Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok!
Egy fürdőszobát kellene villamosan felújítani(vagy inkább kivitelezni a nulláról) és ehhez kérnék egy kis segítséget.4 áramkört szeretnék létesíteni konkrétan:világítás,dugaljak,mosógép bojler.A kérdésem az hogy mekkora keresztmetszetű vezetéket szoktatok használni?Elvileg a másfeles elég de azért kíváncsi vagyok a tapasztaltabb kollégák véleményére. Ill még valami: bojlernek MCU típusú vezetéket vagy MCBU t használtok? Előre is köszönöm!
Szia! 1,5mm2 elég (illetve nem ég el ). Igaz ez távolságfüggő is. Nálam 2,5-es sodrott kábel van 3G2,5-es a mosógépen biztos, ami biztos, de csak azért, mert 2 mosógépnek van hely kialakítva. Azt könnyedén be lehet még kötni is, mert még jól hajlik. Érvéghüvely persze nem árt a végére, hogy ne kelljen szőrözni. FI relé sem árt a dugaljakra, olvass vissza kicsit itt. A dugaljak legyenek csapfedelesek. Világításnak 1mm2-es is elég lehet, bár nem tudom milyen fényforrásod lesz. Kád, zuhanytálca EPH fontos.
Szia!Köszi!Igazából egy közeli ismerősömnek lesz és mivel én vagyok a rokonságban az egyetlen olyan aki villanyos így engem kértek meg.Mosógépre én is 2.5mm2 es et gondoltam,szerintem a világításra 1.5mm2 es lesz.A csapfedeles dugalj jó ötlet.Az EPH természetesen alap.
Világításra 1,5mm-es sok lehet. A lámpák sorkapcsai sem túl nagyok és indokolatlan is, hacsak nem valami bazi nagy halogéned van - ami ugye fürdőbe nem annyira jó. FI relé, FI relé, FI relé... legalább 50cm védőtávolság a csaptól stb.
Világításon kívül én minden másra 2,5-ös vezetéket használok. Világításra 1,5-öt rakok, bár épp 1-es is elég lenne, de nem jellemző errefelé, hogy a boltok tartanának 1-es vezetéket.
A hozzászólás módosítva: Márc 18, 2015
Én még sosem találkoztam olyan cuccal, amibe az 1,5-ös nem ment volna be, sőt szemre még a 2,5-ös is bement volna eddig minden világítással kapcsolatos cuccba, ami a szemem elé került
Ez a lámpára 1,5, minden máshova 2,5 egy zerbiai pazarlás, de még gond nem volt belőle. Felém is és én is így csinálom
Világításhoz ne felejtsd el behúzni a földelést is!
60 cm lesz az A "stb" túl sok mindent eltakar
Bővebben: Link, indulásnak. A nedves helyiség veszélyes üzem, óvatos konzervativizmussal jó kezelni, és (főleg boteszhez szólva), jó, ha annak is utánanézel, milyen felelősséget veszel ezzel magadra (tisztán jogi értelemben, semmi moralizálás vagy ilyesmi). Zónák, EPH, ÁVK, minimum IP44 (de lásd zónák), ha több, az se baj, vizes helyiségbe való szerelvények, lámpatestek, stb., nem baj, ha a konnektor és a kád között nagyobb a távolság, mint a hajszárító vezetékének és a gyerek kitárt karjainak hossza összesen, ... nem lehetsz elég óvatos. Szerintem vidd át a villanyszerelő fórumra a kérdést, ott mégiscsak gyakorló villanyászok vannak (Az "EPH alap"-ot például gyorsan fejreállítja egy műanyag lefolyócsonk a kádon és egyéb finomságok.) A hozzászólás módosítva: Márc 18, 2015
Bővebben: Link
Itt van valamennyi értekezés róla, és vannak még vizes helyiségek szerelésével kapcsolatos threadek a villanyszerelő fórumon. Szép nagy téma, sok előírással, amikre nem mindig gondol az ember, ha nem gyakorló, viszont ez nem fog érdekelni senkit a baleset utáni vizsgálatkor. Tekintve, hogy botesz lényegileg új fürdőszoba kialakításáról beszél, ami egy kicsit más kaliber, mint a "tegyük vissza a kiszakadt dugaljat", szerintem mindenképpen jó ötlet legalább megkérdezni olyanokat, akik konkrétan tisztában vannak a buktatókkal és a következményekkel. Nem vagyok villanyszerelő, de teljesen laikus sem (tornáztattak MSZ1600-ból elég rendesen és elég sokat különféle vizsgákon), apróságokat megcsinálok ismerősöknek gond nélkül, de az ilyen helyzeteket mindig lepöckölöm - nem jó évekig izgulni azon, hogy "vajon mit felejthettem el, mire nem gondoltam, és miből lesz a probléma". Látni kell azt, hogy amikor jön a baleset, akkor már nem "olvastam az Interneten és van csavarhúzóm" van, hanem a tervező és a kivitelező elővétele és a foglalkozás körében gondatlanságból elkövetett. Félreértés ne essék, nem botesz (vagy bárki más) kvalitásait kérdőjelezem meg (au contraire!), de nagyon sokakban nem tudatosul, hogy a cimborának elkövetett villany- (és gáz-) szerelés nem ér véget az utolsó csavar meghúzásakor.
Szia! Köszönöm!A linket meg fogom nézni! Bevallom magam is villanyszerelőnek tanulok de ilyen téren nem sok tapasztalatom van ezért voltam kíváncsi egy két apróságra.slapesetben én sem állnék neki mert utàlom...
Idézet: „... vidd át a villanyszerelő fórumra a kérdést ...” Bocs, de ez a fórum nem az?
Nem, annak a linkje fent lakik a sárga dobozban
Akril kád és műanyaglefolyó esetén nincs fejreállítás - kell egy közdarab, és kész.
A hozzászólás módosítva: Márc 20, 2015
Sziasztok!
A mellékletben látható rádió távvezérlésű lámpa kapcsoló- és fényerő szabályozót használom kicsit több, mint egy éve. Eddig jól működött, most bekapcsolás után 15-20 másodperc múlva kikapcsol a nap bármely szakában. Az adót is és a vevőt is átkapcsoltam "A" csatornáról "B" csatornára, azóta tökéletesen működik. Rádió-zavarra gondoltam. Látszólag ez volt az ok. Azonban nem értem, hogy a hamis jel miért csak kikapcsolást eredményezett, bekapcsolást soha. Továbbá azt sem értem, hogyan lehetett minden bekapcsolás után a nap bármely szakában. Lehet ez "hardveres" meghibásodás, vagy csak rádió-zavar? Ha tudjátok a választ, kérem írjatok. Köszönöm.
Sziasztok
Olyan kérdésem lenne, hogy egy vitorlásba kellene beépítenem egy fi relét és azt nem tudom, hogy a relének mindegy-e, hogy a 0 ill a fázis hogyan van bekötve rajta? Gondolok itt arra, hogy én bekötöm rajz alapjád, de mi van, ha a parton levő konnektorba így, vagy úgy dugják be a hosszabítót! Köszi
Hello! Semmi. Mert az csak azt figyeli, hogy ugyanakkora áram megy-e mind két vezetéken. Vagy is fogalma sincs melyik a fázis.
A nagykönyv szerint nem mindegy, azért van rajt jelölve, mert előbb a fázist szakítja meg, de tulajdonképpen mindegy, itt nem tudsz mit csinálni. (bár a földre se tudsz állni, márt ha üvegszálas a hajó)...
Lehet szúrés hiba. A panelen biztos hogy van elkó, ami kiszáradhat (vagy eleve silány).
Cseréld ki (ha több van mindet). Ez nem nagy költség. Ha tovább is marad a hiba, azt már nem nagyon fogod megjavítani. Ja igen: nem raktál a vevő közelébe egy routret? Vagy valamilyen egyéb eszközt, aminek van nagyfrekvenciás adása.
Szia Gombszem!
Egy három antennás TPLINK router van a vevőtől kb. 6m-re egy másik helyiségben. Ez a router korábban lett ide telepítve, mint a rádió távvezérlés, több, mint egy éven át nem zavart. Ez utóbbi azért lett megvalósítva, mert a fal vasbeton panel és a kapcsolószálnak és egyáltalán a megtáplálásnak nem lenne egyszerű a hornyolás. A vevő a szükséges kábelcsatornával együtt egy alárendelt helyiségbe van telepítve, mely közös fal a szobával, így egy helyen kellett ezt a falat átfúrni a lámpa mögött, és kész a megtáplálás. Az elkókat még majd átvizsgálom, ha hozzáférek. Köszönöm a válaszod. Idézet: „Egy három antennás TPLINK router van a vevőtől kb. 6m-re” Ez csak egy ötlet volt, mert zavart tud okozni. De egyszerű kipróbálni: kihúzod a tápot a routerből, és csinálsz egy próbát. Mellesleg a szomszédból is jöhet zavar. De úgy tűnik ennek az egésznek nem sok alapja van.
Sziasztok.
3-as konnektor párhuzamos bekötését hogyan szoktátok megoldani? Én jelenleg mkh vezeték (2,5mm2) iker érvéghüvellyel préselve utána bekötve a konnektorba nem mozog nem lehet kihúzni szerintem jó megoldás!
Én ugyan lassabban válaszolok, de nem mindegy.
Biztosan hallottál már arról, hogy világításnál a fázist szakítják meg. A gondolatmenet hasonló.
Sziasztok!
Gőzöm sincs, hogy melyik lenne a megfelelő topic, de jobbat nem találtam, pedig keresgéltem! Tudtok javasolni olyan megbízható fém/feszültség(vezeték) keresőt, ami megbízhatóan mutatja, hogy a falban hol helyezkedik el a kábel? Van ilyen ALDI/Lidis cucc, de az jelez össze vissza! Lehetőleg olcsó kategóriát keresek, mert nem mindennapi használatra kellene! Előre is köszi! üdv
Szia. A Bosch-nak van erre a célra műszere, de árat nem tudok mondani.
Azt néztem, de sajnos 20000+ kezdődik..conradnal is láttam, de nem tudom, hogy azok érnek-e valamit!?
Ilyenkor érdemes bérelni/kölcsön kérni egy megbízható műszert olyantól, aki napi szinten használja. Esetleg némi térítés ellenében elhívni fúrás előtt. Mindenképpen olcsóbb, mint megvenni egy jó műszert és három évente elővenni) vagy vésni a falat az átfúrt kábel/vízvezeték miatt.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |