Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Leválasztó transzformátor
Helló.
Röviden: Igen.
Nos megvan a leválasztó trafóm és működik.
Az a kérdésem, hogy műszerrel miért mérhetek a 100V körüli feszültséget a burkolat (védőföldön van) és a leválasztott kimenet között? AZ első trafó 12V-ja és a második trafó mindkét tekercse egyáltalán nincs "ohmikus" kapcsolatban még 10Mohm tartományba sem a burkolattal. A burkolatot így leföldeltem a hálózatra.
Terhelve is próbáltad mérni? Köss a multiméterrel párhuzamosan egy 1k Ohm-os ellenállást.
Az 1k-s ellenállás egy pillanat alatt szétég.
Kivéve, ha az a 100V csak valami kapacitív úton kerül oda, és terhelve nem lesz ott semmi. Akkor tegyen oda 100K-t.
Terhelés nélkül néztem.
Ok, megnézem.
Köszönöm!
Köszönöm a választ! És ha nem teljesen egyforma a 2 trafó,hanem az egyik pl. 100 Wattos,a másik pedig mondjuk 80 Wattos vagy 120 Wattos? Akkor is össze lehet így kapcsolni őket semmi gond nélkül? Az biztos hogy nem pont egyformák. Az egyiken 100 Wattot ír,a másikon semmit,de az kicsivel kisebb. Üdv!
Össze lehet, de a leggyengébb láncsszem lesz a mérvadó a teljesítményben.
Ha nincs galvanikus kapcsolat, mint ahogy 1984white írta, akkor mehet oda nyugodtan az 1 kOhm.os ellenállat, a feszültség csak kapacitív úton juthat oda.
Hello! Tudja-e valaki,hogy pl.egy 100 Wattos leválasztó transzformátort hány Voltosra szoktak tekercselni a szekunderen lévő feszültség esés miatt? Úgy értem,hogy a primer az 220 V, a szekunder pedig pl.egy 100 Wattos izzó terheléssél legyen 220 Volt,vagy üresjáratban. Nekem van egy,és 100Watt terheléssel 20 Voltot esik a szekunderen a fesz. Ez normális?
Max. 10 %-ot. De erősen függ a drótkeresztmetszettől is.
A 100 watt pedig lehet, hogy 100 VA ( írás ) és máris túl van terhelve picit a trafód.
Ha jól értem: ez 230/230-as trafó?
1. Addig terheled a szekundert, amíg ugyanazt a feszültséget méred, mint amit a primerre kötöttél. 2. Ezt fordítva is elvégzed. Innen már csak számolás; mennyi a 100VA (amit ráírtak). A hozzászólás módosítva: Feb 10, 2015
Annyi kérdésem lenne, hogy etm hozzászólásában említett kapcsolást NYÁK-ba ültethető trafóval is meg lehet valósítani, ha 230/230V és alacsony áramerősség az elvárás?
Köszönöm a választ!
Köszönöm a választ!
Annyi kérdésem lenne még, hogy ha én pontosabban egy 230/115V transzformátort szeretnék, akkor két darab a képen látható trafóval megoldható-e. Ha jól emlékszem a 2x115V-osakat lehet 'közösíteni' egy 230V-osra, a másik primerből pedig csak egy 115V-osat használnék.
Ezek általában úgy vannak kialakítva, hogy a 115V-os tekercsek párhuzamosíthatók (külön vannak kivezetve). Így 115V-on a teljes teljesítményt kiveheted.
Ohh értem. Ezek szerint, ha a rajzaimon lévő módon kötöm őket össze (9V a 9V-tal), akkor így működőképes lesz a dolog? (nem tudom melyik a primer és a szekunder, lehet pont fordítva rajzoltam fel, de majd kimérem valahogyan a kivitelezésnél)
Köszönöm a segítséget!
Ez a két kapcsolás (ábra) lényegében ugyan az.
Ha 230V -os tekercset szeretnél, az elmenő vezetékeket a két 115V -os szélső kivezetésre kösd, a középső kettőt kösd össze.
Próbáld meg ezt a variációt. Azt nem tudom, mit akarsz vele elérni, fele teljesítményre jó csak, viszont az lenne, amit szeretnél jó bekötéssel.
Ha a 9 voltos részek nem kellenek, azokkal is tudsz + / - kicsit módosítani a szekunderben. A csatolt rajzodon a 230 nem jó, párhuzamba kötötted a 2 x 115-öt. A hozzászólás módosítva: Márc 18, 2015
Olyan kapcsoláshoz kell a leválasztó, ahol maximum 115V-ra van szükség és ez az egyik legköltséghatékonyabb módja, hogy biztonságos legyen, és működjön is.
Így már helyes a bekötés módja? Előre köszi!
Sziasztok!
Csöves erősítőt (120-150 wattos) szeretnék vizsgálni és ehhez szeretnék egy leválasztó transzformátort tekertetni a biztonság kedvéért. Ehhez egy 400 VA-es trafó megfelel, ami 1,7 A-t tud folyamatosan? Köszi előre is!
Szia!
Nyilván a csöves erősítőnek van hálózati transzformátora és ezért nem kell külön leválasztót használni.
Az odáig megvan, de úgy tudom, hogy érdemes védőelválasztást használni és a biztonsági trafó által előállított 230 voltról hajtani a vizsgált készüléket.
A készüléked hálózati trafója biztonsági trafó. Jól néznénk ki, ha nem az lenne. Ezért nem kell extra trafó a vizsgálathoz, mert ha nem lenne biztonságos a meglévő hálózati trafó, akkor rázna, ha hozzányúlnál például a hangszóró kimenethez vagy a vonali bemenet csatlakozójához. Olyan esetben kell biztonsági trafóról vizsgálni egy készüléket, ha a hálózatról nincs biztonsági trafóval leválasztva az áramköri rész, az a terület, ahol vizsgálódni akarsz. Az erősítődben biztosan van hálózati trafó, ami az anód és fűtőfeszültségeket állítja elő.
Köszönöm szépen. Az első rész világos volt, a második részben voltak fekete foltok. Köszi még egyszer!
Hello! Ide írok,mert itt volt szó a leválasztó trafóról. Kaptam egy leválasztótrafót. Lehet állítani a kimenő feszt 190V -260V között. Számomra az a furcsa,hogy a kapcsolóval a primer menetszámát változtatom ,nem pedig a szekunderét. Így van bekötve,így kaptam. Szerintetek ez normális? Ha igen,akkor miért jobb a primert változtatni? Vagy csak tévesen kötötték be? És még egy dolog: Hogyan tudom meg hogy hány wattos a trafó? Ráírva sehol nincs semmilyen adat,vagy csak lekopott.Szerintem kb. 500 W körül lehet. Előre is köszönöm!
|
Bejelentkezés
Hirdetés |