Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   107 / 2533
(#) Directors hozzászólása Feb 5, 2008 /

okés
(#) petitrial hozzászólása Feb 5, 2008 /

Sziasztok!
Van nállam egy Universum 120 wattos gyári erősítő ami mindig kicsapja a trafó szekunderén található biztosítékot. Mi okozhatja a problémát?
(#) aflmor válasza petitrial hozzászólására (») Feb 5, 2008 /

Zárlat, túláram, stb. Ha nem mérhető hogy hol, csak a tápegységet üzemeld be először. Ha az rendben, (minden fesz. a helyén, szakaszold az erőlködőt és csak fokozatonként indítsd.
(#) petitrial válasza aflmor hozzászólására (») Feb 5, 2008 /

Aham, megpróbálom, sajnos a feszeket nem tudom, hogy mennyi kéne legyen. De megpróbálom amit mondtál. Nincs véletlenűl valakinek rajza? Universum HiFi amplifier 6000
Ilyen: Bővebben: Link
(#) atti212 válasza Pafi hozzászólására (») Feb 5, 2008 /

Szia! Berajzoltam a végfok rajzot amiről irtam hogy gerjed bizonyos idő eltelte után. Ilyenre gondoltál az emitterkövetős ráerőszakolásra kollektoros végfoknál? Használják ezt a technikát valahol ami ezen a rajzon van? Mert gyáriakban még sehol nem láttam. Valószinűleg épp azért mert nem jó semmire? Egy jó kis gerjedéses állapot közben levágtam a végtranyókat, csak a kollektros kimenetű párt hagytam rajta és meg is szűnt a búgás. Köszi előre is!
(#) atti212 válasza petitrial hozzászólására (») Feb 5, 2008 /

Hello! Érdemes legelőször rámérni hogy a végtranyók nem e zárlatosak. Jó esélyed van rá.
(#) aflmor válasza petitrial hozzászólására (») Feb 5, 2008 /

Gondolom, + - tápfesz van. Elsőnek nézd meg szimetrikus-e. Vagy vedd ki a végfok tranyókat, és méréssel, hasonlítgasd egymáshoz. Valamelyik biztosan drót.
(#) petitrial válasza aflmor hozzászólására (») Feb 5, 2008 /

Rendes tápról megy, nem középnullás. Viszont az előbb rosszúl írtam, ugyanis a kimeneten van zárlat. Bocsesz!
(#) petitrial válasza petitrial hozzászólására (») Feb 5, 2008 /

Végtranyók voltak elszálva, kösz a segítséget mindenkinek!
(#) kanocos válasza spkkill hozzászólására (») Feb 5, 2008 /

Eddig tökéletesen működött a sógorom erősítője. Ugyanazok a hangfalak vannak rajta mint voltak és elég sokat használta. Hol hajtotta mint az állat hol csak szoldogált. Amúgy a hangfalban egy 4 és egy 8 ohmos hangszóró van. Igazság szerint megengedett. Az erősítőn feltüntetve így van : 'A' pár 4-16ohm 'B' pár 8-16ohm...ha jól tudom ha mindkettőt bekapcsolnám akkor párhuzamosan csatlakoztatja a végre a hangfalakat szal a 3,6ohm eredő megfelelő lenne.
(#) KD mester hozzászólása Feb 5, 2008 /

Szevasztok.

Hááát, kivettem a bemenetről a 470pF-ot és az én erősítőm is gerjed nyitott bemenettel. Ha kézzel felemelem a panelt és közelítek a másik kezemmel a hűtőbordához, úgy fokozódik az áramfelvétel és a hálózati trafó zúgása is.

A gerjedést meg lehet teljesen szűntetni két alkalmas helyen betett kompenzálással, de azzal még elleszek holnap, hogy hol is lenne a legszerencsésebb kompenzálni.

Az MPSA-k bázis-kollektora közé betett 10-10pF-os kondenzátorok teljesen megszűntetik a gerjedést, de még megpróbálom máshol is a kompenzálást.
(#) lamalas válasza KD mester hozzászólására (») Feb 5, 2008 /

Udv KD mester!

Azt nem nezted meg veletlenul milyen frekin gerjed az erositod ha kiveszed a 470pF-os kondit?
(#) Pafi válasza atti212 hozzászólására (») Feb 5, 2008 /

Igen, ilyenekre gondoltam, ez így kifejezetten gerjedékeny, különösen 2SA1302/2SC3281-gyel! Lehet, hogy a végtranyók nélkül is gerjed, csak nem annyira, hogy a hangban jelentkezzen. Szkópon is megnézted, kivezérelve?
(#) atti212 válasza Pafi hozzászólására (») Feb 6, 2008 /

Szkóp szerint is csendben van a végtranyók nélkül. Tehát mostmár biztos hogy ez okozza. De miért van ez pontosan? Ezt nem tudod esetleg? Te milyen kapcsolást ajánlanál inkább? Az a helyzet hogy elég nagy tápom van + / - 82 V és szeretnék egy elég nagy teljesitményű végfokot épiteni. Ezzel ugy tűnt sikerült, de mégsem. Ezekkel a tranyókkal tudok normális nagy végfokot gyártani? Mert már megvannak.
(#) petitrial hozzászólása Feb 6, 2008 /

Mi okozhat olyan problémát, hogy a teljesítmény gyenge, viszont amikor kikapcsolom az erősítőt, 2 másodpercig beáll a teljesítmény normálra aztán természetesen elhallgat?
(#) Directors válasza KD mester hozzászólására (») Feb 7, 2008 /

Hali

Sikerült működésre bírni a másik oldalat is.
Még nem hallottam mert haver monta hogy mostmár szól mind a kettő oldala.(vagyis hallottam de csak próba hangszórókon nem rendes hangfalakon)
Már alig várom, hogy haljam mit alkottunk.

(#) lamalas válasza Directors hozzászólására (») Feb 7, 2008 /

Gratula! Azt tudod, hogy mi volt a baj?
(#) Directors válasza lamalas hozzászólására (») Feb 7, 2008 /

köszi
Hát ha minden igaz akkor gerjedt.De pontosan én sem tudom.De valamit összekötöt haver a GND-vel de csak addig ameddig beállítottuk a nyugalmi áramot.
(#) CHZ hozzászólása Feb 7, 2008 /

KD mester !

Végigolvastam a B5 erősítőtő részletes leírását , mindenre kiterjedő pontos , kezdőknek is megfelelő útmutatást ad .
Különösen tetszett a fotokkal illusztrált rész .
Én is kipróbáltam már a kapcsolásod .
Ha kíváncsiskodhatnék 1 kicsit , mi az a csöves ketyere ami az egyik képen a háttérben látszik ?

Üdv.
(#) Darka hozzászólása Feb 7, 2008 /

Hello!
Tud valaki mutatni egy baszus kiemelô kapcsolást (/hangváltót), ami teljesen leszűri a magas hangokat torzítás nélkül ?
Most tekercs + kondis hangváltóval szürtem kicsit le, de elég rossz a hangminőség... persze nem akarok most valami IC-s szuperszónikus kapcsolást csinálni , csak egy egyszerű, tiszta, megbízható basszus kiemelőt
Kerestem neten, de nem nagy szerencsével, hja és TDA7375-ös 30-35W os erősítőről van szó, szal nem nagy cucc
Köszi előre is
Üdv!
(#) levii válasza Darka hozzászólására (») Feb 7, 2008 /

Szia!
Ilyenre gondoltál?
HE

Üdv!
(#) szamóca válasza Darka hozzászólására (») Feb 7, 2008 /

A basszus kiemelő nem hangváltó hanem hangszinszabályzó /az is speci/ .
Az [/quote]ami teljesen leszűri a magas hangokat torzítás nélkül[/quote]
pedig úgy hívják aluláteresztő szűrő.
Ennek is két fajtája van ,aktív, és a passzív
(#) Darka válasza levii hozzászólására (») Feb 7, 2008 /

Szia!
Igen, ez is jó lenne, de szamóca hozzászólása szerint inkább aluláteresztő szűrő az amit én akarok, nem pedig kiemelő / hangváltó (amúgy a /-jel nem azonos a = -jellel)
....szóval aluláteresztő szűrő (utána nézek még)
Üdv
(#) levii válasza Darka hozzászólására (») Feb 7, 2008 /

És szerinted amit én linkeltem az mi?
(#) Darka válasza levii hozzászólására (») Feb 7, 2008 /

az egy IC-s, szabályozható , aktív szűrő
(#) kabirbody hozzászólása Feb 7, 2008 /

Sziasztok !

Én még kezdő vagyok a témában de szeretnék építeni egy 1wos usbs erősítőt, ami meghajtaná a szar kis pici sztereó hangszóróimat, hogy a melóhelyemen használhassam. TDA7053as ic-vel lenne megépítve a kapcs. rajz itt található: Bővebben: Link
A kérdésema következő.
A jobb felső sarokban látható kondenzátorok elektrolit vagy ilyen pötty kondenzátorok ? Mert ha jól tudom nem mindegy. A másik kérdésem, hogy a 220µF-es kondi miért van szaggatottan bejelölve.
Javítsatok ki ha rosszul gondolom de sztem a 100nF-os az pötty kondi a 220uFos pedig elektrolit. mert ott vana +jel mellette. Köszi a válaszokat előre is.
(#) szamóca válasza Darka hozzászólására (») Feb 7, 2008 /

Javaslom olvasgasd ezt
(#) kabirbody hozzászólása Feb 7, 2008 /

Valamiért nem nyílik meg az oldal.
itt a kapcsrajz: Bővebben: Link
(#) oregtamas0202 válasza Darka hozzászólására (») Feb 7, 2008 /

ÜDV.Minden autó erősitőbe van ,vagy állitható, vagy kapcsolható alul ,ill felül áteresztő .A kiemelés az megint más .Az én értelmezésem szerint ,a /kiemelés/, ha a vágott jelet magassabb szintre emelem, az az jobban meghajtom a töbihez képest.Az aktiv az nem okoz jelszint csökenést, mig a pasziv igen.
(#) Gulwerkli hozzászólása Feb 7, 2008 /

Sziasztok....

Nekem is valami ilyesmire lenne szükségem csak kis erősítőhöz 15-16W sh ic nélkül.

u.i: bocs, egyáltalán nem fontos, mert csak úgy kedvtelésből építeném :yes:
Következő: »»   107 / 2533
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem