vannak benne.... A "master" azért kapta ezt az elnevezést, mert minden működéshez szükséges tápfesz innen jön (15V, 5V, slave táp,védelem táp, fet meghajtó táp ) a szolga meg csak 1 tápfeszt ad, de anélkül is működik minden, lényegtelen hogy az adott fokozat mekkora teljesítményű.
A vastag drótról annyit, hogy nem jó 1-1,5 huzalokat tekergetni ( nem tudod annyira a magra tekerni, hogy minden elférjen ) mennyi kéne belőle 5 szál ? egyszerre tekerni ??? Van itthon 10 kiló 0,6mm zománcozott rézdrót, könnyebb 50-60 szálat összefogni és megtekerni a trafót mint vastagabb kanóccal ![]() Miért lenne a táp a végfetek határán ? 200V a határfeszültsége és a felét sem látja az eszköz. Vagy valamit rosszul látok ? Már írtam a 47 ohm ellenállatokon ott figyel a kikapcsolást gyorsító 4148. Ja , drága az Adum ( mihez képest ) ellenben nem szopat mint az IR ( kegyetlen sok elszállt fetestől ) és nem kell semmi tranyó még a kimenetre. Teljes hídban sose volt jó az IR. Ez az én meglátásom.
Egy FET a végfokban 2 x 95 V-ot lát. Vagyis 190 V, ez eléggé a határon van.
Igen már közben észrevettem mit nem vettem figyelembe....
Ezért szeressük s fetet, mert határérték közelében is használható.
Sziasztok!
Megnéznétek a nyáktervemet, hogy jó lesz-e? Bár nem biztos, hogy minden kivehető belőle. Köszönöm!
Szkóppal azért mérjél rá. Mert ugye alapból van rajta 190V. Bus pumping nincs, de tüskék azok vannak. Amikor egy FET kikapcsol, aa lábon folyó és a fethez menő pályákon folyó áramnak valamibe az eddig elemek parazita induktivitása miatt tovább kell folynia.
A kimeneti kapacitás feltöltése után azt túltölteni kezdei, és túlfeszt okoz. Ha a lábhoz van közel téve puffer akkor tud oda folyni (de csak az addigi szakasz), és minél rövidebb a puffer utáni szakasz, annál kisebb lesz a túlfesz. Az IRFp260N szerencsédre elég nagy kimeneti kapacitással rendelkezik, ami ilyen szempontból előny. (a hátrány ugye, hogy akapcsolási veszteséget erősen növeli, de nem kapcsolsz túl nagy frekvencián, 125kHz-en ez nem vészes)
Bekarcintottam ezt a háromszögesítőt a tinába, egész tűrhető. Meg lehetne csinálni egyetlen dual OPA-val az oszcit meg ezt, csak az a baj hogy meredek felfutású négyszög kell neki különben szinusz lesz a kimeneten nem háromszög. Az OPA-s oszcinak meg elég lassú felfutása van, de ki kéne próbálni.
Azért kíváncsi lennék hogy mekkora torzítása lehet annak a végfoknak.
Ez egy nagyon gyors háromszögjel generátor, ha nem riaszt vissza sok alkatrész. Most 390kHz körül rezeg. A TL071-et érdemes valami gyorsabb OPAMP-ot keresni, lehetőleg FET bemenetűt.
Az a baj, hogy nem egyszerű csinálni egy korrekt háromszöget. Ehhez a megoldáshoz még egy korrekt négyszögjel is kell. Tehát, már a kiindulás is nehéz, mert a korrekt négyszöget legalább olyan nehéz megcsinálni, mint a háromszöget.
Egyébként, léteznek a fix frekvenciás elrendezésekben olyan megoldások is, ahol nem háromszöget kell beadni, hanem négyszöget. De semmivel sem lesz egyszerűbb, vagy jobb, mint egy háromszöges.
Ebben a diódás kapcsolóban éppen az jó, hogy mindegy milyen a négyszögjel, csak gyors legyen. A háromszögjel linearitását az áramgenerátorok és a terhelő impedancia határozza meg. Ezt megépítettem és a gyakorlatban is ilyen szép jelalakot produkált. Ez volt életem első pwm erősítője... nem szólt szépen, de már sejtette, hogy nem rossz ez a technika. Úgy emlékszem visszahatások voltak benne, amik aztán eltorzították az eredetileg szép háromszöget. Aztán, mondta katt, hogy hagyjam a fenébe, mert ez sose lesz jó. És igaza volt...
Még ha a háromszögjeled ideális, akkor is lesz a D-osztályú végfokodna torzítása. Egyrészt a holtidő miatt (ami kell), másrészt a tekercs áramának három tartománya miatt. Ugye két crossover pont is van (B-osztályban 1).
Ebből következik, hogy kell visszacsatolás, és ha már kell, akkor miért ne legyen önrezgő.
Igen, látom. Én a Zsolt kapcsolására mondom, hogy ahhoz kell egy külső négyszögjel. Aminek szépnek kell lennie. Ha már külső, akkor inkább olyan végfokot kell csinálni, amihez nem háromszög, hanem csak négyszögjel kell. Ettől persze nem lesz sem jobb, sem egyszerűbb...
Üdv!
Elnézést, megpróbálok úgy tanácsot kérni, hogy ne kelljen átlapoznom a PWM bibliát. Szeretnék egy minél nagyobb impedanciára dolgozó, kb. 400W erősítőre szert tenni, építeni, ahol maximális kimeneti frekvencia 100Hz kb. |
Bejelentkezés
Hirdetés |