Fórum témák
» Több friss téma |
Szia!
Nem érdemes bonyolítani. Mérd meg az áramot a fojtó előtt a hálózat felől és szorozd össze a hálózat feszültségével.
Szia!
Jól gondolom, hogy amikor beáll az állandósult állapot, a fojtón nem esik jelentős (pl. 5-6 %-nyi) fesz, tehát elhanyagolható a mérés szempontjából? Tuti? (Sajnos, az a gond, nem nálam van a cucc, csak így kívülről próbálok segíteni..) Köszi. A hozzászólás módosítva: Feb 9, 2015
Szerintem az egész rendszer áramfelvételét kellene mérni, mert úgy lenne életszerű és reális a mérés. A fénycső előtéttel működik, ezért az összteljesítmény megmérése a hiteles.
Épphogy nem. Ugyanis pont azt szeretnénk tudni, hogy csak maga a fénycső mennyit vesz fel. (Ezzel kezdtem a legelső hozzászólást) Ezzel egyúttal azt is szeretnénk tudni, hogy kell-e más előtét vagy elektronikus gyújtás vagy más egyéb ilyesmi...
A hozzászólás módosítva: Feb 9, 2015
Tehát hogy a fénycső mennyit vesz fel? Ez leginkább a ballaszttól függ, ezért a kettőt nem lehet különválasztani. Kösd a fojtót direktben a hálózatra és mérd meg az áramfelvételét.
Igaz, tényleg, a ballaszttól függ. Na, majd eljátszogatunk vele, köszi.
Sziasztok!
Kaptam egy igen-igen régi fénycső fojtót. Tungsram, bádog dobozos, és belül kátránnyal van kiöntve. Működik. Érdekessége, hogy nem sorba kell kötni a csővel, mint a "mai" (azért az se mai, cirka 50 éves a ma ismert konstrukció is.) hanem úgy kell bekötni, mint egy trafót. Mikori lehet kb? 50-es évekre tippelek. A kivezetések textil szigetelésűek.
Ezt, ha lehet, még egyszer (rajzzal). 4 kivezetése van? Ami nekem van, annak csak kettő, és sorosan kell kötni, mert fojtó.
A hozzászólás módosítva: Márc 5, 2015
Elég szerencsétlen képet tudok csak mutatni, webkamera.
4 kivezetés. Esetleg ez valami szórótrafó? (Igaz, azt csak 110V-nál használnak.) Mindenesetre jól működik, majd beépítem egy nosztalgialámpába.
Nem tudom, ilyenem nincs. Rajt a rajz, tehát így kell bekötni.
Üdv!
Ilyennel én is találkoztam 15 és 20W-os változatban. Valami trafó lehet, bár úgy emlékszem az egyik be- ill. kimenet közös. A kimenetén nem jön ki a 230V, mint a soros fojtónál, így a 230V-os gyújtókkal (IFG-U, IS-U, S-10,...) nem működik, csak a 110V-ossal (S2, IFG-2,...). Én még 2x15W-os(45cm, F12) armatúrákban láttam ilyeneket, amik disznóólakban voltak 50 évesek biztos vannak!
Gyújtóval még nem próbáltam, csak csavarhúzóval összeérintéssel. Ez valami szórótrafó? Mindenesetre jól működik, nem búg, és alig melegszik.
Egyébként ahol 110V-os hálózat van, ott milyen előtétek vannak? (Az elektronikus kivételével.)
Nem trafó, hanem fojtó, csak két tekercse van a két oszlopára szétosztva. Bekötés a rajz szerint, működés mint az összes többi.
Sziasztok!
Szakmai tanácsra lenne szükségem. Van egy ilyen fénycsöves rovarcsapdám, amiben tönkrement a fénycsövek fojtója. 1x32W-os a trafó, 2db 15W-os cső van benne. Az lenne a kérdés, hogy helyettesíthetem-e 1x40W-os trafóval? Mert ilyenem van itthon. Előre is köszi. A hozzászólás módosítva: Júl 21, 2015
Nem, mert 'túlhajtja' a csöveket. Próbáld ki egy ~450Ohm, 1(2)W-os ellenállással, a fojtóval sorosan, hogy a megfelelő áram folyjon csak.
A hozzászólás módosítva: Júl 21, 2015
Értem.Akkor lehet hogy jobban járok, ha beszerzek egy ilyen trafót. Köszönöm a választ.
Sziasztok!
Egy G10q lámpát raktam össze amibe egy 40w-os körfénycsővet akarok majd rakni. Egy OP-YZ40D elektromos előtétet vettem hozzá és levágtam róla a Gz10q foglalatot. Itt a problémám… a G10q foglalat megvan, és nem tudom, hogy kössem rá az előtétre. Ez a kép zavart be, amit találtam a neten az előtét egy korábbi változatáról: régi OP-YZ40D Mellékeltem a képeket hogy állok most és az előtétről egy fotót, amin le van rajzolva a bekötés, az alapján csináltam én is csak nem vagyok biztos benne, hogy jó lett. A foglalaton a fehér a felső 2 a kék az alsó 2 vezeték. Addig nem akarom kipróbálni, amíg nem 100% hogy jó. Előre is köszi a segítséget! A hozzászólás módosítva: Nov 27, 2015
A körfénycső is fénycső aminek van 2*2 kivezetése vagyis fűtőszála. A linkelt ábrán ott a bekötés, az új foglalatot is e szerint kösd be és jó lessz.Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Nov 27, 2015
Köszi! Megcsináltam úgy, de még mindig nem merem kiprobálni félek, hogy rossz lesz mert ha le vágja a biztositékot akkor áram nélkül maradok mert csak a főbérlőnek van kucsla az albérlet villanyorájához, biztositékához. Nem tudom ez megtörténhet-e az elektromos előtéten kersztül... van egy túlfeszültségvédős elosztóm azzal ki tudom küszöbölni, hogy azon vágja le a biztositékot ne a villanyóránál?
Üdv! Van multimétered? Mérjél rá a négy vezetékre ellenállásmérő állásban(200Ohm), A két fehér között ill a két kék között kell néhány ohm ellenállást mérni, természetesen a cső legyen rádugva. Ekkor jó a bekötés. 200ohmos állásban egy fehér és egy kék vezeték között nem szabad mutatnia a multiméternek értéket!
Idézet: Nem. „van egy túlfeszültségvédős elosztóm azzal ki tudom küszöbölni, hogy azon vágja le a biztositékot ne a villanyóránál?”
Hali! a kérdésem az lenne hogy mindegy milyen folytótekercset teszek a fénycsövek elé? pl ezek közül valamelyik jó?: tekercs
Ja meg még azt nem tudom hogy a földet a magra kell kötni?
A fénycsőhöz fénycső fojtó kell az teljesen más mint amit linkeltél , de ha ennyire értesz hozzá inkább keress egy villanyszerelőt aki összeszedi az alkatrészeket és össze köti neked .
Most akarom elkezdeni az elektronikát, ehhez kell a levilágító!
Akkor vegyél egy arcszolit a vaterán az egy komplett levilágító és még olcsóbban is megúszod .
Sziasztok!
Két darab T8-as, egyenként 20w-os terrárium fénycsövet szeretnék felszerelni a dobozkámba. A bolti darabok igen drágák armatúrával. Előtét elektronika és gyújtó is kell hozzá 2-2 darab, vagy lehet őket párhuzamosítani, valamint mit ajánlotok mellé? A segítségetekért hálás köszönetem!
Üdv! Egyszerre világítana mindkettő, Mert akkor elég a egy előtét a kettőhöz:
Elektronikus pl: ez, ekkor nem kell gyújtó. Hagyományoshoz kell gyújtó is. Ilyen a hagyományos. Párhuzamosítani nem lehet, hagyományos fojtóra mindig sorba kell kötni. Ha esetleg külön is kell működnie egy csőnek, akkor mindkettőhöz külön előtét kell. Pl: elektronikus vagy hagyományos. Hanem zárt a dobozod, akkor az előtétet a terráriumon kívülre tedd, nem szeretik a párát! A hozzászólás módosítva: Dec 22, 2015
Hello!
Én arra lennék kiváncsi, hogy az elektronikus előtéteknél előírt fénycsőhöz vezető kábelhossz mennyire mérvadó. Azt tudom, hogy a kábel kapacitásával függ össze. Mi van ha 1.5m helyett 2.5? Csökken a fényereje? Mennyivel? Mi egyéb történik?
Sziasztok! Nekem is lenne egy kérdésem. Ugyanis a múlt héten volt egy feladatom. Egy ismerős kozmetikus körömlakk szárító gépe tartalmazott ilyen U alakú 9 W-os UV csöveket, de a gép fojtótekercses kivitelű volt. Az illető rendelt hozzá 10 darabot, ami elektronikus gyújtóhoz való, és az a fajta a készülékében nem gyújtott be. Én átalakítottam neki a gépet, tettem bele 9W-os kompakt fénycsövek elektronikáját. Az illető szerette volna, ha tettem volna kapcsolókat, hogy át lehetne kapcsolgatni hagyományos gyújtáshoz is, de lebeszéltem róla, mert az fénycsövenként 4 vezeték, azaz 4 fénycsőhöz 16 kontaktus kellene. Ennél már nekem egyszerűbb, ha a végét lefűrészelem, kiveszem a patront a még megmaradt hagyományos csövekből, és 2,2 nF-ot teszek be helyette. Kérdésem a következő: Az elektronikus gyújtás nem rövidíti le a fénycsövek élettartamát? Van valakinek valami tapasztalata, hogy érdemes még őket valamiért fojtótekerccsel használni?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |