Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2499 / 3995
(#) IOsys válasza pont hozzászólására (») Feb 13, 2015 /

Meg fogom ezt próbálni, szkóppal is megnézem. A triakost is megpróbálom. Az a baj, hogy sok projektet csinálok egyszerre és mindegyikbe lapátolni kell a pénzt, és lehet, hogy furcsán hangzik, de ez egy elég jó páka nekem (SMA Solomon utánzat), nem merek bármit megcsinálni. (Bár ez a 68V simán túlmegy a "bármi" határán.) Ha több anyagi erőforrásom lenne, soha semmit nem kérdeznék itt.
A hozzászólás módosítva: Feb 13, 2015
(#) atosz86 hozzászólása Feb 13, 2015 /

sziasztok!Van egy suzuki swiftem 96os évjáratú, 3 éve vettem a járgányt, van benne "sajnos" utólag beépített indításgátló is. Nem is volt vele probléma 2 évig aztán nem érzékelte azt a " fekete kulcsszerű de nem kulcs valamit " tehát maradt a villogó piros fény mert ugye ha hozzáérintem átvált narancssárgáról zöldre aztán tudom indítani az autót.( bocsi a szakszerűtlen fogalmazásért de nem vagyok túl jártas e témában) Na már most a kormány alatt van elrejtve az indításgátló ( gyári autókban immobiliser )
vezérlődoboza amiből egy fekete vezetéktömb vezet balra, valamint egy fekete vezeték egy szál jobbra vezet kb a kesztyűtartó alatt el van szakadva csak az a bökkenő hogy nem tudom honnan szakadt le, vagyis nem találom a másik felét... Tehát itt a bökkenő és így ha indítani akarom érdekes kerepelő hangot ad ki de annyi be sem indul. kattan 3-4 et. Valószinű ez a szabadon levő vezeték mindennek az oka. De nem kizárt hogy én okoztam ezt a szakadást mivel ez a vezérlő doboz a kormány alatt eléggé feszült én megpróbáltam volna kicsit hozzáférni hátha találok rajta valami "ismertetőjelet" -bár ne tettem volna- ugyanis közben meglett a fekete műanyag pót indítókulcs amivel m
amit már érzékel.( hivatalos nevét nem tudom)
Tehát magamnak generáltam a hibát ezzel a vezeték szakadással... Az a bosszantó hogy nem tudok rájönni hova kössem vissza. (valahol hangszóró körül a kesztyűtartó mellett alatt) DE igazából azt se bánnám ha ki tudnám kötni valahogy ezt az egészet.. Szó mi szó nem nagyon van pénzem szerelőt fogadni, a másik pedig hogy moccanni sem tudok vele a ház elől.

Eléggé hosszúra sikeredett ez a monológ. Budapesten 18. kerületben élek ha esetleg tudna valaki pár jó tanáccsal szolgálni vagy esetleg a közelben lakik és vetne rá egy pillantást nagyon megköszönném!
Előre is köszönöm
atosz86
A hozzászólás módosítva: Feb 13, 2015
(#) gernerakos hozzászólása Feb 13, 2015 /

Üdv!
Egy gyors kérdés:
Okostelefonra letöltött szignálgenerátor használható oszcillátorként?
Részletesebben: Egy TTL-es egy digites számlálót kéne meghajtani 1Hz-vel, csak nincs semmilyen erre alkalmas műszerem, de elvileg az alkalmazás ezt a frekit elő tudja állítani, csak kérdés az, hogy telefon bírná-e, meghogy a jelszint elég lenne-e...
Bár, elég nagy hülyeség...
(#) kadarist válasza gernerakos hozzászólására (») Feb 13, 2015 /

Nem hiszem, hogy egyenszintet ki tudsz csatolni a telefon erősítőjéből, úgyhogy szerintem felejtsd el ezt a megoldást.
(#) gernerakos válasza kadarist hozzászólására (») Feb 13, 2015 /

De ha mondjuk használok valamilyen leválasztást és erősítőt?
(#) kadarist válasza gernerakos hozzászólására (») Feb 13, 2015 /

Mondom egyenszint. Ahhoz éppen hogy egyenáramú csatolás kell és nem leválasztás. Az 1 Hz gyakorlatilag egy egyenfeszültség-váltást jelent. Használj inkább egy egyszerű CMOS vagy TTL oszcillátort.
(#) pucuka válasza gernerakos hozzászólására (») Feb 13, 2015 /

A kimenetre tegyél egy Schmitt trigger bemenetű invertert, jelformálás céljából. Valószínűleg működni fog, de ha nem, akkor kénytelen leszel egy komparátort használni.
Impulzus áramkörök használatánál elengedhetetlen egy szkóp használata. A jel generátor kevésbé, hiszen egy Schmitt triggeres CMOS inverter áramkörből CD4093, vagy LM555 -ből egyszerűen tudsz jelgenerátort készíteni.
(#) gernerakos válasza pucuka hozzászólására (») Feb 13, 2015 /

Köszönöm a válszt mindkettőtöknek, azthiszem hanyagolom ezt a megoldást. Csak egy spontán ötlet volt, hogy mi lenne ha... De inkább marad a Lm555-ös oszcillátor, vagy egy szintén TTL-es frekiosztós oszcillátor.
(#) sandor npluszegy válasza kendre256 hozzászólására (») Feb 13, 2015 /

Köszönöm a hozzászólást köszönöm a vaterás ajánlatot az a helyzet szeretnék én valami villamosat csinálni megnéztem a kendre256 weblapot gratulálok a házhoz a a melegvizhez meg az egyéb berendezésekhez. Az akksi vezetékeken kellene mérni, azoknak a keresztmetszetét csökkenteni nem volna illdomos. Azt hittem van egy kapcsolás amit meg tudok csinálni és én leszek a frankó gyerek. Ha van valakinek ötlete vagy kapcsolási rajza köszönettel veszem. Minden jót mindenkinek.
(#) Wind-Storm hozzászólása Feb 14, 2015 /

Helló!

Ebay-es töltőáramkör köré építenék egy alkonyatkapcsolót.
A fény érzékelését kizárólag a napelemmel oldanám meg, melyet ha nem ér fény, ellenállásként viselkedik. A probléma az volna ha jól gondolom, hogy a sötétedéssel egyetemben fokozatosan nyitna ki a FET, mely nem előnyös a fogyasztók szempontjából.
Kiegészíthető volna valahogyan ez a kapcsolás átbillenősre, vagy kizárólag opamp/komparátor jöhet szóba?
(#) alex28 hozzászólása Feb 14, 2015 /

Sziasztok!
Bővebben: Link
Az alábbi linken található fényerőszabályzót szeretném kivitelezni. Ami reggel felkapcsol folyamatosan növelve a fényerőt, ezzel szimulálva a napkeltét, illetve este pedig folyamatosan halványodna majd lekapcsolna, ezzel pedig a sötétedést szimulálva. Sajnos ami a linken található termék az fénycsőre van, nekem pedig izzóhoz kellene. Sajnos nem vagyok túlságosan járatos az elektronikában, azonban van egy villanyszerelő ismerősöm aki valamennyire ért hozzá A kérdésem az lenne, hogy milyen eszközök szükségesek és hogyan lehetne kivitelezni? A válaszokat előre is köszönöm, és elnézést a hosszú hsz-ért.
A hozzászólás módosítva: Feb 14, 2015
(#) Csabesz04 válasza Wind-Storm hozzászólására (») Feb 14, 2015 /

Hasznalj 2 tranzisztort darlington kapcsolasba...
(#) nedudgi válasza alex28 hozzászólására (») Feb 14, 2015 /

Akváriumvilágítás és akvárium automatika topikunk már van. Olvassátok át azt a pár oldalt, és ott kérdezzetek.
(#) JEDY hozzászólása Feb 14, 2015 /

Sziasztok!
Renault Megane 2004-es évjárat :
Korábban már jártam úgy vele , hogy télen nem indult, borzasztó hangja volt, de sebességváltással megoldódott...ez ugye valószínű bendix probléma volt, de csak ritkán ,aztán teljesen elmúlt...
Most viszont az önindító teker, de a motort nem forgatja meg, 3. hosszas indításra elindult ....
Még melegen elsőre indult, de ez már másodszor történt két nap alatt...félek egyszer majd csak nem indul már többet, külföldön vagyok, egy hét múlva mennék haza...addig mit tehetek vele? Köszönöm a választ!
(#) kadarist válasza JEDY hozzászólására (») Feb 14, 2015 /

Szia!
Betolod vagy meghúzatod, egyebet nem tehetsz, ha nem jó az indító. De miért ide írtál, miért nem egy autós fórumba?
(#) Csupasz válasza JEDY hozzászólására (») Feb 14, 2015 / 1

Szia
Valószínüleg a tekercs nem húzza be a fogaskereket. Ilyenkor egy kalapács, az mindenre jó.
Üss rá egyet, kettőt, és beugrik.
(#) Gafly válasza kadarist hozzászólására (») Feb 14, 2015 / 1

Lehet hogy híre ment, hogy itt szoktak segíteni.
Ha megnézed sok olyan van, aki csak beregisztrál, kérdez valamit és eltűnik.
Én erre inkább büszke lennék, mintha másról lennénk híresek...
(#) mikrokapcsolo hozzászólása Feb 14, 2015 /

Sziasztok!
A minap szereztem egy D-link switchet, aminek nincs tápja. A hátán azt írja, 7,5V kell neki. Szétbontottam, nincs benne dióda, a helye át van kötve, közvetlen megy a táp két szűrőkondira, és innen megy tovább az ic-khez. Van egy DC-DC konverter benne, de van, ami közvetlen kapja a betápot.
Kérdésem az lenne, hogy használhatom-e egy 12V-os dugasztápról?
Mellékelek egy képet a beléről, az ic középen a konverter.
(#) izenahogyishivnak hozzászólása Feb 14, 2015 /

Nem tudjátok, hogy pl. az ilyen rajzokat milyen szoftverrel készítik?

Tehát olyan szoftver kellene nekem, amiben csak lefényképezem a paneleket és szépen meg tudom rajzolni, hogyan kell összekötni. Most nem találtam jobb képet, de láttam olyat is, ahol még alkatrészeket is le tettek, ha pl. kell ellenállás, dióda, stb...

A Fritzinget ismerem, de szerintem erre nem olyan jó, ezt valami mással csinálják.

Találtam még egy rajzot, ez is hasonló.
(#) mikrokapcsolo válasza izenahogyishivnak hozzászólására (») Feb 14, 2015 /

Szerintem ez simán valami egyszerűbb képszerkesztő. Pl, a világoskék jobb felső kanyarja kissé fura, a sötétkék nem középen jön ki a körből, stb. Szerintem ezt Paint.net-el, vagy gimp-el meg lehetne csinálni.
(#) kadarist válasza izenahogyishivnak hozzászólására (») Feb 14, 2015 /

Corel Draw-al könnyen készíthetsz ilyeneket. De akár még Paint-el is meg lehet rajzolgatni.
(#) izenahogyishivnak válasza kadarist hozzászólására (») Feb 14, 2015 /

Sok ilyet láttam már, ami nagyon hasonló stílusban készült ezért gondolom, hogy van valami egyszerű szoftver erre. Össze tudom én is hozni képszerkesztővel, de sokkal könnyebb volna célszoftverrel.
(#) gernerakos hozzászólása Feb 14, 2015 /

Üdv!
Mi a különbség például a 74LS00, a 74HC00, és a 74HCT00 között?
(#) kadarist válasza gernerakos hozzászólására (») Feb 14, 2015 /

Szia!
Az LS Schottky-technológiájú TTL-kompatibilis kapuáramkör, a HC CMOS-alapú, CMOS-szintekkel működő, a HCT pedig CMOS-technológiájú, de TTL-szintekkel működő kivitel.
(#) kadarist válasza izenahogyishivnak hozzászólására (») Feb 14, 2015 /

Akkor lenne értelme célszoftvert készíteni, ha ezt a fajta képszerkesztést, módosítást nagyobb mértékben használnák. De mivel ez egy szűkebb réteghez szól, ezért nincs rá kereslet.
(#) gernerakos válasza kadarist hozzászólására (») Feb 14, 2015 /

Tehát TTL áramkör meghajtásához csak 74LS*** vagy 74HCT***-et használhatok?
(#) kadarist válasza gernerakos hozzászólására (») Feb 14, 2015 /

CMOS-t is használhatsz, csak tartsd be a TTL-szinteket, tehát az 5V-os szabályt.
(#) qvasz2 válasza mikrokapcsolo hozzászólására (») Feb 14, 2015 /

Az adatlap, amit betettél, úgy kezdődik, hogy a bemenőfez. 3-40V-ig. Ha tuti máshova nem kolbászol el a villany, csak erre a DC konverterre, akkor nyugodtan küldheted 12V-al, feltéve, hogy a kondik is szeretik, mert az nem látszik, és nem is írtad!
De én biztosan tennék bele egy diódahidat a rövidzárak helyére
szerk:
Idézet:
„de van, ami közvetlen kapja a betápot”

Erről többet kéne tudni, hogy mit szól hozzá
(#) Mircsof hozzászólása Feb 14, 2015 /

Sziasztok!
Jól olvasom az IC adatlapját hogy a GND és a Vin láb között van egy zener?
És ezzel együtt a megengedett max bemenő feszültség 30V?
(#) mikrokapcsolo válasza qvasz2 hozzászólására (») Feb 14, 2015 /

Sajnos nem csak oda megy. Az RT9206 például közvetlen kapja. A kondik 25V-osok, szóval azok bírják. Teszek akkor bele diófát, legalább azon is essen valameenyi a 12V-ból.
Következő: »»   2499 / 3995
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem