Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » ST151 végerősítő
Szia! Előfordulhat, hogy megnyekken a végfok.
Az egyik pár végtranzisztor áramát figyeli csak a védelem, bár elvileg elég ez is, de sosem lehet tudni... A rövidzár eléggé megterheli amúgy is a végfokokat, hosszú idejű zárlat ("buli alatt hót részegen, hagy bömböljön, közben meg az egyik kábelt a szomszéd plázacica a tűsarkújával jól zárlatba táncikálta tipusú") tulajdonképpen akármelyik végfokot tönkrevághatja. El nem hinnéd, mi mindent sikerül egyes embereknek hihetetlen módon tönkretenni. "Atombiztosnak" vélt szerkezeteket, amikről nem is gondolná az ember... A hozzászólás módosítva: Márc 1, 2015
Szia! A csontrövidzár 2A-en korlátozza a kimenő áramot. 60V-nál ez 120W disszipációval jár. Az alkalmazott tranzisztor adatlapjában látható mekkora hőmérsékletig képes ezt elviselni.
Megfelelő méretezéssel nagyon biztonságossá tehető ±60V-ra is.
Értem azt hiszem! Kap új tranyókat aztán nyüstölheti tovább! Köszi a választ!
A lap alján
Ez volt az enyém és ilyen végtranyokkal készült. 2SC5200/2SA1943 A hozzászólás módosítva: Márc 1, 2015
Mindenképpen mérd ki a többi alkatrészt, mielőtt a végtranzisztorokat beletennéd és bekapcsolnád.
Én ilyenkor a meghajtókat pl. alapból cserélem, nem is mérem. Nem nagy összeg, érdemes egyből cserélni. Érdekes, rejtélyes hibáktól kímélheted meg magad vele. Ezeket a tanácsokat pedig érdemes megfogadni, mielőtt indítod a végfokot.
Persze, valószínű teljes generál lesz a vége. Én 100W-os égőkkel szoktam éleszteni. Eddig bevált. Köszi a jó tanácsokat! Azért meg szívelem őket...
Reloopnak köszönd!
A hozzászólás módosítva: Márc 1, 2015
Ezekkel a végtranyókkal és változatlan kapcsolással addig bírja a rövidzárat míg kb. szobahőmérsékletű a borda, a lapka 50°C-ig hevülhet következmények nélkül.
A link alapján nem találtam rá egyértelműen, inkább kérdezek, a BD139/140 meghajtókat leváltottad nagyobb feszültségtűrésűekre?
Ó, köszönöm az ajánlást. Valahol van egy nagyobb lélegzetű élesztési leírásom, csak sosem tudom melyik topicba tettem
Persze neki is. A nyugalmi áramot menyire kalibráljam?
Igen azok is nagyobbra lettek cserélve de már nem tudom, hogy mikre. Ha hozzák generálra megsasolom... Már nem emlékszem pontosan
Én mindig két szilícium diódával helyettesítettem ki eddig a végtranzisztorok E-B diódáját és egy-egy 100 Ohm/20W -os ellenállást tetem a tápokkal sorba, mikor indítottam a végfokokat.
A 120 Ohm a végtranyók helyett talán jobb életbiztosítás a meghajtók szempontjából, mint egy dióda.
A 120-ohm-on eső feszültséget is mérni szoktam, 0,65V fölött nem tanácsos végtranyót beültetni.
Közbe elő kotortam a régi doksikat róla. Még jó, hogy nem dobok el semmit. Illetve nem jó mert sok a kacat...
De, a lényeg megvan T3/T6:MJA350/340 páros, T7/T11:MJE15030/15031 páros, T4 maradt az eredeti tranyó
Tipp-topp az összeállítás.
Idővel majd publikálunk Alkotó kolléga közreműködésével olyan változatot, ahol ez a rövidzár esemény oldja a védelem reléjét. Gyakorlatilag az áramkorlátozó aktivitását át kell transzponálni egy test felé folyó árammá, ami elrántja a közönséges DC-védelmet.
Aha, értem... Az jó lenne és ha közzé is teszitek akkor biztos meg fogom építeni!
Köszi a sok infót!
A Sony autós erősítőiben találkoztam ilyen megoldással, két tranzisztorral szokták megoldani.
Szia! A 47µF azért 63V-osba el kéne férjen, a hiánya gerjedést okozhat. Ki kell próbálni.
A T7, T11 helyén a 0,5A terhelhetőségű tranzisztort keveslem.
Sziasztok,tanulságként leirom hogy jártam,a 4pár végtranzisztoros ST végfokomoat szép halkan hallgattam,vagy 3-5 órán keresztül mikor egyszer csak durr,és letiltott a védelem,megnézem és akkor már láttam éreztem hogy baj van szinte izzott az egész vég a bordára rásült a kezem.Szegény úgy felmelegedett hogy az egyik oldalon mind a 8db végtranzisztor tönkrement,a másik túlélte.Persze a bordák vízszintesen vannak alagút szerűen a ventilátor után, nem bírt szellőzni.Ez csakis az én hibám.
A tanulság hogy kevés légmozgás kell a bordákra,különben vége végnek.Spóroltam a ventivel mert csapágyas és 230v os,és hangos, de már javítás után nem teszem, azonnal kapcsolom rá,ahogy bekapcsolom a véget. Hát igy jártam.
Szia! Hőérzékelő feltétlen kell egy ilyen erősítőre, olcsóbb mint egy garnitúra végtranzisztor. Elromolhat a ventilátor, eltakarhatja valami a szellőzőnyílást, erre fel kell készülni.
Pont ez van a fejembe egy hőkapcsoló de legalább tudom hogy micsoda hőt elviselnek.
Üdv! Neki álltam a javításnak. Akadt egy olyan problémám, hogy akár mit csinálok a védelem mindig hibát jelez. A koppanásgátlón mindig kigyullad a protekt led... Már az összes félvezetőt kicseréltem, mindent végig mértem és akkor is hibát jelez! R3 R4 volt elszállva. Hol keressem a hibát? Köszi a segítséget...
Szia! Mekkora a kimeneti egyenfeszültséged?
A test és a kimenet között mérendő egyenfeszültség.
42V A táp fesz +-50V Nincsenk bent a vég tranyók és nincs bent biztosíték sem...
|
Bejelentkezés
Hirdetés |