Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Infra távirányítás
Témaindító: Zsolti1980, idő: Feb 10, 2006
Témakörök:
Van egy visszarajzolt és már megépített működőm. Este megkeresem a rajzot.
Van egy TSOP IR vevő az elején (nekem egy régi videóból bontott kis fémdobozos van még, azzal is jó), aztán egy 555 modulál vissza és a végén az IR LED-(ek).
Rendben, köszi.
Várom! Az elemes működés gondolom felejthető lesz?
Meg lehet próbálni az elemes megoldást is, de akkor mikrokontroller kell hozzá.
Az infra jel egy (általában) 38 kHz frekvenciával szaggatott jel. Ezért a jel ismétlése csak akkor lehetséges, ha a vevő kimenetét ezzel a frekvenciával szaggatjuk. El tudok képzelni egy megoldást logikai kapuval, tranzisztorokkal is, de elemes megoldás esetén ez sem az igazi. A vevő alaphelyzetben 1mA körül fogyaszt, ezt ugyan le lehet valamennyire csökkenteni, azonban kevesebb fejfájást okoz, ha hálózati tápot használsz.
Akkor várom.
Bocs, simán elfelejtettem, de talán ma!
Már csak holnap.
Az semmi, de tegnap sem ültem le otthon a gép elé, így újra elmaradt...beállítok egy emlékeztetőt a telefonomon. Közben körbekerestem a netet, hátha valahova már felraktam, de nem...
OK, várom egyre türelmetlenebbül.
A hozzászólás módosítva: Márc 12, 2015
Újra átgondoltam a dolgot. Az egész kütyü fogyasztásában a készenléti fogyasztás a legtöbb. Ez csökkenthető, de fele nem lesz, marad az 1mA környékén. Ezért, ha a hálózatról való működést el tudod fogadni, akkor egyszerű a dolog. CMOS NAND kapukkal építesz egy oszcillátort 38kHz-re, a kimenetére egy harmadik kapu, ami az infra LEDet kapcsolja. A kapu egyik bemenete a 38 kHz jel, a másik bemenet pedig egy TSOPxx38 kimenetére kerül. Ezt akár egy 18650 akku is elviheti egy-két hónapig.
Hamár nandkapukból építkezel, lehet az oszcillátornak sem kellene folyamatosan menni. Ha azt is a tshop indítgatná kevesebbet fogyasztana. (akár úgy hogy minden impulzusra beindulna egy időre az oszcillátor , a kimenet meg kapuzná a jel ütemében.)
Ezen és is rágódtam, nem tudom, hogy a táp megjelenésére milyen jelalakkal indul be az oszcillátor, és ezt hogy reagálja le a távvezérelt eszköz...
Úgy gondoltam, a tápot kapja folyamatosan ( a CMOS ick szinte nem fogyasztanak váltás nélkül) a megjelenő TSOP kimeneti jelre indulna egy monostabil, ami az oszcillátort indítaná a teljes ciklus ( de leginkább a következő impulzus ) idejére, a kimenetét meg az eredeti elképzelés szerint a vett jellel szaggatni. Így csak az első jel lenne torz az oszcillátor indulása miatt.
Ennyi erővel a monostabil annyi időre is kapcsolhatna, hogy a táp meglegyen az elvárható következő gombnyomásig.
Ezt talán teljesen kiragoztuk. Van értelme Inhouse-ra várni?
Én már mindenképpen felrakom, ha kell nektek, ha nem, punktum!
Egyébként ebben egy 555 adja a 36-38kHz-et.
Na akkor, íme. Gyári cucc.
Ettől függetlenül most látom, hogy volt vele bajom: Idézet: Egy Digis Hyundai dual beltéri megy róla (7160).„Átnéztem az infrás cuccot, az 555-ig jó, aztán eszembe jutott, hogy be sem állítottam az 555 frekvenciáját. Belőttem 38kHz-re, semmi, akkor biztos 36kHz! Nem, úgy sem jó... Nem tetszett a kimenet, hogy alapból világítottak a LED-ek, és azt szaggatta. Átalakítottam, akkor villog amikor nyomom. Újra 36-38kHz, semmi. Mérgemben végigtekertem a potit, és elkezdett működni az egyik végállásban. Megmértem, 27,4kHz!” Ja, és a kimeneti részben be voltak öntve az IR LED-ek, nem tudom, hogy volt-e még benne ellenállás. Én csak egyet raktam és ehhez méreteztem egy soros ellenállást. Amit még majd módosítanom kell, mert szerintem kisebb áram kell neki. Így (szinte hozzáér a vevőhöz a fogadó oldalon) túlvezérelheti a vevőt, ezért kell a fogadó oldalon félre tartanom a távirányítót. A hozzászólás módosítva: Márc 12, 2015
Valószínűleg az lehet a gond vele, amivel én is szembesültem, amikor az 555 kalkulátorral próbáltam méretezni egy 38kHz szimmetrikus négyszögjelet - nem sikerült. Gyakorlatban meg nincs lehetőségem összedugni ilyesmit.
Köszi, ezer hála!
Látom valahogy sikeresen átvivődött a gondolatom a fórum soraiba..
Pont ezen gondolkoztam, csak a megvalósításon nem annyira. Tehát mégis lehetséges volna az elemes üzem..? Én kizárólag hangerőszabályzáshoz használnám ezt az áramkört (ami folyamatosan nyomva tartott gombot jelent), így a retriggerelhetőség is fontos lenne ez esetben. Tehát minden egyes bemeneti infra jelnek resetelnie kéne a monostabil multivib időzítését. A hozzászólás módosítva: Márc 12, 2015
Szerintem nem érted a működését (vagy nem az Inhouse által belinkelt kapcsolásról írtál)
Az infravevő veszi a távirányító jelét, ez több rövid csomagból, a csomagon belül több rövid impulzusból áll. A funkciók nem változtatják meg a csomag felépítését, csak a tartalmát. (ez így pontosan nem igaz, de a lényeget tekintve mégis ) . Az Inhouse által belinkelt kapcsolás a csomagon belüli impulzusok idejére engedélyezi az 555 oszcillátorát ( ezáltal a kimeneti ledeket villogtatja) Így a retriggerelésnek nincs értelme. A másik esetben ha az oszcillátort folyamatosan járatod a csomag alatt és csak szaggatni akarod , akkor minden csomagon belüli impulzus újra indítja a késleltetést , így amíg a csomag tart folyamatosan lesz oszcillátor, ha az időzítő hosszabb mint a csomagon belüli leghosszabb impulzus idő. A csomagok közötti idő megint nem számít jobb esetben, mert jellemzően minden csomag egy vevő agc-t beállító impulzussal kezdődik, ami alatt azért illik egy oszcillátornak elindulni. Szerintem teljesen mindegy milyen csomagot küldesz, a csomag szabályok mindegyik gombra vonatkoznak.
Vagy onnan is meg lehet közelíteni a dolgot, hogy infravörös jel sokféle forrásból érkezhet, például különböző lámpák, vagy akár a napfény, és ezek mind zavarként jelentkeznének egy ilyen átvitelnél... Valószínű emiatt találták ki azt, hogy az infra vevők után egy sávszűrővel le lehet csökkenteni a zavarok hatását. Maga a jel viszont valamilyen digitális jelsorozat, amiben 0-k és 1-esek teljesen összevissza sorrendben is következhetnek, így állandó frekvencia nincs... Viszont így meg mit lehetne szűrni... Erre találták ki, avagy kitalálni nem kellett, a Morzézéshez is alkalmazott ASK modulációt, ami lényegében azt jelenti, hogy egy oszcillátor frekvenciáját a a jel magas szintjekor a kimenetre kapcsolják... tehát lényegében a távirányító morzézik... és így erre a frekvenciára lehet szűrőt csinálni, és annak a kimenetét detektálni, és akkor a vevőnek ekkor "sima" magas szintet kell kiadnia, ha meg nincs jel, akkor alacsonyat... aztán majd a kódokat értelmező egység meg értelmezi, hogy értelmes-e, ami jött...
A hozzászólás módosítva: Márc 12, 2015
Sziasztok! Egy UPD6122 IC-vel épített távirányítóhoz milyen IC-vel kell vevőt építenem? A célom az, hogy Arduino nélkül 2-3 dolgot tudjak ki-be kapcsolni.
Adatlap első bekezdés vége :
Idézet: „It can be used for various systems through decoding by a microcontroller” Valamilyen processzor igencsak ajánlott.
Olvastam, csak azt hittem, van valamilyen erre kihegyezett IC. Köszi.
Idézet: „Usually, the MCU is used as decoder in the TV set, therefore there is no single purpose decoder IC.” Azaz mivel úgyis van proci, ezért nem kell cél IC a vevő oldalon. Az adó oldalon meg nem kell proci, mert ott a cél IC
Így már világos, majd valószínű kopogtatok még MCU ügyben.
Sziasztok!
Megépítettem ezt a kapcsolást és az a baj vele, hogy gyári távirányítóra nem reagál egyedül a propeller clockhoz készült távirányító jelét veszi. Ötlete valakinek?
Átírod a programját, vagy a hozzá valót használod. (esetleg egy tanítható táv használata)
A hozzá valót használom. A meglévő távirányítók kódjait kellene kiolvasnom. Ez a programja.
A hozzászólás módosítva: Máj 2, 2015
Sziasztok!
Két kérdésem lenne: Az lenne az első kérdésem, hogy miből tudom megállapítani, hogy egy infra led pl.: 950nm jó lesz-e egy 28 kHz infra vevőhöz? A második kérdésem, hogy van egy kisautóm. Út melletti infra adókkal meg akarom állítani. A kocsiban van egy (optokapuból kiszedett) infra vevő, aminek a jelét egy 2N3906-os tranzisztor erősíti és az egy 3V-os villanymotort vezérel. Ezzel az a gondom, hogy az infra adót 2-3 cm-re kell helyeznem a vevőtől hogy megálljon. A vevő jelét már próbáltam több tranzisztoron keresztül erősíteni, de nem segít. Nem lehet, hogy az adó-vevő nem jó egymáshoz, vagy a vevő elég érzéketlen? A válaszokat köszönöm.
Helló!
Bár nem távirányítás, csak az infra téma kapcsán írok ide. Átalakításra (szóló lítiumcellás üzem) vennék egy a képen látható PIR-es mozgásérzékelőt. Valaki tudja hogy milyen lehetséges IC-k fordulhatnak elő egy ilyenben? Én a BISS0001 típusú IC-t ismerem, nem lenne rossz ha valamelyik konkrét típusban olyan lenne. |
Bejelentkezés
Hirdetés |