Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LED-es világítás

Témaindító: xodak, idő: Aug 6, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   68 / 182
(#) nedudgi válasza hotib hozzászólására (») Feb 25, 2015 /

Egy ilyenbe való MR16 meghajtó tíz darabos tétele 10-11$ körül kapható az AliExpressen. Az alumínium és a LEDek már megérték ennyiért.
Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Feb 25, 2015
(#) hotib válasza nedudgi hozzászólására (») Feb 25, 2015 /

Persze, nem rossz az ára, de nem elég, hogy a ledek fűtenek, még két fűtőbetétet is rak bele...
Na holnap megírom, mi is az a kocka
(#) CRU3L hozzászólása Feb 25, 2015 /

Sziasztok!
Milyen LED-et érdemes a "lámpába" venni?
A 6 db 6W E27 nagyon gyenge, ebből a fajtából, ettől az eladótól:
A lámpa:
(#) nedudgi válasza CRU3L hozzászólására (») Feb 25, 2015 / 2

Ennek a hűtőbordának elég nagy falat az a 6W, ami gyakorlatilag 5W. Legfeljebb a 3W verzióval szabad foglalkozni.
Világításnál az, hogy egy világítótest hány watt energiát vesz fel, másodlagos jelentőségű. A megvilágítás erőssége a lux (Lx). Azt kell tudni, milyen célra kell a világítás, milyen messze van a fényforrás. Ebből meg lehet határozni, mekkora fényáramot (lumen, Lm) kell produkálnia, majd megnézni, hogy mi tud ennyit leadni, milyen hatásfokkal...
A hozzászólás módosítva: Feb 25, 2015
(#) CRU3L válasza nedudgi hozzászólására (») Feb 25, 2015 /

Szia!
Egy nagyobb helyiségben szeretnénk használni, szóval beltéri világításra.
Milyen adatokra lenne pontosan szükség?
(#) hotib válasza hotib hozzászólására (») Feb 26, 2015 /

Nos az a kocka egy graetz híd.

IMG_0165.JPG

(#) nedudgi válasza hotib hozzászólására (») Feb 26, 2015 /

Ebből le lehet vonni azt a tanulságot, hogy a nagy eladásszám még nem minden. Ami ilyen gyanúsan olcsó, (pláne ilyen kurrens cikk esetén) az már veszélyes. Ebben az esetben, ha kapsz valamennyi visszatérítést, még jól is ki lehet jönni a dologból, egy kis befektetett munkával. Gyakorlatilag anyagáron kaptad, ráadásul a graetz és a két ellenállás megmarad .
(#) hotib válasza nedudgi hozzászólására (») Feb 26, 2015 /

Alapvetően nincs vele gondom, eleve az volt a terv, hogy az elektronikát (bármilyent) kiveszem és külsőként felhasználom. Így szerencsés esetben mindjárt a pwm is beköthető, stb. Már ha olyan elektronika lenne benne.
Eleve 1db-ot vettem, tesztelni; ez most bebukott. Viszont tudom, hogy ha ilyeneket veszek, mire számíthatok. ~500,-Forintért kapok 4db 1W ledet, szerelve, hűtéssel.
Nem húztam negatívra az értékelésnél "csak" neutralt adtam neki, azzal a megjegyzéssel, hogy ez nem egy minőségi termék.
Majd beruházok még 15-re (ebből 16 kell összesen) és alkudozok.
(#) nedudgi válasza CRU3L hozzászólására (») Feb 26, 2015 / 2

Mi volt eredetileg a foglalatokban? Ha felfelé állnak a foglalatok, a mennyezet fényvisszaverő képessége is beleszól a dologba. A helyiség mérete, a tevékenység jellege nélkül nem lehet még saccolni sem.
LED világításra történő felhasználásakor más szempontokat kell figyelembe venni, mint hagyományos izzólámpáknál. Az izzólámpa 270-300 fokban világíthat (csak a foglalat csökkenti a látószöget), a LED 180 fok alatt, mert a hűtőborda jó nagy darabon betakar.
(#) ha1drp válasza CRU3L hozzászólására (») Feb 26, 2015 /

Én ezekkel a lámpákkal jól megjártam. Mindegy milyen teljesítményűnek adják el, jellemzően 3db 1w-os LED van benne. Ami nem lenne akkora baj, csak a nagyobbakat nagyobb árammal hajtják. E miatt nagyobb hő keletkezik úgyhogy 1-2 hónap és szükségeltetik a LED csere. - Persze lehet, hogy csak én jártam így.
(#) CRU3L válasza nedudgi hozzászólására (») Feb 26, 2015 /

Nem volt bennük semmi, most készült el és LED-et keresünk bele.
A helyiség 8 méter hosszú és 4 méter széles.
Mindennapi tevékenységekhez szertnénk: étkezés, olvasás, stb.
A belmagasság 2,5 méter, a kerék kb 40 cm-re lóg le.
6 db foglalat van.
(#) CRU3L válasza nedudgi hozzászólására (») Feb 27, 2015 /

Ezeken kívül kell még valamit tudni?
(#) nedudgi válasza CRU3L hozzászólására (») Feb 27, 2015 /

Ekkora területet nehéz ésszerűen, egy helyről megvilágítani. A felfelé néző foglalatok miatt a mennyezetről visszaverődve lesz hasznosítva a fény. A megvilágítás a távolsággal négyzetesen csökken, tehát a sarkokban már nagyon kevés lesz. Szerintem legalább két ilyen kellett volna, ráadásul lefelé irányuló foglalatokkal.
Az általam olvasott szabvány a közlekedő területeken minimum 100, munkahelyeken 300 lux megvilágítást ír elő, amit egy méter távolságra 100, illetve 300 Lm fényforrás tud produkálni.
(#) mtomihun hozzászólása Feb 27, 2015 /

Sziasztok

Vásároltam pár 220V-os ledes fényforrást, amivel az a baj, hogy kissé vibrál.
Van benne egy 400V-os 1u-s kondi. Ha azt kicserélném nagyobb kapacitásúra, jobb lenne?
Ill kicserélhetem, nem lesz nagyobb a ledek árama?
Itt van kép is.
Köszi
A hozzászólás módosítva: Feb 27, 2015
(#) CRU3L válasza nedudgi hozzászólására (») Feb 28, 2015 /

Akkor minimum 200 lumen / LED?
És milyen kialakítású LED lenne a legjobb?
A hozzászólás módosítva: Feb 28, 2015
(#) uniman válasza CRU3L hozzászólására (») Feb 28, 2015 /

Hello!
Már léteznek eléggé érdekes, az úgynevezett "COG" (Chip On Glass) LED-ek... Bővebben: Link
(#) sprofan válasza uniman hozzászólására (») Feb 28, 2015 /

Ezekkel már én is szemeztem korábban, van valakinek tapasztalata velük? Lehet beruháznék pár darabra ha tényleg annyira jó mint ahogy írják.
(#) uniman válasza sprofan hozzászólására (») Feb 28, 2015 /

Mindenesetre egy ilyen csillárban nem tudok "stílusosabb" LED világítótesteket elképzelni egy alatta zajló country mulatságon...vagyis, E14-es gyertyalakúakkal még jobb lehetne, bár azoknak kisebb a fényerejük...
A hozzászólás módosítva: Feb 28, 2015
(#) Hobbielektronika2k10 válasza antikzsolt hozzászólására (») Feb 28, 2015 /

Szia!
Kicsit ellentmondást érzek a színhőmérsékleti tábládban.
Hogy lehet a 3000-3500K semleges hideg?
Most vagy semleges fehér, vagy hideg fehér.
De a 3500K még a meleg fehér tartomány széle.
A 4000-4500K a semleges vagy natural, vagy neutral fehér.

Egy fény attól meleg, hogy vannak benne piros szín összetevők.
Egy fény attól hideg, hogy vannak benne kék szín összetevők.
Azaz a semleges fehérben a meleg szín összetevői eltünnek, de a hideg szín összetevők, még nincsenek jelen. Ezért semleges fehér.
(#) epyn válasza mtomihun hozzászólására (») Márc 1, 2015 /

Szia.
Nem a kondi a bűnös.
Ha kiveszed a nyáklapot a másik oldalán megtalálod a hiba okát:
-ez egy ún. 0 ohm-os smd átkötés lesz ami elégett. Ezt kell pótolnod pl egy forrasz hiddal,vagy vezetékkel
Nekem legalábbis 10-ből 7(!)-nél ez miatt mentek tönkre,mire rájöttem.Szerencsére nem dobtam ki egyet sem igy most mindegyik újra normálisan világit.
Fényképeznék,de nincs kedvem kiforrasztani a nyákot.
(#) CRU3L válasza uniman hozzászólására (») Márc 1, 2015 /

Szia!
Nagyon ritka az E27 COG gyertya formában.
A kettő közül valamelyik lenne jó?

Most két 100w-os halogén van benne, az szerintem elég.
(#) sprofan válasza CRU3L hozzászólására (») Márc 1, 2015 / 1

Ez egy picit "gyertyásabb" gyertya Bővebben: Link
Bár szerintem ide inkább 9W-os kellene, de ez függ attól is hogy mekkora az a nagyobb helység.
(#) CRU3L válasza sprofan hozzászólására (») Márc 1, 2015 /

Csak a gyertyásabb gyertyából csak E14-es foglalathoz van
A nagyobb helyiség:
Idézet:
„A helyiség 8 méter hosszú és 4 méter széles.”

Gyertya alakúból 4w-nál erősebb E27-es nem is létezik?

Lehet, hogy a foglalat nem gond, mert lehet átalakítót venni
(#) riddler17 hozzászólása Márc 1, 2015 /

Sziasztok!
A napokban RGB LED-es effektekkel foglalkoztam. Van 100db párhuzamosított 5mm-es RGB LED-es hangulatvilágítás, valamint egy gyári 5m-es 300 SMD RGB LED-es szalagom. Mind a kettőt meghajtja a vezérlő elektronika, hibátlanok az effektek, a különbség a fényerőben van. Az 5mm-es LED-es rész kb 1/3-ad, a LED szalagos rész normális fényerővel világít. Ennek az az oka, hogy az SMD-s LED-et lehet egymással sorba kötni, az 5mm-es LED-et pedig nem? Ha én is sorbakötök 3 SMD LED-et megfelelő értékű előtét ellenállással, majd ugyan ezt még másik 96 SMD LED-del is megcsinálom, akkor ugyan az lesz a végeredmény, mint egy gyári LED szalag esetében, ugye?
(#) nedudgi válasza CRU3L hozzászólására (») Márc 1, 2015 /

Az E27 gömb felülete nagyobb, tehát több hőt tud leadni. Az E14 megsütné magát nagyobb teljesítménnyel.
Nem egyszerűbb az E27 foglalatot kicserélni E14-re?
(#) nedudgi válasza riddler17 hozzászólására (») Márc 1, 2015 /

Nem arról van szó, hogy az 5mm LED fényereje nem akkora?
Áramot, feszültséget mértél?
A hozzászólás módosítva: Márc 1, 2015
(#) riddler17 válasza nedudgi hozzászólására (») Márc 1, 2015 /

A LED szalagnál színenként ~0,75A-t vesz fel, az 5mm-es LED pedig ~0,1A-t 5V mellett.

Nem a LED szalagon szeretnék cserélni LED-et, hanem maga az elgondolás helytálló-e, hogyha ilyen SMD LED-kel építek 100 darabos szalagot, akkor megfelelően fog-e világítani, kb 70-75%-os fényerőt szeretnék.
(#) mtomihun válasza epyn hozzászólására (») Márc 1, 2015 /

Helló

Nem az a baj, hogy egyszercsak nekiállt vibrálni, hanem új kora óta. Nem nagy vibrálások vannak, hanem szerintem az 50Hz érződik benne, ezért gondoltam, hogy nagyobb kondi kellene bele.
(#) sprofan válasza mtomihun hozzászólására (») Márc 1, 2015 /

Ki lehet próbálni, veszteni nagyon nem tudsz vele, csak amit beleteszel az minimum 400V-os legyen. Ha kipróbáltad majd írd meg az eredményt.
(#) nedudgi válasza riddler17 hozzászólására (») Márc 1, 2015 /

Elvileg nem lehet különbség. Ki kéne bogarászni, mi az eltérés a két áramkör között.
Következő: »»   68 / 182
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem