Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Tesla tekercs építése
Használd mindig a válasz gombot.
Te most beszéltél először interferenciáról, mi pedig 2 fajtáról is ( frekvenciák között, ill. visszaverődés miatt ). Az első kiesett az ugyanolyan meghajtás miatt, marad a térbeli elhelyezés téma. Azt se rögzítetted le még, hogy a tekercselések iránya, valamint a kezdet -vég megegyezik-e. Ebből adódik, hogy teljesen más eredmény is lehet. Még mindig ott vagyunk, hogy "tér", tehát nem is tudom, miért pont tesla-tekercsről van szó, mert ebben a topikban inkább a szikrák tulajdonságairól van szó, nem arról (?), amiről próbálsz beszélni vagy kérdezni. Frekvencia pedig sokféle létezik és relatív, mi a túl nagy.. mihez képest? Itt általában párszáz kHz-ről folyik a beszélgetés, azt viszont pár méteres körzetben nem érdemes feszegetni az irányítottság miatt. Más lenne a GHz tartomány, az viszont egyáltalán nem idevaló dolog. Az se derül ki, mit akarsz jobban: egy minél hatásosabb kioltást ( de ez egyenlő azzal, mintha egyik se menne.. ![]() Tényleg nem ártana, ha nem móricka rajzot tennél fel, hanem egy nagyonis konkrét cél ábrázolását, aztán vagy tudnánk akármit is hozzáfűzni, vagy nem. Lehetséges frekik, távolságok, érzékelés fajtája, stb...
Sziasztok!
Ma nekifogtam (volna) tekercselni egy szekundert, 0.1-es huzallal 50mm ameron. Mar az elejen problemaba utkoztem, a vekony drotot igencsak nehezen tudtam tekerni a muanyag csore, meg a jo szememmel is igencsak nehezen tudtam kovetni a hajszalvekony huzalt a feher csovon, a menet-menet melle tekercselesrol nem is beszelve. Van valami modszer amivel meg tudom konnyiteni a dolgomat?
Üdv.
Nagy nagy türelem szükséges a tekercseléshez és egy egyszerű tekercselő berendezés. Ha megfelelő a huzalfeszesség akkor nem kerül a menet a menetre de ilyen vékony huzalnál vigyázni kell nehogy megnyúljon a huzal vagy elszakadjon.
A berendezes egy hosszu 8-as csavarra 2 oldalrol tolcserrel centralva, es rogzitve a muanyag cso, es kezzel forgatom.
Többször is lerajzoltam magamnak és elmélkedtem a dolgon. Rájöttem, hogy valóban nem működhet ez a kioltásos dolog, ahogy eredileg elképzeltem. Igazatok van. Majd megoldom szigeteléssel.
Másik kérdés: ha nem akarom, hogy a tekercs magas legyen, akkor rétegelhetem-e a meneteket? Tehát, ha úgy tetszik (össze-vissza) több réteget is feltekerhetek análkül, hogy kevesebb szikrát kapjak?
Nos én egy tedi hengerre húztam a a csévetestet és én is kézzel hajtottam. Mind mondtam nagy türelem, lassan, nyugodtan kell csinálni. Ez az a fajta művelet amivel még mindig jóval gyorsabban lehet dolgozni mint ölben kézzel. De ez is időigényes.
Jolvan, igy teszem tovabbra is.
![]()
Abból nem tesla tekercs lesz, hanem egy füstölgő hősugárzó. Nem tilos ám a neten rákeresni a "tesla coil" kulcsszóra.
Én ölben tekercseltem sok éve 0,09mm-es huzalból 1200 menetet skori miniteslájához, igaz 6 óra kellett hozzá, de sikerült.
Türelem kérdése az egész.
Mi a baj a többrétegűséggel?
Tippelj hány nagyságrenddel lenne nagyobb a sorok közti feszültség, mint a zománcok átütési feszültsége.
Ez igaz, viszont ha csak lent raknék rá többlet meneteket? Hiszen a primer környékén nem érzékelni szikrákat, csak a szekunder tetején. Mondjuk, ha a tekercs 10% aljára feltekercselek +10 réteget, akkor azzal megspórolom a cső vmekkora hosszúságát. Rosszul gondolom?
Nagyon rosszul.
A tekercs geometriája is fontos, nem lehet spórolni a hosszán. Van egy optimális hossz-átmérő arány-tartomány, amin belül fog jól működni. Azonfelül ne hidd, hogy az a 10 réteg tekercs nem kezd saját rezonanciába a saját nagyobb szórt kapacitásával, így helyi másodlagos rezgés alakul ki, az ezzel járó nagyfeszültséggel. Ott fog leégni csodálkozó szemeid előtt.
Éppen a szekunder alján a legnagyobb a feszültségemelkedés meredeksége.
Ezt nem tudtam. Nagyon köszönöm, hogy ezeket elmondtátok, így nem csináltam még semmi hülyeséget. És mi ez az átmérő-hossz arány, van rá valami konstans/képlet?
Van 150 cm-es hosszú és 8 cm-es átmérőjű csövem, azzal kapcsolatban mit tanácsoltok, rászánjam a pénzt, hogy feltekercseljem?
Szívesen.
Collector szaktárs infói a kérdésedre, nagyon hasznosak: Bővebben: Link Ha visszaolvasol pár lapot, akkor látod, hogy egy másik versenyzővel sokmindent átbeszéltünk, remélhetőleg neked is segít a diskurzus. És az általam ajánlott linkeken levő okosságok is segítenek. Érdemes átolvasni őket, hogy tudd, mire számíthatsz. A hozzászólás módosítva: Márc 13, 2015
Csináltam egy duál tápvonalas meghajtást. Azon kívül, hogy nagyon bonyolult az egész elrendezés, még több ózont is termel, mint a normál kialakítású, nem tudom miért.
A szekunder oldalon nincs rögzített földpotenciál. 350W-os neontrafóról megy, eddig 50cm a max szikra, de azért még kicsit lehet tolni rajta, csak a primert is jobban szigetelni kell. Bővebben: Link
Sikerült a tetőkapacitáson elővarázsolni olyan hosszú szikrát amilyet akartam kb 8-10cm hosszat. Csak sajnos a meghajtó áramkörben by26 gyors-dióda nem bírta így az elfüstölt.
Ezúton szeretném megköszönni minden fórumozónak aki segített a nagy szikra elérésében. Köszönöm összehoztuk. Üdv.
Szerbusztok.
Megosztanék egykét gondolatot a szekunder tekercs készítéséről hátha jól jön valakinek. A csévetestet alaposan lecsiszoltam finom 600-as csiszolópapírral, majd alapos áttörlés után a képen is látható lakkal szépen lefújtam kívül belül egy rétegben. Miután megszáradt átnéztem a csévetestet hogy van e valahol megfolyás vagy beleszáradt kosz, porszem amit szintén 600-as csiszolópapírral kijavítottam. A tekercselés után két rétegben ismét kapott a lakkból. A kiálló rézhuzalvégeket én személy szerint zugsorcsőbe rejtem és pillanatragasztóval erősítem a csévetesthez. A zománcozott rézhuzal végét én vihargyújtóval szoktam leégetni mert a kaparás igen macerás és könnyen végzetes hibához vezethet. A tetőkapacitás formája tapasztalataim szerint a toroid szerű forma a legjobb választás. Az anyagnál a legjobb választás az alumínium. És végezetül a primer helyzete sem mindegy. Tapasztalataim szerint a primer helyzete befolyásolja legjobban a szikra hosszát és ezt csakis kísérletezéssel lehet a legjobban megállapítani úgy hogy a tetőkapacitás formákat is cserélgetni kell és ahhoz állítani a primer magasságát míg el nem érjük a számunkra megfelelő szikrahosszt (pl.: ha konzervet raktam a tetőkapacitásnak akkor feljebb kellet raknom a primert ha az aluhűtőbordát akkor kicsit lejjebb.) . Nekem 8-10cm hosszú szikrát sikerült kicsikarnom. Üdv.
Sziasztok!
Ma vegre befejeztem a szekunder tekercseleset. Az lenne a tovabbiakban a kerdesem, hogy milyen tipusu lakkal kenjem le? Gondolom akarmilyen nem feleleg e celra.
Szerbusz.
Véleményem szerint méret illetőleg teljesítmény függő. Kis tekercsnél jó az akril, mint a fentebb képen látható.
Sziasztok!
Ez a videó alapján ez tényleg működhet így mondjuk egy elektromos gázgyújtó elektronikájával? Meg ez hány menet lehet? Milyen átmérőjű pvc cső? Segítséget előre is köszönöm! ![]()
A szikraközben nagyobb a szikra, mint a szekunder kimenetén..
Sziasztok!
A tesla tekercs szekinderehez a tekercs ket veget ra akarom kotni monitor sorkimenotrafo kabellel, a muanyagcso belselyehez ragasztva, igy nem szakad le, es el is tudom vezetni, viszonylag szigetelten. Jo otlet ez?
Nezd Nutkin, itt van a terv, es egy kep a kesz panelrol.
A nyákterv jobb oldalán lévő sorkapocs ahol a + jel van az a tápegység csatlakozása? Mert ha igen akkor ott probléma lesz. A fet source lába a gnd-re kéne menjen de ott szerintem a primer tekercsre megy, a drain lába pedig a a primeren keresztül a táp pozitív ágára.
Sziasztok!
Van egy a képen látható tekercsem! Jelenleg elektromos gyújtónak az elektronikája van rajta ami sajnos nem nagy szikrát csinál.. Milyen elektronikát javasoltok hozzá ami ebből a tekercsből a maximumot ki tudja hozni? Természetesen a primer tekercsen tudok változtatni, a szekunder 12cm hosszan van 3,2cm átmérőn a huzal kb 0,5mm. Minden ötletet szívesen elfogadok! Segítségeteket előre is köszönöm! ![]()
Ok, ellenorzom majd oszciloszkoppal a jelet, es atkotom a primert. Mavd beszamolok a fejlemenyekrol.
Lemertem. A FET laban megvan a kello jel.
A gate lábán megvan a négyszögjel?
Hány khz volt a bemenő jel ? Mekkora volt a gate lábon a jel amplitudója? Ha megvan 10 volt akkor már csak a helyes huzalozás van hátra és ki is lehet próbálni. |
Bejelentkezés
Hirdetés |