Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Köszönöm. Egy 60w-os gitárerősítő fej pp EL34 és 4 darab 6n2p-ev csövekkel. Hagyományos Marshall-Laney kapcsolással. Annyi változtatás történt benne hogy a bias-t csövenként tudom majd állítani valamint van egy kapcsolódoboz a sassziban amivel ecc83-ra tudok váltani, plusz benne egy 7A öngyógyuló biztivel megfejelve, mert sose tudni.A sasszi 1.2mm rozsdamentes acél...nagyon nehéz volt megmunkálni sajnos horgany nem volt akkor és csak ehhez a lemezhez tudtam hozzájutni.
A kábelezéshez tömör 0.50mm réz és 0.75mm 925-ös ezüst huzalokat használok amihez egy ékszerész ismerősömtől jutottam hozzá hosszú úton. A trafókat válogattam minőség szerint, majd egyenként újratekertem. Mindegyik lemezelt semmi hipersil, vagy amorf anyag mert eredeti vintage soundot akarok modern köntösben. Üdv, Norbert A hozzászólás módosítva: Márc 6, 2015
Üdv! Az öngyógyuló hol lesz elhelyezve és milyen feszültségen?
Üdvözletem! Erősítőre dukál felirat is, ilyen stílusú feliratot készítettnék, ahogy nézem ez ilyen szendvicslemez, PVC+ alu, és gravírozzák. Tud valaki olyan helyet Budapesten vagy környékén, ahol csinálnak ilyet? És esetleg még PVC gravírozást, és gravírozott részek kifestését?
Üdv Józsi!
A fűtőkörbe tettem be egy 30v 7A biztit. Csöves gitárkombóknál láttam ilyet, onnan gondoltam hogy ide is jó lehet. Bár sokan panaszkodtak zenész fórumokon hogy hiba esetén csak feszültséget csökkent és nem old ki, vagy éppen az ellenkezőjét hogy névleges terhelés alatt is megszakít és ezért nem fűt fel rendesen a cső.A képen nem látszik, mert a kapcsolónak csináltam külön egy dobozt amit később tettem bele. A hozzászólás módosítva: Márc 7, 2015
Szervusz!
Köszönöm a választ! Nem láttam eddig a fűtőkörben semmilyen biztit, nyilván van, csak nem akadt a szemembe eddig. Kisebb áramokra - párszáz mA - használtam én is öngyógyulót és nincs jó tapasztalatom velük. Egy idő után "megnyúltak" és javítanom kellett az egyéb készüléket. Inkább biztosíték-ellenállást használtam helyettük aztán.
Köszönöm. A PTC használatán sokat agyaltam, mert korábban nem is tudtam létezésükről. Eredetileg egy sima olvadóbiztosítékot akartam betenni és ennek megfelelően alakítottam ki a helyet a kapcsolódoboz panelján. Így szerencsére bármikor visszaalakítható lenne.Tegnap műterheléssel vizsgáltam és nem volt teljesítmény illetve feszültségesés 55W-terhelésen sem. 10 percig tartott az egész művelet de majd hosszas használat után derül majd ki.
Nekem 5 év után jelentkezett a probléma kb. A rossz az volt, hogy emiatt néhány száz km-et kellett utazni... Aztán várni a többire, ami megint másutt volt szerelve, hogy mikor adja meg magát és úgy is volt. Azóta hanyagolom őket. Lehet rossz széria, ki tudja. De nekem bizonyosság kell, nem ígéret.
Szia! Békéscsabai vagyok, nálunk a Gyóni Géza úton van egy profi gravirozó aki ilyen munkát elvállal. PVC filcre csinálta meg amit egy lemaratott nyák lemezre ragasztott fel. Nem tudom hogyan de szépen kifestette, mintha géppel csinálta volna. Megkérdezhetem tőle ha érdekel.
A hozzászólás módosítva: Márc 7, 2015
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni. Erősítő építést 2 db Terta T426 rádió alkatrészeiből szeretném megoldani, ezek nálam is vannak. Bontás során vettem észre, hogy a kimenő trafó bekötése eltér a 2 rádióban. Másik különbséget is észrevettem, az egyikben ecc85-ös, a másikban ecc83-as cső volt építve. (El84-es cső mindkét rádióban benne van) Két kérdésem lenne: 1, Szerintetek fel tudnám használni ezt a két trafót egy sztereó erősítő építéséhez? 2, Hogy tudnám a bekötését megcsinálni? Csatolom a kapcsolási rajzot.
Sziasztok megépítettem a linken Bővebben: Link szereplő csöves fejhallgató erősítőt, de valami gond van vele. Többen átnéztük a panelt az alkatrészeket, de minden úgy van ahogy a rajzon lennie kell. Mégis az erősítő közepes hangerőtől felfele borzasztóan torzítani kezd. Az első erősítőcső anódján szkóppal nézve még tökéletes a jel, de a kimenetet meghajtó két cső közül a felső anódján már torz a szinuszhullám alsó fele nem is kicsit. és ez van jelen a kimeneten is. A feszültségek amik a rajzon fel vannak tüntetve 1-2 tized volt eltéréssel rendben vannak, kivéve az első csövet, ahol 1V katódfeszültség helyett 2,8V van, de ha katódellenállással beállítom 1V ra akkor borzasztóan eltorzul ott is a jel és leesik az anódja 100V-ra. Szóval inkább azt hagytam, a két kimenő cső környékén ahol a probléma van viszont tökéletesek a munkaponti feszültségek (mármint a rajz szerint) mégis olyan érzésem van mintha, a kimenő csőfelek munkapontja köszönő viszonyban sem lenne a megfelelővel. Nem tudom építette-e már meg itt valaki közületek ezt az erősítőt és volt-e ilyen tapasztalata ezzel. Minden tanácsot szívesen fogadok.
Az általad mért 2,8 V-os katódfeszültség a jó, az 1V hibás a rajzon. Hány ohmos fejhallgatót használsz?
Próbáltam 32 és 64-essel is de az eredmény ugyanaz
Fel tudod használni. Valaki kicserélte az ECC85-öt 83-ra és mivel utóbbinak jóval nagyobb az erősítése (100) lehet a visszacsatoláson is módosított. A rádióban benne van minden. A PU bemenetre egy jack-dugót téve, külső jelforrásról (CD, fejhallgató kimenet.. bármi) kipróbálható lett volna. Viszont vagy mind a két trafót felhasználod, vagy kell egy jó nagy trafó, mert a két oldalt nem fogja elbírni csak az egyik. Remélem nem valami jó állapotban lévő és hiánytalan készülékeket kaptál szét.
A hozzászólás módosítva: Márc 14, 2015
Érdekes a cikk. A kapcsolás kimeneti impedanciájáról szemérmesen hallgat, mindössze annyit ír, hogy kisimpedanciás fejhallgatóhoz készült (az 1 kohm alattiakat nevezzük általában kisimpedanciásnak). Tehát az a kérdés, hogy mennyi az annyi. Csöves erősítőkkel párszáz ohm alatti kimeneti impedanciát nagyon nehéz elérni. Ennek a kapcsolásnak sem tudom mennyi lehet a kimeneti impedanciája, de sokatmondó lehet, hogy a szimulációban 300 ohmos potmétert használt terhelésnek. Tudni nem tudom, de gyanítom, (nem számoltam semmit) olyan 100 ohm körül lehet a kimeneti impedancia, ez pedig csak egy 300 ohmnál nagyobb impedanciájú hallgató meghajtására jó. Mondjuk 240, 600 ohm.
Probléma megoldva minden rendben csak ahogy írtad arról hallgatott csendesen hogy 150 ohm az ideális terhelő impedancia! Két lehetőséget látok vagy kimenőtrafó vagy 150 ohmos felhallgató.
Egy csöves OTL-nél a kimeneti impedancia egy dolog. Esetünkben, ennél a White-follower kapcsolásnál nem ez a baj, mert ennek a kapcsolásnak akár 4-10 ohm !!! is lehet a kimeneti impedanciája, ami bőven jó. Fontosabb a kimenet áramterhelhetősége, itt ez a probléma. 10 mA a nyugalmi áram, ebből 32 ohmos fejhallgatóra csak pár mW "megy ki". Amúgy a kapcsolás nem rossz, csak kisebb tápfesszel (150-200 V) és dupla árammal kell kivitelezni.
Ja, és másik csővel. Kis impedanciás fejhallgatóhoz korrekt OTL-t építeni kis tápfesszel (100-200V, viszonylag nagy árammal (20-40 mA) optimális. Ez pedig behatárolja az alkalmazható csöveket: nxECC88, 6N6P és helyettesítői, 6AS7G és társai. A papír/internet sok mindent kibír...
Adatlap szerint 20mA-t ez a cső is kibír megpróbálom módosítani a munkapontját
Várjuk az eredményt. De hosszú távon nem szerencsés a csövet a határadaton járatni, egy próbát azért megér. A fenti csövek azért is jobbak ide, mert lineárisabbak az alacsonyabb feszültség tartományban.
Azért az áramterhelést pont a kimeneti impedancia korlátozza. Az pedig közvetlenül nem függ a cső munkaponti áramától, viszont sokkal inkább függ a csöves fokozat erősítésétől.
Nos próbáltam változtatni az anódellenállásokon de nem reagál semmire az áramkör. Illetve reagál de úgy hogy úgy változnak a feszültségek, hogy az áram változatlan marad. Szóval nem igazán értem. Én eddig SE végfokokkal dolgoztam, ez valahogy nem olyan egyszerű.
Ez az áramkör nem olyan egyszerű. Ezesetben az alsó csőnek a felső egy dinamikus ellenállása, ami miatt meglehetősen nagy lesz az erősítés, ennek következtében a kimenti impedanciája is. Csak az a kérdés, hogy mennyire. A csöves világban a 100 ohm már elég kicsinek számít, a több, esetleg 100 kohmos belső ellenálláshoz képest.
Jobb eredményt még kisebb kimeneti impedanciát lehet elérni, ha az aktív ellenállás a katódkövető katódjában van, erre találhatsz példákat a fejhallgató erősítős topikban.
Attól, hogy valamit nem ismerünk, még nem biztos, hogy nem létezik.
Egy szóval sem állítottam soha, hogy amit nem ismerek, az nem létezik. Sőt, azt állítottam, hogyha az aktív ellenállás a katódkövető katódellenálláa, jobb eredményt lehet elérni, ha elolvastad volna. Még akkor is, ha nincs negatív visszacsatolás. Ha van, akkor tovább csökkenthető a kimeneti impedancia. Ezzel tisztában is voltam, vagyok Mr White nélkül is.
Sziasztok, tudtok mondani nekem olyan csőtípusokat amik triódák, és 15 mA felett van az anódáramjuk, érdekelnek európai és orosz csövek is...?
Mármint mikor? Nyugalmi? Csúcs?
Amúgy egy jó 6Sz33Sz. Ott van bőven áramod 120V anódfeszültséggel -140V előfeszítéssel. Dolgozzék PP ben 600 ohmra.
OTL fejhallgató erősítőt szeretnék készíteni, ahhoz kéne cső, a végfok részéhez, mellékelem a kapcsolást...
6N23P például...Vagy:
Fűtése más - PCC88 |
Bejelentkezés
Hirdetés |