Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Nagyon helyes. Én is tanulom a tekercselést, Granpa (Kálmán) barátomtól, Vele tekertük a DAC trafókat is. Nem baj, majd ha lesz rá kereted, akkor majd fejlesztesz, addig marad a bontott, csak most már tudod, hogy mit kell keresni ami jó, és amire érdemes költeni a zsetont.
Fotót küldj róla, mert voltak régiek M, vagy EI lemezeléssel is! Sajnos légrésesek, bár volt prespánbetétes is. Azokból lehet (nem vájt fülűeknek) SE kimenőt is. Én sok páka (és egyéb) trafót csináltam azokból. Fojtónak megfelel. Mai napig van (50 éves) pillanatpákám ilyenből.
A hozzászólás módosítva: Feb 8, 2015
A permalloy kis jelszintekre kiváló, de kimenőtrafóba nem az igazi. A Beag anno kétféle trafólemezt használt, a szürke "ropogós" a jó.
Nagyon is jó lenne kimenő trafónak, csakhát nagyon drága. (volt idő, mikor hálózati trafót tekertem permalloyból, ez "volt")
A hozzászólás módosítva: Feb 8, 2015
A másikféle az hogy néz ki? Egyébként kivitelben van valami különbség? Tehát úgy értem, hogy én kétfélével találkoztam, az egyiknél egy letöréssel jelzik, hogy melyik oldalon van a lemez nyelve, a másiknál pedig egy kis bevágással, de ennek mind a négy sarka lekerekített. A bevágásos, lekerekített sarkú lemez az AE-211-es trafójában volt, a letört sarkú lemez pedig a 782/A-ban. Így meg tudod mondani, hogy melyik-melyik lemez?
Bizony nagyon drága, ha újonnan akarnánk megvenni, akkor a Permalloy lemez ára 2000 Euró/kg.
Sziasztok.
Kaptam 2 darab GU 29-es csövet, (rövidhullámú adócső). Ha valaki már épitett ezekkel erősitőt megköszönném ha megosztaná a tapasztalatait.
Én úgy emlékszem, hogy három sarka kerek, a negyedik volt egyenes. Onnan lehetett látni, hogy légréses, vagy átfedéses módon van lemezelve.
Idézet: „Nagyon is jó lenne kimenő trafónak, csakhát nagyon drága.” Telítési indukciók Permalloy C, mumetall ~0.5-0.7T Permalloy B ~0.9-1T "mezei" Si-ötvözetű trafólemez ~1.5-1.7T TRAFOPERM N3, M6 és egyéb spéci, irányított szemcséjű vasak ~ 2-2.2T Együtemű trafónál ugye nem kell magyarázni, miért döntő jelentőségűek a fenti adatok. Gondolhatnánk, hogy ellenüteműhöz -az árát leszámítva- tökéletes, csakhogy a Permalloy-ötvözeteket a két nagyságrenddel magasabb permeabilitás különösen érzékennyé teszi a munkaponti aszimmetriára, ami még talán kezelhető lenne, ám vezérlésnél a nyugalmi anódáram-különbséghez hasonlóan makacsul egy irányba tolja el a mágneses munkapontot a karakterisztikák vagy a csatolókondi(!) értékek eltérése. Lényeg, hogy oda is muszáj 1-2 tized milliméter légrést betervezni (permalloy zárt M mag kilőve). Leginkább egy Permalloy C-re tekert kimenőtranszformátoros SE-nek nézném meg a teljesítmény-frekimenetét... A hozzászólás módosítva: Feb 8, 2015
Kimenő trafónál a telítési indukciónak közelébe se lehet menni. De ez már OFF, ha gondolod folytassuk a kimenő transzformátor topikjában.
Érdekes menet lenne Minden esetre a különleges vasak különleges/speciális felhasználásra készültek. Nem kimenő trafóhoz..Hátrányuk is van ilyen felhasználásban. Állapodjatok meg döntetlenben
Sziasztok!
Gondolkodom, hogy készítenék egy 6c3cc csövekből állo SE esetleg SEP Erősítőt. Volna trafó vasam is illetve napokban fogok hozzá jutni jó néhányhoz amihez csak cséve kell amit nyáklapból csinálnék. Az lenne a kérdésem, hogy nem tudtok egy leírás ami alapján tudnék tekerni egy jó minőségű kimenőt? A jó minőség tudom sokmindentől függ, de én megpróbálkoznék egyel...
Ehhez hasonló leírásra gondolok csak 6c3cc hez.
trafó rajz
A téma képei 131. oldalon van a módszer.Kissé nehezen, de olvasható.
Van egy, 6C33-hoz PP.
Lehet, hogy itt jobb helyen lenne. Bocs Zoli. 3.
A kimenőtrafó terve kitől van? Már ha nem titok...
Nem titok, egy román diy oldalról való, ahol a kolléga 6C33 PP-vel küzdött meg.
Üdv!
Lenne egy olyan kérdésem, hogy mitől halkul az elektroncső? Egy gitárerősítőről van szó, amiben 1 db El84 a végcső. Anódfeszültség 257V, a segédrácson 247V van, a katódban pedig 130Ohm, amin 6,8V esik. Eddig elég volt negyedig tekerni a hangerőt, hogy szobába ideális legyen, most félig kell. Létezhet, hogy mérésre minden normális, de mégis haldoklik a cső? Tudom, hogy nagyon csúcsra van járatva, viszont így használom 2 éve, és azóta még nem volt benne végcső cserélve. A hozzászólás módosítva: Feb 11, 2015
Ha emissziószegénnyé válik a katód,az elég nehezen kimérhető.Ezen adatokkal 19mA folyik a végcsövön,ez nem épp egy "energikus"beállítás.Végcső cseréje percek alatt választ adhat a problémára.
Hogy jött ki az a 19mA?
A hozzászólás módosítva: Feb 11, 2015
52 mA az, az meg sok.
Én tudom, hogy annyi, csupán kíváncsi voltam.
De említettem is, hogy eléggé a csúcsra van járatva.
Ez még onnét is pici nyújtózkodás...
A cső határadata azt hiszem 12W Az ajánlott áram 47-48mA, ha jól emlékszem. Hamarosan béke poraira. A hozzászólás módosítva: Feb 11, 2015
Kell a nagy headroom
De az 52 mA a katódáram. Ebből még lejön a segédrács árama.
Nos pont azért sok, mert az a katódáram (ebben benne van a g2 áram is!), ki tudja, hogy mennyi emittálóanyag hiányzik már róla?
A hozzászólás módosítva: Feb 11, 2015
Mindenesetre te SE trafó rajzát tetted be.
Mért lenne sok, éppen jó. 250 V anódfesznél (itt is annyi van) 52 mA katódáram szokásos érték. Ebből 48 mA valószínűleg anódáram, a többi segédrácsáram, dehát ki lehet számolni is (pl. kimenő dc ellenálásán eső fesz segítségével az anódáramot, vagy a segédrács ellenálláson eső 10 V segítségével a segédrácsáramot, ezt kivonni a katódáramból). Ha itt a segédrács ellenállás 2.2-2.5 Kohm akkor máris jó az 52 mA katódáram. Anód disszipáció ekkor 12 W, segédrács disszipáció 1 W körül van.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |