Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LM1036 sztereo hangszínszabályzó áramkör
Lapozás: OK   12 / 91
(#) eper1234 hozzászólása Jan 27, 2008 /
 
sziasztok.
megépitettem én is az urbán féle lm1036 os hangszinszab. kapcsolást, viszont nemtudom találkozott már valaki olyan hibával ezzel kapcsolatban, hogy az elöfok nélkül a végfok csendben van, viszont ha belekötöm az lm1036 os hangszint akkor zug alaphangon is mintha kötelezö lenne neki. Földhurok tuti nincs, már többször átnéztem és nem jöttem rá hogy mi lehet a baja. Valaki ha esetleg tud szoljon hozzá, mert kifogytam az ötletekböl.
köszi elöre is.
(#) Ricsi89 válasza eper1234 hozzászólására (») Jan 27, 2008 /
 
Hi
Honnan kapja a tápot? Pufferkondi mekkora van rajta? Ez olyan mintha nem lenne eléggé szűrt a tápfesz.
(#) eper1234 válasza Ricsi89 hozzászólására (») Jan 27, 2008 /
 
a tápot a fö traforól kapja, ami ugy néz ki, hogy diódahid után 2x10000uF, simitonak 2x100 nF kerámia és mindezek után jön egy stab IC 7812 aminek kimenö ágán szintugy 100 nF és egy 100 µF os kondi van. elvben igy jol találtam ki vagy nem ?
(#) eper1234 válasza eper1234 hozzászólására (») Jan 29, 2008 /
 
na közben kisérletezgettem kicsit az áramkörrel, megprobáltam külsö trafoval is meghajtani az elöfokot de ugy is megmaradt az alapzaja az lm1036 nak. érdekesség az, hogy külsö akksirol persze gnd-t összehozva teljesen csendben volt a dolog, dehát ez nem lepett meg merthát ha a külsö aksinál is bugott volna akkor az ic-t lehetett volna hibásnak itélni de sajna az ic jo. szoval ötletekböl kifogytam hogy mit csinálhattam roszul.
nemtudom nem tud valaki nekem egy alternativát nyujtani, mondjuk valami halálegyszerü elöerösitöre gondolok itt, vagyis elég lenne csak egy primitiv de jo hangszinszbályozó. ???
esetleg kapcsirajznak örülnék. köszöntem elöre is az lm elöerösitövel meg nemtudom mi lesz valoszinü talonba teszem.
(#) tatabike válasza eper1234 hozzászólására (») Jan 29, 2008 /
 
Szia eper1234,

nekem is volt hasonló problémám egy LM1036-os előfokkal, de az mondjuk nem gyári nyákon volt, és nem is volt NE előtte... Már nem emlékszem, mi volt a gond, de azt hiszem, valami földelő vezeték nem volt jó helyen, nem a csillagpontba volt kötve, vagy ilyesmi. Ha a Tiéd akkuról csendben van, akkor csak valami táp vagy földelés hiba lehet. A leírásod alapján a táp szűrése megfelelő, bár ha nagyon berreg a trafó, akkor hiába szűröd, az át fog jönni. Főleg hanyagul, sufnituningban tekercselt trafók csinálnak ilyet, én tudom, mert már én is csináltam ilyen "trágya" trafót... Próbáld a földvezetékét pakolgatni, hátha segít.

TaTa
(#) eper1234 válasza tatabike hozzászólására (») Jan 29, 2008 /
 
szia.
ma porbálgattam a tápvezetéket ide oda rakosgatni, probáltam a gnd-vel játszani de csak rosszab lett.
a trafo biztos jo mert a hangszinszabályozó nélkül müködik az erösitö és tényleg egy sustorgást se hallok ki belöle, igazábol ezért nem tudok vele mit kezdeni.
elsösorban én is tápra gondoltam amint irtam, és a panelt is átnéztem már jopárszor nem e azon van a hiba, de gyári panelban még nem csalodtam és mostse kellet hibátlan.
na mindedj szerintem egyenlöre nem kinlodok a hangszinnel, viszont nincs neked valami olyan kapcsolásod ami a lehetö legegyszerübb és mégis nagyszerü és persze nincs rajta semmi hangszinszabályzás csak egy sima elöerösitö ami alkalmas egy végfok meghajtásra.
ha van rajzod és feltennéd elöre megköszönném neked.
thx....
(#) Steven19 válasza eper1234 hozzászólására (») Jan 29, 2008 /
 
Helló Eper!Én azért nem adnám fel ezzel az áramkörrel a próbálkozást én eléggé sokat próbálkoztam vele amig jó nem lett és a sok kezdő próbálkozást meghálálja ez a kis áramkör és viszont nagyon sok előnye van ha jól sikerül összehozni.Egyszrűbbre nem ajánlott cserélni ezt a kis áramkört mert az eggyszerűbbeknek nagyon sok hátrányuk van én az egyszerűbbekkel nagyon sokat kinlódtam érzékenyek a poti minőségére ha már kicsit koszos a pálya máris recsegéseket lehet tapasztalni a hangszóróban ez pont ezért lett kitalálva olcsóbb is jobb is.Nah helló gondold meg amit irtam érdemes.
(#) tatabike válasza eper1234 hozzászólására (») Jan 30, 2008 /
 
Szia Eper,

a legegyszerűbb "előfok" az az, ha a bemenet után teszel egy fesz-osztó potmétert (sztereo esetén dual-t), aztán kész. A neten fellelhetsz jó pár kapcsolást pl. Ne5532-vel, az Urbán-féle LM1036 előtt is ilyen van, az is nagyon jó, egy egyszerű, kétcsatornás műveleti erősítő, és a paraméterei alapján hi-fi-be is megfelel. De estére keresek neked otthon egy jót, van egy tranyósom is, ami szintén Urbantól való, ha nem akarsz IC-set.

TaTa
(#) eper1234 válasza tatabike hozzászólására (») Jan 30, 2008 /
 
szia.
nem zárkozom el az ic-s től sem, csak nemtudom ez az lm ic valhogy nem jött be, bár lehet majd még kisérletezgetek vele merthát kemény lovéba került egy ilyen az urbánnál. na de azért köszi a segitséget még irok majd mi lett az eredménye az lm ic-nek.
(#) vicsys válasza eper1234 hozzászólására (») Jan 30, 2008 /
 
Esetleg:
Bővebben: Link
(#) tatabike válasza vicsys hozzászólására (») Jan 30, 2008 /
 
Szia vicsys,

jó ez az előfok, amit belinkeltél, de a TL-eket én kicserélném benne NE-re, mert sokkal kisebb a zajuk. Meg ha jól tudom, lábkompatibilisek is egymással, de ez nem biztos.

TaTa
(#) rooney hozzászólása Feb 1, 2008 /
 
Sziasztok!
Olyan problémám van : Megípítettem ezt az Lm 1036N előerősítőt és ha az IC erősítőre kötöm rá akkor a kivezérlésjelző mind a 2x10 ledje egyszerre világít. De ezt a problémát megoldottam : a kijövő jelet levittem testre egy 1Kohm os ellenállással és a kimenetre raktam 10uf Kondit. akkor meg szünt ez a jelenség és tökéletesen ment semmi alapzaj ,semmi torzítás.
Ha viszont egy másik : tranzisztoros erősítőre kötöm rá akkor rettenetes alapzaja van, és megint fennáll az hogy az összes led világít a kivezérlésjelzőn, fogalmam nincs hogy mi lehet a baj .
Ha valaki tapasztalt már ilyen és sikerült megoldani a problémát akkor lécci segítsen!!
Előre is kössz!
Üdv: Balázs
(#) Steven19 válasza rooney hozzászólására (») Feb 1, 2008 /
 
Helló Rooney! Egységcsomagban jutottál hozzá az áramkörhöz???Nah helló.
(#) eper1234 válasza rooney hozzászólására (») Feb 2, 2008 /
 
szia.
én is épp küzködök egy ilyen tipusu elöerösitővel csak nekem nem lesz rajta kivezérlés jelzö, viszont ugyan ez a jelenség fen áll nállam is csak olyan formában, hogy nagy az alapzaja,szoval evben nekem is megoldást jelenthet a te megoldásod. (persze én is IC véget hajtanék vele.) kérdésem az lenne hogy azt értem, hogy az 1k val lerántod testre a kimenetet viszont a 10µF-ot azt ugye te sorba kötötted a kimenettel, mert ha igy csináltad akkor megprobálkozok ezzel a megoldással én is.
választ köszi elöre is.
(#) frrrrr válasza Steven19 hozzászólására (») Feb 2, 2008 /
 
Szia,
köszi a választ!
(#) Steven19 válasza eper1234 hozzászólására (») Feb 2, 2008 /
 
Helló Eper!Az Urbános Előerősitő LM1036N-el tipusú áramkörnek mennie kell minden ilyesfajta változtatások nélkül mert nekem semmi ilyet nem kellett módositanom rajta kicsitt jobban nézz még körül rajta mert biztos eltoltál vmit vagy vmi gyárilag nem jó rajta nekem IC cserével oldódtak meg problémáim teszem hozzá ugyanolyan tipusú IC-re cseréltem, nem másra.Szerintem biztos van valahol zárlat csak még nem tűnt fel neked.Szerintem ezen olyan dolgokat amiket itt emlitettek fogások utóbbi részeit nem kell elkövetni mert nekem sem kellett. Egyedül annyit bővitettem az Urbán féle változaton hogy használom a loudness compensation opciót amit az Urbános verzió nem használ ki és ezzel az opcióval mégjobbá tehető.
Nah mind1 szerencsétlenkedjetek még majd rájöttök hogy hol van a hiba mert én is rájöttem magamtól nem kellett fórumozzak hozzá a fórum árt a fejlődőben lévő technikusnak szerintem.Nah helló
(#) Steven19 válasza eper1234 hozzászólására (») Feb 2, 2008 /
 
Helló Eper! Itt van a képen az én Urbán elektronikában vásárolt LM1036-al készitett előerősitőm.Nézd meg milyen környezetben foglal helyet és ahhoz képest nem gerjed nem zajos ha nincs jel akkor kussol, de a ventillátor miatt ami állandó üzemű ez teljesen nem lehetséges letekert potméter állapotában sem de a jel elnyomja a ventillátor zaját. Nah helló.
(#) tatabike hozzászólása Feb 4, 2008 /
 
Sziasztok,

biztosan valami el van tolva azoknál az Lm1036-os előfokoknál, amik nem mennek pöccre. Nekem van már nem egy ilyen előfokom, és pl. az egyiket próbanyákra szórtam össze, van rajta egy mázsa átkötés, meg ilyenek, és mégis ugyanúgy működik, mint gyári nyákkal. Nem is szedtem szét, mert lusta voltam, beraktam egy STK-s végfok elé, és már lassan egy éve hibátlanul üzemel. Ha zúg, meg gerjed, meg ilyenek, akkor ott tuti valami gáz van a földelés vagy a táp környékén.

TaTa
(#) tatabike válasza Steven19 hozzászólására (») Feb 4, 2008 /
 
Szia Seven,

és az "okos ember nem a saját kárából tanul" kezdetű duma...?

TaTa
(#) Steven19 válasza tatabike hozzászólására (») Feb 4, 2008 /
 
Helló Tatabike! Ez ebben a formában nem igaz! Én a saját káromból tanultam! Amikor én csináltam mint emlitettem nem fórumoztam nem volt ki segitsen abban hogy miértnem műxik de nem is volt rá szükségem mert mindenre szépen lassan rájöttem. Viszont ha fórumoztam volna és részben rátok hallgattam volna ma már eggy megkeseredett hobbista lennék.Aki belefog vmibe és ha elsőre nem műxik ott hagyja az egészet a fenébe és hozzákezd máshoz ami lehet hogy megint nem sikerülne elsőre mert ugye az előző projektből ugye semmit nem tanult mert annak a projektnek is az volt a lényege hogy a hobbistát tanitsa mit miért és mit miért ne csináljon mert annak az lessz a pozitivuma másnak meg az lessz a negativuma.Én úgy álltam ehhez a projekthez hogy ennek mindenképpen működnie kell! Még akkor is ha beleszakadok. Próbáltam sokféleképpen közben 2db IC használódott el(LM1036) ami a tandij volt dehát ez arra volt jó hogy rájöjjek az alapdolgokra és hogy a végére eggy nagyon jó kis erősitő lett belölle a körülményekhez képest hát ez van. Ahhol ülök a fotelbe onnan nem hallom a hangszórókból jövő \"ventillátor zajt\" egyéb zajokat csak akkor hallok ha nincs ventillátor zaj PL.:Földhurok, egyéb sokkal erősebb máshonnan jövő ventillátor zaj ami elnyomhatatlanul zavaró és idegesitő. Ebben az erősitőben több helyen felváltva szűröm be a zajokat negativ ill. pozitiv fázis helyzetben igy hol kioltják egymást hol erősitik egymást mivel egyszer negativ egyszer pozitiv és ez kétszer valósul meg mivel páratlan a zajbeszűrés mert véletlen úgy jött ki hogy még az erősitő fém doboza is rátesz eggy lapáttal venti zajt igy a zajt nagymértékben elnyomja, minimalizálja és kész ezt a zajszűrést a társaságomba én találtam ki csak még páran nem tudnak rolla, még.Jah és egyébként minden más módszer nem bizonyult jónak mert túl sok zajt visz be én nem viszek be tisztán azonos fázishelyzetű zajt mert akkor összeadódnak. Ezért a zajokkal oda-vissza kell játszani hogy a kimeneten minimális legyen.Még valami rám nem jellemző hogy más kárából tanuljak mert a végén mindig a sajátomból fogok tanulni pont akkor amikor a más kárából próbálok tanulni de akkor jobb szokott lenni a másik személy általi azonos készüléknél mert én még valamit hozzáadtam amitől mégjobb lessz de viszont az ötlet gazdának nem árulom el mit módositottam az ő alapötletén csak rávezető beszólásokat, megjegyzéseket teszek neki ha nem jön rá az az ő baja, de nem vagyok ötlettolvaj nem lopom el más ötletét csak megnézem kiemelek belölle vmit amit előnynek tekintek és felhasználom magam részére de nem engedély nélkül és ez már nem minősül lopásnak.Igaz? Jah és ha már felteszi az ötletét a netre az ötletgazda az már az ő baja hogy más felhasználja magának sorry. Az én ötleteimet nem fogom elmondani sem feltenni a netre! Megtartom őket magamnak kivéve a legjobb barátaimnak de kikötöm nekik hogy nem adhatják tovább . És aki úgy cselekszik mint én az az ember nagyon is jól teszi hogy kussol igaza van.Nah helló.
(#) Steven19 válasza tatabike hozzászólására (») Feb 4, 2008 /
 
Teszem még hozzá hogy csak annyit mond hogy ilyet is lehet csinálni ha ő nem fogadja el a tanácsot már pedig nem fogja elfogadni hülyeségnek tartja elfelejti nem foglalkozik vele erre előrukkol vele az illető mármnt az ötlet gazda és aki nemfogadta el annak idején a tanácsot az meg hogy miértnem én találtam ki ezt? Pedig naggyon egyszerű.Nah mostmár télleg elég az agymenésből.Nah télleg mostmár helló.
(#) tatabike válasza Steven19 hozzászólására (») Feb 4, 2008 /
 
Szia seven,

bizonyos szempontból érthető az, amit leírtál, semmi baj ezzel, hogy Te így látod. De nem szabad általánosítanod, mert például aki beesik ide egy olyan kérdéssel, amire jól meg kell gondolni a választ, mert pl. sok ezer forint bánja, ha rossz választ kap, vagy éppen az életét kockáztatja, mert éppen egy 230V-os lámpakapcsoló bekötésén akadt meg, az azért nem ugyanaz, mint kikergetni a zúgást egy filléres előfokból. Én annó itt úgy nyitottam, hogy volt két sörösdoboz méretű pufferkondim, amik már vagy 10 éve nem láttak áramot, és életre akartam kelteni őket. Nah, ha itt nem látnak el jótanácsokkal, akkor valószínűleg lerobbantottam volna velük az egyik fülemet, ugyanis fogalmam sem volt arról, hogy ezeket a nagy kapacitású kondikat ugyanúgy formázni kell, mint egy akkut. És valljuk be, ezért nem hív az ember szerelőt, mert ki fogja röhögni. Mert ugye most jöhetne a szöveg, hogy aki nem ért hozzá, vigye szervízbe inkább, nehogy tönkretegye. De nincs mindenki olyan jól eleresztve, hogy több ezer forintos, szétpukkantott alkatrészekkel kövezze ki a nagy elektronikai tudás felé vezető utat, ezért kér segítséget azoktól, akiknek már megvan ez a tudásuk. Ez szerintem helyes. Azok pedig saját belátásuk szerint dönthetnek arról, hogy segítenek-e, vagy nem. Ez is így helyes. Ha mindkét oldalról a pozitív hozzáállás találkozik, akkor nyerő a dolog. A kezdő gazdagodott egy újabb adag infóval, a haladó pedig ismét megerősödött abban a hitben, hogy nem tanult hiába, és ezt mások is elismerik. Az élet sok területe így működik. Én például kissé magas szinten űzöm a szárazépítészetet, hétköznapibb kifejezéssel élve a gipszkartonozást. Egy laikusnak ez maximum falakat meg álmennyezetet jelent, pedig ez csak két példa az ezernyi felhasználásból. Én gipszkartonból szinte azt csinálok, amit akarok. Belsőépítészek tervei alapján dolgozom, és gyakran van, hogy hetekig nem is csinálok sík felületeket, csak íveket. És igen, boldogan adom át a tudásomat a cégem új embereinek, és büszke vagyok rájuk, ha valamit az én segítségemmel tudnak megcsinálni, azzal, amit tőlem tanultak. Pedig az alapokon kívűl a legtöbb fogásra, módszerre, cselre én magam jöttem rá, engem nem tanított senki. A röhej az egészben, hogy a cég, ahol az alapokat megtanultam, még mindig csak a falakat meg a mennyezeteket tolja, amióta otthagytam őket, 5 év alatt, nagyságrendekkel tudok többet náluk. Ez van. Mondjuk ehhez kellett a jelenlegi helyem is, ahol van hova fejlődni, van kihívás. Szóval jól elkanyarodtam. Csak egy példa volt.

TaTa
(#) Steven19 válasza tatabike hozzászólására (») Feb 4, 2008 /
 
Helló Tatabike!Ez igen elismerésem.Csak engem az a terület amiben tevékenykedek 5-6 évesen az első 3. tipusú találkozásom az árammal nagy hatással volt rám azóta tudom hogy nekem ezzel kell foglalkoznom! Mostanában harcolok is azért hogy meglegyen az első szakmám ami a Villanyszerelés lessz. Persze senki ne ijedjen én nem végzem úgy a munkám hogy a házigazda a munkám átvétele után 10 másodpercel áramütés áldozatává válik mert pl belekötöttem eggy 3 fázisú áramvédő kapcsoló-ba az érintésvédelmet és a dugaljba felcseréltem a fázis és az érintésvédelem vezetékeit és az olvadóbiztositékot megpatkoltam hogy biztos odapörkölődjön. Ezzel teljes mértékben tisztában vagyok hogy ez TILOS Nem szabad!És ilyet nem csinálok véletlen sem. Viszont vannak helyzetek amikor kifelyezetten élvezem amit csinálok de én inkább hobbiból maradnék a törpefeszültségnél ugyanis utálom az épitőipart nem azt köcsögöm székem nem kérek belölle elég volt múlt nyáron belölle inkább ezen határokon belül tevékenykednék majd tervezem eggy plazmagömb vásárlását ráadásul hangvezérlőset az tetszik jól nézne ki a szobámba.De lehet hogy tovább fejlesztem a tudásom és vmi kényelmesebb területen próbálok majd tevékenykedni. Néha még most is érzem azt amit az első találkozáskor éreztem és ez hajt engem hogy újra meg újra összesodorjak vagy kössek két-vagy több vezetéket egymással. Azóta én kezet merek fogni a 230V nevű idegen lénnyel nem bánt csak nem tűri hogyha jó vezetőképességű cipő van rajtad vagy fogod a falat vagy a védővezetőt tartod a másik kezedben aminek a másik vége ugye le van földelve kézfogáskor ne csipi az ilyesmit meg ha megfelelően szigetelt a készülék akkor sem bánt ez köztudott.Nah helló.
(#) KPeti hozzászólása Feb 8, 2008 /
 
Sziasztok!

Tudna valaki nekem segíteni, ugyanis van egy egységcsomagban vásárolt hangszínszabályozó kitt-em, d-audióban vásárolt(Bővebben: Link). TDA7294-et hajtok meg vele, de nem todom teljesen kivezérelni, se számítógépről, se mp3-lejátszóról. A hangerő poti kb. fél állásától kez el megszólalni. Én arra gondoltam, hogy az Urbán-os verzóban lévő NE5532-es előerősítő részt kéne megípítenem hozzá. A kérdésem az lenne, hogy annak mekkora az erősítése és nem fogja túlvezérelni a végfokot? Szkópom nincs, ugyogy nem tudom kimérni sajnos..
(#) DJ Szabcsa válasza KPeti hozzászólására (») Feb 9, 2008 /
 
Mekkor értékű a hangerőpotid???Meg sajnos előfordulhat mert elég sokan panaszkodnak erre a cuccra.Nekem is van egy itthon de még nem volt lepróbálva.
(#) KPeti válasza DJ Szabcsa hozzászólására (») Feb 9, 2008 /
 
50k-s potik vannak benne.
(#) jdani hozzászólása Feb 11, 2008 /
 
Helló. Fogok én is épiteni, egy LM1036-os hangszinszabályzót. Kérdésem az lenne, hjogy kinek van hozzá TUTI JÓ NYÁKRAJZ?
Mert itt olvasgattam, hogy ez nem jó, meg az nem jó. Amúgy van valami baja azon kivűl, hogy Van az a loudness, vagy mi, és akor ha azt visszakapcsolod, akor hangos egy ideig? Monjuk mennyi áram kell ennek? Van egy 12V-os 200mA-es trafóm. Ha azt egyenirányitom, az elég lesz?
(#) adorjan81 hozzászólása Feb 11, 2008 /
 
Hát nem tudom én próbáltam építeni tda1524 és lm1036 is hangszínszabályzót (mondjuk kezdő vagyok), de nekem mind a kettő zajos volt, talán az lm1036 kevésbé zajosabb, így találtam egy kapcsolást NE5532 aszem és azzal építettem szabályzót, annak elég kicsi a zaja, de hangsúlyozom ez csak az én véleményemés lehet egy vérprofi pákavirtuóz meg tudja úgycsinálni az áramkört 1036-al hogy egy deka zaja sincs.
(#) jdani válasza adorjan81 hozzászólására (») Feb 11, 2008 /
 
Arra kiváncsi vagyok még, hogy az lm1036-os kapcsolás hány voltra is megy? Meg ebbe van erősitő is? PL: Van egy hang, És akor ez vlamenynire felerősiti, vagy nem erősiti fel ahangot, csak szabályozza. Ésha nem erősiti fel, akkor egy erősitőt ha épitek, hova tegyem? elé, vagy mögé?
(#) DJ Szabcsa válasza jdani hozzászólására (») Feb 11, 2008 /
 
Üdv
Nem hinném hogy ez erősít a jelen,de ha igen akkor is csak nagyon kicsit.Ennek az LM1036N-nek inkább az a funkciója hogy tudod állítani a hangerőt,balanszot,mélyet,magasat és nem kellenek sztereó potik,meg nem kell árnyékolt kábel se mert az egész cucc feszültségvezérelt.Ha be akarod építeni stabil 12volt kell neki,és feltétlenül az erősítő elé tedd,így:
bemenet-->LM1036N-->erősítő-->kimenet
Következő: »»   12 / 91
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem