Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   1656 / 2516
(#) reloop válasza lobbooo hozzászólására (») Feb 2, 2015 /

Azért az fontold meg, érdemes-e anyagi áldozatot hozni 90W-ról 150W-ra ugrásért. Elért hangnyomásban +2dB a növekmény, alig észrevehető. Egy bevált, számodra kellemes hangzású erősítő mellett célszerű kitartani.
Amennyiben az építési kedv fűt, akkor természetesen felülíródnak az ilyen pitiáner érvek
Az előbb linkelt Crescendo téma mindössze 4 oldal, érdemes átolvasni.
(#) reloop válasza prom hozzászólására (») Feb 2, 2015 /

Nincs mit tenni, erősítőre lesz szükség. Ez mehet 9V-ról is. Azért nézz körül a témában amire az előbbi link mutat.
(#) lobbooo válasza reloop hozzászólására (») Feb 2, 2015 /

Nagyon régóta pedzegetem a témát magamban És jól írod, az építési vágy egyre erősebb, már több mint egy éve nem készítettem erősítőt és hiányzik Már bele is olvasgattam, érdekes, hogy alkotóval kiszúrt egy fólia kondenzátor, ilyennel még nem találkoztam... Szerinted ez a 2sk1058-as fet is jó, mint ez a 2sk1530? Talán a "kis testvére"?
(#) zotya1983 hozzászólása Feb 2, 2015 /

Egy kis helpet kérnék a fetes erősítő élesztésével kapcsolatban,a +- oldalon eső feszültségek 10 ohm 10 ohm ellenállásokon 2-2 v,a nyugalmi trimmer jelenleg 0ohm on ál,ha kiveszem a hangszóró 50 ohm ját a pozitív 10 ohm elkezd pörkölődni,gondolom ez a nyugalmi miatt van,egyébként szól az erősítő de a kimeneti 50 ohm is melegszik picit kivezérléskor.Nem merem kivenni az áramkorlátokat nehogy ismét egy garnitúra fet elrepüljön.Azt tudom hogy a pozitívon kellene beállítani a nyugalmit de jelen esetben nem tudom hogy ezt elkezdhetem e.A bordát hűteni fogom míg belövöm.
(#) metabo123 válasza reloop hozzászólására (») Feb 2, 2015 /

OK, ma lesz időm és cserélem az ellenállást.
Lehet buta a kérdés de ez hogyan hat ki a végfok teljesítmény adataira (max teljesítmény)? Ezzel a végfok erősítését csökkentem, igaz?
Még egy kérdésem lenne:
Csatoltam egy ábrát, amin a jel útjában lévő passzív alkatrészek láthatóak az előfok (hangszín) IC kimenetétől a végfok IC bemenetéig. (Összehasonlítás képp rajta hagytam a régi végfok bemeneti elemeit.) Indokolt ez az alkatrész erdő vagy lehet ezen valamit gyomlálni? (A FRONT panelen lévő Q505, Q506 tranzisztorokat kiszedtem, ezek némítást végeztek, amire nem volt szükségem) Egy dolog már látszik is: C1 és C4 elkók polaritásával baj van. Ezt orvosolhatom a régi bemenetről kitermelt 2,2µF-os BP elko alkalmazásával.

Bemenet.JPG

(#) reloop válasza zotya1983 hozzászólására (») Feb 2, 2015 /

Szia! A bemenet testre van kötve ilyenkor? Úgy nézem gerjed rendesen.
(#) zotya1983 válasza reloop hozzászólására (») Feb 2, 2015 /

Nem,zene közben mértem,testre zárt bemenettel +80,-80 v ot mérek.
(#) reloop válasza metabo123 hozzászólására (») Feb 2, 2015 /

A maximális teljesítmény változatlan marad, csak nagyobb bemenő jel kell majd az eléréséhez.
Itt nem csak csatolásról, hanem sávszűkétésről is szó van, nem igazán lehet elspórolni.
(#) szucsistvan123 válasza Redoxid hozzászólására (») Feb 2, 2015 /

Hát Szabolcs....
(#) metabo123 válasza reloop hozzászólására (») Feb 2, 2015 /

Rendben, köszönöm a segítséget!
(#) kameleon2 válasza Hetope hozzászólására (») Feb 2, 2015 /

Szia! A kimenet a hangfalvédelem előtt féltápon kell legyen. Ha az megvan -szerintem nagy gáz nincs, mert nincs asszimetriát okozó hibás alkatrész. Ugyanígy a műveleti erősítő kimenetének is féltápon kell lennie. Nem tudom mi az a félmázsa Zéner a bemeneten, túlfesz. védelemnek tűnik de elég szamárság, ráadásul egy csomó zajt termel. Ha a bemeneten van egy feszültségosztód és egy áramhatárolód - a többi felesleges, csak a zajod lesz magasabb. Ha annyira tutira akarsz menni - optikai bemenetet alakíts ki. Két darab Zénernek látom értelmét, ami a műveleti erősítő tápját adja. Ezt szintén tudod mérni kéziműszerrel (+-18V). Ha netán a cégfok kimenete nem lenne féltápon, akkor az R1-el tudod belőni pontosan, hogy szimmetrikus legyen. Ha kicsi az áramod - ki sem fognak nyitni a félvezetőid. Persze ez szubjektív vélemény.
(#) zotya1983 válasza reloop hozzászólására (») Feb 2, 2015 /

Meglett a gond köszi a segítséget,a bemenetet fordítva adtam neki..
100mA-t be tudtam lőni rajta.
(#) Helios válasza zotya1983 hozzászólására (») Feb 2, 2015 /

Üdv!

Ma adom le a rendelést az alkatrészekre és érdekelne hogy melyik szigetelés jobb a végfok IC és a borda köz. A csillám - mindkét oldalán pasztázva - vagy a szilikon? Ebben tanácstalan vagyok mert ami nekem van erősítő annak a bordái függetlenek a háztól... (fadoboz)
(#) zotya1983 válasza Helios hozzászólására (») Feb 2, 2015 /

Milyen ic ez pontosan? igen a csillám és/vagy a szilikon szigetelőnek mindkét oldalát be kell kenni hővezető pasztával.

TDA7294 az ic típusa. De a HEstore.ban nem találtam csillám lapot. a szilikont nem ismerem annyira.

Én ilyet kaptam a helyi műszaki boltban,és teljesen megfelel alájuk,legfeljebb a széleit picit levágod.A lényeg a szigetelés és a jó hőátadás.
A hozzászólás módosítva: Feb 2, 2015
(#) Tiggey válasza Helios hozzászólására (») Feb 2, 2015 /

és a lukakkal a közepén mi lesz?
(#) Helios válasza Tiggey hozzászólására (») Feb 2, 2015 /

Ezeket én is néztem. A szilikont nem ismerem annyira hogy rábízzam az IC-t.

A lyukakra nem is igazán lesz szükséged,itt a fórumban találsz megfelelő témát ha rákeresel a tda7294 végerősítőre, és hozzávaló szorítókengyel vagy hűtőtönk ajánlásokat Alkotótól.

Igen, találkoztam vele. A kengyel mellett döntöttem. De az IC és a borda közé keresem a megfelelő szigetelő anyagot.

Szilikonra én se bíznám. Méret szerint nézd meg. TOP3 Éppen aláfér.

Alkotó ajánlása a megfelelő szigetelőanyag a csillám. teljesen mindegy milyen a forma, csak a felületet befedje.
A hozzászólás módosítva: Feb 2, 2015

Pont azt kezdtem el nézegetni. Megnézem az IC adatlapjáén hogy mekkora a dimenziója és az alapján összehasonlítom.

A tokot nem takarja, de a hűtőtönköt éppen.

Necces... 19,6mm az IC... a TOP3 17,5mm. :S

Ahol vásárolok, ott van kétféle. Van TO220-hoz, meg van a "nagy" méretű. Nézz szét máshol is, mert ahány gyártó, annyi féle méret.

Rendben van. Bár én vidéken élek, ezért a posta költség igen hzós egy darab csillámért. vel mindent be tudtam szerezni a HEstore-on.
(#) tiggersoft válasza Helios hozzászólására (») Feb 2, 2015 /

Ha az LM3886 alá jó a TOP 3-as akkor neked is jó a TDA alá.
Nézd csak:TOP3
(#) Tiggey válasza Helios hozzászólására (») Feb 3, 2015 /

Én rendelnék. 1-1mm elmarad, még mindíg jobb mint a szilikon. Amúgy, amit Tiggersoft linkelt, az volna az eredeti mérete. Rendeltem már HEstoréből is csillámot, és ugyanakkora volt, amit máshonnan vásároltam.
Következő: »»   1656 / 2516
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem