Fórum témák
» Több friss téma |
Szia!
Nincs eltörve. Egyszerűen elengedett a ragasztás.
Üdv!
Van egy makita nagyflexem , aminek leégett az állórész tekercse.Elvittem megtekercseltetni és az a problémám , hogy nem tudom , hogy melyik kivezetés hova kéne , hogy menjen a forgásirány miatt(4 kivezetés van).Van valami módszer , arra , hogy , hogy lehetne kimérni?Vagy mindegy , hogy a 4 kivezetés közül melyik kettő megy a szénkefére , meg a kapcsolóra?Ha esetleg rossz lenne a forgásirány akkor a két szénkefén levő vezetéket kell megcserélni?Köszönöm előre a segítséget!
Köszönöm a választ!Még annyi lenne a kérdésem , hogyha véletlenül úgy kötöm be hogy fordítva forog akkor attól lesz baja?
Ezek egy adott forgásirányra vannak tervezve, ellentétes irányban nem szeretnek menni (szikra, melegedés, nyekk). Néhány másodpercig persze nincs baj, mert látod, hogy nem jó az irány, és leállítod, átkötöd.
A hűtése is csak a jó irányban hatásos.
Persze de csak a kiprobalas miatt kerdeztem.Rendben koszonom a valaszokat!
Sziasztok! Mivel motorról van szó, talán elfér. Adott egy Siemens 70' évek ben gyártott 11KW motor, ami hidraulikabszivattyút működtet egybfelújítás műanyag fröccsöntőgépet lát el hidraulikus nyomással. A motorvédelem az eredetileg úgy volt, hogy egy relé kapott egy kis trafón keresztül feszt a gép bekpcsolásakor. A motorban van egy ptc, ami a relé tekercsével van sorba kötve. Szeretnék valami elektronikus motorvédelmet. A relé alapból meghúzott állapotú, potival ki kisérleteztem hogy a ptc milyen értékén kapcsol ki/be: kb 2.5k ohm értéket elérve a tekercs elejt, és egészen 220 ohmig nem is húz meg újra. Erre szeretnék valami elektronikus védelmet, ami egy relét húz meg, ami a motor mágneskapcsolójának az áramkörét szakítja meg(ami öntartóra van megoldva), ha a ptc eléri a 2k ohm értéket, és csak mikor vissza hűl a ptc 200 ohmig, akkor enged el újra a relé, ezzel bekapcsolhatóvá téve a motort. Én elsőre komparátoros dologra gondoltam, de itt elakadtam.
Frekvenciaváltóval (Omron SG3JV --220V-380/1.1 KW) szeretnék húsdarálót hajtani, ami
ráadásul nem kicsi (32-es). A motor amit kinéztem--megvan- 220/380V --0,12 KW 680 fordulatú. A frekvenciaváltó most éppen hajt egy 30 cm átmérőjű filckorongot és ugyanazon a tengely másik végén lévő 20 cm átmérőjű köszörűkövet (11,8Hz-en) s elég ereje van. Igaz a motor nagyobb (650W és 1440 fordulatú) Vajon fogja tudni hajtani? S mivel kisebb alapból a motor fordulata, nagyobb frekvencián kell hajtani (ez a fordulat ezzel a motorral kb. jó lenne a darálónak is). Kösz ![]()
Szerintem a jelenlegi állapot pont úgy van, ahogy szeretnéd. Felesleges lenne tovább bonyolitani, csak a relét be kell kötni a mágneskapcsoló vezérlésbe.
Az a haj, hogy a relé nem alkalmas visszajelzésre, és az azért kellene...
![]()
De a jelzőlámpát hogy működteted, ha csak egy záró érintkezője van a relének?
![]()
A baj csak az, hogy ,,követelmény" hogy 24v legyen, ne pedig 230V vagy 400v.
Transzformátorral ez a követelmény is teljesíthető.
Lehetőleg maradnék inkább az elektronikus megoldásnál...
Közben rájöttem, hogy az ötlet halott. Frekvenciaváltóval hajtott motor soha nem lesz olyan erős, hogy darálót meg tudjon hajtani. Marad a régi bevált módszer mechanikus áttétel.
bocs PJ
Sziasztok!
A motor kommutátor rész, hogyan van összeszerelve, ha egy szegmens kifordult a helyéről, azt mivel lehet esetleg visszaragasztani?
Nem javítható, csere. Régi kiköt, lehúz, új feltol, beforraszt (vagy présel).
Az gáz, mert akkor megy a fűnyíró a kukába!
Sziasztok, lenne nekem egy olyan kérdésem, hogy valaki tud-e valami féle leírást adni a
SELNI U2.40.01.P05-HU típusú motorról? Sajnos a kereséseim mindeddig hiábavalók voltak, remélem tudtok segíteni!! Köszönöm előre is! Üdv.!
Ebben a dokumentumban találhatsz (17 old) adatokat a motorról, igaz csehül.
Ez egy mosógépbe való univerzális soros motor, tachogenerátorral. A tachogenerátor által szolgáltatott fordulatszámmal arányos feszültséggel (nem közvetlenül) szabályozhatod a motor fordulatszámát. (ha mindenáron szeretnéd) Kösd sorba az állórész, és a forgórész tekercsét, (a dokumentum alapján ki lehet logikázni) és kösd a hálózatra, az érintésvédelmi szabályok betartásával. De óvatosan, a motort rögzítsd, nehogy leugorjon.
Hello, nagy gondban vagyok egy 7,5 KW-os motorhoz kellene fordulatszám szabályozó "frekvenciaváltó" viszont irtó drágák, nem tud valaki esetleg valamilyen rajzott hozzá, vagy más megoldást... előre is köszi
Ha nem fokozatmentes kell, akkor fogaskerekek (sebességváltó), vagy ékszíjtárcsás.
A hozzászólás módosítva: Jún 9, 2015
Fokozatmentes kell sajnos, ezért valami elektronikában gondolkoztam...
Aszinkronhoz nem egyszerű.
A 7,5 kW -os asszinkron motorod, tekercselt, (csúszógyűrűs), vagy rövidrezárt forgórészű?
Ha utóbbi, akkor frekvencia váltó a megoldás, bármilyen drága. Ha egyszerű áramkör lenne, nem lenne drága. Ha csúszógyűrűs, akkor lehet ellenállásos fordulatszám szabályzást is készíteni.
Nagyon szépen köszönöm a segítséget!!
![]()
Hali,
Nálam okosabbak (nem nehéz annak lenni) véleményét szeretném kikérni: Nemrég volt nagykarbantartása a házi vízellátómnak ami a képen is látható. Szétszedéskor a lapát felőli pajzsban a tekercsnél volt lerakódás a kopott szimmering miatt. Van egy ugyanilyen tartalék gépem, azt most szedtem szét, ugyanúgy ott van a befolyt víz nyoma, ami szerintem veszélyezteti a tekercs szigetelését. Mennyiben okozna gondot ha ezt a részt kiönteném műgyantával, óvva a tekercset az esetleg ismét beszivárgó víztől? A motor már sok éve megy, túlmelegedés, túlfeszültség ellen védve van, tehát nem gondolkodom esetleges újratekercselésen amit meghiúsítana a műgyanta. |
Bejelentkezés
Hirdetés |