Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » ICL7106/ICL7107

Témaindító: Zoli007, idő: Ápr 10, 2006
Lapozás: OK   76 / 93
(#) proli007 válasza Monster02 hozzászólására (») Feb 25, 2015 /

A egy tranyó ugyan úgy invertál mint az ULN. De volt már egy ilyen projekt ahol így oldottuk meg a gondot. Azt figyelembe kell venni, hogy az 5V-os tápot így a kijelző árama is terheli.
(#) Monster02 válasza proli007 hozzászólására (») Feb 25, 2015 /

köszönöm így márt világos. Akkor tervezem újra.

Bocsesz de uln2803 50v ig működik. Mi van ha 5 voltól külön választom. csinálok egy 12 vagy 24 v ágat a ic-k és a kijelzők meghajtására.

Amúgy is növelt feszültség kellett volna a kijelző miatt. De az invertálás probléma akkor is fennáll. Maximum ha eléje invertereket teszel.
De jut eszembe, neked nem is jó amit ajánlottam, mert az közös katódos kijelzőhöz van. Így még is +12V kell. Viszont az illesztést meg lehet oldani egy tranyóval, ha a kijelző tényleg megelégszik a 8mA árammal, amit a 7107 tud. Közös bázisú kapcsolás kell, ami fázist nem fordít..
A hozzászólás módosítva: Feb 25, 2015

Akkor CD4009 Invertálót kéne a 7107 és a uln2803 közé tennem. És akkor a táranyókat kihagyhatóm ?
A hozzászólás módosítva: Feb 25, 2015

Igen, ez jó lehet. A bemeneteket viszont fel kell húzni egy-egy ellenállással az 5V-ra. (1..2,2k)
(#) Hp41C válasza Monster02 hozzászólására (») Feb 26, 2015 /

CD4009 + ULN2803 helyett nem lenne jó 2 tok 7407 ?
(#) Monster02 válasza Hp41C hozzászólására (») Feb 26, 2015 /

Helló! Elméletileg ha jól olvastam az adat lapot 7407, 5v-ból invertál 30v-ot 40ma áramerősséggel. De a 2 db kevés lenne 22-darab kimenethez. És ha jól számolok 30 szegment van,3X8+4dip pont és AB+pol láb. 1 darab tok 6 db invertert tartalmaz, 5 tok x6 db inverterrel és pont elég 30 darab szegmenthez.
A hozzászólás módosítva: Feb 26, 2015
(#) morgo válasza ktamas66 hozzászólására (») Feb 27, 2015 /

Szia! Itt van 4 1/2 digites 3xmultiplex LCD ha még érdekel. (most rendeltem én is)
Bővebben: Link
(#) Hp41C válasza Monster02 hozzászólására (») Feb 27, 2015 /

1 tok CD4009 (6 darab inverter) + 6/8 tok ULN2003 (8 darab invertáló megjahtó) helyett ajánlottam egy tok 7407 -est (6 darab nem invertáló 30V -os meghajtó). Mindkét 6 jel illesztését oldja meg.
(#) Monster02 válasza Hp41C hozzászólására (») Feb 28, 2015 /

Köszönöm így lesz , meg oldva , az is amit proli007 ajánlott csal több alkatrésszel de kivitelezhető.
A 7407 kiváló csak az előtét ellenállást kell hozzá igazítanom a kijelzőkhöz.
(#) proli007 válasza Monster02 hozzászólására (») Feb 28, 2015 /

- Használj 74LS07-et, és kisebb lesz a rengeteg meghajtó fogyasztása.
- Ha a mérendő áramkör GND pontját közösíteni szeretnéd a műszer GND pontjával, akkor használj a referencia előállításához külön stabilizátort. (Lásd adatlap.) Mert amennyiben a COMM pontot közösíted a GND ponttal, az 5V-os táp lesz a referencia a belső referencia helyett.
- A szegmensek előtét ellenállását egyébként is méretezni kell a Led-ek nyitófeszültsége és a Led tápfesz szerint. Ebben nincs sem plusz munka, sem változás.
(#) Monster02 válasza proli007 hozzászólására (») Feb 28, 2015 /

Jelenleg 4 db van a panel-ra tervezve. Alkotó kapcsolása szerint csináltam az sch-t. Ezt vettem alapul. De meg próbálom megkeresni, hogy mért így csináltam. És amúgy ezért tévedhet a műszer mérés közben ? Csatoltam egy file-t a kapcsolásról. És szerintem kell még a szeg menteknek még egy szekunder ? Te hogyan oldanád meg ? vagy mehet 5V ról a 1/5 lábról ?
A hozzászólás módosítva: Feb 28, 2015

untitled.pdf

(#) Monster02 válasza Monster02 hozzászólására (») Feb 28, 2015 /

Megtaláltam e-szerint csináltam. Kijavítottam ami hiba volt!
(#) IOsys hozzászólása Feb 28, 2015 /

Sziasztok! Megépítettem Attila86 által tervezett hőmérő modult, ami megkapja a +/-5V-ot, a nyákon nincs zárlat vagy szakadás, minden stimmel, mégis nagyon halványak a 7 szegmenses kijelzők. A számok látszanak, de nagyobb fényben már nem nagyon. Az adatlapjuk: LSD5122-20(K)
Mit rontok el?
(#) proli007 válasza Monster02 hozzászólására (») Márc 1, 2015 /

Hello!
- A szegmensek nem mehetnek 5V-ról, hiszen azt írtad 8..10V van 8mA mellett. Viszont az 5V stabilizálatlan oldaláról működhet, ha ott meg lesz a feszültség. Esetleg stabilizálni kell magasabb feszültséget belőle. De a lényeg, a nyák tervezésnél van, azt nézd meg hogy készül. Hogy a digitális GND árama ne folyjon bele az analóg rész GND áramába. Mert akkor a kijelzés változni fog ahogy a szegmensek áramfelvétele változni fog. (Jelenleg a szegmensek még nem kapnak feszültséget a rajzon. )
- A lényeg, hogy a 7107-ben a belső referencia a plusztáphoz képest van előállítva, ami a +5V-hoz képest mérve kb. -2,8V. Ez a COMM feszültsége. De ha a COMM az 5V GND pontjára van kötve, akkor a +5V feszültségből lesz a referencia előállítva a belső referencia helyett. Ha az elvárt pontosságnak - stabilitásnak ez megfelel (mint a labortápnál) akkor megfelelő lehet. Ha nem, külső referenciát kell létrehozni a +5V-ból a GND ponthoz képest és abból leosztani a 100mV referenciát..
"És amúgy ezért tévedhet a műszer mérés közben ?" Ezt nem túlzottan érthető, hogy ez tény, vagy elvi kérdés. Valamint mit kell érteni a "tévedés" alatt.
(#) proli007 válasza IOsys hozzászólására (») Márc 1, 2015 /

Hello!
Lehet semmit. Az IC mindössze 8mA-al hajtja a kijelzőt, és lehet ezen az áramon még kicsi a fényereje. Mérd mag az áramot, vagy próbáld ki a kijelzőt más áram értékkel. (Pld. egy tápról, egy megfelelő ellenállással.)
(#) IOsys válasza proli007 hozzászólására (») Márc 1, 2015 /

Akkor így jártam, mert multiméterrel dióda állásban jobban világít egy szegmens, mint az IC-ről. Megnéztem szkóppal is és gyanús az is, hogy nem láttam semmilyen négyszöget, sima egyenfesz van a szegmenseken. Létezhet ez?
(#) proli007 válasza IOsys hozzászólására (») Márc 1, 2015 /

De még mennyire hogy létezhet. Ez nem multiplexált kijelzés. De nem találgatni kell, hanem megmérni. Bár nem tudom melyik az a műszer, ami 8mA-nál nagyobb áramot ad ki dióda állásban.
(#) Monster02 válasza IOsys hozzászólására (») Márc 2, 2015 /

Helló!
IOsys: Ha jól olvastam az adatlapot akkor 20-30ma áramerősség kell 5-V-on. De a 7107 valóban csak 8ma-tud. Vagy cseréled olyanra amit a szerző ír (Attila86) vagy 7107 adatlapjában is megtaláltam a 7407 meghajtó ic-t, de ehhez módosítani kellene a panel. Szerintem jobban jársz ha veszel hozzá megfelelő szegmenseket.
proli007:
1.
Idézet:
„- A szegmensek nem mehetnek 5V-ról, hiszen azt írtad 8..10V van 8mA mellett.”
Pontosban az zavart meg hogy a 7407-ic 5V-ból csinál 30V-ot amit ellenállásokon eső feszültség keresztül megy a szegmenshez. És ha meg táplálom +5V-tal az 1-es vagy az 5 lábat, és az ellenálláson után is kap 8V-ot, nem fog össze adódni 12V-ra ? Ami szerintem márt károsítaná a szegmenseket. Vagy rosszul látom?
2.
Idézet:
„- A lényeg, hogy a 7107-ben a belső referencia a plusztáphoz képest van előállítva, ami a +5V-hoz képest mérve kb. -2,8V. Ez a COMM feszültsége.”
Ez mondjuk meg tudom oldani TL-431 diódával és 2 db ellenállással. Az adatlapba ezt is meg találtam, de sajnos nem kaptam arra válasz hogy milyen esetekben kell ez így alkalmazni.
3.
Idézet:
„De ha a COMM az 5V GND pontjára van kötve, akkor a +5V feszültségből lesz a referencia előállítva a belső referencia helyett. Ha az elvárt pontosságnak - stabilitásnak ez megfelel (mint a labortápnál) akkor megfelelő lehet.”
A legtöbb alapkapcsolás így van elkészítve hogy a Common láb Gnd-ra van kötve. És is így tettem.
4.
Idézet:
„Ha nem, külső referenciát kell létrehozni a +5V-ból a GND ponthoz képest és abból leosztani a 100mV referenciát..”
Az 5v tápfeszültségből a 22k ellenálláson keresztül és az 1k helipotival állítom be a 100mV referenciát. Azt be tudtam állítani és rendben volt.
5.
Idézet:
„És amúgy ezért tévedhet a műszer mérés közben ?”
Sajnos ez tény mert Alkotó fórumtárs által tervezet műszereket csináltam meg labortápegységhez és 1mv-ot téved 200v méréshatárban, ami egyben a ellenláss osztó hibája. Ha a kijelzőn megjelenik 32V. és a multival mérem akkor 32.1v van a kimeneten vagy 31.9V a 32V képest.
6. Sajnálom a kicsit hosszú voltam, lehetőleg a lényegre törő.
(#) proli007 válasza Monster02 hozzászólására (») Márc 2, 2015 /

Hello!
- A 7407 nem gyárt semmiből semmit. Az, egy neminvertáló fokozat, aminek nyitott kollektoros kimenete van. Így bár a tápfeszültsége a TTL-nél szokott +5V, a kollektor viszont kapcsolhat akár 30V feszültségről is. Tehát csak annyi, hogy 5V-ról megy a bement, a kimenet meg mehet akár 30V-ról is. (Pont úgy mint ahogy az UL2803, csak nem invertál, és nem darlington a kiment.)
- Az adatlapot nem csak olvasni kell, az adatokat, kapcsolási rajzokat - sémákat is érteni kell. A TL431-el lehet 2,5V feszültséget stabilizálni, ha a Gate-t a katódra kötjük. Ebből már a 100mV leosztható. A belső referencia pontossága hőegyütthatója 80ppm/°C, a TL431-é 50ppm/°C, az 5V-os stabi kb. 120ppm/°C. Plusz a stabinak kb. 0,5% feszültség változása van 250..750mA áramváltozásra.
- Hogy a legtöbb kapcsolás mit használ, az számunkra teljesen mindegy, mert nem tudod mi a kitűzött pontosság igénye, környezte, stb.
- Mutatott érték eltérése, nem "tévedés", hanem pontatlanság. Az adatlapon le van írva pontosság, linearitás, hőfok függvényében mire számíthatunk. Természetesen az osztód pontatlansága nincs benne, mert a gyártó nem tudhatja Te mit használsz és miért. Egyébiránt az osztó pontatlansága kalibrálható a referencia állításával. Feltétel, hogy csak egy méréshatárt használunk. Hiszen a műszer nem tudja mit mér, csak arányokat mutat. Ube/Uref*1000 formátumban, három és fél digiten.
(#) Monster02 válasza proli007 hozzászólására (») Márc 2, 2015 /

A tegnapi nap idáig jutottam. A Common a -2.8V -ot külön 7805-el beállítható ?

7107v3.pdf

(#) IOsys válasza Monster02 hozzászólására (») Márc 2, 2015 /

Köszi a válaszokat. Emeltem a tápot +/-5.7V-ra és így sokkal jobban látható a kijelző, de napfényes szobában nem igazán van mit nézni rajta. De jó ez így, majd legközelebb okosabb leszek.

- Nem jól érted vagy írod. A Common feszültségét, a belső stabilizátor állítja a +5V-hoz képest -2,8V-ra. De csak addig, míg a Common a "levegőben lóg". Ha Te a Common pontot a GND-re kötöd, akkor a belső stabi "ki van kapcsolva", vagy is meg van erőszakolva. És ekkor, ebben az alkalmazásban amit rajzolsz, a +5V-os stabi lesz a referencia alapja.
- Nem írtad a Led-ek tápfeszét. A 2,2kohm megfelelő lesz előtétnek?

7808 Hajtom meg. 2,2kohm meg 30v-8v =22V /10mV .

Itt azért nálad erős alapgondok vannak..
- Ha 7808-ról hajtod meg, akkor hol lesz ott 30V? A 30V az IC maximális feszültsége, amit még elvisel. Neked a tápfeszültségnek valamivel nagyobbnak kell lenni, mint a Led-ek nyitófeszültsége. A kettő közötti feszültség különbség fog az előtét ellenállásra jutni.
- Ha pld. a Led-ek nyitófeszültsége 8V, a táp pedig 12V, akkor az ellenállásra 4V marad. (A meghajtó feszültség veszteségét nem számolva.) Ha 10mA Led-áramot szeretnénk, akkor 4V/10mA=400ohm-ot kell használnunk.
-Ha 8V kell a Led-eknek, akkor nem lehet 8V a táp, mert nem marad az ellenállásra semmi, így értékének is nullának kellene lenni. Akkor meg nem korlátozza az áramot semmi..

Ne haragudj de teljesen igázzad van. Szerintem kipihenem magamat éjjeles után.
(#) tocs hozzászólása Márc 14, 2015 /

Sziasztok.Gondban vagyok a képen mellékelt áramkörrel.Neki ellenállást kellene mérni 0,00 és 19,99 Ohm között egy ICL 7106 megfelelő lábaira kötve. A számÍtható feszültségek beállnak de csak nullát jelez ki.Az IC oszcija megy, hibát nem látok sehol.
Van valakinek tippje, hogy mi lehet rossz ? (IC-t már cseréltem)
Köszi

ohm20.jpeg

(#) szines válasza tocs hozzászólására (») Márc 15, 2015 /

Itt nézd meg a 7. ábrát.Talán segít.
(#) tocs válasza szines hozzászólására (») Márc 16, 2015 /

Igen, így kéne működnie, köszönöm. A mért értékekből ki is jön a helyes eredmény, de mégis nullát mutat.Úgy látszik két lehetőségem maradt, vagy tanulok még angolul, vagy tovább keresem a Wheatstone-hidat .
Következő: »»   76 / 93
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem