Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Transzformátor készítés, méretezés
Ha kérdésed van, az alábbiak segítenek a hatékony választ megadni:
Mag típusa: M, EI, UU/LL esetleg I-kből összerakott, tekercselt, toroid. Lehetőség szerint képpel.
Méretek: magkeresztmetszet a*b (amit a tekercs körbeölel) ablakméret, lánc és toroidnál, belső-külső méretek.
Primer-szekunder feszültség(ek), teljesítmény igény.
Ezt SU75b-nek nézem, persze meg kellene nézni pontosan. De abból még 500VA-t is ki tudtam szedni egykoron. De ez biztosan nem az, mert az azért egy nagyon precízen megcsinált valami. Ennél még az orosz tv-ben is szebb trafó van, tehát ez csak valami copy, biztos hogy nem VAC. Egyébként, Tolnán is gyártanak, vagy gyártottak licence alapján vasakat, de azok is ezerszer jobban néztek ki. Kicsit kevesebb fluxust bírtak, mint a VAC.
Én is annak néztem, de ezt csak a pontos méretek igazolnák.
Ha pedig csak silányabb minőség lenne, akkor is kijön belőle a 200 watt, ami kell szucsinek...- rá is kell tekerni a drótot, az se akármi.. ![]()
Tehát akkor?.....
Kérhetnék egy kész haditervet? ![]() Mert ez a trafózás egy kicsit magas! ![]() A hozzászólás módosítva: Feb 12, 2015
Ez csak az én véleményem..
![]() Primer 874 menet, 0,7 mm átmérő, szekunder 96 menet 2 mm átmérő. 2 csévére tedd rá és osztottan a primert, szekundert egymás után ( mintha gyűrű lenne ). Mindjárt "biztonsági" is lesz. Term. a sorbakötéseknél a menetirányt nézd. granpa: a kérdések miatt írtam a " rá is kell tekerni"-t.
Még mindig azt mondom hogy a kész haditervnél többre mész egy méréssel. Egyébként egy ilyen vasból a legtöbbet úgy lehet kihozni ahogy én csináltam valaha, összeragasztod és megtekered teljesen körbe mint egy toroidot. Mondjuk nálam kényszerből lett így csinálva, mert az orosz úgy összeragasztotta valamivel a két vasat, hogy satuban sem tudtam szétfeszíteni.
Igen. De el lehet kerülni két csévetesttel és két részre osztott primerrel, szekunderrel - mint sok nyák-trafónál.
A séma, hogy egyértelműbb legyen.
Nagyon köszönöm!!! !
![]()
Nem biztos hogy ide való lesz a kérdésem. Hogy tudom meg állapítani egy transzformátor 220-as csatlakozóját?
Jó a kérdés..
![]() A primer tekercs általában 2 vagy 3 részből áll ( régen 0-110-220-240). Műszerrel megméred, melyik a legnagyobb ellenállású egybefüggő rész, aztán fogsz egy 100 wattos izzót, sorbakötöd vele és adsz neki 230-at - ha nem világít, max. nagyon halványan izzik, akkor eltaláltad. Ez az üresjárati áramtól is függ. Általában a legbelső tekercs és a legvékonyabb drótkivezetés, hacsak nem osztott, de akkor is a belső. Régi csöves rádióknál már bonyolultabb, mert ott a szekunder 2 x 250-300 volt becsaphat, de ez már gyakorlat kérdése, viszont ott is a belső a primer rész és mint fenn, több megcsapolás szokott lenni.
Ha abban biztos vagy, hogy hálózati trafóról van szó, akkor keress rajta vastag trafóhuzalból lévő kivezetéspárt és ezt tápláld meg (egy másik trafóról) mondjuk 6V-tal. A primer legbelül szokott lenni és általában nem maga a trafóhuzal a kivezetése. Ezeken próbálj mérni feszültséget.
A hozzászólás módosítva: Feb 18, 2015
Mért van az hogy a trafón a 40 v részél berakok egy 2 M ellenállást és terheletlenül meg mérem és ki jön 12 v. Egy számítógép ventilátort szerettem volna meg hajtani vele de amikor csatlakoztatom a ventilátort a feszültség nulla lesz. Mi lehet a baj? unitra zarta ts 80/14 a trafó típusa.
A 2M ellenállás miért kell?
Az 2 000 000 Ohm. Ha ezen keresztül akartál működtetni egy ventit, az úgy nem jó.
Hogy csináljak a 40 v-ból 12v -t?
A ventid kb. 0,1A-es lehet - szokványos PC ventiknél, de nézd meg, vagy mérd meg.
12V-nál így 120 Ohm ellenállást képvisel. 40-12=28V 28V/0.1A az 280 Ohm. 28*0.1A= 2.8W tehát egy minimum 3, de inkább 5W-os ellenállás kell. 2 db 560 Ohm 2W ellenállás párhuzamosan kapcsolva és minden OK.
Köszönöm szépen a válaszod. Még azt szeretem volna kérdezni hogy hogyan tudnám meg mérni hogy a tarfó hány Ampert tud a 40 v rész?
A trafó fizikai méretéből és a szekunder huzal vastagságából számíthatod ki.
Szia! Ne feledkezz meg az egyenirányításról!
Utána néztem neten 5,5 A tud a 40v-on.
Az meg van. Köszi hogy emlékeztettél rá.
Ha csak a venti miatt kell a trafó, ne pocsékold el rá.
5VA-es kis nyáktrafó elég rá...
Quad 405 szeretném majd.
A venti hűtésnek lenne benne. A hozzászólás módosítva: Feb 18, 2015
DE hülye vagyok elnéztem az adatot 2A-es 40 v rész 5,5v trafó másik kivezetése az 0,05A.
Nem tudom, milyen lehet a trafód, de a Quad-nak 2x valamekkora, egyforma feszültség kell.
Üdv.
Van egy toroid trafóm 2x27 v-os a szekundere 2x0,5 ös huzallal van tekerve vagyis párhuzamosan van 2db 0,5 ös vezeték egy tekercsen az lenne a kérdésem,hogy 1A elbír ez a trafó ?
A 2 x0.5 mm átmérőjű pont 1 ampert bír el..
Elbírja. Ki is számolhatod: A (huzal/ok) keresztmetszetét szorzod az áramsűrűséggel, pl. J=2.5A/mm2.
![]() 'ferci' beelőzött A hozzászólás módosítva: Feb 19, 2015
1N5934B zener dióda nem lenne jó 24v volt 3 W.?
A hozzászólás módosítva: Feb 19, 2015
De igen, csak 4V-al többet kap a ventid, mint 12V. Még mindig kell egy soros ellenállás is.
Amúgy az ellenállás olcsóbb a zener helyett. |
Bejelentkezés
Hirdetés |