Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » 3D nyomtatás

Témaindító: KBal76, idő: Jún 9, 2010
Lapozás: OK   12 / 204
(#) papaiatis válasza KBal76 hozzászólására (») Jan 15, 2015 /

Nem profi 3D tervező. Ezzel is kezdtem a hozzászólásom, hogy "egyszerű dolgokhoz". Bár az oldalon látok csomó olyan 3D tervet ami egészen bonyolultnak tűnik.
Én múltkor gyorsan akartam egy kutyaházat modellezni és ezt tűnt a legegyszerűbbnek.
(#) Mdavid hozzászólása Jan 16, 2015 /

Még korábban kérdeztem, hogy mivel oldanátok meg a nyomtató laptop nélküli használatát. Nos, a panelolu miatt elveszíteném a garanciát, amit nem akarok, így kerestem másik megoldást. Tegnap meg is rendeltem a nyomtatómhoz egy Raspberry Pi B+-t, memóriakártyával wifi vevővel, dobozzal, minden jóval, plusz vettem az Edigitalnál hozzá egy billentyűzet+egér kombót, az egész kb. 20 ezer Ft-ba került. Elvileg jövő hét közepére megérkezik minden, majd referálok, hogy mennyire működik a dolog.
(#) papaiatis válasza Mdavid hozzászólására (») Jan 17, 2015 /

Octoprint-et fogsz használni a Raspberry-n?
(#) Mdavid válasza papaiatis hozzászólására (») Jan 22, 2015 /

Nem, ugyanúgy Repetier Host-ot. Alapból be vannak állítva a nyomtatóm beállításai, egyszerűbb nekem, meg a UPC-s modemem nem túl stabil, így semmiképp sem nyomtatnék WiFin keresztül. Mindenképp pendrive vagy SD kártya, semmi sem indokolja a program használatát.
(#) kiskukapacsi hozzászólása Jan 22, 2015 /

Sziasztok!
Új vagyok a fórumon,és örülök,hogy rátaláltam. 2 évvel ezelőtt is foglalkoztatott a téma, hogy milyen jó lenne,de akkor még drágának tartottam. Most szerencsére egyre több helyről lehet alkatrészeket rendelni, így eljött az ideje ,hogy én is neki lássak a saját gépemnek. CNC gépet már működtettem,szóval annyira nem vagyok kezdő.
RepRap Prusa i3 van tervbe véve ,találtam hozzá STL fájlokat is ,és ez lenne az első kérdésem
Hol és mennyiért nyomtatnák ezeket ki? Ebayen kb 10ezer Ft körül mozognak,ez itthon olcsóbban kinyomtatható?
Tanácsaitokat várom szeretettel!
(#) don_peter válasza kiskukapacsi hozzászólására (») Jan 22, 2015 /

Milyen méreteket kell kinyomtatni?
(#) Mdavid válasza kiskukapacsi hozzászólására (») Jan 22, 2015 /

Írtam e-mailt. A napokban nyomtattam egy ilyen gépet egyik fórumtársnak.
A hozzászólás módosítva: Jan 22, 2015
(#) papaiatis hozzászólása Feb 6, 2015 /

Sziasztok

Használ valaki bowden extruder-t?
Egy Prusa i3-at építettem, amihez csináltam egy ilyen bowden extruder-t: http://www.thingiverse.com/thing:325850 (köszönet MDavid-nak érte!).

Sajnos azt vettem észre, hogy egy ideig még csak-csak megyeget az extruder, továbbítja a filamentet, de sajnos 1 rétegnyi nyomtatást se tudok megcsinálni, mert elakad az extruder: vagy nem forog a motor, vagy forog, de filament nem megy sehová. Mindaddig amíg a filament nem ér le a nozzle-ig, megy rendesen. Amint leér oda, egy kis olvadt műanyag kijön, aztán ennyi. Megakad.

A hotend-em egy E3D (jellegű) full metal bowden hotend, kínából. 0.5mm nozzle.
Filamentnek 3mm-es PLA-t használok, 190°C környéki olvasztással.

1 hete szívok vele és már nem tudom mit kezdjek vele.

Bármilyen segítséget előre is köszönök!
Attila
A hozzászólás módosítva: Feb 6, 2015
(#) egaborka válasza papaiatis hozzászólására (») Feb 6, 2015 /

Szia, nem ismerem a bowden extruder-t és nem tudom hogy milyen filamentet használsz de szerintem próbáld magasabb hőfokon, 220°C környékén, hátha segít, én már szívtam ilyesmivel.
(#) papaiatis válasza egaborka hozzászólására (») Feb 7, 2015 /

Tegnap este próbáltam 220 fokon is, ennyit ajánlanak maximum. Sajnos nem lett tőle jobb a helyzet.
(#) KBal76 válasza papaiatis hozzászólására (») Feb 7, 2015 /

A két fogaskerék esetleg nem túl közel van egymáshoz? Mert ilyenkor meg tud annyira szorulni terhelés alatt, amit nem bír a motor.
Kézzel meg kellene próbálnod tolni a szálat a fejbe amikor meleg (nem az extruderen át), hogy úgy is egyszer-csak elakad-e? Tök könnyedén kéne hogy bele tudjad nyomni olyankor (a végén meg tekeredne a kukac kifelé).
(#) Mdavid hozzászólása Feb 7, 2015 /

Próbáltál több filamentet esetleg? Néha ha gagyi a filament, okozhat ilyen elakadást.
Nekem (bár direkt hajtású gépem van) ilyen hibát okozott még az elején, hogy nem volt kellőképp nekiszorítva a hobbed bolt a filamentnek, és csak forgott, néha továbbította. Ezzel a hobbed bolttal volt még olyan bajom, hogy eltömődött a fogazat, fogkefével kikeféltem és jó lett.
Az utolsó, amire gondolni tudok, az a Repetierben a beállítások. Küldj egy printscreent, hogy láthassuk, mik a beállítások.
A 220 C átlagos PLA nyomtatási hőmérséklet, legalább is annál a PLA-nál, amit én használok. Mondjuk én azt 210-en nyomtatom, 90 C-s asztallal.
(#) Mdavid hozzászólása Feb 7, 2015 /

Amúgy ti milyen üveget használtok a fűtött asztalon? Nekem alapból nem volt a nyomtatómhoz, elmentem az üvegeshez, aki azt mondta, ezt a hőmérsékletet csak a hőálló üveg bírja, amiből egy 203×203×4 mm-es db 8000 Ft-ba kerülne. Mondtam neki, hogy hát annyit nem akarok költeni, adjon egy sima üveglapot, hogy kipróbálhassam.
Szerintetek jó lesz?
(#) egaborka válasza Mdavid hozzászólására (») Feb 7, 2015 /

Szerintem jó lesz, én is "mezei" üveget használok 3mm-t (mert gyorsabban melegszik mint a 4mm) bár én nem szoktam 60°C fölé menni vele, de ha nem hirtelen hűl melegszik szerintem simán bírja.
(#) Mdavid válasza egaborka hozzászólására (») Feb 7, 2015 /

ABS-t is 60 fokon nyomtatsz? Mert én 110 körül szeretnék, 90-en sem tapadt eddig le
(#) egaborka válasza Mdavid hozzászólására (») Feb 7, 2015 /

ABS-el még nem igazán foglalkoztam kb 5m-nyi mintám van, de ha valakit érdekel van 3kg nyi PP (polipropilén-kopolimer) anyagom 3mm-es, szívesen adok a vállakózó kedvűeknek, ami nekem nem vált be, illetve az asztal szerintem nekem nem bírja a 90° -os magasságokat, 60 is nyögvenyelősen megy neki, lehet külső táp kellene még mellé.
Ki meddig merészkedett K8200 as nyomtatóval melegíteni az asztalt?
(#) KBal76 válasza egaborka hozzászólására (») Feb 7, 2015 /

Az a gond az asztaloddal, hogy 40W a fûtôteljesítménye. Ezért nem fût fel úgy, mint az ebayos változat (de azt a 100W táp sem bírná). Hiába állítunk be többet, ennyi Watt ennyi hôt képes termelni.
Nekem 15x20x1.9mm snassz képkeret üveg van fent (ja így elveszik egy kicsi a nyomtató felületbôl), és PLA (Herz, 190'C-n) még sosem vált fel. Asztal 60-65 fokos. Nyomtatás elôtt lemosom alkohollal.
(#) Mdavid válasza KBal76 hozzászólására (») Feb 7, 2015 /

Nekem szerencsére az asztal jól bírja, most még vettem hozzá egy bikább tápot is: ezt

Ehhez kerestem valami olyan csatlakozót, ami bírja a 30A-t (jó, nem fog ennyit felvenni, de ha már a táp tudja, akkor a csatlakozó is), de nem találtam. Nektek van esetleg ötletetek?
Nem akarom így csupaszon hagyni, mert 1. nem szép, 2. a barátnőm mindig olyan helyre nyúlkál, ahova nem kellene, nem akarom, hogy baj legyen.
(#) papaiatis válasza KBal76 hozzászólására (») Feb 7, 2015 /

Van egy olyan gyanúm, hogy túl gyors az extrusion speed, és emiatt akad el.
Slic3r-ben hogy tudom alacsonyabbra venni? Vagy egyáltalán hogy tudom megállapítani, hogy milyen sebességgel kellene menjen? Van erre valamilyen bevett gyakorlat?
A hozzászólás módosítva: Feb 7, 2015
(#) papaiatis válasza papaiatis hozzászólására (») Feb 7, 2015 /

Megtaláltam. Extrusion Multiplier. 1-en volt, 0.1-re raktam, tehát 10x lassabb. Így az ég világon semmi nem jött ki a nozzle-ből, ellenben ugyanúgy elakadt. 0.5-ön még csak-csak kijött valami, de akkor is elakadt.
(#) KBal76 válasza papaiatis hozzászólására (») Feb 7, 2015 /

És kézzel tolva, közvetlenül bele a szálat a fejbe?
A hozzászólás módosítva: Feb 7, 2015
(#) papaiatis válasza KBal76 hozzászólására (») Feb 8, 2015 /

Bakker. Az asztal beállítása nem volt jó...
Szétszedtem, kézzel toltam. Úgy folyt ki az olvadt műanyag ahogy az le van írva. Összeraktam még egyszer. Nyomtatás indítása... Nem történik semmi. Nem jön a cucc. Lenyomtam kézzel az üveget, hogy nagyobb legyen a távolság a nozzle és az üveg között. Erre tessék, megindult!
A nozzle nagyon közel volt az üveghez... Feljebb állítottam és már az első réteg filament is ki tudott folyni... Eddig úgy tudtam, hogy a nozzle meg az üveg között papír vastagságnyi helynek kell legyen. Úgy néz ki ez nem teljesen igaz.
Ti hogyan állítjátok be az asztalt?

Remélem a második nyomtatás is elindul szépen
(#) Mdavid válasza papaiatis hozzászólására (») Feb 8, 2015 /

Ez attól is függ, hogy az első réteged magassága hány százaléka a többiének. Én többnyire 0,2-0,3 mm-en nyomtatok, annak a 30%-át veszi, tehát mondjuk 0,1 mm magas lesz az első rétegem. A sima 80 g-os papír kb ilyen vastag, annál működik a papíros tesztelés. Egyéb esetre szerintem be kellene szerezni valami tesztkészletet.
(#) pittyu2 hozzászólása Feb 11, 2015 /

Hali. Miskolcon vagy környékén (B.A.Z. megye)van valakinek jól működő saját építésű gépe.?
Szeretnék egyet meg nézni , ugyanis vannak még szürke foltok amiket a fórum végig olvasása - és a net tanulmányozása nem tett tisztává .
(#) papaiatis hozzászólása Feb 13, 2015 /

Sziasztok,

Itt az első komolyabb nyomtatásom (1ó40p) az épített (Prusa i3) géppel. A képeket látszik, hogy a nyomtatás minősége még bőven elmarad a jótól. Szerintetek min kellene állítanom, hogy jobb legyen?

Amit észrevettem problémák:
* néhol nem folyt ki elég műanyag, itt-ott hézagos egy-egy réteg
* az alja tükörsima lett (érdemes kikapcsolni az asztal fűtését pár réteg után?)
* a felső luk nagyon pókhálós, tele van apró levegőben lógó műanyaggal

A mostani beállításaim:
* layer height: 0.4mm
* first layer height: 50%
* extrusion multiplier: 1
* nozzle diameter: 0.5mm
* extruder retraction: 2mm
* filament size: 3mm
* hotend temp first layer: 200°C
* hotend temp other layers: 200°C
* bed temp (always on): 60°C
* infill: 50% honeycomb

Slic3r-t és Repetier Host-ot használok.
A gépen Bowden extruder van.

Előre is köszi!
(#) GPeti1977 hozzászólása Feb 13, 2015 /

Szeretnék otthonra építeni egy 3 d nyomtatót, de ilyen szerkezetet még soha nem láttam és nem világos minden.
Először is kell egy cnc asztalt építeni eddig megvan hozzá a lineáris csapágy, a váz alu profil lenne nem túl olcsó de esztétikus meg méretre vágva lehet megrendelni.
Van léptető motorom is öklömnyi 200 lépéses bipoláris (kölcsön van adva remélem még megvan).
Az X,Y tengely bordás szíj esetleg bowden meghajtásos lenne, a Z tengelyre viszont szerintem elkel egy golyós orsó.
Pontosan nem tudom még mi kell hozzá,
Kell ugye a fej ami megolvassza a műanyagot ez az ebayen 4000huf tól van, ehhez kell egy hőmérő szenzor meg elektronika ami a hőfokot szabályozza és a pc-vel is kommunikál.
Kell a léptetőmotorokhoz step dir driver, illetve az asztal is jó ha fűthető.
Az olvadó huzal továbbítására is kell egy motor de nem tudom milyen sebességgel kell kb a huzalt továbbítani, gondolom ide is egy léptető motor kell lassító áttétellel.
(#) Mdavid válasza papaiatis hozzászólására (») Feb 13, 2015 /

Írd meg a sebességeket is! Az extrusion multipliert szerintem egy digitális tolómérővel kalibráld be. Ez nagyon fontos!. A sebesség talán túl nagy lehet. Még talán használj plusz hűtést a nyomtatófej mellett. Ezek után csinálj pár nyomtatást, és meglátjuk, mi lesz.
(#) egaborka válasza papaiatis hozzászólására (») Feb 13, 2015 /

Szia, én is Repetier Host és Slic3r-t használtam első körben, de nekem jobban bevált a CuraEngine, szerintem tegyél vele egy próbát gyorsabb a slice és a nyomtatás is, illetve én 0,2mm re állítanám a layer height-t, illetve tudni kellene a már említett sebességeket is.
(#) papaiatis válasza Mdavid hozzászólására (») Feb 15, 2015 /

A kalibráció alatt arra gondolsz, hogy ha kiadom a parancsot: adagolj 30mm filamentet akkor valóban 30mm-t adagol?

Hűtése egyelőre csak a cold end-nek van, a kinyomtatott anyagnak nincs.
(#) papaiatis válasza egaborka hozzászólására (») Feb 15, 2015 /

Beállítottam a layer 0,2mm-re, most épp azzal nyomtatok, meglátjuk.
A sebességekről képet csatoltam.
Következő: »»   12 / 204
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem