Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű táp 230V-ról

Témaindító: cimopata, idő: Szept 13, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   511 / 782
(#) voodoo válasza pepe1125 hozzászólására (») Feb 3, 2015 / 1

Majd ugyebár alacsonyabb primerrel (mondjuk 10..13m) várható lesz, hogy picit inkább a vas fog melegedni. (Pl: 0.15-0.17T, de az annnyira nem baj, ahogy lorylaci is írta) Persze a rezonáns kört, majd az új induktivitás értékekhez mérten be lövöd. Patentül fog menni.
(#) (Felhasználó 46585) válasza steelbird hozzászólására (») Feb 3, 2015 /

Nem egészen. Ez egy csúcsérték ( vagy nevezzük pillanatértéknek), amit jobb helyeken a pufferkondi szolgáltat, vagy szolgáltathat. A valóságban csak az áram középértékét kell szolgáltatnia a tápnak, ami a jóval kisebb. ( Itt jön be a középérték és a csúcsérték közötti 1,57-es szorzó ) Szépen vissza lehet számolni egy AB osztályú erősítőnek a hatásfokából, a kimeneti teljesítményből, hogy valójában mennyi áramot vesz fel ( ha feltételezzük a szép nagy puffert, vagy csak egy átlagosat, de a frekvencia a végfok kimenetén mondjuk már kHz-es) és ebből a felvett átlagteljesítményt.
(#) emmzolee hozzászólása Feb 3, 2015 /

Mit tudtok a TaliBT-ről?
Megszűnt?
Nincs működő honlapja.
(#) voodoo válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Feb 3, 2015 /

Az oké, de kompromisszumot kell kötni. Csinálok inkább kissebb teljesítményű tápot, több pufferrel, vagy normális tápot (erősítőhöz mondjuk túlméretezve, és elegendő kevesebb puffer is. )
Jó persze lehet túlozni, bika táp rommá van tömve pufferrel, valamit alálőni, gyengusz táp, csekély pufferekkel -divat p.m.p.o erősítők...
(#) (Felhasználó 46585) válasza voodoo hozzászólására (») Feb 3, 2015 /

Én egyszer beszélgettem a Castone-nál erről, azt mondták, ők beleteszik a nagyobb trafót, ne hozzák vissza az erősítőt azért, mert fulladozik a mélyeknél. Persze, azt cipelni is kell, mondjuk a másodikra, lift nélkül...

PMPO... hm... hát igen... olcsó, mindenki meg tudja venni... fogyasztói társadalom, úgysem tudod ellenőrizni, csak ha már megvetted. Ez van.

Egyszer láttam egy Outline pwm erősítőt, annak a dobozának a negyedét csak a pufferkondik töltötték ki.
(#) Mircsof hozzászólása Feb 4, 2015 /

Sziasztok!
Most hogy túl vagyok Skori rezonáns tápegységén. Szeretnék tanulni a tápok szekunder oldaláról, és egy kicsit a működésükről. Jó lenne nem rövidre zárni a szekundert a következő tápnál is...
Ezzel kezdtem, mivel ez már volt a kezemben így könnyebbnek tűnt.
A kérdésem az, hogy a Tl431 felépített áramkör ugye egy referencia feszültséget állít elő, amit jelen kapcsolásban az RP2 potival lehet állítani. Mi van ha a potit pl 100k-ra cserélem?
Ezt a részt nem igazán értem, ha venné a fáradtságot valaki, és leírná azt megköszönném. Sajnos angol tudás híján eléggé megvagyok lőve sokszor az információ szerzésben.
Végső célom ezzel az IC-vel felépített kapcsolás megértése,esetleg átalakítása kísérletezés céljából, Jelenleg egy PC táphoz hasonló méretű, de ismeretlen anyagú trafó van benne 6-17-33-160V kimenetekkel. Ezeket a későbbiekben szeretném ha lehet persze nagyobb terhelhetőségre át tekercselni. De addig még sokat kell fejlődnöm.
(#) ferci válasza Mircsof hozzászólására (») Feb 4, 2015 /

Szia!
Egyszerűre fordítva egy programozható zener.
A referencia feszültsége 2,5 volt ( tolerancia az adatlapon ).
Ahányszoros a felső és az alsó ellenállások, potik aránya ( a ref lábhoz képest ! ), annyiszor kell venned a 2,5 voltot ÉS hozzáadni 2,5 voltot. Ennyi lesz a tápod szabályozott kimenő feszültsége.
Jelen esetben, ha kicseréled 100 kohm-ra a potit, 5,3 +/- 0.1 volt körül tudod állítani.
Minél kisebb az arány, annál kisebb a kimenő és az állítási lehetőség is potival megoldva.
Excelben könnyű táblázatot is csinálnod bármilyen poti lépésekben.
Az angol nem lehet gond, a google annyira jó ide, hogy nagy vonalakban azért lehet értelmezni a dolgokat, ha van hozzá elégséges szakmai tudás is.
(#) pepe1125 hozzászólása Feb 4, 2015 /

Még készítettem a jelenlegi 27/9 trafóról képet, félhíd kékkel, valamint az áramváltó jele 10V / DIV -> 1A osztással, sárga színnel, 200 W terhelésnél képet.
A hozzászólás módosítva: Feb 4, 2015

Ugyan az mint az előbb csak 400W -on.

Új fejlemény.

10 menetet letekertem a primerről, így most 17/9 az áttét.

Szekunderről 80V jön le, 16 Ohm teher, 400W.

Hatásfok 75% ról 87.7% -ra emelkedett. (400/456 W)

Viszont még mindig meleg nagyon a primer. A vasat nem érzem, mert szerintem a tekercs melegíti át.
Az áramváltót átszabtam, 10 V felel meg 10 Ampernek, ha jól számoltam.

A rezonáns tagok számolásánál annyit veszek figyelembe, hogy most 25 uH a szórás és ehhez 100kHz körüli frekire pont 100 nF kondi kell. Ezekkel rezonál most 105 kHz körül. Szkópon látszik.
Vagy hol lenne ideális rezonáltatni ezt az egész rendszert? Lehet 60kHz körül jobban járnék.
(#) ferci válasza Mircsof hozzászólására (») Feb 4, 2015 /

Bocs... ... a minimum lesz 5,3 körül, ha benn van a teljes 100 Kohm... a max. 32 V, "0" kohm-os állásnál.

A 17/9 áttétel hőmérséklete Bővebben: Link van.
(#) voodoo válasza pepe1125 hozzászólására (») Feb 4, 2015 /

Így van. Nézzük csak meg meg 60kHz körül.
(#) lorylaci válasza pepe1125 hozzászólására (») Feb 4, 2015 /

A rezenonancia még szép, hogy nem megy el, hiszen a rezonáns kondi rezonál a szórt induktivitással. A mágnesező induktvitás "csak" a ZVS-ért felel, és LLC konverter esetén az átvitelő tényezőt is biztosítja.

Az áramváltóddal van egy kis bibi. Most ugye 1:10 aránnyal tekerted. Vagyis ha 1A folyik, akkor az ellenálláson 0,1A és ez ejt 10V-ot. Javaslom, hogy a 100r ellenállást cseréld ki 10 ohmra, mert így jópár wattot el fog fűteni. 10r esetén is még fogsz mérni 1V-ot 1A primer áram esetén, így a szkópon jól fogod majd látni az áramokat, de cserébe jóval kisebb lesz a disszipáció.

A teljesítménymérőre ne hagyatkozzál, ugyanis a cosfí itt pontatlan. Ugye itt nem azzal van a bibi, hogy kapacitív vagy induktív a terhelés, hanem az, hogy nem szinuszos. Itt ugye nincs reaktív áram.
Pontosat úgy tudnál mérni, ha szkóppal néznéd az áramot, és az alapján számolnál négyzetes közepet.

200W terhelésen mennyire megy fel a huzalod hőmérséklete?

A vasat célszerű a szélén mérni, ahol csak vas van, hogy melegszik -e.
Egész biztos a primered melegszik? A szkóp szerint mindössze 3Arms folyik rajta, amit fele ennyi drótnak is birnia kellene.

Nekem van egy tippem:
A huzalt az eddy-örvény áramok melegítik. Mivel légrés fölé tekertél, ezért a légrésből kijövő mágneses tér örvényáramokat kelt a huzalban. Ezt úgy tudod leellenőrizni, hogy majdnem ugyanígy (azonos mágnesező és azonos szórt induktivitásra) tekersz, de a legrés fölé nem tekersz. Vagy úgy is le tudod ellenőrizni, hgoy ideiglenesen kiveszed a légrést (ekkor a ZVS meg fog szűnni, ha volt, és a FETek jobban fűtenek, de nem lehet katasztrófa)
(#) pepe1125 válasza voodoo hozzászólására (») Feb 4, 2015 /

Jelenlegi felállás 10/5 menet. 400 W terhelés.

A hatásfok az eddigi műszerezés szerint 89%, viszont most már a vasmag furcsa hangokat ad ki, és a szinuszos áram formája sem az, hanem megdűl kicsit. Mint ha telítődne a vasmag mert a fetek kezdtek el melegedni. A réz már kézzel megfogható maradt, viszont sovány keresztmetszet mellet megy. Ezért úgy gondolom növelem 13/6 arányra.

Lementem már 60 kHz környékére is. Ott sem volt jelentős javulás.

Küldök fel egy szkóp képet, meg azt, hogy néz ki.

Az áramváltó pontosan 10 A - 10 V / osztással van 75 ohmra 75 menettel készítve, mert így pont jó, 4 W ellenállással. Nem melegszik. 10 A primer áram esetén 1.3 W disszipálódik el rajta.

Szóval most annyi áramot mutat a szkóp amennyi a feszültség az ellenálláson. Sőt azt is megmértem, hogy a 75 Ohm valójában 78 Ohm és ennek megfelelően 78 menetet tettem az áramváltóba.

Jah, kivettem a légrést, mert akkor nagyon torzult a szinusz. A képen már a légrés nélkül megy.

Hány uH lett a szórtad?

Lr = 10,7 uH, ehhez tettem 220 nF kondit, 100 kHz.

De most mondja már meg valaki, hogy inkább fentebb tegyem a rezonanciát, vagy lentebb? Jóság hol jobb?

Tégy be még egy ugyan olyan 220nF párhuzamosan neki, és vidd lejjebb a frekit 65kHz-re.

Idézet:
„Jóság hol jobb?”

Az qattól függ...:
- 100kHz tökéletes választás N87 és N97 anyagoknál, illetve ha van 0,4mm-nél vékonyabb huzalod

Lejjebb akkor érdemes vinni, ha veszteséges a mag (N67 vagy más), vagy nincs vékony huzalod, vagy nagy lenne a kapcsolási veszteség.

100kHz környékén jó lesz.

Ha most épphogy nem telít be, akkor alacsonyabb frekin be fog telíteni.
(#) voodoo válasza lorylaci hozzászólására (») Feb 4, 2015 /

Azt hiszem 3C90-es anyag.
(#) (Felhasználó 46585) válasza pepe1125 hozzászólására (») Feb 4, 2015 /

Jó ez az áramváltó, de azért számold ki, hogy mennyi az indukció a vasmagban.

Na igaz, lentebb mentem a frekivel, és három képet csatolok. Ahogy emelem a DC busz feszültséget úgy kezd a rezonáns szép szinusz torzulni. Ez lenne a vas telítése? Mert ahogy emelem, már a védelem is bekapcsol. Viszont ha kiveszem az egy papir légrést, akkor bírja egy darabig csak a vas melegszik. Nagyon.

Esetleg ebből a vasmagból tudnék most venni. Ez jobb lenne? Bővebben: Link

Továbbra is 17 menet a primer?
Persze, hogy jobb!

Amit a szinuszt torzítja, az a mágnesező áram. Ahogy mentél feljebb a feszültséggel betelített a vasmag, így csökkente a mágnesező induktvitása, és így a mágnesező áram.

Kevesebb menettel kisebb légrés kell adott mágnesező induktvitiás eléréséhez 8saccra 2 papír helyett 1 papír).
Mennyire nagyon melegszik a vasmag? 50-80C között teljesen normális a dolog.

Csak 10 menet a primer...

Most már tettem rá még három menetet, de vissza tudok állni 10-re.
(#) pepe1125 válasza lorylaci hozzászólására (») Feb 4, 2015 /

Egy pár percig tudott csak menni, mert sok áramot eszik. Szóval kézzel már nem tudtam fogni. De hosszú távon biztos nagyon forró lenne.

440nF a rezó kondid?

Igen.

És sajnos olyan sok áramot eszik, hogy tuti a vasba megy mind.

Kezd most már nagyon elegem lenni. Se a sok menet nem jo. Se a kevés.
Ez ennyire egy szarvasmag?!

Képes volt annyi áramot felvenni, hogy 400 W jött ki és 600 W be... Le is nyomta az AC táp kismegszakítóját úgy, hogy vissza senem lehet kapcsolni.
Következő: »»   511 / 782
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem