Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Labortápegység készítése
Logikus, így pontos! A régi időkben még - elég helytelenül - kétutasnak neveztük...
Ahogy Proba leírta a GRéc fele a + tirisztorokkal van megoldva a vezérlésre igazán :no: emlékszem
Igen, hasonló dolog volt . DE egy haverom mondta hogy a trakis-nak is van ilyen töltője !Az 741 ic vel dolgozik de csak enyit sikerült kideríteni róla
Egyébbként kiindulásnak ez a rajz is jó lehet !
A tápegység nevére rosszul emlékeztem a rajza talán az alábbi csak a tirisztoros része érdekes mert az áteresztő részt vezérlő ic beszerezhetetlen (ha valaki tud forrást csak számlás jó) szólhat )
Hello!
Ott valami kontakthiba vagy forrasztási hiba lehet. Tegyél fel képeket róla. Mekkora a tápfeszed? Minden alkatrészed új? Nézd át az összes kábelt, hogy jó helyre vannak-e kötve. Üdv!
Szia !
Kezd T1, T2, T3 B utána B-E méréssel. Ellenőrizd IC 9 - 10 láb szintjeit. Természetesen minimum fesz állásban P2 és P4 Üdv!
Tápfesz 24V váltó (34V egyen), és az összes alkatrész új. Eddig még nem találtam hibáb... Rövidzárvédelem is működik, tranyók nem melegednek.
Szia !
Azt megmérted amit írtam ? Valszeg a gondod már megoldódott volna azok ismeretében, és ismertetésében. Persze csak ha akarod. Üdv!
De persze megmérem csak kéne segiteni, hogy mit is mérjek pontosan. Az az igazság hogy még nem csináltam ilyet és kéne segiség hogy hogyan is álljak neki.
Szia !
Minden feszültség állító poti nullán legyen. T1, T2, T3 egyenként a multiméterrrel mérd meg a tranzisztorok bázis (B) és emitter(E) közti feszültséget utána mért meg a GND és Bázisok közti feszültséget. utána mért meg az IC 9. és 10. lába feszültségét GND- hez képest valamint a 8. láb feszültségét szintén a GND-hez képest. Ird fel őket és másold be ide. Üdv!
Ha abba a Labortápba, ami itt megjelent a kapcsolások között a HE-n, akkor ha abba a tápba egy 8A-es trafót teszek, és kicserélem a diódahidat, akkor a többi alkatrész kibirja? És akkor max 8A ad madj ki, vagyugyanugy max 2A.(vagy 3A volt irva?....)
Ha megtudjuk melyik az a kapcsolás tudunk segíteni!
Na azthiszem sikerült lemérnem
Szóval: 2N3055 BE= 0,56V BF= 4,5V BD243C (2N3054 helyett) BE= 0,38V BF= 2,49V BC141 (2N1613) BE= -2,05V BF= 0,17V IC 8 és a föld között= 0,04V 9 és a föld között= 1,28V 10 és a föld között= 0V A műszer pozitiv mérőcsúcsát mindig a bázisra vagy az IC kivezetéseire tettem.
Helló. Most megmértem még 1x és most -2,5V-ot mértem. Mi lehet a gáz oka? A tranyót tegnap cseréltem ki, és jól is van beforrasztva.
Szia !
Azt nem értem, hogy a B-E -2,5V, akkor a bázis miért 170mV. De mindegy is, gond az lehet, hogy BC141 Bázis 170mV tehát elvileg nincs átvezetés C-E közt BD243 Bázison mégis ott van 2,49V (ebből adódik a -2,05V T1 B-E közt) Vedd ki BC141 -et és úgy nézd meg van -e feszültség a kimeneten. Nem lehet elvileg, és T2 - T3 tranyók bázisán sem mérhetsz feszültséget. Ha nem igy lenne akkor tovább kell keresni a hibát. Üdv!
Nem.
8A-es terhelhetőségre sokkal nagyobb pufferkondi is kellene, az áteresztő tranzisztort legalább duplázni kellene, iszonyatos méretű hőtőborda is szükséges lenne. Ezen felül a söntöt is kisebb értékűre illetve vagy tízszer nagyobb teljesítményűre kellene kicserélni, és a nyáktervet is illene kicsit módosítani. Ha 8A kell, akkor nézd meg az előszabályozós tápomat az oldalamon! Azt 10A-ra méreteztem.
Továbbá 2A felett a panelmérő túlcsordul, a nagy áramtól pedig a DC ON/Off kapcsoló kb 5-10 kapcsolás után használhatatlan, mivel ez még nem elektronikus kapcsoló. Az áramszabályozás komparátora előtti osztót is lehet hogy át kellene számolni.
hi
szeretnék észíteni egy labortápot. 24Vig szabályozhatót, rövidzárvédett, és két csaktornásra akarom. van valakinek ehhez kapcsolási rajza? akarok majd még 5V és 12V stabil kimenetet is
Szevasztok!.osze szeretnek rakni egy komoly labortapegyseget ami 4x30V-ot biztosit 5A-rel,es lehesen hidba is kotni hogy ha pl kel nekem kel 2x60volt akor az tudja nekem biztositani.Tedtem fel egy kepet a labortapegysegrol hogy hogy is nez ki.Inkab megszeretnem csinalni mert itt Romaniaban ez a keszulek nagyon draga volna,es eben szeretnek toletek segitseget kerni ha van ilyen rajzotok mint amilyen, ez a labortapegyseg,vagy hasonlo,akor legyszi segitsetek ki valamilyen rajzal.Elore is koszonom!
Szia !
Idézet: „itt Romaniaban ez a keszulek nagyon draga volna, ” Ez a készülék itt is nagyon drága volna Üdv!
Esetleg valami rajzot tehetel volna fel,mert ezzel nem sokat erek hogy nalatok is draga ez a keszulek!KOSZ
Hello! EZT szorozd meg néggyel...
ÜDv
A véleményetekre vagyok kíváncsi, szerintetek ezt a tápot a mellékelt kép alapján lehetne bipoláris trafóval használni? Igazából fontos lenne hogy +-X voltot adjon Köszönöm a válaszokat előre is.
Hm elkapkodtam a dolgokat, link se jó meg a választ is megtaláltam közbe.
Bocs |
Bejelentkezés
Hirdetés |