Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   1673 / 2532
(#) sonny007 válasza kameleon2 hozzászólására (») Márc 3, 2015 /

A háztól még nem próbáltam elszigetelni, viszont ha nem csavarozom bele a házba, hanem szabadon hagyom akkor igaz, hogy a házhoz hozzáérve nem "búg". Viszont ha a kábelhez érek hozzá szintén búg.
(#) zotya1983 válasza sonny007 hozzászólására (») Márc 3, 2015 /

Akkor próbáld meg elszigetelni a gépháztól, ha hozzáérsz természetes hogy búg hiszen letesteled valamelyest.
(#) Kerto84 válasza reloop hozzászólására (») Márc 4, 2015 /

Levettem a Ps-ről drótot.
G3-Rout:0
G3-Lout:0
G3-Ps:-16.4

Türelmes egy ember vagy,mit ne mondjak
(#) szamóca hozzászólása Márc 4, 2015 /

Van nálam javításon egy Technics SU-7600-as gép.
Hibajelensége, hogy egy ideig megy szépen minden hiba nélkül, aztán egyszer csak a zenei jel megszűnik, és csak recsegés, sustorgás jön a jobb oldali hangszóróból, miközben nagy kilengéseket produkál.
Minden bizonnyal a jobb oldali végfok a hibás, a hangerőpoti letekert állásában is jön a recsegés.
Kérdés mi lehet ennek a hibának az okozója?
A hozzászólás módosítva: Márc 4, 2015
(#) reloop válasza Kerto84 hozzászólására (») Márc 4, 2015 /

Ennek szólni illene, próbáld ki!
(#) sonny007 válasza zotya1983 hozzászólására (») Márc 4, 2015 /

RCA csatlakozókat átnéztem azok rendesen el vannak szigetelve. Hangerőszabályzó potut nem tudom sajnos sehogy sem elszigetelni a háztól.
Viszont a jel kábelt ha mozgatom bizonyos állásban nem "zúg".
Úgyhogy valamit azzal a kábellal kell kezdenem. :/

Ps nélkül szól is
Szép tiszta hangja van,nem recseg.
Ps mire való?

Na ez a pillanat is eljött!
Végtelen agyafúrtságában a tervező kikapcsoláskor nem a relét bontja, hanem a hálózati kapcsolóval egybeépített másik, ellentétesen működő kapcsolóval némításba viszi a végfokot.
Ez utóbbi kapcsoló elromlott, bekapcsolt állapotban nem szakít meg. Visszakövetve a PS és a -B2 drótjait megtalálod, esetleg meg is javíthatod. Azt várjuk el, hogy bekapcsolt állapotban e két ág között szakadás legyen.
A javítás hiányában kikapcsoláskor késve hallgat el az erősítő, torz hanggal, vagy pattanással járhat a lecsengés.

Ha jól értelmezem akkor magában a hálózati kapcsolóban van a hiba?
Mennyire javíthatóak ezek a kapcsolók? Ha ott lehet a hiba szétszedem megnézem.

Először is hallgasd meg a kikapcsolás jár-e számodra kellemetlen jelenséggel.
Ha igen, ellenőrizd valóban oda vezet-e az említett két szál. Fotózd le a kapcsolót!
(#) reloop válasza szamóca hozzászólására (») Márc 4, 2015 /

Szia! Végtelen egyszerű az erősítő, mégis komoly gond. Lehet egészen banális hiba, de bármely passzív, vagy aktív alkatrész is okozhatja. Forrasztás, vezetősáv repedés szintén játszik.
Gondolom nem megy a kimenet tendenciózusan valamelyik tápoldal felé, a védelem tiltana.
Először mechanikailag gyötörném egy picit. A hangszóró elé nem árt párszor tíz ohm-nyi soros ellenállás.
(#) szamóca válasza reloop hozzászólására (») Márc 4, 2015 /

Köszi!
Most szedtem le a rajzát, és nem szokványos a hangszínszabályzó elhelyezkedése sem. Először az elmondás alapján a magas tekergetésekor jött elő a hiba. Mikor elhozták hozzám akkor semmi baja nem volt, azután öt perc használat után, előállt a hiba. Próbáltam "biomechanikusan" a hibát orvosolni, de idáig nem reagál rá. Ma már nem szedem szét, de holnap nekiugrok.
Csak kíváncsi voltam valaki találkozott-e már hasonlóval, hogy ne kelljen végigzongorázni a számtalan lehetőséget.
(#) csadol hozzászólása Márc 4, 2015 /

Sziasztok!
Abszolút amatőrként szeretnék egy kis segítséget kérni.
Van egy ilyen erősítőm a garázsban (nincs fűtve, sőt egyik oldalon ablak sincs-›eső nem, de pára lehet):

A hiba az, hogy egyik napról a másikra úgy szól, mintha kiment volna a hangfalakból a mély, és azt is extrém halkan. A hangszórók jók, A-B csatornát felcseréltem, és bármelyik bemenetet választva (CD-AUX-FM) a hiba jelentkezik.
A fedelet levéve ezt látom:

A panelon 3 helyen feketedést látok, gondolom az ezen a környéken lévő alkatrészek hibájából:

A kérdés az, hogy érdemes-e foglalkozni vele, vagy olyan "filléres" régi erősítő, hogy árban időben jobban járok a lecserélésével?
(#) voodoo válasza szamóca hozzászólására (») Márc 5, 2015 /

Szia!

Én épp tegnap fabrikáltam és valami hasonlót tapasztaltam akkor, ha az előfok kimenetének a GND pontját elnéztem és nem forrasztottam a végfok bemeneti testjéhez. Sistergéses és kb fél másodpercenkénti kattogás volt hallható, de nem búgás vagy ilyesmi hanem inkább közepesen hangos jelenség.
Tehát simán elképzelhető, hogy valami vezetősáv elszakadt, forr.pont ellazzult, eloxidálódott. Átkéne nézni az összeset, és ha kell kis késsel megkapargatni.
(#) szamóca válasza voodoo hozzászólására (») Márc 5, 2015 /

Köszi, majd átnézem, de ma kedvem nem volt hozzá.
(#) janimester hozzászólása Márc 5, 2015 /

Így este nagy gondolkozások közepette nem bírtam magammal , és kipróbáltam a pa300-as végfokom amibe nem volt végtranyó (mert eldurrantak a hamis mivoltuk miatt) egy bd249C-BD250C párossal. Melegedtek a tranzisztorok rendesen , de külön bordára fogattam őket a teszt erejéig. És nagy megelégedéssel fogadtam hogy kristály tisztán szól a végfok, eddig TDA7294-hez voltam szokva de ez annál sokkal jobb első hallásra is. Most szétbontottam a panel és addig hozzá sem nyúlok amig nem lesznek meg a párba válogatott eredeti végtranyók. Egy videót is mellékelek akit érdekel, sajos nem a legjobb minőség. Bővebben: Link Apropó a bétára válogatást úgy kell kérni hogy a két egyforma tranyó legyen ugyan akkora bétájú vagy mind a négynek közel egyformának kell lennie?
A hozzászólás módosítva: Márc 5, 2015
(#) zotya1983 hozzászólása Márc 7, 2015 /

KÉPÜdv! Ebben az elrendezésben mennyire sanszos hogy rászór valamelyik trafó a panelekre?
Esetleg ötlet az elhelyezésre még mielött bedobozolom?
A hozzászólás módosítva: Márc 7, 2015
(#) voodoo válasza zotya1983 hozzászólására (») Márc 7, 2015 /

Szia!

Hagyományos trafós elrendezés estén törekedni kell valahogy a doboz közepére helyezni azt. Nem egy hátrány, ha cipelni kell és egyenesen is tudsz vele sétálni. Az nem baj ha felette, mellette van a toroidnak nincs akkora szórása külömben is 50Hz, és felharmonikusai, de nem hiszem hogy zajt okoz. Megfelelő árnyékolt kábeleket kell használni és nem lesz gond.
A hozzászólás módosítva: Márc 7, 2015
(#) zotya1983 válasza voodoo hozzászólására (») Márc 7, 2015 /

Értem,a lemezes trafótól jobban félek hogy az megszórja, de természetesen a bemenetek árnyékolt kábellel lesznek megoldva,köszi a segítséget.A súlyelosztás nagyjából egyforma mivel a borda is elég nehéz cipelve nem igazán lesz legalábbis hosszú távra biztosan nem kézben cipelem
(#) vipera1997 hozzászólása Márc 7, 2015 /

Sziasztok!
Szerintetek a 2 trafó mekkora mágneses teret kelthet?
Ott megy mellette a jelkábel és maxra tekert potinál nagyon zajos de csak a jobb oldal.Arra gondoltam hogy elhozom a jobb oldalt a bordák mögött, szerintetek az segítene ezen a problémán?

DSC_0158.JPG

(#) zotya1983 válasza vipera1997 hozzászólására (») Márc 7, 2015 /

az a ventillátor mit hűt? A jobb oldali lemezes trafót akár elforgathatod üzem közben is finoman és ahol már nincs zúgás oda rögzíted.
(#) vipera1997 válasza zotya1983 hozzászólására (») Márc 7, 2015 /

A venti a trafót és a végfokot hűti mivel oldalt jön ki a levegő ez egy reflex rx 800 egyébként.
(#) Kerto84 válasza reloop hozzászólására (») Márc 8, 2015 /

Egyenlőre pihentetem a dolgot,de nagyon köszönöm a kitartó munkádat,segítségedet
amivel működésre lehetett bírni az erősítőt.
(#) Kismazsika hozzászólása Márc 9, 2015 /

Sziasztok! Adott egy végfok ami össze van kötve egy három csatornás keverővel, a keverő pedig egy laptoppal, az lenne a kérdésem, hogy az normális ha a keverő melegszik ha hangosabban szól a zene ? A keverő típusa: Omnitronic BX-524 A válaszokat előre is köszönöm.
(#) neocska válasza Kismazsika hozzászólására (») Márc 9, 2015 /

Szia!
A keveröbe bevan épitve a "tarfo" vagy külön van?
Az én keverömnél például a trafo az külön van, a feszültség stabilizálás, szürés az a keveröben van, nagyából 40fok ig melegedik az a sarok ahol vannak a stabilizátorok, a többi része egyenletes hömérsékletü.
Most nézegettem pár képet, ebben benne van a trafo is meg a feszültség stabilizálás is, lehet azért melegedik.(jobb felsö saroknál, ahol csatlakoztatod a hálozathoz)
A hozzászólás módosítva: Márc 9, 2015
(#) ares9281 válasza reloop hozzászólására (») Márc 9, 2015 /

szia, reloop elkeszitettem egy erositot amit par hettel ezelott boncogattunk és kis gond van, mikor probalom beallitani a nyugalmi aramot, hááát egyáltalánam nugodt méghozzá 8.5A körül mozog. Mindent úgy csináltam amint leírtad de egyszerűen óriási az áram ... mihez kezdjek, hol keressem a hibát?

köszi a segítséget előre is!
(#) tomi1990120 hozzászólása Márc 9, 2015 /

Sziasztok en csak azt szeretnem kerdezni hogy mi a velemenyetek errol az erositorol?Erdemes megvenni megepiteni?Bővebben: Link
(#) reloop válasza ares9281 hozzászólására (») Márc 9, 2015 /

Milyen műveleti erősítőt tettél bele, ugye TL071-et?
R8, R13-at be kell lőni, hogy az IC nyugalmi áramától 3-3,5V essen rajtuk. Ebben majd segítek, először tisztázzuk az IC-t!

hát sajnos nekem se meg az üzletben se volt más csak ne5534 es ic... ami még eltér az eredeti tervtől az a tranzisztorpár, irf9640 és irf640 -eseket használtam bc550 helyett pedig bc546 ost és 560 helyett 556 ost raktam be.

sajnos nem kaptam 1k4 es ellenállásokat és 1k5 ösöket tettem helyettük... talán ez minden amiben az erősítőm eltér az eredeti tervtől.
Következő: »»   1673 / 2532
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem