Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Inverteres hegesztőtrafó
Szép jó estét !
Igaz hogy nem hegesztőről van szó de nagy áramokról. Épített-e már valaki inverteres pillanat forrasztót ? Köznyelven pisztolycinező 250-300 Watt teljesítményre lenne szükség. Át böngéztem a fórumokat de nem találtam. Lehet hogy van ilyen fórum csak én nem találok ezért elnézést kérek és ha létezik ilyen akkor majd a moderátor át helyezi. Konkrétan azért ide írok mert majdnem olyan szakaszos üzemben dolgozna ez is mint a hegesztő inverterek.
Ugyanúgy jó a hegesztő is, csak nem kell akkora teljesítmény és feszültség sem. A 300W-ot egy PC táp trafójából simán ki lehet venni szakaszosan. Feszültségnek pedig néhány V elég, olyan 6V környékével próbálkoznék először és ha erős akkor csökkenteném (vagy letekerném az áramot).
Építettem. Egy olcsó trafós pillanatpákába tettem bele légszereléssel, egy félhidas önrezgő Skori féle tápot 1 menet szekunder tekerccsel PC ferrit magon, meg rengeteg smd kondi párhuzamosan a szekunderen ami a fűtőszál induktivitását kompenzálja.
A jelalak a képen látható amit a páka fűtőszál becsatlakoztatási pontján mérhető, érdekes hogy bár a jelamplitúdó 2Vpp körüli mégis elég gyenge lett a páka lehet vele forrasztani de nem elég erős, valószínűleg a skin hatás miatt nem bír nagy áramot felvenni, vagy nem tudom. Azért van egy nagy előnye hogy nagyon könnyű lett. A hozzászólás módosítva: Márc 5, 2015
Szia.
Valamelyik topikban feltettem egy beszélgetés kapcsán egy Magyar fejlesztésű kapcsolóüzemű pillanat pákát, igaz nem építési leírás. LOT-X2000 néven leledzett, korai időkből... szerintem nem került sorozatgyártásba sok hasonszőrű remek megoldással együtt. Pedig szerviz gyakorlatban rég, nem volna mindegy, hogy kilós -e a páka, vagy csak 12deka.
Én építettem óriás pillanatforrasztót,de nem inverterest.Egy mikró trafóból némi triakos szabályzóval,nem egy könnyű darab,de a 25mm2 kábelt saruval simán forrasztom vele.Kézben is tartható,ha elég erős vagy,de állványba is helyezhető,ekkor lábkapcsolóval lehet működtetni.4-5 mm átmérőjű a réz hegy a végén,valami réges-régi áramérzékelőből bontottam.
Valami ilyent én is olvastam de ennek a kifejlesztésének más oka volt, állítólag a nagyfrekvencia meg a hegy kialakítása miatt ónszívó hatása volt bár én ezt nem tapasztalom rendes hajlított heggyel.
Pedig működik az a hegymegoldás a hagyományos pillanatpákával, mert alkalmazom. Talán a trükkje annyi, hogy jól ónozottnak kell lennie. Gyönyörűen leveszi az ónt a forrszemekről - alkatrészlábakról. Majdnem olyan mintha ónszívó harisnyát használtam volna.
Ekkora sarukat már saruzófogóval illik megnyomni. Az hidegfolyásig nyomja, pont ez a lényege. Egy forrasztott kötés ebben a tartományban már nem jó.
Más probléma lehet, mert szintén PC trafóból lett készítve 50-100A ig lézerdióda táp, bár itt 2 menet a szekunder, de működik.
Na pont ilyen szekrényeket gyártunk. Egy 150-es vagy 240-es saru sajtolása (1 ér), zsugorcsővezéssel együtt 4-5 perc. Forrasztással lenne úgy 10 (mire visszahűl és be lehet kötni, azt leszámítva hogy nincs olyan műszaki ellenőr aki elfogadná a forrasztást).
Egyébként kézi hidraulikus préssel kb 10s alatt meg lehet nyomni. Préselt kötéssel még soha problémánk nem volt.
Teljes mértékben igazad van,de,ha otthon és környékeden nincs rá mód akkor ....... ,nem ipari felhasználás gondolata szülte.
Szia!
Engem érdekelne a téma,gondolom másokat is s ha lenne érdeklődés és némi rajz-elképzelés stb.,érdemes lenne egy Inverteres pillanatforrasztó topikot nyitni. Vélemény?
Nyitottam egy új topikot:
Inverteres pillanatpáka Innen egy pár hozzászólás oda át lehetne helyezni vagy törölni innen.
Köszönöm szépen!
Már megyek is olvasni.
Én inkább arra gyanakszom, hogy túl nagy a trafó szórási induktivitása. A szekunder végül is csak egy menet, a freki elég nagy, a feszültség- és így az áram is nagyon háromszöges. Úgy néz ki, mintha a szórási induktivitás korlátozná az áramot. Kellene a trafóra még egy menet.
Üdv mindenkinek,
Egy újabb szépség került a műhelyembe. Migatronic PI250 AC/DC AWI gép. A hiba jelenség, hogy AWI módba, gyújtás van, viszont nem fog ívet. Pedig nem egy régi agyonhasznált gép. A panelon van szemmel látható hiba, de szerintem annyiból nem fogom megúszni. Vélemény? Egy-két kép, valakit hátha érdekel, hogy néz ki belül.
Sziasztok.
A segítségeteket kérném a macifullbővterv-vel kapcsolatban. Valaki meg-e építette és nála működik-e. Én megcsináltam de sajnos nem csinál semmit. Ha volna valaki aki átnézné az nagyon jó lenne. Válaszokat előre is köszönöm. Üdv mindenkinek.
Már szinte minden alkatrész megvan a macihoz.
30-32 kHz-en fog menni, ha minden jól megy. 4 pár u57-el amit toroid formában akarok kivitelezni, a fojtó pedig 1 pár u57 lesz. A hűtés, dobozolás miatt viszont szeretnék saját panelt tervezni. Ezt feltenném véleményezésre. Bármilyen javaslatot, ötletet, tanácsot szívesen fogadok. Elsőnek a táp panelt szeretném elkészíteni, a jövőhéten, utána jönne a főpanel, és a végén a kiegészítő panel. Minden héten 1 panel. Előre is köszönöm. Azt el is felejtettem írni, hogy a főpanel jobb felső sarokában lévő sor forr szem a kiegészítő és a főpanel összekötésére van ott. A hozzászólás módosítva: Márc 22, 2015
Sziasztok.
Rég jártam erre felé. Most még is felmerült egy kérdés. Megépíttettem az OSI által vásárolt Nagyfrekis gyújtót a Macihoz: HF gyujtó A kapcsolás szépen működik, ív van a szikraközön. A gyújtóimpulzust a munkakábelre "szuperponáló" trafót monitor eltérítő ferritjéből készítettem, 16:6 arányban. A kérdésem az hogy ezt a transzformátor hogy lehet helyesen bekötni -illetve szükséges-e a polaritással foglalkozni-, hogy ne nyírja ki gyújtáskor a félvezetőket a Maciban (gondolom nyitó irányban kellene megjelennie ezeknek az impulzusoknak a szekunder oldali 60APU04-es diódákon. Van valakinek tapasztalata ezzel? Nem szeretném kinyírni a hegesztőt, mert eddig igen jól szerepel, viszont ez a gyújtás nagy bónusz lenne hozzá. (És ezúton köszönöm a rajzot, nagy segítség volt.)
A lényeg a rajzon látható, a supressorok mindenképp kétirányúak (CA) végződésűek legyenek a kondikból frekitűrő típus kell, legalább 2Kv-os, az ellenállás legalább 3w-os legyen, de 1k 5-10w-is jó lehet!
Sziasztok hozzám került egy Kemppi Minart 150 hegesztő. A kapcsolón kívül semmi se világit. Az áramkör elején van egy relé ami nem húz meg találtam hozzá kapcsolási rajzot, de sajnos nem sokra jutottam vele. Valahol zárlat lehet benne és azért nem húz meg a relé. Az egyenirányítót néztem jól szuperál. Mere keresgéljem a hibát?
Legelőször le kell ellenörözni a relénél lévő teljesítmény ellenállást!
Sziasztok le elellenőriztem a fet-eket egyikük zárlatot jelzet a műszer minden irányban de a típusát nem tudom megálapitani
Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Márc 24, 2015
Köszi az infót idáig én is eljutottam, de se az árát se semmit nem találtam róla vagy hogy honnan tudom beszerezni
Azt írtad a típusát nem tudod megállapítani én ebben segítettem, Te meg kutakodj tovább!
Nem FET-ek vannak benne hanem IGBT-k. A jelölés alapján IR gyártmány, de előfordulhat az is hogy a jelölés egy gyári kódot takar, és nem típusjelzés. A Froniusnál volt ez bevett szokás hogy egyedi jelölésű félvezetőket használt, amelyik "FRO"jellel kezdődött. Ebben az esetben nincs könnyű dolgod, mert előfordulhat hogy a kapcsolófokozat válogatott félvezetőkből áll. Ha nem így van akkor bármilyen 60A 600V-os igen gyors, kis veszteségű IGBT jó bele ami vígan elkapcsolgatja a 80kHz-es jelet.
Végre úgy néz ki sikerült véglegesen összeállítani a gépet. Most már jól működik, szép hangja van, szépen hegeszt. Még 1-es lemezt is sikerült hegeszteni.
Gratulálok, használd egészséggel. Erdgab barátunk ismét mosolyoghat egyet a bajusza alatt.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |