Fórum témák
» Több friss téma |
Ez milyen összefüggéssel jött ki?
A hozzászólás módosítva: Nov 28, 2014
Igaz. Rosszul számoltam.
Egy 5050-es led 20mA /12V. 5cm-en van 3 db. az 60mA. A táp 400mA-es, tehát kb 6x5cm=30cm-t bír. 6x60mA=360mA.
Köszönöm!
És egy 1800 mAh-s, 3.7V akkuval meddig fogja bírni?
Mihez tudom viszonyítani ennek az erősségét?
Van egy ilyen adapterem: http://prntscr.com/5ckdj1
12V és 1A-es Az miért van, hogy egy 70cm-es LED szalag darab (3528 SMD, 120LED/m) 0,6A-t vesz fel, miközben a leírásban az van, hogy "Working Current/meter: 0.35-0.4A"? Amúgy 13,5V-ot mérek, ha rá van kötve a 70cm-es LED szalag darab. Ha rámérek az adapterre terheletlenül, akkor 17,4 V-ot mérek, mondjuk azzal számolva ki is jön nagyjából a 0,6A. Szóval nem értem, hogy terheletlenül számolva kijön az áramfelvétel, de terhelve nem, hát pedig csak úgy lehet használni , de akkor meg nem jön ki a számítás.
Abban az adapterben nincs stabilizálás, csak egyenirányítás. Még kondi sincs.
Köszönöm!
Ez azt jelenti, hogy ha a hálózati feszültség (230V) ingadozik, akkor az a kimeneten is megjelenik, ami tönkreteheti a LED szalagot? És mondjuk egy ilyen adapterről honnan lehet tudni, hogy stabilizált?
Nyomoztam utána, de nem találtam semmi infót. Honnan látod, hogy nincs benne stabilizálás?
Innen egyértelműen kiderül. Ha valami terhelés nélkül 18V körül, terhelve 12V körül ad feszültséget, az nem nevezhető stabilizáltnak.
Köszönöm szépen, így már értem! (elnézést, ha értetlenkedtem)
Sziasztok!
Ajándékba szeretnék venni egy RGB szalagot vezérlővel együtt, viszont még trafót is kell még hozzá vennem. Üzenetben megérdeklődtem, hogy mekkora betáp kell neki, 5A 60W-os tápot ajánlott az üzletvezető. A kérdésem az lenne, hogy megfelelő lenne-e ehhez egy 19V-os 3,42A-es laptop táp? Persze a táp után tennék egy 7812-es stabot is. Szalag és vezérlő.
A 7812-nek kb. 3,42*7 W teljesítményt kellene elfűteni. Ekkora áram megizzasztaná, tehát kell hozzá még egy teljesítménytranzisztor, hűtőbordával. Ráadásul az RGB szalag fél fényerőt tudna produkálni. Szerinted?
Sziasztok egy 12v-os rgb ledaszallag szneit akarom vezérelni csak potméterekkel pl 1. potméter piros 2. zöld 3. kék és az lenne a kérdésem, hogy hogyna kezdjek neki.
Előre is köszi a segitséget.
3db. PWM szabályzó 555-tel. Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Jan 7, 2015
Hello! Hogy legyen még egy lehetőség.. (De légy oly kedves, mondat elején használj nagybetűket és végén írásjelet!)
Üdv mindenkinek!
Led szalagot szeretnék vásárolni de egy dolgot nem értek. Van 60 led/m 200-240lm/m és 120 led/m 80-100lm/m fajta. Úgy tudom a nagyobb lm (Lumen) a világosabb, hogy lehet fele anyi led világosabb? Mi a tapasztalatotok ezzel kapcsolatban?
A LED mérete és hatásfoka nem mindegy. Ugyanakkora bevitt teljesítményből az egyik több, a másik sokkal kevesebb fényt állít elő. LED szalag esetén ráadásul a bevitt teljesítmény negyede fűtésre megy el...
Sziasztok!
Vettem led szalagot RGB 5050-es led 60 db/m. Ennek a teljesítménye ugye 14-15 w/m Nekem egy 12m-es darab van. Az 14w/m-rel számolva 168w. Az 14A. Eddig ok. Van 3 db 3 méteres, ezek külön külön egyik végéről vannak táplálva, egy egy érpár utp-vel ami kb 60 cm hosszú. A negyedik 3 méteres 2 darabból van, az is külön külön táplálva, az egyik szintén 60 cm utp érpár, a másik 360cm utp érpárral. A szalagok végén nem látok halványodást. Rámértem egy multival. Vezérlő nélkül. Piros 2,8A Kék 2,2A Zöld 2,4A Ennek együtt működve 7,4A-nek kellene lennie. Miért nem 14-nek? Ehhez képest nem 14A, de még csak nem is 7,4A, hanem 4,18A Hogy lehet ez? Számítógép tápról megy ha ez segít valamit. A táp teher nélkül 12V kereken, a szalagokkal 11,5V Fogtam egy maradék 111 ledes szalagot, megnéztem a tápról, 1,2 A közvetlenül a tápon utp itt nem játszik. Ugyan ez a szalag autó aksiján 1,5A Rámértem a tápra teher nélkül, kerek 12V Ha ráteszem a szalagokat 11,5V 0,13W/led a táppal 0,16W/led az aksival papírforma szerint 0,24W/led-nek kellene lennie Hülye legyek ha értem.
Mindenekelőtt mérj feszültséget a szalag két vége között.
A szalagon levő LED nincs teljesen kihajtva. Az ellenállásokon is esik némi feszültség, tehát az energialobbi elérte azt, hogy több energiát fogyassz, mint amennyi kell LEDek működtetéséhez. Nagyjából a LED szalag teljesítményfelvételének negyede az előtétellenállásokon disszipálódik. Cserébe könnyű a szerelése. Komolyra fordítva a szót: Ha a LED teljesen ki van hajtva, jelentősen melegedik, nincs az a ragasztó, amelyik hosszú távon elviseli ezt a hőmérsékletet, és minden szempontból megfelel a kritériumoknak (Hővezető képesség, könnyű kezelés. Ráadásul, a LEDek öregedése is gyorsulna.) A LED a nyitófeszültség környékén a tápfeszültség kis változására nagy áramváltozással reagál. Ezért kapsz közel azonos táplálás esetén különböző áramfelvételeket. A kereskedő aki eladja neked a szalagot, a marketingesre támaszkodva a LED maximális csúcsteljesítményét adja meg, nem a valóságban felvett teljesítményt - így jobb áron adhatja a portékáját.
ok, de a 14,4 és a 4,18 között elég komoly különbség van.
No de ha az áram csak a harmada, akkor a lumen értéke is csak kb a harmada annak amit ráírtak. Akkor viszont jó nagy átverés az egész.
Mégegyszer.
A fő átverés az, hogy LED szalagot használsz. Rossz hatásfokkal alakítja az elektromos energiát fényenergiává. (Előtétellenállás és vékony vezeték.) A tápfeszültség, amit használsz, összevissza változik - ha labortáppal használnád, ami több tíz amper leadására alkalmas, megközelítené az elvárt áramfelvételt. Ezt viszont nem ajánlom, a LED hamar megöregedne a gyatra hűtés mellett azon a szalagon. A LED szalag pozitívumai: könnyű szerelhetőség, nagy tápfeszültségtűrés, nem kell hozzá szakértelem, és néha látványos dolgokra képes.
Nézd. Ha egy szalagra az van írva 14,4W/ méter és én csak 4,18A-t mérek egy 12m-es szakaszon, az szerintem átverés, akár hogy is nézzük. Alapjában nem is lenne ez probléma, csak valószínű hogy a megvilágítás mértéke sincs köszönőviszonyba azzal amit ráírtak.
(amúgy megmértem a 3 méteres szalagot, az elején és a végén lévő +12V kötött 0,4V
Ha számítógép tápról hajtasz valamit 12 V-tal, nem árt, ha az 5 V-os ágat is terheled valamivel. Mondjuk 1 db 4 W-os LED-del, ami nagyobb fényt fog adni egymaga, mint a 12 m csíkod. De akkor legalább a 12 V-od stabil marad.
A kereskedőknek te még hiszel? 99%-uknak fogalma sincs arról, mi az, amit elad. A hozzászólás módosítva: Feb 1, 2015
|
Bejelentkezés
Hirdetés |