Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Tesla tekercs építése

Témaindító: finenet, idő: Júl 17, 2006
Lapozás: OK   212 / 227
(#) ferci válasza Zickwelleirnerg hozzászólására (») Márc 10, 2015 /

Használd mindig a válasz gombot.
Te most beszéltél először interferenciáról, mi pedig 2 fajtáról is ( frekvenciák között, ill. visszaverődés miatt ).
Az első kiesett az ugyanolyan meghajtás miatt, marad a térbeli elhelyezés téma.
Azt se rögzítetted le még, hogy a tekercselések iránya, valamint a kezdet -vég megegyezik-e.
Ebből adódik, hogy teljesen más eredmény is lehet.
Még mindig ott vagyunk, hogy "tér", tehát nem is tudom, miért pont tesla-tekercsről van szó, mert ebben a topikban inkább a szikrák tulajdonságairól van szó, nem arról (?), amiről próbálsz beszélni vagy kérdezni.
Frekvencia pedig sokféle létezik és relatív, mi a túl nagy.. mihez képest? Itt általában párszáz kHz-ről folyik a beszélgetés, azt viszont pár méteres körzetben nem érdemes feszegetni az irányítottság miatt. Más lenne a GHz tartomány, az viszont egyáltalán nem idevaló dolog.
Az se derül ki, mit akarsz jobban: egy minél hatásosabb kioltást ( de ez egyenlő azzal, mintha egyik se menne.. ) vagy hatásfok növelést ( valamilyen távolságok emlegetése ) ?
Tényleg nem ártana, ha nem móricka rajzot tennél fel, hanem egy nagyonis konkrét cél ábrázolását, aztán vagy tudnánk akármit is hozzáfűzni, vagy nem.
Lehetséges frekik, távolságok, érzékelés fajtája, stb...
(#) Csongi_ hozzászólása Márc 11, 2015 /

Sziasztok!
Ma nekifogtam (volna) tekercselni egy szekundert, 0.1-es huzallal 50mm ameron. Mar az elejen problemaba utkoztem, a vekony drotot igencsak nehezen tudtam tekerni a muanyag csore, meg a jo szememmel is igencsak nehezen tudtam kovetni a hajszalvekony huzalt a feher csovon, a menet-menet melle tekercselesrol nem is beszelve.
Van valami modszer amivel meg tudom konnyiteni a dolgomat?
(#) chopper800 válasza Csongi_ hozzászólására (») Márc 11, 2015 /

Üdv.
Nagy nagy türelem szükséges a tekercseléshez és egy egyszerű tekercselő berendezés.
Ha megfelelő a huzalfeszesség akkor nem kerül a menet a menetre de ilyen vékony huzalnál vigyázni kell nehogy megnyúljon a huzal vagy elszakadjon.
(#) Csongi_ válasza chopper800 hozzászólására (») Márc 11, 2015 /

A berendezes egy hosszu 8-as csavarra 2 oldalrol tolcserrel centralva, es rogzitve a muanyag cso, es kezzel forgatom.
(#) Zickwelleirnerg válasza Collector hozzászólására (») Márc 11, 2015 /

Többször is lerajzoltam magamnak és elmélkedtem a dolgon. Rájöttem, hogy valóban nem működhet ez a kioltásos dolog, ahogy eredileg elképzeltem. Igazatok van. Majd megoldom szigeteléssel.
Másik kérdés: ha nem akarom, hogy a tekercs magas legyen, akkor rétegelhetem-e a meneteket? Tehát, ha úgy tetszik (össze-vissza) több réteget is feltekerhetek análkül, hogy kevesebb szikrát kapjak?
(#) chopper800 válasza Csongi_ hozzászólására (») Márc 11, 2015 /

Nos én egy tedi hengerre húztam a a csévetestet és én is kézzel hajtottam. Mind mondtam nagy türelem, lassan, nyugodtan kell csinálni. Ez az a fajta művelet amivel még mindig jóval gyorsabban lehet dolgozni mint ölben kézzel. De ez is időigényes.
(#) Csongi_ válasza chopper800 hozzászólására (») Márc 11, 2015 /

Jolvan, igy teszem tovabbra is.
(#) Collector válasza Zickwelleirnerg hozzászólására (») Márc 11, 2015 /

Abból nem tesla tekercs lesz, hanem egy füstölgő hősugárzó. Nem tilos ám a neten rákeresni a "tesla coil" kulcsszóra.
(#) Collector válasza Csongi_ hozzászólására (») Márc 11, 2015 /

Én ölben tekercseltem sok éve 0,09mm-es huzalból 1200 menetet skori miniteslájához, igaz 6 óra kellett hozzá, de sikerült.
Türelem kérdése az egész.
(#) Zickwelleirnerg válasza Collector hozzászólására (») Márc 11, 2015 /

Mi a baj a többrétegűséggel?
(#) Collector válasza Zickwelleirnerg hozzászólására (») Márc 12, 2015 /

Tippelj hány nagyságrenddel lenne nagyobb a sorok közti feszültség, mint a zománcok átütési feszültsége.
(#) Zickwelleirnerg válasza Collector hozzászólására (») Márc 12, 2015 /

Ez igaz, viszont ha csak lent raknék rá többlet meneteket? Hiszen a primer környékén nem érzékelni szikrákat, csak a szekunder tetején. Mondjuk, ha a tekercs 10% aljára feltekercselek +10 réteget, akkor azzal megspórolom a cső vmekkora hosszúságát. Rosszul gondolom?
(#) _BiG_ válasza Zickwelleirnerg hozzászólására (») Márc 12, 2015 / 1

Nagyon rosszul.

A tekercs geometriája is fontos, nem lehet spórolni a hosszán. Van egy optimális hossz-átmérő arány-tartomány, amin belül fog jól működni.
Azonfelül ne hidd, hogy az a 10 réteg tekercs nem kezd saját rezonanciába a saját nagyobb szórt kapacitásával, így helyi másodlagos rezgés alakul ki, az ezzel járó nagyfeszültséggel. Ott fog leégni csodálkozó szemeid előtt.
(#) Collector válasza Zickwelleirnerg hozzászólására (») Márc 12, 2015 /

Éppen a szekunder alján a legnagyobb a feszültségemelkedés meredeksége.
(#) Zickwelleirnerg válasza _BiG_ hozzászólására (») Márc 12, 2015 /

Ezt nem tudtam. Nagyon köszönöm, hogy ezeket elmondtátok, így nem csináltam még semmi hülyeséget. És mi ez az átmérő-hossz arány, van rá valami konstans/képlet?
Van 150 cm-es hosszú és 8 cm-es átmérőjű csövem, azzal kapcsolatban mit tanácsoltok, rászánjam a pénzt, hogy feltekercseljem?
(#) _BiG_ válasza Zickwelleirnerg hozzászólására (») Márc 13, 2015 /

Szívesen.

Collector szaktárs infói a kérdésedre, nagyon hasznosak: Bővebben: Link

Ha visszaolvasol pár lapot, akkor látod, hogy egy másik versenyzővel sokmindent átbeszéltünk, remélhetőleg neked is segít a diskurzus. És az általam ajánlott linkeken levő okosságok is segítenek. Érdemes átolvasni őket, hogy tudd, mire számíthatsz.
A hozzászólás módosítva: Márc 13, 2015
(#) Collector hozzászólása Márc 14, 2015 / 1

Csináltam egy duál tápvonalas meghajtást. Azon kívül, hogy nagyon bonyolult az egész elrendezés, még több ózont is termel, mint a normál kialakítású, nem tudom miért.
A szekunder oldalon nincs rögzített földpotenciál. 350W-os neontrafóról megy, eddig 50cm a max szikra, de azért még kicsit lehet tolni rajta, csak a primert is jobban szigetelni kell.
Bővebben: Link
(#) chopper800 hozzászólása Márc 24, 2015 /

Sikerült a tetőkapacitáson elővarázsolni olyan hosszú szikrát amilyet akartam kb 8-10cm hosszat. Csak sajnos a meghajtó áramkörben by26 gyors-dióda nem bírta így az elfüstölt.
Ezúton szeretném megköszönni minden fórumozónak aki segített a nagy szikra elérésében.
Köszönöm összehoztuk.
Üdv.
(#) chopper800 hozzászólása Ápr 1, 2015 /

Szerbusztok.
Megosztanék egykét gondolatot a szekunder tekercs készítéséről hátha jól jön valakinek. A csévetestet alaposan lecsiszoltam finom 600-as csiszolópapírral, majd alapos áttörlés után a képen is látható lakkal szépen lefújtam kívül belül egy rétegben. Miután megszáradt átnéztem a csévetestet hogy van e valahol megfolyás vagy beleszáradt kosz, porszem amit szintén 600-as csiszolópapírral kijavítottam. A tekercselés után két rétegben ismét kapott a lakkból. A kiálló rézhuzalvégeket én személy szerint zugsorcsőbe rejtem és pillanatragasztóval erősítem a csévetesthez. A zománcozott rézhuzal végét én vihargyújtóval szoktam leégetni mert a kaparás igen macerás és könnyen végzetes hibához vezethet. A tetőkapacitás formája tapasztalataim szerint a toroid szerű forma a legjobb választás. Az anyagnál a legjobb választás az alumínium. És végezetül a primer helyzete sem mindegy. Tapasztalataim szerint a primer helyzete befolyásolja legjobban a szikra hosszát és ezt csakis kísérletezéssel lehet a legjobban megállapítani úgy hogy a tetőkapacitás formákat is cserélgetni kell és ahhoz állítani a primer magasságát míg el nem érjük a számunkra megfelelő szikrahosszt (pl.: ha konzervet raktam a tetőkapacitásnak akkor feljebb kellet raknom a primert ha az aluhűtőbordát akkor kicsit lejjebb.) . Nekem 8-10cm hosszú szikrát sikerült kicsikarnom.
Üdv.
(#) Csongi_ hozzászólása Máj 7, 2015 /

Sziasztok!
Ma vegre befejeztem a szekunder tekercseleset. Az lenne a tovabbiakban a kerdesem, hogy milyen tipusu lakkal kenjem le? Gondolom akarmilyen nem feleleg e celra.
(#) chopper800 válasza Csongi_ hozzászólására (») Máj 8, 2015 /

Szerbusz.
Véleményem szerint méret illetőleg teljesítmény függő. Kis tekercsnél jó az akril, mint a fentebb képen látható.
(#) morzsa15 hozzászólása Máj 9, 2015 /

Sziasztok!
Ez a videó alapján ez tényleg működhet így mondjuk egy elektromos gázgyújtó elektronikájával? Meg ez hány menet lehet? Milyen átmérőjű pvc cső?
Segítséget előre is köszönöm!
(#) Collector válasza morzsa15 hozzászólására (») Máj 15, 2015 /

A szikraközben nagyobb a szikra, mint a szekunder kimenetén..
(#) Csongi_ hozzászólása Máj 19, 2015 /

Sziasztok!
A tesla tekercs szekinderehez a tekercs ket veget ra akarom kotni monitor sorkimenotrafo kabellel, a muanyagcso belselyehez ragasztva, igy nem szakad le, es el is tudom vezetni, viszonylag szigetelten. Jo otlet ez?
(#) Csongi_ válasza Csongi_ hozzászólására (») Máj 25, 2015 /

Nezd Nutkin, itt van a terv, es egy kep a kesz panelrol.
(#) Nutkin válasza Csongi_ hozzászólására (») Máj 26, 2015 /

A nyákterv jobb oldalán lévő sorkapocs ahol a + jel van az a tápegység csatlakozása? Mert ha igen akkor ott probléma lesz. A fet source lába a gnd-re kéne menjen de ott szerintem a primer tekercsre megy, a drain lába pedig a a primeren keresztül a táp pozitív ágára.
(#) morzsa15 hozzászólása Máj 31, 2015 /

Sziasztok!

Van egy a képen látható tekercsem! Jelenleg elektromos gyújtónak az elektronikája van rajta ami sajnos nem nagy szikrát csinál.. Milyen elektronikát javasoltok hozzá ami ebből a tekercsből a maximumot ki tudja hozni? Természetesen a primer tekercsen tudok változtatni, a szekunder 12cm hosszan van 3,2cm átmérőn a huzal kb 0,5mm. Minden ötletet szívesen elfogadok!

Segítségeteket előre is köszönöm!
(#) Csongi_ válasza Nutkin hozzászólására (») Jún 1, 2015 /

Ok, ellenorzom majd oszciloszkoppal a jelet, es atkotom a primert. Mavd beszamolok a fejlemenyekrol.
(#) Csongi_ válasza Csongi_ hozzászólására (») Jún 5, 2015 /

Lemertem. A FET laban megvan a kello jel.
(#) Nutkin válasza Csongi_ hozzászólására (») Jún 7, 2015 /

A gate lábán megvan a négyszögjel?
Hány khz volt a bemenő jel ?
Mekkora volt a gate lábon a jel amplitudója?
Ha megvan 10 volt akkor már csak a helyes huzalozás van hátra és ki is lehet próbálni.
Következő: »»   212 / 227
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem